tego można dostać ciężkiej niestrawności. Oprócz tego, że taki chlebek, lub jak kto woli ciasto z suszonych owoców i bakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe, chlebek bakaliowy i truskawki. Na swoje nieszczęście odkryłam, bo to cholerstwo okazało się być(...)dobre, że prawie zagryzłam Najcierpliwszego, jak spożył ostatnią łyżkę masła orzechowego. Więc uważajcie, bo ten chlebek niechcący może się okazać przyczyną konfliktów rodzinnych. Chlebek bakaliowy jest bardzo łatwy do przyrządzenia i najtrudniejsze w nim jest czekanie aż ostygnie i będzie można sobie ukroić kawałek. Potrzebujemy: dowolne orzechy i ziarna – 2 szklanki* dowolne suszone owoce, pokrojone na kawałki – 2,5 szklanki
ladykitchenszkl. (350 g) mąki pszennej 1 kostka margaryny 1/2 szkl. (100 g) cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równe części, rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor, przez około 20 minut w temp. 170-280°C. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 op. galaretki(...)połowę na jednym placku, przykrywamy kolejnym i rozsmarowujemy resztę. Przykrywamy trzecim. Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych 1/2 szkl. (100 g) cukru 80 g masła 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i mieszając zagotowujmy. Masę studzimy i wykładamy na wierzch ciasta. Odstawiamy najlepiej na całą noc. Smacznego
Cynamonowe szczęścieSKŁADNIKI: Spód: 1/2 szkl. daktyli 50 g płatków owsianych 30 g wiórków kokosowych 4 łyżki masła orzechowego Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 4 łyżeczki agaru woda sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cynamonu cukier (ilość według uznania) SPOSÓB WYKONANIA: Spód: 1.Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 30 min. Następnie odsączamy je i przekładamy do miksera. 2. Dodajemy pozostałe składniki(...)łyżkami zimnej wody, następnie wlewamy do jabłek. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. 5. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i zostawiamy do wystygnięcia. 6. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. 7. Całość schładzamy w lodówce
Marcepanowa kuchniaJedne z najlepszych placuszków jakie jadłam, puszyste, wilgotne, bardzo czekoladowe, z wyczuwalnym smakiem kokosa. Przełożone masłem orzechowym i dżemem rozpływają się w ustach i wyglądają jak mini torcik. Podobne placuszki pojawiły się już na blogu, w zwykłej, ale równie pysznej wersji ( przepis ), choć mi jako wielbicielce wszystkiego co zawiera kakao te zdecydowanie smakują bardziej. Wydaje mi się też, że lepiej(...)wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię posmarować olejem kokosowym i dobrze rozgrzać.Nakładać ciasto (około 2 łyżek) i smażyć na bardzo małym ogniu do zarumienienia (około 3-4 minuty). Przewrócić bardzo delikatnie i smażyć jeszcze przez chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami, świetnie sprawdzi się dżem i masło orzechowe
Healthy food explorerszarlotkę tatrzańską, rurki z kremem , tort naked cake i przepyszne ciasto czekoladowe z musem porzeczkowym. Dziś zapraszam Was na coś, czego jeszcze nie było! Przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto inspirowane znanymi ciastkami markizami, ale w FIT wersji! Mamy zdrowsze zamienniki i zdrowsze składniki! Razem połączone tworzą przepyszne ciasto, które można jeść bez obaw o swoja talię! Spróbujcie(...)czytaliście u mnie! A do zapiekania w cieście użyłam czekolady w kuwerturze – natomiast w sklepie https://www.sweetdecor.pl/ jest też dostępna specjalna Czekolada do zapiekania – to takie małe sztabki z wysokogatunkowej czekolady do zapiekania. Wystarczy włożyć sztabkę do ciasta przed pieczeniem, sztabki utrzymują kształt i delikatnie miękną w cieście. Świetnie sprawdzi się też w brownie! Do dekoracji spodu użyłam
Ostra na SłodkoWitam Kochani dziś zapraszam na rewelacyjny tort, który przygotowałam dla mojej mamy z okazji urodzin. Mama jest wielką miłośniczką orzechowych wypieków, dlatego zrobiłam dla niej tort, w którym orzechy są w zasadzie wszędzie-w biszkopcie, w kremie, w dekoracji :) Tort smakuje wspaniale, i pięknie wygląda, gorąco polecam i zapraszam po przepis :) SKŁADNIKI *przepis na małą tortownicę ok 18cm średnicy BISZKOPT(...)miksujemy. Dodajemy zmielone orzechy, kakao oraz wodę i olej i miksujemy. Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni do suchego patyczka (około 40 minut) Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy i studzimy, następnie kroimy na 4 spody. KREM Czekolady deserowe rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy, tak by pozostały płynne ale letnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSKŁADNIKI NA SPÓD: 1 duże opakowanie hitów 175 g herbatników 1 kostka masła 1 łyżka masła orzechowego crunky PRZYGOTOWANIE: Ciastka wraz z masłem orzechowym zmiksować. Dodać
ClauditteMissCookingskładniki: 3 łyżki nasion chia 250 ml mleka (zwykłego, migdałowego, orzechowego, ryżowego, kokosowego – pół na pół z wodą lub ze zwykłym mlekiem itp.) 2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam andruty, dlatego niejednokrotnie publikowałam na blogu różne wariacje z nimi związane. Dziś mleczno- orzechowy :) Polecam także: Andrut z kolorową galaretką Tort waflowy- „Pischinger” Andrut z
Tradycyjna Kuchniatego powodu tak czekam na ich pieczenie i mazurkowe smaki, a ich jedzenie daje mi jeszcze więcej przyjemności. Tym razem mam dla Ciebie pomysł na mini mazurki, małe okrągłe ciasta, idealne na jedną lub dwie porcje. Mój nowy przepis, który przeczytacie poniżej ma kilka pysznych warstw – orzechy i suszone żurawiny, lekko ciągnącą bezę oraz słony karmel w formie pysznej(...)mąki Basia Extra Wypiek, delikatnej, idealnej do Wielkanocnych wypieków. A jeśli poszukujecie ciekawych przepisów na pyszne wypieki oraz klasyczne dania z dodatkiem mąki, odwiedź stronę internetową mąki Basia. MAZURKI ORZECHOWE PRZYGOTOWANIE: 50 minut + przygotowanie solonego karmelu Składniki: – 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego lub gotowej masy kajmakowej – 250 g mąki Basia Extra Wypiek – 130 g cukru pudru
nietylkopasta.pltort wyczynowy, tort bardzo zdrowy i pyszny! Zleciłam sobie wykonanie ciasta bez zbóż i cukru. Wykonać tort bez glutenu jest wyzwaniem, a bez zbóż ... wyczynem. Jako bazę do biszkoptu wybrałam mąkę kasztanową i kokosową. Ta pierwsza to debiutant w mojej kuchni. Cholernie droga, a niebiańsko pyszna. Pokochałam jej słodki, orzechowy smak. Warto wyrzec się innych produktów, by raz na jakiś(...)pszennej. Idealna dla osób chorujących na celiakię, cukrzyków i zmagających się z chorobami immunologicznymi. Pokochają ją zwolennicy zdrowego odżywiania i odkrywcy dobrego, naturalnego smaku. Jej słodkawy smak sprawia, że ciasta nie trzeba - lub tylko w bardzo małej ilości - słodzić. Ten tort można upiększyć dodając polewę i / lub ozdoby na wierzch. Taki był mój zamiar, ale przy asyście moich dzieci
Jeść, by żyć w zdrowiukieliszek spirytusu, Masa orzechowa: 100g orzechów włoskich, 1/2 szklanki cukru, 100 ml mleka, 100g masła, Dodatkowo: 150g orzechów ziemnych niesolonych, czekoladowe kuleczki i cukrowe róże do dekoracji. PRZYGOTOWANIE : 1. Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy(...)Biszkopt ciemny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Poncz: Zimną herbatę mieszam z sokiem z cytryny i spirytusem. Każdy z upieczonych biszkoptów
Tradycyjna kuchnia KasiBlachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę masę orzechową, dobrze docisnąć ręką. MASA SEROWA Ser i śmietanę zmiksować blenderem, dodać cukier, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzoną dodać do sera, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy serowej i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Masę serową wylać do blachy, odstawić do lodówki. WIERCH CIASTA Galaretki truskawkowe rozpuścić w nieco mniejszej ilości
Kuchnia DanusiPalmę ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem oraz ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, ciasto dzielimy na trzy części: jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. powidło śliwkowe(...)dodajemy tężejącą galaretkę. Przekładamy: Na spód dajemy placek orzechowy placek orzechowy smarujemy powidłami śliwkowymi na powidła wykładamy galaretkę z wiśniami przekładamy plackiem żółtym placek żółty smarujemy powidłami śliwkowymi i rozsmarowujemy na nich śmietanę śnieżkę z galaretką cytrynową przekładamy plackiem kakaowym i wstawiamy do lodówki Ciasto polewamy polewą albo posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia u Bietkicukier puder do smaku dodatkowo: 2,5 szklanki krokantu orzechowego w karmelu CUKIETERIA plus: 200 g malin 250 g borówek amerykańskich Wykonanie: *Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier , dalej miksując * Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując. * Ciasto przelewamy do formy
Z Majeczką w kuchni