szarlotkę tatrzańską, rurki z kremem , tort naked cake i przepyszne ciasto czekoladowe z musem porzeczkowym. Dziś zapraszam Was na coś, czego jeszcze nie było! Przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto inspirowane znanymi ciastkami markizami, ale w FIT wersji! Mamy zdrowsze zamienniki i zdrowsze składniki! Razem połączone tworzą przepyszne ciasto, które można jeść bez obaw o swoja talię! Spróbujcie(...)czytaliście u mnie! A do zapiekania w cieście użyłam czekolady w kuwerturze – natomiast w sklepie https://www.sweetdecor.pl/ jest też dostępna specjalna Czekolada do zapiekania – to takie małe sztabki z wysokogatunkowej czekolady do zapiekania. Wystarczy włożyć sztabkę do ciasta przed pieczeniem, sztabki utrzymują kształt i delikatnie miękną w cieście. Świetnie sprawdzi się też w brownie! Do dekoracji spodu użyłam
Ostra na SłodkoWitam Kochani dziś zapraszam na rewelacyjny tort, który przygotowałam dla mojej mamy z okazji urodzin. Mama jest wielką miłośniczką orzechowych wypieków, dlatego zrobiłam dla niej tort, w którym orzechy są w zasadzie wszędzie-w biszkopcie, w kremie, w dekoracji :) Tort smakuje wspaniale, i pięknie wygląda, gorąco polecam i zapraszam po przepis :) SKŁADNIKI *przepis na małą tortownicę ok 18cm średnicy BISZKOPT(...)miksujemy. Dodajemy zmielone orzechy, kakao oraz wodę i olej i miksujemy. Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni do suchego patyczka (około 40 minut) Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy i studzimy, następnie kroimy na 4 spody. KREM Czekolady deserowe rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy, tak by pozostały płynne ale letnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSKŁADNIKI NA SPÓD: 1 duże opakowanie hitów 175 g herbatników 1 kostka masła 1 łyżka masła orzechowego crunky PRZYGOTOWANIE: Ciastka wraz z masłem orzechowym zmiksować. Dodać
ClauditteMissCookingskładniki: 3 łyżki nasion chia 250 ml mleka (zwykłego, migdałowego, orzechowego, ryżowego, kokosowego – pół na pół z wodą lub ze zwykłym mlekiem itp.) 2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam andruty, dlatego niejednokrotnie publikowałam na blogu różne wariacje z nimi związane. Dziś mleczno- orzechowy :) Polecam także: Andrut z kolorową galaretką Tort waflowy- „Pischinger” Andrut z
Tradycyjna Kuchniatego powodu tak czekam na ich pieczenie i mazurkowe smaki, a ich jedzenie daje mi jeszcze więcej przyjemności. Tym razem mam dla Ciebie pomysł na mini mazurki, małe okrągłe ciasta, idealne na jedną lub dwie porcje. Mój nowy przepis, który przeczytacie poniżej ma kilka pysznych warstw – orzechy i suszone żurawiny, lekko ciągnącą bezę oraz słony karmel w formie pysznej(...)mąki Basia Extra Wypiek, delikatnej, idealnej do Wielkanocnych wypieków. A jeśli poszukujecie ciekawych przepisów na pyszne wypieki oraz klasyczne dania z dodatkiem mąki, odwiedź stronę internetową mąki Basia. MAZURKI ORZECHOWE PRZYGOTOWANIE: 50 minut + przygotowanie solonego karmelu Składniki: – 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego lub gotowej masy kajmakowej – 250 g mąki Basia Extra Wypiek – 130 g cukru pudru
nietylkopasta.pltort wyczynowy, tort bardzo zdrowy i pyszny! Zleciłam sobie wykonanie ciasta bez zbóż i cukru. Wykonać tort bez glutenu jest wyzwaniem, a bez zbóż ... wyczynem. Jako bazę do biszkoptu wybrałam mąkę kasztanową i kokosową. Ta pierwsza to debiutant w mojej kuchni. Cholernie droga, a niebiańsko pyszna. Pokochałam jej słodki, orzechowy smak. Warto wyrzec się innych produktów, by raz na jakiś(...)pszennej. Idealna dla osób chorujących na celiakię, cukrzyków i zmagających się z chorobami immunologicznymi. Pokochają ją zwolennicy zdrowego odżywiania i odkrywcy dobrego, naturalnego smaku. Jej słodkawy smak sprawia, że ciasta nie trzeba - lub tylko w bardzo małej ilości - słodzić. Ten tort można upiększyć dodając polewę i / lub ozdoby na wierzch. Taki był mój zamiar, ale przy asyście moich dzieci
Jeść, by żyć w zdrowiukieliszek spirytusu, Masa orzechowa: 100g orzechów włoskich, 1/2 szklanki cukru, 100 ml mleka, 100g masła, Dodatkowo: 150g orzechów ziemnych niesolonych, czekoladowe kuleczki i cukrowe róże do dekoracji. PRZYGOTOWANIE : 1. Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy(...)Biszkopt ciemny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Poncz: Zimną herbatę mieszam z sokiem z cytryny i spirytusem. Każdy z upieczonych biszkoptów
Tradycyjna kuchnia KasiBlachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę masę orzechową, dobrze docisnąć ręką. MASA SEROWA Ser i śmietanę zmiksować blenderem, dodać cukier, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzoną dodać do sera, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy serowej i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Masę serową wylać do blachy, odstawić do lodówki. WIERCH CIASTA Galaretki truskawkowe rozpuścić w nieco mniejszej ilości
Kuchnia Danusicukier puder do smaku dodatkowo: 2,5 szklanki krokantu orzechowego w karmelu CUKIETERIA plus: 200 g malin 250 g borówek amerykańskich Wykonanie: *Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier , dalej miksując * Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując. * Ciasto przelewamy do formy
Z Majeczką w kuchniznajduje kolejne smakowite pomysły, raz zainspiruje mnie zdjęcie innym razem przyprawa, a jeszcze innym sposób podania. Dziś mam dla Was inspiracje smakową. Bo piernik wcale nie musi być zawsze ciastem! Dziś prezentuję Wam inny sposób podania - w wersji babeczkowej. I pewnie wielu z Was już widziało takie muffiny :) W końcu nie jestem jedyną blogerką, ale mogę Wam obiecać(...)korzennejszczypta pieprzułyżka mioduSposób przygotowania:Na początek mieszamy jajka z mlekiem i oliwą orzechową, następnie dodajemy miód i cukier - odstawiamy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy zmielony kardamon, imbir, pieprz i przyprawę korzenną. Mieszamy.Następnie dosypujemy do płynnych składników wymieszaną mąkę z przyprawami. Ciasto przekładamy do formy do muffinek wyłożonej papierem do pieczenia albo papilotkami.Wstawiamy
Słodkie Przyjemnościtruskawkami, a druga połowa marmoladą brzoskwiniową i kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne. Przepis na około 48 sztuk. Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków: 300 g maki pszennej 150 g masła 70 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić ½ opakowania cukru wanilinowego) 1 jajko 1 duża szczypta proszku(...)duża łyżka schłodzonego masła orzechowego (można zastąpić nutellą) 1 duża łyżka jogurtu naturalnego gęstego (np. typ grecki) garść dowolnych orzechów pokrojonych drobno Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajka ubić lub utrzeć dodając ekstrakt waniliowy i stopniowo dosypując cukier puder. Całość wlać do mąki i w misce zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, każdą
Trzeci talerzpodawany ze słodkim sosem sojowym, sosem orzechowym lub z Sambal Matah. Sambal Matah - dodatek do dań. Składa się głownie z szalotki, chilli, trawy cytrynowej oraz oleju kokosowego. Patrz: dodatek do tempeh, Mahi Mahi i steku z tuńczyka. Sate Ayam - szaszłyki z kurczaka. Standardowo podawane z sałatką, ryżem i sosem orzechowym. Jedzcie je tylko i wyłącznie w sprawdzonych miejscach(...)albo oni naprawdę się w tym specjalizują. Gado Gado - lekko podduszone warzywa polane sosem orzechowym. Kare Ayam / Vege - kurczak/warzywa w sosie curry. Standardowo, jak większość rzeczy podawane z ryżem. DESERY, KTÓRE MUSISZ SPRÓBOWAĆ NA BALI Pisang Goreng - smażone banany w cieście. Najlepiej smakują polane syropem palmowym. Dadar Gulung - zielone naleśniki nadziewane kokosem, podawane z cukrem palmowym. Zielony
Czarnawisienkapieczenia, sodę oraz cukry. W drugim naczyniu łączymy ze sobą, najlepiej przy pomocy blendera, masło orzechowe, jaja, mleko i rozpuszczone masło. Składniki z 1 i 2 naczynia łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy nasze ciasto do 3/4 wysokości. Każdą z nich posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni
MamaOskarkaarbuza i zalewamy drugą częścią masy. Układamy drugie koło z arbuza i wylewamy trzecią część masy. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch możemy dowolnie udekorować na przykład kawałkami arbuza. Zamiast masła migdałowego do przygotowania spodu można użyć dowolnego masła orzechowego. Smacznego
Health-Fit-LifeJeśli zastanawiacie się jakie ciasto będzie w tym roku na moim wielkanocnym stole, to na pewno będzie to pascha. Moim zdaniem mazurki są za słodkie. Całkiem ok jest tylko mazurek orzechowy . Pascha jednak zawsze wygrywa w przedbiegach. I do tego może mieć dowolny smak – np. dziś będzie bardzo prosta pascha orzechowa z masłem orzechowym, wanilią i śliwkami. Smakuje słodko
Ugotowane pozamiataneSezon na ciasta z orzechami rozpoczęty. Poza dynią, to właśnie orzechy najbardziej kojarzą mi się z jesienną kuchnią , dlatego dzisiaj przepis na słodkie co nieco z orzechami. KOSTKA ORZECHOWO - KOKOSOWA NA WAFLU Składniki: blaty orzechowe: 2 wafle 5 jajek 150 g cukru 150 g orzechów mielonych 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem
Bon appetit mon amiepowidłem śliwkowym lub dżemem żurawinowym - będą równie smaczne :) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka masła orzechowego 1 banan 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu Płatki zmielić na mąkę. Banana rozgnieść widelcem. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek grubości ok 0,5 cm. Foremką wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem
Chocolate Muffin BlogPyszny, puszysty lekko orzechowy biszkopt oraz niesamowicie delikatna i kremowa masa budyniowo-śmietanowa oddzielone warstwą dżemu morelowego i bananów, na wierzchu galaretka pomarańczowa… Tak, zdecydowanie to przepis na ciasto idealne. Odpowiednio słodkie, orzeźwiające, po prostu boskie. Koniecznie do wypróbowania! Biszkoptu absolutnie nie trzeba nasączać. Odpowiedniej wilgoci nadają mu orzechy oraz dżem z bananami. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki pszennej
MyCookBook.plłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z masłem orzechowym i jogurtem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z masłem orzechowym i jogurtem. Smacznego
Chocolate Muffin BlogBountyShrek Królewiec Królewicz z jabłkami Ciasto 3 BITCiasto chałwowe Ciasto cappuccinoCiasto czekoladoweCiasto tortowe Ciasto baloweTiramisuJabłecznik Orzechowiec z pianką Fale DunajuFale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serkową Sernik szachownicaSernik z pomarańczową pianką Sernik z mlekiem i kokosemSernik z brzoskwiniamiSernik orzechowy z brzoskwiniami MarysieńkaCiasteczka orzechoweTorciki warszawskie Wafle kajmakoweWafle mleczneWafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynoweBabka kwitnący
Kuchnia domowa AniDodajemy cukier i mleko. Podgrzewamy 5 minut nie mieszając. Zdejmujemy z ognia masę. Dodajemy masło orzechowe, ziarenka wanilii. Mieszamy. Do takiej masy dodajemy przesiany cukier puder. Energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Wylewamy na formę. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki. źródło " Ciasta i ciasteczka"Twój Styl
Anioły w kuchni