ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:212/359)

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 186

pszennej 1 łyżeczka sody 2 jajka łyżeczka ekstraktu waniliowego tabliczka gorzkiej czekolady Masło i masło orzechowe utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal miksując dodawać jajka i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z sodą i wymieszać z utartą masą. Czekoladę posiekać i wymieszać z ciastem. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką do lodów nakładać ciastka w odległości

Smakołyki Asi
Gofry z masłem orzechowym 124

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Przygotowanie: Do miski wkładamy masło orzechowe i wbijamy jajka. Miksujemy. Następnie dodajemy cukier, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Miksujemy razem, aż nie będzie grudek. Rozgrzewamy gofrownicę i wlewamy po 2 łyżki ciasta na 1 gofra. Smażymy na rumiano. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tort orzechowy. 136

Taki tort można przygotować na różne okazje, na urodziny, dla gości, na święta lub po prostu na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam pysznym i puszystym kremem. Tort jest również pięknie udekorowany, więc zachwyci każdego. Do wykonania tortu użyłam produktów, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od  Helio . Produkty są bardzo wysokiej jakości i bardzo(...)sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony

Izabelawkuchni
Puchate amerykańskie pankejki 157

piżamach puchatych placków, jedzonych gorących prosto z patelni. To, co zostało, zjadłam posmarowane masłem orzechowym i musem z jabłek, choć oczywiście inne dodatki są mile widziane ;) Jedyne zmiany, jakich dokonałam w porównaniu z oryginalnym przepisem to zmniejszyłam ilość proszku dopieczenia dodawanego do ciasta o całą jedną łyżeczkę (bo nie lubię takiego posmaku w placuszkach). Pankejki ładnie rosną na patelni, potem

Słodkie inspiracje
“Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” – recenzja 137

bananem, awokado, olejem kokosowym, albo miodem, ksylitolem i syropem klonowym. Możemy więc przerobić nasze ulubione ciasta, żeby były bardziej zdrowe. A co bym ugotowała ze “Zdrowych słodkości”, żeby wejść w ten słodki, mączny, owsiankowy i muffinkowy klimat? Na pewno wypróbuję jaglankę z masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy

Ugotowane pozamiatane
Sezamowa kawa Inka 138

wyczarować można cudowne zimowe napoje. Ba ! NA jej bazie stworzyć można także wspaniałę desery i ciasta...Ale to później. Dziś kawa jako napój. Co pasuje do zbożowej Inki ? Ogranicza nas tylko fantazja i preferencje smakowe. Do kawy klasycznie dodawać możemy czekoladę, karmel, pasty orzechowe, syropy, przyprawy, a nawet konfitury. Ja dziś serwuję "Sezaminkę" , czyli kawę Inkę z pastą tahini, pianką

kolorowotorcikowo
Pyszne ciasteczka fistaszkowo-owsiane 159

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę z cukrem. Nie przerywając dodajemy jajko, masło orzechowe i wanilię. Następnie mąkę z proszkiem i sodą, sól, płatki owsiane. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy lekko posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.  Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w dość sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem

Malinowe Pocałunki
Ciasteczka z kremem czekoladowym dla Mikołaja / z czekoladą 205

soli 2 jajka 1/3 tabl. czekolady gorzkiej lub mlecznej ok 1/2 słoiczka kremu kanapkowego czekoladowo-orzechowego Miękkie masło zmiksować z cukrami na gładką masę. Dodać jajka, zmiksować. Następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę bardzo drobno posiekać i wymieszać z ciastem. Mamy otrzymać elastyczne ciasto. Ciasto nabierać łyżką i formować na dłoni cienkie placuszki, na środek nakładać

Smakołyki Asi
Panierka paleo 192

Panierka paleo może być albo dwuskładnikowa (rozbełtane jajko i sucha posypka) albo w postaci ciasta (jajko, przyprawy i suche składniki wymieszane razem). Panierka paleo – niektóre pomysły: wiórki kokosowe, mąka kokosowa płatki migdałowe, mielone migdały łamane lub mielone siemię lniane mielone orzechy, mąka orzechowa tapioka albo mąka ararutowa wszystkie kombinacje powyższych składników Warto do panierki dodać przyprawy , może to być

PaleoSMAK
Tarta z leśnymi grzybami z ciasta z orzechami włoskimi i parmezanem Gordona Ramsaya 113

postanowiłam także wypróbować kolejny z przepisów mojego mistrza, Gordona. Tarta jest pyszna. Jestem pewna, że orzechowy spód wykorzystam jeszcze przy wielu innych wypiekowych wariacjach. Zamiast świeżych leśnych grzybów sprawdzą się też na pewno pieczarki albo grzyby suszone. Pycha! TARTA Z LEŚNYMI GRZYBAMI Z CIASTA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I PARMEZANEM GORDONA RAMSAYA Składniki na ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram

Życie zamknięte w smaku
Ciasteczka z masłem orzechowym i M&M's 128

orzechów) ok. 150g Wykonanie: Ucieramy masło z dwoma rodzajami cukru. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Wsypujemy połowę cukierków czekoladowych (resztę powciskamy na wierzchu ciastek). Z ciasta formujemy małe kuleczki (orzeszki) i odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy ciasteczka dłonią, a następnie

Mania Wypiekania
Ciastka z masłem orzechowym made with love 151

masła orzechowego 1 jajko 100 g cukru trzcinowego Przepis: Do miski wrzucamy masło, masło orzechowe oraz cukier, wszystko miksujemy na puszystą masę.  Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Przesianą mąkę wsypujemy do miski i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą.  Następnie zagniatamy ciasto na kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut

Emcia Pichci
Sernik w polewie czekoladowo-orzechowej 153

Piekąc sernik zawsze staram się coś zmienić. Choćby po to, żeby wypróbować rożne smaki. Dzisiaj sernik z brzoskwiniami i w polewie czekoladowo-orzechowej. Doskonałe wykończenie sernika nadaje mu zupełnie inny smak niż zwykle. SERNIK: 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego  1 kostka (200 g) masła 1 szklanka cukru 5 jajek 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)ćwiartki brzoskwinie. Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Do formy przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do płynnej czekolady dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy.  Polewą dekorujemy wystudzony sernik. Posypujemy posiekanymi orzechami. SMACZNEGO  Czekam

W kuchennym oknie Ewy
Razowe racuszki z bananem 177

wyrosło (zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza). Rozgrzewamy 4 łyżki oleju na patelni. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką i kładziemy na wcześniej rozgrzaną patelnię . Smażymy na złotobrązowy kolor i odkładamy na ręcznik papierowy. Przy każdej następnej porcji uzupełniamy wcześniej olej. Podajemy z masłem orzechowym, nutellą lub dżemem :) Smacznego! Przepis z książki Moje Wypieki i Desery

Chocolate Muffin Blog
Śniadanie na różowo 140

oraz cynamon i imbir według uznania Całość blendujemy na jednolitą masę Jeśli wyszła zbyt gęsta- ciasto powinno być dość gęste, ale lejące- dodajemy wodę i ponownie blendujemy Wstawiamy do mikrofali na około 3 minuty przy mocy 750W Mug cake możemy podawać z masłem orzechowym, serkiem wiejskim i ulubionymi owocami- wszystko świetnie się sprawdzi

peanutbuttermonster
23.Nieco włoski czwartek czyli ciastka sezamowe: biscotti regina! 223

pomocą trzepaczki łączymy składniki mokre: jaja mieszamy ze startą skórką z cytrusów i z aromatem orzechowym. Do składników suchych dodajemy po kawałku masła i łączymy za pomocą miksera na najwolniejszych obrotach. Kolejno dodajemy masę jajeczną. Gdy składniki już lekko się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. A ponieważ jest w nim duża zawartość masła należy robić to jak najszybciej. Z wyrobionej

Symfonia Smaków
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 126

Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki piernik. Inspiracja znalazłam tutaj . U mnie tylko z powidłami, bo z masłem orzechowym i polewą, to już byłby za słodki. Robił go mój mąż, ja tylko go instruowałam, bo niestety okres przeziębień, katarów itd. mnie dopadł. Wyszedł super, więc go chwalę, żeby nie było, że nic nie wspomniałam(...)miski przelewamy wcześniej zagotowane składniki, dodajemy do nich obie mąki, sodę, proszek do pieczenia i żółtka. Miksujemy, na końcu dodajemy ubitą pianę. Całość mieszamy, ja zmiksowałam na najmniejszych obrotach. Ciasto przelewamy do 2 keksówek (28x10cm), lub jednej większej, które wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 60 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu przekładamy powidłem

kruche babeczki
Tort orzechowo - kawowy 211

gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: 4 - 5 łyżek konfitury wiśniowej lub powideł śliwkowych, lub dżemu z czarnej porzeczki orzechy włoskie do dekoracji Wykonanie: Biszkopt orzechowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie(...)wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia składników.  Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 - 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie samo dno ), wyrównać. Piec przez około 30 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odłożyć do całkowitego wystudzenia, następnie ostrym nożem oddzielić boki biszkoptu od formy. Wkładka orzechowa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną

Opowieści z piekarnika
Pieczony naleśnik – dutch baby 263

marchewce nazwanej „po grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie za klasykę nowojorskich śniadań. Receptura jest niemal identyczna jak na nasze tradycyjne naleśniki – tyle tylko, że wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i wstawiamy do piekarnika zamiast smażyć. Jak smakuje pieczony naleśnik? Jego środek jest mięciutki, a brzegi przyjemnie chrupiące. Skradł moje serce od razu! Nie tylko smakiem, ale także(...)mleka 2 duże jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli dodatki np.: sezonowe owoce, cukier puder, bita śmietana, mascarpone, syrop klonowy, masło orzechowe, smażone jabłka, dżem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 2 duże jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 1 łyżeczka

Poezja smaku