ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:220/359)

Tartaletki Rocher 196

roku, razem z mężem uczciliśmy naszą rocznicę ślubu w drugi dzień Świąt Wielkanocnych :). Z tej okazji zrobiłam tort i przepyszne tartaletki z kremem czekoladowo-orzechowym. Na ten słodki pomysł wpadłam, gdy szukałam przepisu na świąteczny mazurek. Aby przełamać słodki smak kremu czekoladowego ‘nadziałam’ tartaletki konfiturą żurawinową. Tartaletki Rocher znikały(...)mąki pszennej 20 g kakao szczypta soli 1 jajko W misce lub na stolnicy umieszczamy wszystkie składniki. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić, to dodajemy trochę mąki (1-2 łyżki). Gotowe ciasto owijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki

Słodki Pomysł
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 145

grubo pokrojonej Nastaw piekarnik na 180ºC. Masło orzechowe, miękkie masło, sól i cukier zmiksuj na puszystą masę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem i grubo pokrojoną czekoladą. Dodaj do suche składniki do masy i wymieszaj dokładnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Wykładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w równych(...)s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '334523963397226'); fbq('track', 'PageView'); Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Ciasto Rocher 361

ciasto to istna petarda smakowa! Dla wszystkich fanów słynnych pralinek ferrero rocher. Idealne na obecną porę roku, ponieważ nie wymaga pieczenia. Lubię robić nowe ciasta, których do tej pory nie jadłam i to posmakowało nam bardzo. Ważne jest też to, że nie wymaga zbyt wielu pracy. Fakt faktem najczęściej zjem jeden lub dwa kawałki i zasłodzę się na cały tydzień(...)wafelek orzechowy. Całość dokładnie mieszamy. Do pozostałej masy kajmakowej dodajemy resztę orzechów, dokładnie mieszamy. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy równo herbatniki. Na nich rozsmarowujemy masę z mascarpone z orzechami i wafelkiem. Kolejną warstwą są ponownie herbatniki, następną kajmak z orzechami i ostatnia warstwa herbatników. Na wierzchu rozkładamy pozostałą część odłożonego białego kremu mascarpone. na górę ciasta ścieramy

VioletoweKucharzenie
Chrupiące ciastka orzechowe 168

Chrupiące orzechowe ciastka. Idealne do herbaty lub kawy. Skorzystałam z przepisu Marthy Stewart, która piekła te ciasteczka w jednym ze swoich programów na szklanym ekranie. Polecam Wam ten przepis, bo ciastka są rewelacyjne. Więcej przepisów na różnego rodzaju ciastka znajdziecie na moim blogu. Szczególnie polecam chrupiące owsiane ciasteczka  , a także   trójkąty kruche ciastka Składniki: 1/2 szklanki posiekanych orzechów(...)około 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 5mm i wyciąć foremkami kółka. W każdym ciastku patyczkiem do szaszłyka zrobić pięć dziurek. Ułożyć ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach C przez około 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce . chrupiące ciastka orzechowe

O kuchni z uczuciem
Orzechowe muffinki z kruszonką 123

pracowitego tygodnia, więc orzechowe muffinki na osłodę. Upiekłam je dla mojej gromady w pracy. Muffinki wszystkim smakowały. Upiekłam je w mini wersji, z podwójnej porcji. Idealne na dwa gryzy! Orzechowe muffinki Składniki: 10 muffinek 100 g masła, roztopionego 2 duże jajka 150 brązowego cukru 2 łyżki kakao 60 ml mleka 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 g zmielonych orzechów, u mnie(...)umieściłam je w muffinkowej formie. Napełnij foremki ciastem. Wymieszaj składniki na kruszonkę palcami, tak aby się utworzyły małe okruszki. Posyp wierzch muffinek kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffinki przez około 15-20 minut. Sprawdź dla pewności patyczkiem czy są w środku upieczone. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce. The post Orzechowe muffinki z kruszonką appeared first on Blog

codojedzenia
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 218

żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze na dodatek trochę zakwasu żytniego.Ciasta chlebowego nie trzeba było wyrabiać, wystarczyło jedynie dobrze wymieszać składniki. Chleb nie wyrósł również aż tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong, ale za to mieszanka mąk dała bardzo ciekawy smak, wzbogacony orzechową nutą i kwaskowatością, którą nadała odrobina zakwasu. Dodatek rodzynek dopełnił reszty(...)równomiernego połączenia się składników. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej, i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozrób drożdże z cukrem.Dodaj do ciasta rozrobione z cukrem drożdże. Ponieważ skład mąk i wilgotność masy nie zachęcają do ręcznego wyrabiania ciasta, najlepiej użyj miksera; i wyrabiaj mikserem kilka minut, aż do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasta na Komunię Świętą 683

prażonymi wiórkami kokosowymi oraz śmietankowym kremem. Idealne na taką okazję! Ciasto 3 bit bez pieczenia Jeśli nie jesteś góru domowych wypieków - wypróbuj ciasto bez pieczenia! 3 bit to ciasto składające się z warstw herbatników przekładanych m.in. kajmakiem - nikt się nie zorientuje, że to tylko herbatniki! Torcik twarogowy z białą czekoladą Lekki torcik - a tak naprawdę sernik na zimno z mascarpone(...)alternatywa dla tradycyjnych tortów z ciężkimi, tłustymi masami. Rurki z kremem mascarpone Hit ostatnich świąt Bożego Narodzenia. Kultowe rurki z kremem zawładnęły podniebieniami nie tylko domowników! Sernik kawowy na orzechowym spodzie Sernik w wersji kawowej  z polewą kajmakową - dla wszystkich amatorów niestandardowych wypieków. Sam sernik nie jest przesadnie słodki, dominuje w nim lekka nuta kawowa, słodyczy oddaje polewa

Moje Qulinaria
Paleo słodycze, orzechowe kulki jak Ferreo Rocher bez cukru, glutenu. 138

Kolejno do naszego masła orzechowego dodajemy: 2 łyżki miodu (można więcej jak ktoś woli słodszą wersje), około ⅓ puszki mleka kokosowego, laskę wanilii oraz ½ szklanki kakao i ⅓ szklanki oleju kokosowego. Wszystko mieszamy, aż połączy się w jedną całość (i tutaj wyszła nam zdrowa nuttella). Odstawiamy do lodówki na około 45 minut do 1 godziny. Czekając, aż ciasto stwardnieje możesz przeczytać(...)czekoladę i wszystkie nasze kulki zanurzamy w czekoladzie. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. I gotowe. Wszystkim jaskiniowcom życzę udanych łowów. Tym razem na paleo słodycze. Artykuł Paleo słodycze, orzechowe kulki jak Ferreo Rocher bez cukru, glutenu. pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Galette z pomidorami i ricottą 174

orkiszowej ma orzechowy posmak. Do tego żółte i czerwone pomidory śliwkowe, by nacieszyć kubki smakowe i oko, świeży tymianek oraz ricotta. Zróbcie koniecznie, póki jeszcze sezon na pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno; jeśli tylko dotrwa do momentu wystudzenia, bo jest tak pyszna, że znika w tempie natychmiastowym!Ciasto:250 g razowej

Food Square
Zdrowy mazurek 136

dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI 100g dojrzałego banana 50g masła orzechowego Krem: 80g daktyli (namoczone wcześniej w gorącej wodzie) 40g ciemnej czekolady bez dodatku cukru 1/4 szklanki mleka aromat karmelowy wiórki kokosa do posypania Sposób przygotowania: Banana blendujemy na miazgę i dodajemy do pozostałych składników na spód dokładnie ugniatamy ciasto rękami aż będzie tworzyć jednolitą zbitą kulę :) owijamy ciasto folią

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Śniadaniowe placuszki w wersji roślinnej 172

świetnie sprawdziły się w roli mąki. Nie przepadam za nimi w formie po prostu płatków, dlatego mielę je sobie na mąkę i wykorzystuję właśnie do takich placuszków, omletów czy ciast. Placki są wegańskie, bardzo delikatne i mięciutkie. Z dość wyraziście wyczuwalną obecnością banana. Dodałam do nich kolejny miks superfoods z oferty Biokulturalni . Tym razem jest to Rebulid , którego głównym składnikiem(...)idealnie wpasowało się do placów w wersji roślinnej, zastępując mi jajko 💚 Składniki: 60 g płatków pszennych  2 łyżeczki miksu superfoods Rebuild (Biokulturalni) 1 średni banan 1 łyżeczka masła orzechowego 100 ml napoju roślinnego (u mnie jaglany) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka cukru kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Aczkolwiek

Zdrowie na języku :P
Panierka paleo (bezglutenowa) 69

paleo może być albo dwuskładnikowa (rozbełtane jajko i sucha posypka) albo w postaci ciasta (jajko, przyprawy i suche składniki wymieszane razem). Panierka paleo (bezglutenowa) – niektóre pomysły: wiórki kokosowe , mąka kokosowa płatki migdałowe, mielone migdały, mąka migdałowa łamane siemię lniane lub mąka lniana mielone orzechy, mąka orzechowa mąka z tapioki albo mąka/skrobia ziemniaczana lub ararutowa wszystkie kombinacje powyższych składników

PaleoSMAK
Muffinki bananowo-fistaszkowe z Nutellą 114

masło orzechowe, cukier oraz jajko i bardzo dokładnie mieszamy, do rozprowadzenia dokładnie masła orzechowego. Do tego dodajemy mleko, ekstrakt waniliowy i mieszamy do zmieszania.   Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy krótko ale dokładnie. Nutellę przekładamy do niewielkiej miseczki i dodajemy do niej 2 łyżki ciasta – dokładnie mieszamy. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Na środek każdej

Smaczna Strona
Placuszki z białek 138

łyżki ksylitolu szczypta soli ulubione dodatki np. jogurt, miód, owoce, masło orzechowe Wykonanie: Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę. pod koniec dodać ksylitol i jeszcze przez chwilę ubijać. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Patelnie rozgrzać i posmarować olejem kokosowy. Nakładać łyżką ciasto, tworząc okrągłe placuszki. Smażyć z dwóch stron aż do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami

Healthy food explorer
Babeczki marchewkowo-orzechowe 151

Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 średnie marchewki 200 g śmietany 36% 100 g orzechów włoskich 1 łyżeczka cukru cynamonowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mączki migdałowej listki … Czytaj dalej Babeczki marchewkowo-orzechowe

czarrna od kuchni
orzeszki z masą orzechową 188

stolnicę. Dodajemy cukier puder, żółtka oraz margarynę. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałeczku (wielkości orzecha laskowego) wylepiamy natłuszczone foremki. Pieczemy w 170st. C przez ok. 10- 15 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: ok. 300 g masy orzechowej z kawałkami orzeszków Helio ok. 50 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej wykonanie: Masło

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto orzechowe na łyżki 157

Ciasto dla każdego! - nie potrzebujesz wagi, ani miarki - nie potrzebujesz miksera, bo mieszasz wszystko łyżką - składa się z niewielu, łatwo dostępnych składników - szybko się robi i piecze - jest puszyste, wilgotne i cudownie orzechowe Czas przygotowywania:  15 minut Czas pieczenia:  około 40 minut Forma:   mała keksówka lub tortownica do 22 cm średnicy

AniaGotuje.pl
Warzywne kotleciki w sezamie 128

lodówki, aby nieco stężała. Dzięki temu łatwiej będzie się formowało kotleciki.  Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy zgrabne kotlety. Masę najlepiej nabierać łyżką, aby były jednej wielkości. Dzięki temu, będą się smażyły w takim samym tempie.  Gotowe placuszki obtaczamy w sezamie. Sezam nada lekko orzechowego smaku oraz ukryje warzywa przed dziećmi :) Na niewielkiej patelni roztapiamy łyżkę margaryny Optima

Kuchnia od dwojga
Ciasteczka z masłem orzechowym 130

łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej 150g masła orzechowego 80g płatków owsianych Sposób przygotowania: Nagrzać piekarnik do 200 º C. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę a następnie wbić jajko i jeszcze chwilę miksować. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować na szerokość około 1 cm i wycinać szklanką kółka. Piec na papierze

wysmienity
Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru 395

niego batoniki tak jak na zdjęciach, albo zrobić jedno duże ciasto. Orzechy możecie dać dowolne jakie akurat posiadacie na stanie. Czy muszę pisać, że przygotowanie jest banalne? Chyba już się do tego przyzwyczailiście ale napisze, przygotowanie jest banalne, jak zwykle, potrzeba głównie blendera. Składniki na Snickers paleo: Warstwa kokosowo-orzechowa ½ szklanki orzechów nerkowca 1 szklanka mąki kokosowej albo zblendowanych migdałów(...)Odkładamy do lodówki na około 30 minut do godziny, aby stwardniało. Przygotowanie warstwy karmelowej. Blendujemy wszystkie składniki do uzyskania kremowego karmelu. Wyciągamy formę z lodówki, a następnie wylewamy nasze ciasto na pierwszą warstwę. Jeśli chcemy użyć też orzechów laskowych, to wrzucamy je na blachę do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na około 15minut pilnując, aby ich nie przypalić. Tak przygotowane

PaleoLife
Ulubieńcy czerwca 153

kuchennego, który będzie na tyle mocny, by można w nim robić masło orzechowe czy mielić migdały. Niedawno  w Auchan  udało mi się znaleźć takiego w promocji za 170 zł i jestem bardzo zadowolona z jego działania. Robię w nim pasty, kulki mocy, spody do ciast i trę warzywa :) [źródło zdjęcia: https://www.quechoisir.org/comparatif-robots-multifonctions-n563/philips-hr7627-00-2-p182895/] Drugim sprzętem, jest maszyna

wegujemy
Naleśniki ryżowe – bezglutenowe 267

minuty z każdej strony). Przed smażeniem każdego naleśnika, pamiętajmy o zamieszaniu ciasta – mąka ryżowa lubi osadzać się na dnie. Gotowe podajemy np. z dżemem, jabłkami z cynamonem lub świeżymi owocami z twarożkiem. Gdy mamy ochotę na coś bardziej słodkiego – z kremem czekoladowo-orzechowym, masłem orzechowym lub z syropem klonowym. Możemy używać takich dodatków, jak do tradycyjnych naleśników

Poezja smaku
Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą 150

mnie  jest to idealne połączenie smaków. Rukola świetnie komponuje się z orzechowym spodem. Jak orzechy to i gruszka a jak gruszka to gorgonzola. Tak wyglądało moje rozumowanie, gdy tworzyłam ten przepis. Tarta przerosła jednak moje wyobrażenie o niej- jest naprawdę boska! Spróbujcie. Składniki: ciasto: 30 g mielonych orzechów 170 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej

Wielki apetyt