ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:215/359)

PIERNIK BEZ MIODU Z KAJMAKIEM 155

ciasto, polecam poniższy piernik bez miodu. Piernik bez miodu to ciasto zbliżone procesem przygotowania i składnikami do naszego kochanego murzynka z dżemem ( przepis tutaj ). Jest prosty, szybki i przede wszystkim niezawodny. Zawsze się udaje, zawsze smakuje i znika w tempie ekspresowym. Tegoroczną wersję urozmaiciłam nadzieniem z kajmaku i posypką orzechową. Smakuje wybornie. PIERNIK BEZ MIODU Z KAJMAKIEM (blaszka(...)utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę.  Stopniowo dodawać sypkie składniki na zmianę z mlekiem i dżemem. Dosypać żurawinę i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 45 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wystudzić w uchylonym piekarniku.  Przekroić ciasto i przełożyć gotową masą kajmakową. Część masy zostawić do dekoracji

W kuchni Karmel-itki
Babeczki marchewkowe z orzechamy - śniadanie do szkoły 184

podczas pieczenia się rozmięknie a nie będzie widoczna w babeczce. U mnie babeczki się sprawdzają mieszczą się do pojemnika i są wygodne dla malucha w jedzeniu.Przepis powstał na bazie przepisu ciasta marchewkowego.SKŁADNIKI : upiekłam z tej porcji 15 babeczek300 g mąki 150 g cukru (użyłam brązowego)1,5 łyżeczki sody1 łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli  3 jajka(...)orzechowe spokojnie może dodać więcej) SPOSÓB WYKONANIA : - mieszamy w misce składniki suche (mąka, przyprawy, orzechy, proszek, sodę, sól)- w drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, po ubiciu dodajemy do tego naszą startą marchew, mieszamy po czym masę dodajemy do naszych składników suchych i dokładnie całość wymieszamy - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy nasze ciasto

Basia w kuchni
Styczniowe śniadanie. Obłędne placuszki ryżowo-orzechowe. 170

Nadając postom tytuły, czyli najprościej mówiąc kiedy wpisuję nazwę danej potrawy, bardzo rzadko używam sformułowań "wyjątkowy przepis na gulasz", "absolutnie niesamowite ciasto z owocami", "jedyne w

bistro mama
Rogaliki nadziewane masą orzechową 167

Ostatnimi czasy często goszczą u nas rogaliki:) Mam dla Was w zapasie klika pysznych propozycji. Pierwszą z nich są małe rogaliki na cieście bardzo zbliżonym do

Z miłości do słodkości
Zdrowe, obłędnie czekoladowe brownie wegańskie, bezglutenowe 168

głodu. Ciasto jest pyszne, nie przypomina konsystencją zwykłego ciasta, jeśli chcecie je jeść na ciepło (a wtedy jest obłędne) będzie miało konsystencje czekoladowego musu, możecie przełożyć je na talerz, albo do deserowych szklanek jak wolicie, ale mogę wam zapewnić, że posmakuje każdemu :)  Składniki :  1/2 szklanki daktyli 1/2 szklanki masła orzechowego lub migdałowego 1/2 szklanki mleka roślinnego (ja dodałam(...)piec ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, po wyjęciu posypać pokrojonymi truskawkami, olej roztopić w garnuszku, wymieszać z syropem i kakaem, polać truskawki, jeść po schłodzeniu Uwaga : ciasto może wyjść rzadkie, nie przeszkadza to w jego smaku, ale może trudno się kroić

zdrowa vege kuchnia
Łan ciastko owsiane i Amarantki daktylowe – Irenki 141

wybrałaby ciastko z sezamem i masłem orzechowym a Angelika chętnie sięgnęłaby po wersję z żurawiną. Dlatego każdy na pewno znajdzie coś dla siebie wśród asortymentu Irenek, ponieważ firma ma ciastka słodzone różnymi sposobami. Amarantki też są warte polecenia szczególnie dla osób lubiących bardzo słodkie słodycze, niekoniecznie kruche. My wykorzystałyśmy je do zrobienia piankowego ciasta na zimno i JEJ jakie

Candy Pandas
Pączki z Masłem Orzechowym i Konfiturą 189

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pora więc na wypróbowanie kilku nowych przepisów, z pączkami, oponkami, faworkami w roli głównej. Na pierwszy ogień poszły mini pączki z masłem orzechowym i konfiturą. Są szybkie w przygotowaniu i niebywale pyszne. Konieczny must bake karnawału. Obtoczone w cukrze zyskują na wyglądzie i smaku. Na drugi dzień smakują równie pysznie i świeżo(...)odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Zgniatamy 8 razy. Dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy szklanką koła, im mniejszy obwód tym lepiej. Nakładamy na połowę wyciętych kół po pół łyżeczki masła orzechowego i konfitury. Boki smarujemy białkiem i przykrywamy drugą połową. Dociskamy boki

Made By Mom And Son
Tartaletki mega orzechowe z pomarańczą 112

słoiczek dżemu lub konfitury pomarańczowej Przygotowanie: tartaletki: Łączymy składniki na tartaletki i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy podsypując lekko mąką, wylepiamy nim foremki do tartaletek wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą lub mąką. Foremki z ciastem wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przykrywamy małym kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Ta przygotowane wstawiamy(...)gotującej się mieszanki dosypujemy orzechy, mieszamy. Zestawiamy z ognia. Masa może wydawać się dość rzadka,ale wraz ze stygnięciem będzie gęstniała. Upieczone tartaletki smarujemy dżemem pomarańczowym, nakładamy porcję masy orzechowej i odstawiamy do zastygnięcia masy. Na wierzchu układamy plaster pomarańczy

Bon appetit mon amie
PLACUSZKI KAKAOWE 168

maślanki 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli Nadzienie: 2 banany 200 g sera białego chudego 2-3 łyżki masła orzechowego Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła cynamon kasza jaglana ekspandowana Wykonanie: W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche: przesianą przez sitko mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia(...)oraz sól. Masło roztapiamy. W drugiej misce miksujemy jajka z kefirem/maślanką. Dodajemy powoli roztopione masło, nie przerywając miksowania. Do składników mokrych dodajemy porcjami składniki suche. Mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 min. Patelnię rozgrzewamy. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu lub możemy posmarować powierzchnię odrobiną masła. Placuszki odwracamy na drugą stronę, gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza

Kuchnia MagdaLeny
Gruszkowe Cappuccino 804

wierzę:) Uwierzcie i Wy, bo ciasto faktycznie jest fantastyczne. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 szkl. mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju Masa cappuccino: 2 śmietany Śnieżki 400 ml zimnego mleka 500 g waniliowego serka homogenizowanego 10 łyżek cappuccino orzechowego 100 ml wrzątku 3 pełne łyżeczki żelatyny Mus gruszkowy(...)stanie się jaśniejsza. Gdy to nastąpi dodajemy olej oraz wodę i miksujemy jeszcze chwilę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy przesiane obie mąki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23×28) i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Dwie/trzy łyżeczki kawy zalewamy 200 ml gorącej

Smaki Na Talerzu
Omlet piernikowy z masłem orzechowym i gruszką 126

świętami, ale potrawy świąteczne są pyszne! Uwielbiam ciasta z bakalii, pierniki. Mam idealną propozycję wielbicieli piernika! Co prawda nie jest to ciasto, ale smakowity omlet, który może przybliżyć święta! Składniki: 2 jaja 5 tabletek słodziku 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta proszku do pieczenia przyprawa do piernika gruszka 1 łyżka masła orzechowego Sposób przygotowania: Jaja utrzeć ze słodzikiem na puszystą

Truskawkowa Fiesta
Ciastka orzechowe, raz dwa! czyli poWeekendowe Łakocie odc.188 170

przygotowaniu no i potrzebowałam tylko 3 składników :) Ciastka orzechowe, raz dwa! 260 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków 120 g drobnego cukru ( w oryginale 200 g co jest mocną przesadą, ciastka i tak wyszły słodkie) 1 jajko Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy. Ciasto jest dość gładkie i nie klei się do rąk. Formujemy z niego kulki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym 128

sera półtłustego 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej kilka łyżeczek kremu orzechowo-nugatowego cukier puder do oprószenia rogalików (u mnie cukier puder z wanilią) Przygotowanie: Do miski wkładamy ser, dodajemy posiekane masło i wsypujemy mąkę. Składniki zagniatamy. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio do ciasta, bo może

Słodkie okruszki
Bezglutenowe pierniczki z masłem orzechowym na mące z ciecierzycy 172

100g cukru 100g masła/ pasty orzechowej 1 jajko 2 łyżki kakao (płaskie) 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki goździków (mielonych) 1 szczypta soli (solidna) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: cukier puder/lukier/polewa czekoladowa Wszystkie składniki umieścić w misce oraz dokładnie połączyć za pomocą dłoni. (Masa nie powinna przywierać do rąk i posiadać konsystencję plasteliny.) Ciasto rozwałkować na grubość(...)kruchości.) Ostudzone ciastka porządnie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, bądź polewą czekoladową i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.  (*) Do pierniczków użyłam mąki z ciecierzycy oraz kremowej pasty orzechowej Witpak. Oba produkty są do nabycia na stronie sklepu Zdrowy Market 24 . Uwaga! Przy zakupach za minimum 50 zł hasło SALEWITPAK (wpisane w podsumowaniu zakupów) uprawnia do 10% zniżki

Di gotuje
Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi z tym orkiszem? 113

uprawy pestycydami i chemikaliami. Dla niektórych atutem mąki orkiszowej może być również charakterystyczny, lekko orzechowy posmak, który w wypiekach z mąki pełnoziarnistej będzie bardziej wyczuwalny niż z mąki białej. A czy lubicie eksperymentować z różnymi rodzajami mąk? Składniki (forma 12 cm x 25 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 1 szklanka

Fitsweet.me
Biszkopciki bez cukrowe z wegańskim kremem daktylowym również bez cukru 120

paczka  biszkoptów bez cukru do przełożenia  Wykonanie : Daktyle, olej kokosowy,kakao,pastę orzechową,ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe wszystkie składniki miksujemy na gładki krem. Następnie przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Takim kremem przekładamy biszkopty, wafle, można użyć go jako krem do ciast, tortów, naleśników. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta jagodowa 118

Nie będziecie żałować żadnej minuty poświęconej na jej przygotowanie. Pyszna tarta jagodowa na bazie jogurtu i serka grani z orzechową polewą. Spód: 80 g olej kokosowy

Kucharzyca
Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi z tym orkiszem? 154

uprawy pestycydami i chemikaliami. Dla niektórych atutem mąki orkiszowej może być również charakterystyczny, lekko orzechowy posmak, który w wypiekach z mąki pełnoziarnistej będzie bardziej wyczuwalny niż z mąki białej. A czy lubicie eksperymentować z różnymi rodzajami mąk? Składniki (forma 12 cm x 25 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej białej 1 szklanka maki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 1 szklanka

Fitsweet.me
Wytrawne drożdżowe rogaliki w godzinę 184

Szybkie, pyszne, mięciutkie rogaliki na śniadanie. Można zajadać na słodko z dżemem, miodem, masłem orzechowym czy syropem klonowym albo na wytrawnie z sosem czosnkowym, ziołowym, ajvarem czy jakim lubicie. Idealne rogaliki na śniadanie. Robi się je dość szybko zważywszy że mamy do czynienia z ciastem drożdżowym. Cały proces wytwarzania i pieczenia trwa godzinę. Wytrawne drożdżowe rogaliki w godzinę. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Muffinki jabłkowe z kremem cynamonowym. 178

pudru Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, śmietanę oraz masło orzechowe i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać wszystkie suche składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości

zadanie-gotowanie
Owsiane kwadraty z dżemem-bez jajek 140

przygotownej foremce i mocno przyciskajac grzbietem wilgotnej lyzkirozprowadzic na ciescie konfiturerozprowadzic druga czesc ciasta i wyrownac powierzchniepiec w 180°C 20 minutstudzic na kratce kuchennejprzed podaniem pociac w kwadratyUwagi:batoniki owsiane mozna przechowywac w zamknietej puszce do 2 tygodni.Jako nadzienie mozna wykorzysta mase orzechowa lub z karobu.Przepis zaczerpnelam z "Natürlich"-Heft April

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orzechowe babeczki z karmelem i bezą 154

Są piękne, delikatne, subtelne....i pyszne:) Babeczki, które zostały moim logo:). Spójrzcie na przepis na te małe cudeńka:) Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki  2

Apetyczna babeczka