kawowy to inny pomysł na ciasto kakaowo-kawowe . Ciasto przygotowywane jest na dużej blasze. Kiedy przetniemy je na pół i ułożymy jedną część na drugiej zaraz po nałożeniu kremu z bitej śmietany, uzyskamy sześć warstw. Jest wtedy wysokie i zajmuje mało miejsca, co jest wygodne przy najczęściej przepełnionej lodówce przed świętami. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnetego rozpływają się ustach. Doskonałe na dzisiejsze święto. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, szczypta proszku do pieczenia, marmolada różana, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Foremką w kształcie serca wykrawam
Tradycyjna kuchnia KasiMiód sprawia, że ciasta nabierają zupełnie innego smaku - bardziej bogatego i wyrafinowanego. Sama nie przepadam za ciastami warstwowymi, ale zdarza mi się je robić od czasu
Weekendy w domu i ogrodzietrzeci rok z rzędu planując potrawy na Święta, wpisuję sobie na listę pierniki. Co najważniejsze można je zrobić nawet ostatniego dnia, bo od razu są miękkie i nadają się do jedzenia. A w ozdabianiu też idę nieco na łatwiznę, bo korzystam z lukru i gotowych posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie typ 450) - 200g
Kuchnia co dniawierzch ciasta, formując szlaczek jak na zdjęciach. Ciasto ozdób cukierkami i cukrowymi gwiazdkami. Odstaw do zastygnięcia lukru. * *Pomysł zaczerpnięty z BBC Good Food . * Ten, jak i wiele innych pomysłów na jadalne prezenty możecie znaleźć w naszym e-booku, wydanym przez całą ekipę z Codzisw.menu specjalnie dla Was na Święta. To źródło pięknych inspiracji, które mogą sprawić
Food SquareŚmietanowy tort motylek Moja mała księżniczka jutro kończy 5 lat. Ależ ten czas leci...Szykują się więc 2 imprezy, jedna dla koleżanek, druga dla rodziny. Przed
na moim stole...Witajcie :) Co powiecie na pyszny sernik na pierniczkowym spodzie . Postanowiłam upiec coś innego niż tradycyjny kruchy spód. Sernik wyszedł pyszny na pewno upiekę go jeszcze
Sama słodycz i szczypta chiliMoi drodzy bardzo Wam dziękuję, że jesteście, że czytacie i komentujecie moje przepisy. Dla Was i dla Waszych rodzin chciałabym życzyć, aby nie zabrakło Wam niczego
moj przepis naŚwięta Wielkanocne tuż tuż. Pichcimy, gotujemy, pieczemy, wędzimy. Nie mamy wolnej chwili na odpoczynek, jedynie zdrowy koktajl pomiędzy naszą robotą ma pierwszeństwo :) A dziś proponujemy Wam przepyszny wegetariański pasztet z ciecierzycy. Zróbcie go z nami! Składniki na standardową podłużną blaszkę do pieczenia ciast: 250g ugotowanej ciecierzycy polecamy ze sklepu ymt24 50g słonecznik łuskanego 2 cebule 3/4 pora
Bike By Lifekojarzące się z ukochaną zimniejszą porą i oczywiście świętami. To smak dzieciństwa, ale i dorosłości, kiedy to trzeba było sprostać zadaniu i zrobić je tak, jak robiła babcia. To wyjątkowy smak, chyba najweselszego momentu w roku. Może nieco niechlujne, ale pierwsze w tym roku i moje ulubione. Ja robię cienkie ciasto (jak na zdjęciu), jednak wiele osób woli
Kuchenna Kontrrewolucyapodgrzewać do 31 stopni. Czekoladę wylać na ciasto, pozwalając jej swobodnie spływać po brzegach, Delikatnie rozprowadzić po całym wierzchu. Odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej do następnego dnia. Do dekoracji użyłam masę marcepanową oraz barwniki firmy Dr. Oetker, które otrzymałam podczas warsztatów „Jak kulinarnie zaczarować święta? Jak smacznie snuć wigilijną opowieść?” W warsztatach uczestniczyłam
królestwo garówDwa lata temu, kiedy zbliżała się Wielkanoc,o blogowaniu nawet nie myślałam,choć swój pierwszy post zamieściłam miesiąc po świętach - w maju.Czytaj więcej »
bistro mamaNie tak dawno, bo 25 listopada, obchodziliśmy Dzień Pluszowego Misia. W przedszkolu Hani wszystkie dzieci w tym dniu miały wielkie święto, misiowe zabawy, rebusy, piosenki i
bistro mamaZaczyna się grudzień, a wraz z nim świątecznie przygotowania. Jak co roku, aby wprawić się w ten świąteczny nastrój piekę pierniczki katarzynki. Robi się
Kulinarne przygody GatityZapach czekolady uderza do głowy, o zawrót jej przyprawia. Gorzka, mleczna, deserowa, z orzechami czy nadziana... Czekolada już od rana dzisiaj gości. Świętujemy Światowy Dzień Czekolady
W kuchni Karmel-itki