ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:395/679)

Orzechowe kule z kokosem 119

życie na marzenia, które nie są nasze? Święta to wyjątkowy czas. Pełen refleksji. Wykorzystaj go. Składniki: 200g mielonych orzechów włoskich 150g cukru pudru 1 małe jajko kieliszek rumu wiórki kokosowe do dekoracji   Sposób wykonania: W misce ugniatamy razem mielone orzechy włoskie, cukier puder, jajko i rum.  Z ciasta formujemy małe kule i obtaczamy je w wiórkach

Kuchnia Pani Wiosny
Kokosanki - pyszna klasyka 144

moim rodzinnym domu i obowiązkowym ciastkiem na wszystkie święta, ale chyba się wszystkim znudziły, dlatego nie mogłam sobie przypomnieć kiedy to je ostatnio zrobiłam. Jednakże w końcu są i wiecie co? Były tak pyszne, że jak już sobie przypomniałam ich smak to na pewno zacznę robić je częściej. Ciasto: 125 dag (1/2) margaryny lub masła 4 jaja

Cynamonowe szczęście
RURKI Z KREMEM ŚMIETANKOWYM 103

ęsto za mną chodziły,ale nie miałam odpowiednich foremek.Przed świętami Bożego Narodzenia wreszcie udało mi się je nabyć.Minęło tyle miesięcy a one leżały tak bezużytecznie.Otwierając dzisiaj szufladę dosłownie do mnie przemówiły,przyszła więc odpowiednia pora.Żałuję,że wcześniej ich nie używałam,było tyle odpowiednich okazji. Przepis na ciasto wykorzystałam z książki s Anastazji Ciasto

Niespełnione zdolności kulinarne
Babeczki z kremem jaglanym, wegańskie, bezglutenowe 131

ciasto, odstawić na dwie godziny, żeby wyrosło, następnie ciasto wyłożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Krem jaglany : Zagotować mleko dodać mąkę jaglaną, zmniejszyć gaz i gotować cały czas mieszając dopóki nie zgęstnieje, następnie dodać miód i wymieszać.  ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIM WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH

zdrowa vege kuchnia
Drożdżówki 231

tygodnie i wreszcie ruszam z pieczeniem! Przede mną święta, nadrobię ten stracony czas. Zawsze, gdy robiłam drożdżówki wychodziły mi blade, nie za dobre. A te po prostu są genialne, robiłam je już wiele razy i zawsze wyszły tak samo - rumiane, wilgotne w środku i proste w wykonaniu.  Składniki: *ciasto: 0,7 kg mąki pszennej 60 g drożdży

Piekę, bo lubię
Czekoladowa tarta z bananami i orzechową posypką. 137

Dziś nastał dzień, w którym ostatni raz przed Świętami Wielkiejnocy pozwalamy sobie na słodycze; takie małe postanowienie. Miałem robić całkiem coś innego, jednak serce mi zmiękło jak mój pierworodny rzekł "Tato, zróbmy to bardzo czekoladowe", kolejny raz już złamałem się. Mówisz i masz bąbel! Składniki jakich używamy: Na ciasto -150 gram mąki pszennej TYP550 -100 gram miękkiego masła

BaRepas
Mazurek kajmakowo - kakaowy 163

Wprawdzie święta już minęły i sezon na mazurki się skończył, ale postanowiłam uzupełnić zaległe przepisy. Niestety nie miałam wcześniej siły po grypie a potem czasu na publikowanie na bieżąco. Dzisiaj pierwszy z zaległych świątecznych przepisów na mazurek kajmakowo – kakaowy. Wspaniałe kruche ciasto z kajmakiem to jest dokładnie to co najlepiej lubią moi bliscy :-) Przepis na spód pochodzi

Na słodko lub wytrawnie
Wegańskie batoniki jabłkowo-cynamonowe 257

Święta niestety już za nami, jednak powrót do rzeczywistości po kilku dniach błogiego lenistwa i zajadania się wyjątkowymi smakołykami, zdecydowanie nie należy do łatwych- szczególnie dla naszego organizmu. Po wstaniu od świątecznego stołu warto zadbać o odzyskanie lekkości, a "ciężkie" ciasta zamienić na coś zdecydowanie zdrowszego. Gwiazdka w tym roku odwiedziła mnie jeszcze w Wigilię podrzucając pyszną

peanutbuttermonster
Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? 522

wszystkie pozostałe przepisy proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia.Łazanki z kapustą i grzybami są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy makaron łazanki, dla mnie to jednak byłaby profanacja tego wigilijnego dania.Jak zrobić łazanki z kapustą i grzybami? Ciasto na łazanki jest identyczne jak w przepisie na kluski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada czekoladowa 235

każdą okazje, pasuje też i na te Święta. Kto ma podobne do mnie odczucia tego już teraz zapraszam do przetestowania prostej i szybkiej w wykonaniu rolady czekoladowej. Gwarantuje, że jest przepyszna, w końcu to czekolada więc nie może być inaczej. Rolada czekoladowa z delikatnym musem. Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej

Przysmaki Karolki
Błyskawiczne cake pops na Święta 153

świąteczne słodkości, to przychodzę z pomocą! Błyskawiczne cake pops w świątecznej odsłonie zachwycą najmłodszych milusińskich ale i starsi nie przejdą obok nich obojętnie :) Tradycyjnie na cake pops piecze się ciasto, które potem łączy się ze śmietankowym serkiem, jednak ja postanowiłam pominąć pieczenie i wykorzystać w podstawie herbatniki. Dzięki połączeniu ich z mascarpone, te ciastka na patyku zyskują konsystencję aksamitnej bajaderki(...)dobry pomysł na kreatywne spędzenie przedświątecznego czasu w kuchni, co pozwoli jeszcze bardziej poczuć magię i radość zbliżających się dni :) Do kulania! Gotowi? Start! Błyskawiczne cake pops na Święta na 18-20 sztuk Potrzebujesz: 250g kakaowych herbatników 4 łyżki Mascarpone 1 łyżeczka mielonego imbiru Polewy: czekolada deserowa/ biała czekolada 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietanki 30% Dodatkowo: patyczki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Piernikowy smaczek 19555

puszysty piernikowy biszkopt przełożony delikatnym kremem budyniowym i lekko kwaskowatą galaretką porzeczkową, a na wierzchu obowiązkowo polewa czekoladowa. Wyszło lekko i bardzo smakowicie dlatego polecam Wam to ciacho na święta i nie tylko. Biszkopt: 6 jajek  3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 szklanka mąki 2 łyżki przyprawy do piernika  1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka proszku(...)się z pianą, na koniec wsypujemy wymieszane ze sobą mąkę, przyprawę do piernika, kakao i proszek do pieczenia i całość ostrożnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, lub łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do  pieczemy ok 30 minut w 180 st. C (blaszka 23x33cm). Krem budyniowy: kostka masła (200 g) 2 budynie (u mnie bez cukru) 1/2 litra mleka

Cynamonowe szczęście
Makowiec królewski 754

placek to prawdziwa kwintesencja świąt bo zawiera wszystkie świąteczne smakołyki. Mianowicie mamy w nim oczywiście mak, aromatyczne orzechy i adwokat. Makowiec to dla mojej rodziny obowiązkowy wypiek na święta, oczywiście zaraz obok piernika. Jedyną jego wadą jest proces przygotowania maku, który trzeba zaparzać i kilka razy zmielić. W tym roku dzięki firmie Helio obyło się bez tego(...)bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy

PatiGotuje
FRANCUSKIE TUILES Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 305

herbaty lub np. jako dodatek do deseru lodowego. Nazwa „tuiles” oznacza „dachówk a ”, zachęcam zatem do przygotowania francuskich „dachóweczek” na świąteczny deser i życzę Wam wszystkich pogodnych i słonecznych Świąt Wielkanocnych!   Przygotowanie : 20 min. Pieczenie : 3 min. Porcja dla 6 osób  : ● 3 białka jajek ● 100 g drobnego cukru ● 100 g mąki(...)masło i dokładnie wymieszaj całość, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 °C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Wykładaj po jednej łyżce ciasta, rozpłaszczając je wierzchem łyżki, nadając ciaseczkom okrągły kształt, i pozostawiając co najmniej 2 cm odstępu pomiędzy ciasteczkami. Posyp ciasteczka płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż brzegi

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Najlepsze pierogi na Wigilię 410

krucho-drożdżowym cieście. Od pierwszego kęsa się w nich zakochałam - ten smak bije na głowę wszystko! Ich przygotowanie jest dość czasochłonne (jak to z pierogami bywa), ale smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Od tamtej pory goszczą one na naszym wigilijnym stole co roku, nawet moja Mama nauczyła się je robić, i przed Świętami przygotowuje ich spore ilości(...)pieprzem. Odstawić.Drożdże rozetrzeć ze śmietaną.Mąkę wymieszać z solą, posiekać nożem z zimnym masłem, a następnie rozetrzeć palcami jak na kruszonkę. Dodać śmietanę z drożdżami, zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać 1 łyżkę śmietany).Ciasto cienko wałkować, wykrawać szklanką koła. Nakładać farsz, zlepiać pierogi.Przed pieczeniem posmarować pierogi roztrzepanym jajkiem.Piec w 220 st. C. przez 15 minut.Podawa

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania