Ciasto jest piaskowe, sypkie, ale się nie kruszy. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru (wyszła idealnie słodka) i konfitury (akurat tyle było w słoiczku), nie ubijałam też osobno białek (w niczym to nie zaszkodziła - babeczka wyszła pulchniutka i lekka). Jeśli chcecie uzyskać intensywniejszy kolor, wystarczy dodać więcej barwnika. Coś jeszcze...? Ach, tak! Nie czekajcie do kolejnych Świąt(...)puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, zmiksować. Dodać czekoladę, konfiturę i śmietanę, połączyć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami dodawać do ciasta, miskując tylko do połączenia składników. Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wyrównać. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Cukier puder
Pożeraczka, czyli raz adobrzecieszę się z każdego dnia odpoczynku. Miniony tydzień był bardzo absorbujący. Wychodziłam z domu rano i wracałam bardzo późnym wieczorem. Trwały bowiem przygotowania do największej uroczystości w naszej szkole – Święta Patrona. Piątek był niezwykle emocjonujący. Goście dopisali. Występy się udały. Wszyscy byli zadowoleni. Byłam bardzo dumna ze swoich uczniów i nauczycieli, którzy, jak zawsze, stanęli na wysokości zadania(...)nadal sprawdza się wspaniale. Zmieniłam w nim tylko jedno – jabłka pokroiłam w plasterki, nie ścierałam ich na tarce. Po godzinie w całym domu unosił się wspaniały zapach pieczonego ciasta. Gdy szarlotka już kończyła się piec, ja kończyłam przygotowanie drugiego ciasta – murzynka z bananami i orzechami. Przepis znalazłam na tej stronie . Wydawał się nieskomplikowany, więc postanowiłam go wypróbować. I nie pomyliłam
W mojej kuchniCodzienne Przyjemności),Ewelina (Przy Kubku Kawy) oraz ja, Karmel-itka, ruszyłyśmy do Wargowa. Tam czekała na nas Grażyna (Grażyna Gotuje). To właśnie Grażyna zorganizowała i zaprosiła nas na Święto Pyry Wielkopolskich Blogerów.Ugoszczone przez panie z Koła Gospodyń miałyśmy okazję skosztować pysznych plyndzy ziemniaczanych, które są symbolem, "znakiem firmowym" tejże wsi. owe placuszki - podane z tzatziki, salsą i sosem(...)orazpyszna i ostrra salsa Karoliny. Oraz pyszne leczo. Wszystko idealnie współgrało! leczo. Spotkanie było na wysokim poziomie! Pomimo niewielkiego zorientowania pań w blogosferze,aktywnie uczestniczyły w pogaduszkach. ciasto dyniowe z mikrofalii Grażynki. ciasto ze śliwkami. Natomiast samo Wargowo... Mała wioseczka z niesamowitą panią Sołtys! Kobieta, w kwiecie wieku, która posiada w sobie niezwykłą energię i ogromną
W kuchni Karmel-itkizawsze chce się je przygotować. No chyba, że jest to prosty i szybki przepis. Taki jak ten. Cynamonowe oponki serowe to idealny wypiek na co dzień i od święta. Są puszyste i aromatyczne. Do przygotowania cynamonowych oponek serowych będziecie potrzebowali szerokiego garnka, który zapewni Wam łatwe smażenie w głębokim tłuszczu. SKŁADNIKI na 15 szt.: 2 szklanki(...)PRZYGOTOWANIE: Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy 2 jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier biały i waniliowy. Całość zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie porcje. W między czasie wstawiamy olej do gotowania w szerokim garnku. Ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na 0,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a w nich
kulinarnyJadniach, kiedy to ciasto zmięknie, przesiąknie aromatem dżemu. Piernik jest wtedy bardzo „piernikowy” i po prostu rozpływa się w ustach Przechowywanie bardzo mu służy. Ja trzymam zawinięty piernik w papier do pieczenia, ale dodatkowo możecie owinąć go w folię. Dawno nie jadłam tak pysznego piernika, więc pewnie bez wahania, zrobię go na Święta. Jeszcze ten rozchodzący(...)ładnie i raczej będę na przyszłość ratować się zwykłą tradycyjną polewą czekoladową. Nie zmienia to faktu, że piernik smakuje doskonale a co ważne, można go zrobić kilka dni przed Świętami i potem nie stać niepotrzebnie w kuchni. Przepis pochodzi ze strony http://osa-smacznieizdrowo.blogspot.com/ , ale zrobiłam tutaj małe modyfikacje – nie dodałam migdałów, za to dorzuciłam orzechy, które
Mieszam w GarnkuDobry kawał mięsa, to must have na święta. U Nas w domu nigdy nie obchodzi się bez boczku. Pomyślałem, że muszę przyszykować jakiś
Kuchnia ŁukaszaNa zakończenie karnawału prosty śmietanowiec, najłatwiejszy przepis na blogu. Tak dla kontrastu, bo właśnie przygotowuję dla Was najbardziej pracochłonny przepis, który zaczęłam już w czerwcu ubiegłego
dolcevitainmykitchenDomowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCoś dawno nie było u nas recenzji czekolady co już niektórzy zdążyli zauważyć. Obiecałyśmy, że od nowego roku to się zmieni, więc słowa dotrzymujemy i dziś
Candy PandasWarzywna Charlotta. Edyta Guhl. Dzień Matki przypada w Niemczech na drugą niedzielę maja, jest to dużo wcześniej niż w Polsce i pamiętajmy, że jest to data
dolcevitainmykitchenKolejne ciasto, które spodoba się każdemu :) Najfajniej wygląda oczywiście w całości, kiedy widzimy cały rój pszczółek, ale i pokrojone na kawałki zrobi furorę. Soczyście zielony biszkopt szpinakowy oraz aromatyczny czekoladowy przełożony masą brzoskwiniową. Nie za słodki, ale taki w sam raz ;) Jeśli nie przygotujecie go na święta, to nic straconego, ponieważ okazji będzie jeszcze wiele. Dzień Matki(...)pieczemy w 180⁰C do suchego patyczka, ok 40 minut. W trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch- posłuży do dekoracji ciasta. Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie z puszki przekładamy do rondla z grubym dnem. Dolewamy ½ szklanki syropu z brzoskwiń i miksujemy wszystko na gładką masę. Gotujemy na małym ogniu, a gdy zacznie wrzeć wyłączamy
Kuchnia w czekoladzieJedynie o czym marzę, to porządnie wypocząć. A o zbliżających się świętach przypominają mi jedynie piosenki. Zdaję sobie sprawę, że moje słowa daleko odbiegają od radosnej atmosfery wyczekiwania świąt. A może nie tylko ja w tym roku nie odczuwam tego magicznego klimatu? Miejmy nadzieję, że już za kilka dni to się zmieni. Składniki: 250 g masła(...)skórkę startą z pomarańczy kilka łyżek soku i 1 łyżkę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzoną babkę smarujemy polewą i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
My simple kitchenstare gazety, natknęłam się na ciekawy przepis na ciasteczka, które pochodzą prawdopodobnie z Trentino. Ciasteczka te wypieka się w Rzymie na Wielkanoc. A że święta już niebawem, myślę że ten przepis trafi również do Was. Polecam, bo można upiec je już dziś i przechować w szczelnym pojemniku. Mówię Wam... są pyszne do pochrupania(...)wsypałam mąkę i włożyłam masło. Posiekałam. Kiedy masa osiągnęła konsystencję piasku dodałam pozostałe składniki za wyjątkiem orzechów laskowych. Wszystko wymieszałam i zagniotłam zwarte ciasto. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta odrywałam małe kawałki, formowałam kulki wielkości orzecha, lekko spłaszczyłam i w każdą kulkę wetknęłam orzeszek laskowy. Ciasteczka układałam na blaszkę. Wstawiłam do gorącego
Kuchnia u Krysibiałkach jaj. No i co tu zrobić, jak białek brak..no, ale są przecież jajka [ z żółtek też zrobiłam coś słodkiego]..tak więc zrobiłam babkę , nie mogło być inaczej, święta tuż, tuż i może komuś przyda się pomysł na taką babkę.A ja pomysł na nią znalazłam tutaj. 6 białek szczypta soli 10 dkg cukru pudru(...)iasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką [ ja piekłam w silikonowej foremce i nie smarowałam niczym].P iec w 180 stopniach przez 40-45 minut.U pieczone ciasto wystudzić na kratce.Polać polewą i dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniepysznie chrupiących w każdym kęsie. Jest prosty w przygotowaniu, a dzięki białej, lukrowej polewie i kolorowym owocom kandyzowanym bardzo efektowny. Kesk możemy przygotować nawet parę dni przed świętami. Wystarczy owinąć go w ścierczkę i włożyć do woreczka foliowego, a przed samym podaniem polukrować. “Starsi” bywalcy blogów z pewnością pamietają serię przepisów, przebój lat 80-tych(...)Całkiem niedawno wpadł mi w ręce jeden z nich, na keks z Hortexu. Dzielę się nim z Wami bo pyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki
Mia Cucina Sofieta