ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:387/679)

Wielkanocny keks z Hortexu 264

pysznie chrupiących w każdym kęsie.  Jest prosty w przygotowaniu, a dzięki białej, lukrowej polewie i kolorowym owocom kandyzowanym  bardzo efektowny. Kesk możemy przygotować nawet parę dni przed świętami. Wystarczy owinąć go w ścierczkę i włożyć do woreczka foliowego, a przed samym podaniem polukrować.    “Starsi” bywalcy blogów z pewnością pamietają serię przepisów, przebój lat 80-tych(...)Całkiem niedawno wpadł mi w ręce jeden z nich, na keks z Hortexu. Dzielę się nim z Wami bo pyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g  miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki

Mia Cucina Sofieta
Kruche ciasteczka z masą orzechową 163

kaszą manną. Można je na spokojnie zrobić przed Świętami :-) Tym razem do przełożenia użyłam gotowej masy orzechowej Helio. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)   Składniki: 250 g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 130 g masła 1 jajko masa orzechowa Helio 1. Z wyżej wymienionych składników zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 20 minut

kruche babeczki
Śledź z żurawiną w curry 174

Grudzień nam nastał, czas pomyśleć o Świętach. Rozsądnie rozejrzeć się teraz za prezentami zanim zacznie się przedświąteczny amok w sklepach. Można też zacząć myśleć o świątecznym menu i powoli gromadzić inspiracje. Ruszamy więc z serią przepisów świątecznych - będą dania wigilijne, propozycje na uroczyste obiady i wystawne ciasta. Zaczynam od śledzia, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Moja propozycja

Smaczny zeszyt
Piernikowe witraże ośnieżone 193

Świąteczne pierniki witraże z konfiturą wiśniową oszronione. Święta kojarzą się ze śniegiem dlatego zrobiłam śnieżne pierniczki. Wystarczą lukier, wiórki kokosowe i możemy czarować świąteczne cuda. Bardzo fajna zabawa dla dzieci. W końcu największą radość sprawia nam kiedy możemy sami coś zrobić. Piernikowe szaleństwo dla całej rodziny, polecam. ciasto piernikowe: 180 g mąki pszennej 55 g masła 1 jajko

wesoła kuchnia
Mazurek cytrynowy 202

Święta Wielkanocne tuż tuż,więc nie może obejść się bez tradycyjnego mazurka ale w wersji nowoczesnej.Cytrynowy krem powoduje,że mazurek nie jest przesadnie słodki a lekko kwaskowy.Można kontrolować ilość cukru jeżeli ktoś lubi słodkie lub bardziej kwaśne. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru 200 g masła 4 żółtka na twardo 1 łyżka lodowatej

Anielskie wypieki
BABKA KAWOWA 200

Święta już tuż tuż więc przygotowałam dla Was pyszną, puszystą babkę o smaku kawy. Zrobiłam ją na podstawie przepisu na babkę herbacianą, która niezbyt mi smakowała. Zamieniłam herbatę na kawę dołożyłam trochę cukru i wyszła pyszniutka babeczka. Osoby lubiące kawowe ciasta będą zachwyceni. Polecam tą babeczkę jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna:)  SKŁADNIKI : 8 dag margaryny

Pani na deser
Rolada szpinakowo-serowa 254

Może ktoś zechce przyrządzić ja na zbliżające się Święta. Składniki: 25-30 dag sera żółtego (np.gouda) 4 łyżki majonezu 4-5 jajek Farsz:  300 g mrożonego szpinaku 3 zmiażdżone ząbki czosnku 3/4 kostki białego sera (moja kostka miała 300 g) 1/2 cebuli sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Zrobić ciasto serowe: jajka ubić, dodać majonez i tary żółty

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki 2016 183

małe woreczki foliowe. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Po rozwałkowaniu wycinam różnymi foremkami pierniczki i piekę w temp 180st.C przez 7-9 minut w zależności od wielkości. Polecam upiec w połowie grudnia, a tydzień przed świętami zrobić dekorację. Lukier gęsty

To co kocham
Piernik przekładany budyniem dyniowym 236

wigilijną powtarzają się te same potrawy,to magia Świąt sprawia,że barszcz co roku smakuje inaczej,że ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją miłość.   Piernik to jedno z tradycyjnych ciast,które w moim domu obowiązkowo piecze się na Boże

Kolorowa kuchnia Elki
Domek z piernika 229

niego zadowolona, wyszedł prawie tak jak chciałam ! :) Przepis na ciasto, a także pomysł na dekorację praktycznie "skopiowałam", bo urzekł mnie domek, który znalazłam na blogu pin-upcake. W związku z tym dzisiaj wpis z serii "nacieszyć oko" bez przepisu :) Mój domek już stoi w salonie i czeka na święta, a dodatkowo przy tym cudownie pachnie

charlotte gotuje
bakaliowy piernik (pieczony w całości razem z nadzieniem) 214

starszy tym lepszy. Dlatego ten upiekłam już tydzień przed Świętami, dzięki czemu zaoszczędziłam trochę czasu. Pierwszy raz zapiekałam piernik razem z nadzieniem i obawiałam się trochę czy środkowy placek się upiecze ale wszystko się udało. W nadzieniu jest mnóstwo bakalii, które nadają wyjątkowy smak, zwłaszcza pasują tu śliwki suszone. Ciasto owinięte w folię spożywczą trzymam w lodówce, dzięki temu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierniczki dla alergików 188

już ich nie było. Koniecznie trzeba powtórzyć pieczenie przed świętami! 1/4 szklanki miodu ( u mnie gryczany) 5 łyżek margaryny bezmlecznej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 mm.Wycina

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierniki…przepis miesiąca 216

poniżej. Można je upiec nawet na kilka tygodni przed świętami. Pierniczki należy przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w metalowym pudełku. Takie pierniczki to również świetny present pod choinkę. Jak się domyślacie pierniki są tematem przepisu miesiąca w grudniu. Zapraszam Was do wspólnego pieczenia. Przepisy na pierniki, pierniczki i piernikowe ciasta możecie dodawać w komentarzach do tego wpisu. Pierniki

codojedzenia
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym 154

noworoczny trwa w najlepsze, a mak jest nieodłącznym symbolem świąt mającym przynieść dostatek na cały rok, dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Idealne jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzą się też jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g cukru

MyCookBook.pl

Proponowane wyszukiwania