czasie nalewkę przecedzić i ewentualnie dosłodzić. Owoce można wykorzystać do ciast lub deserów. (O jednym z takich deserów napiszę po niedzieli.)Sama nalewka powinna postać jeszcze kilka tygodni, wyklarować się i nabrać mocy ;) Moja niestety nie zdążyła - była zbyt aromatyczna i smaczna, żebym pozostawiła ją w świętym spokoju ;)te kilka malin widocznych na zdjęciach, to pierwsze maliny
Codzienna kuchnia niecodziennaHalloween staje się coraz modniejsze w naszym kraju. A my organizujemy coraz częściej imprezy kostiumowe dynie, lampiony, wampiry, cukierek albo psikus itd. W sumie każdy pretekst
Niezły MłynekRobiąc mikołaje mamy dwa w jednym. Po pierwsze będzie ktoś, kto przyniesie prezenty i po drugie mamy ładną świąteczną dekorację na ciasta ,ciasteczka itp. Składniki
Kulinarny karnet ChristopheraPiernik upieczony z przypraw które się samemu komponuje ma niepowtarzalny mocny aromat ponieważ przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach
RAROSSAŚwięto Pizzy...jak szaleć to szaleć..Przed chwilą tylko co zrobione...i już zjedzone...Pizza ?..nie do końca....bo to coś w stylu bułeczek.. pięknie wygladąjce kwiatki..Pomysł na takie kwiatki podpatrzyłam tutaj.Ja zrobiłam inne ciasto drożdżowe...jakiś czas temu robiłam pizzę pieczoną na kamieniu [ przepisu ciągle brak na blogu-ale postaram się to nadrobić]..była bardzo smaczna
Moje domowe kucharzeniePewnie większość z Was ma już wszystko przygotowane na Święta, ale jeśli jeszcze nie upiekliście babki, to ten przepis jest idealny!! Babka na oleju jest wilgotna i długo pozostaje świeża. Kolejną jej zaletą jest to, że bardzo szybko się ją robi:)) Możecie również do 1/3 ciasta dodać kakao i wykładać do formy na przemian jasną i ciemną masę
Z miłości do słodkościobaw po upieczeniu i wystudzeniu sernik jest idealnie gładki, delikatnie śmietankowy,puszysty niczym chmurka. Lekkości dodaje również wiśniowo-różana pianka na białkach. Całość skomponowana jest w cynamonowym kruchym cieście, które wzbogaca doznania smakowe. Jedyną wadą było czekanie na wystudzenie i jeśli zdecydujecie się, na ten przepis to zdecydowanie zalecane jest chłodzenie wypieku całą noc w lodówce.Powiem wam szczerze(...)blogu. Nie zraźcie się długim opisem wykonania, bo robię to dla was by jak najdokładniej opisać wam czynności, które rzutują na efekt końcowy. Polecam wam ten sernik na święta, bo jest naprawdę warty uwagi i poświęcenia. Luksus przez duże L cisie mi się na usta po spróbowaniu. Składniki : Na spód: 310 g mąki
vaniliowoczekoladowatylko najlepszemu gatunkowi maku, ale również dobrze zbalansowanym proporcjom bakalii, rodzynek oraz skórki pomarańczowej. Masa makowa HELIO nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę dla makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, kutii oraz wielu innych przysmaków. Pierwsze masy makowe HELIO pojawiły się na rynku na początku XXI wieku i od tego czasu(...)wielokrotnie zostały nagrodzone prestiżowymi nagrodami. Masa makowa HELIO to produkt uhonorowany m.in. laurami konsumenckimi i branżowymi, w tym tytułem Produkt na medal Pani Domu, czy Medalem Europejskim. Nie długo święta więc zapraszam Was do zapoznania się z szerokim asortymentem produktó Helio- http://www.helio.pl/produkty. Składniki : około 560 g mąki pszennej typ 550 1/2 szklanki ciepłego mleka
Sama słodycz i szczypta chiliwystarczająco słodka. Ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to możecie dodać trochę cukru do masy serowej. Dodatek popcornu na wierzchu nie tylko super się prezentuje, ale również świetnie komponuje się z masą krówkową. Dzięki temu całość zyskała oryginalny charakter oraz smak. Idealny zarówno na co dzień, jak i od święta... P.S. Serniki to mają do siebie, że podczas(...)seria 600 SteamBake EOD5C71Z A oto jego zalety: przycisk SteamBake - wystarczy nalać wody do komory na dnie piekarnika i nacisnąć przycisk SteamBake, aby zapewnić dostateczną wilgotność, która wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Gorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę. Dzięki funkcji pary ciasta nie pękają, a mięso czy ryby się nie wysuszają. termosonda
Kuchnia MagdaLenywystarczająco słodka. Ale jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta to możecie dodać trochę cukru do masy serowej. Dodatek popcornu na wierzchu nie tylko super się prezentuje, ale również świetnie komponuje się z masą krówkową. Dzięki temu całość zyskała oryginalny charakter oraz smak. Idealny zarówno na co dzień, jak i od święta... P.S. Serniki to mają do siebie, że podczas(...)seria 600 SteamBake EOD5C71Z A oto jego zalety: przycisk SteamBake - wystarczy nalać wody do komory na dnie piekarnika i nacisnąć przycisk SteamBake, aby zapewnić dostateczną wilgotność, która wspomaga wyrastanie ciasta, dzięki czemu pozostaje delikatne i miękkie w środku. Gorące powietrze tworzy się złocistą, chrupiącą skórkę. Dzięki funkcji pary ciasta nie pękają, a mięso czy ryby się nie wysuszają. termosonda
Kuchnia MagdaLenyZnacie to? Wpada nam w ręce przepis na super pierniczki, a później okazuje się, że albo ciasto musi leżeć dwa dni w lodówce, albo same ciasteczka stają się jadalne dopiero po tygodniu. Jestem kiepska w planowaniu, więc nie lubię takich przepisów. Moje ciasteczka można zjeść od razu, a dodatkowo pięknie wyglądają(...)wszystkim smakują, dlatego podaję proporcję, która wystarczy Wam do celów dekoracyjnych, do spontanicznego zjadania ciastek tuż po upieczeniu, ale i na Święta co nieco się uchowa :) Poeksperymentujcie z grubością, mi najbardziej pasują takie ciut bardziej puszyste, wtedy już bez okienka. Składniki: 800 g mąki szklanka miodu 2 jajka
PatchworkZnacie to? Wpada nam w ręce przepis na super pierniczki, a później okazuje się, że albo ciasto musi leżeć dwa dni w lodówce, albo same ciasteczka stają się jadalne dopiero po tygodniu. Jestem kiepska w planowaniu, więc nie lubię takich przepisów. Moje ciasteczka można zjeść od razu, a dodatkowo pięknie wyglądają na choince. Pierniczki z witrażykiem nie wszystkim smakują, dlatego(...)podaję proporcję, która wystarczy Wam do celów dekoracyjnych, do spontanicznego zjadania ciastek tuż po upieczeniu, ale i na Święta co nieco się uchowa :) Poeksperymentujcie z grubością, mi najbardziej pasują takie ciut bardziej puszyste, wtedy już bez okienka. Składniki: 800 g mąki szklanka miodu 2 jajka 200 g brązowego cukru 100 g masła 1 łyżeczka sody 2 czubate łyżeczki
Patchwork[Głosów:2 Średnia:5/5] składniki: 2 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g czekolady gorzkiej 100 g cukru pudru 500 ml śmietanki 30 % 200 ml
Domowy Smak Jedzeniawybrać jedno ciasto i zabrać je na bezludną wyspę (hehe, ciekawe po co;p) to pewnie byłby to sernik. Kto wie, może ten… Lubimy serniki, oj lubimy… W zasadzie ja sernik mogłabym piec co tydzień, a jeść pewnie jeszcze częściej Co tam, nie ma świąt bez sernika. Pamiętam jak mama robiła na święta sernik(...)pewno Was nie zawiedzie. Idealny sernik od święta ale i na co dzień. Na mniejsze i większe łasuchowanie. Mój tata zarządził już ten sernik na najbliższe Święta. A góra z orzechami…mmmmniam. Rozpuszczając krówki, przypomniało mi się robienie szyszek z ryżu dmuchanego – szyszek. O, takie wspomnienie dzieciństwa, chociaż może bardziej dla mnie okresu pierwszej
Mieszam w Garnku