Święta coraz bliżej, czas upiec pachnące pierniczki. Ciastka te uwielbiają jeść, ale też i piec nasze pociechy. Pozwólmy im zaangażować się w przygotowania świąteczne. Wałkowanie ciasta, wykrawanie ciastek, potem ich lukrowanie sprawi im wiele radości. Pierniczki – przepis Składniki: 1 szklanka naturalnego miodu (możesz kupić tu ), 50 g masła, ok. 400 g mąki, 2 jajka, 2 łyżeczki przyprawy
Strefa Zdrowego ŻywieniaTrudno wyobrazić sobie ważną uroczystość rodzinną czy święta bożonarodzeniowe bez przepysznego sernika na stole. Niezwykle smaczny jest nieco inny od tradycyjnego, sernik z budyniem czekoladowym. sernik z masą budyniową Sernik to smaczne ciasto znane w kuchni od dawnych czasów. Już nasze babcie często piekły przepyszne serniki po wiedeńsku. Prócz tradycyjnych serników, których głównym składnikiem jest zmielony
sierotka maRysia w kuchnipewno nie skończy się na zjedzeniu jednego czy dwóch ciasteczek! Jeśli chcecie, żeby dotrwały do świąt, to dobrze je schowajcie przed domownikami, lub od razu zróbcie z podwójnej ilości składników 😍. Kruche ciasteczka z bezą Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatitysię przepisem z Wami. Polecam nie tylko na święta. Życzę Wam Wspaniałych, Spokojnych Świąt Wielkanocnych! My spędzimy je pierwszy raz we trójkę. Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie w tych pięknych dniach tyle szczęścia co my! Składniki: CIASTO: 100 g migdałów bez skórki (mogą być płatki migdałowe) 200 g jasnej mąki orkiszowej
coolinarnyŚwięta tuż tuż. Dla spodziewanych gości polecam dzisiaj pyszną tartę z łosiem i szpinakiem lub tartaletki. Farsz szpinakowy można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak kruche ciasto. Tartaletki będą świetną zimną przekąską, tartę możemy podać na ciepło. Tarta z łososiem i szpinakiem Składniki na formę 26cm: Na kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 żółtko pół
Smak mojej kuchniŚwięta tuż tuż, a ja przyznaję, że jak zawsze jestem „w proszku”! Uszka nie zrobione, barszcz się nie kisi, karp jeszcze w wannie nie pływa, ciasta dopiero się planują w głowie, a pierniczki nie wiszą na choince, tylko pieką. Tak tak – tak właśnie wygląda życie zakręconej blogerki kulinarnej! W tym roku pieczenie będzie wyjątkowe
Ostra na Słodkoorzechów laskowych od razu mi się spodobało. Już zaopatrzyłam się w spore ilości orzechów na Święta, czas więc zacząć je wykorzystywać. Ciasteczka wyszły pyszne - odpowiednio chrupiące, mocno kawowe i trochę orzechowe. Coś wspaniałego! Jedyne, co zmieniłam, to sposób przygotowania. Zamiast ciasto wałkować i wykrawać z niego kółeczka, uformowałam kiełbaskę i pokroiłam ją w plasterki. Szybciej, czyściej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSama przyjemność robić takie ciasteczka. Jak już zaczynam piec ciasteczka to czuje, że święta tuż, tuż Ten przepis jest od wielu lat w naszej rodzinie. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i siekamy. Za pomocą malaksera, miksera itp wyrobić ciasto. Musi nabrać jednolitą konsystencję. Zlepić ciasto w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na dwie godziny
Kuchnia Pokoleńświęta zrobiłam sobie taką nalewkę i powiem Wam że była super. Lekko słodkawa i niezbyt mocna ale za to kremowa, idealna do kawałka babki czy ciasta, polecam gorąco. Dużo składników nie potrzebujecie tylko wódkę 38% i czekoladę. Zachęcam do zrobienia. Nalewka czekoladowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDrogie Dziewczynki! Wesołego jajka , kurczaków, baranka, ciasta z rodzynkami, ostrego chrzanu, tęczowych mazurków, mokrego Dyngusa i ode mnie całusa Po mimo śniegu jaki u mnie niestety panuje, mam nadzieje ,że te święta spędzacie w ciepłym gronie rodzinnym :) a potrawy są oczywiście wyśmienite :) Żeby nie były to tylko nudne życzenia jestem ciekawa jak u was wyglądają święta
W Moim Magicznym Domuminut ubijamy białka na sztywną masę. Następnie dodajemy do nich cukier i orzechy, dokładnie mieszając. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, przełożyć na blaszkę, a na wierzch nanieść łyżeczką bezową masę. Piec około 7-10 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wesołych Świąt
Kuchnia Pani Wiosnyzarówno mi jak i Mężowi posmakowały, więc reszta wylądowała w zamrażalnikach: moim, Mamy i Teściowej :) W święta będą jak znalazł do barszczu pozostałego z Wieczerzy Wigilijnej. Zdążycie je zrobić i Wy, bierzcie się więc do pracy :) Składniki na ok 45 sztuk: Ciasto: 900g mąki + do podsypywania 3 żółtka 60g drożdży 400ml ciepłego mleka ( u mnie 2%) 200g roztopionej
Kuchnia w czekoladzieDziś ponoć święto chruścika...no i są chruściki drożdżowe..jakiś czas temu były pączki z dodatkiem cynamonu i przyprawy piernikowej , były smaczne ..więc tym razem też do ciasta drożdżowego dodałam tych przypraw. 50 dkg mąki 3/4 szkl.letniego mleka 2-3 łyżki cukru 50 g drożdży 50 g stopionego, wystudzonego masła 1-2 jajka 0,5 łyżeczki
Moje domowe kucharzeniepotrawy z Indii, Pakistanu i Bangladeszu, curry stało się jedną z narodowych potraw – obchodzone jest nawet tygodniowe święto tej potrawy w trzecim tygodniu października. Kolendrę, kumin i gorczycę tłuczemy w moździerzu lub wkładamy w woreczek z grubej folii i tłuczemy wałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek, imbir i cebule obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy do czosnku
Karo in the Kitchenchyba stał się świąteczną tradycją zaraz obok piernika staropolskiego . Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na Święta zapraszam TUTAJ (klik) :). Dodałam również przepis na domową masę makową, która w środę wyląduje w makowcu (piekę go w dzień Wigilii bo uwielbiam świeże ciasto drożdżowe :)), po kliknięciu na poniższe zdjęcie przejdziecie do przepisu: Jeszcze przepis na dzisiejsze śniadanie. Było przepyszne
breakfast of dreams