pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości w święta ;) Składniki: (na tortownice)- 1,5 szklanki bardzo drobno(...)połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) .Gotowe :) czy nie jest banalne ? UWAGA!!! Ciasto
Gotuj Z Muzykąpokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości w święta ;) Składniki: (na tortownice)- 1,5 szklanki bardzo drobno(...)połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) .Gotowe :) czy nie jest banalne ? UWAGA!!! Ciasto
Gotuj Z Muzykąucisku i pełności w jamie brzusznej. Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi. „Espumisan Max to wyrób medyczny CE”. * Maksymalna dawka dobowa to 5 kapsułek Ciasto: 1 kg mąki pszennej 5 dkg margaryny(...)ciasto podrośnie to rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dusimy. Do gorących dodajemy kaszę gryczaną, sól, pieprz i roztopione masło . Na każdy placuszek dajemy po kulce ziemniaków. 3. Formujemy kulki, a potem lekko je spłaszczamy. 4. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju. 5.Placuszki smażymy z obu stron na rumiany kolor. 6. Odsączamy na ręczniku papierowym. 7. Na święta
Kuchnia u BietkiKochani, zdaję sobie sprawę, że mnóstwo osób ma słabość do słodkości i z wielu względów stara się je ograniczać. Święta to okres, gdzie silna wola poddawana jest naprawdę ciężkiej próbie, bo jak nie skusić się na kawałek serniczka, które stoi tuż pod nosem? Mam rację? Ostatnio wiele osób prosiło mnie to o jakąś propozycję bez glutenu(...)pomogę z wielką chęcią! Dlatego od razu postanowiłam zebrać w jednym miejscu kilkanaście prostych oraz zróżnicowanych receptur, z których być może coś przypadnie Wam do gustu. U mnie te ciasta niejednokrotnie się sprawdziły, więc korzystajcie z przepisów! (Wystarczy kliknąć w nazwę ciasta nad zdjęciem.) Zdrowe ciasto kawowo-korzenne Czekoladowo-kokosowy torcik z białej fasoli konserwowej (bez mąki
Di gotujePyszny, wilgotny i rozpływający się w ustach serniczek :) Warto spróbować a gwarantuję ,że tak jak u mnie gościć będzie na każde święta i okazje rodzinne na stole . Zawsze wychodzi i nie wysycha na drugi dzień o ile zostanie :) Składniki : - 1 kg sera białego, twarogu , może być gotowy w wiaderku ale proszę czytać skład żeby nie okazało się(...)cukru ( szklanka 250 ml) - 2 duże łyżki kaszy manny - 1 budyń waniliowy - duża puszka brzoskwiń - 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 300 g herbatników maślanych na spód ciasta Sposób wykonania : Odsączyć brzoskwinie z soku i pokroić ,blaszkę ( 36cm x 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatnikowy spód. Blaszka może być większa bo też już robiłam, wtedy sernik
Wypieki ReneChałwa to przysmak mojego dzieciństwa. Nie jadło się jej na co dzień, lecz od święta i nie można było się od niej oderwać. Teraz sama chałwa już tak mi nie smakuje jak dawniej - albo smak mi się zmienił albo chałwa już inna... Za to uwielbiam lody chałwowe i różnego rodzaju wypieki z chałwą 😊 Dostałam od mojej mamy dużą(...)czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Wykonanie masy: Ananasy odsączamy z syropu. Syrop zachowujemy do nasączenia biszkoptu. Plastry
Kuchnia MagdaLenystole świątecznym babka musi znaleźć się obowiązkowo.Dziś podaję przepis na prosta do wykonania babkę marmurkową. Smakuje nie tylko od święta Składniki: kostka masła 20 dag cukru 25 dag maki 6 jajek 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao 1 yżka rodzynek masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Wykonanie(...)Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek. Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy ciemne. Piekarnik nagrzewamy do 175 st, pieczemy babkę
Z Majeczką w kuchniprzepiękne. Ja też już czuję święta i to wcale nie z powodu tak pięknego widoku za oknem, czy blasku lampionu świątecznego, czuję je od kuchni... przez pieczenie pierników... przez ciastka korzenne... i przez dzisiejszą szarlotkę z cynamonem... pomimo że piekę ją z 40 razy w roku, dziś smakuje zupełnie wyjątkowo.... Ciasto 500 g mąki pszennej
Kuchenne aromatyBożonarodzeniową kolację. Mają nawet swoje święto w pierwszą niedzielę lutego. Na wschód Stanów Zjednoczonych, do Nowej Anglii, dopłynęły razem z emigrantami z Królestwa Wielkiej Brytanii – i tam zostały popovers ami – bo wyskakują swoim jestestwem ponad foremkę. A Dutch babies nie mają nic wspólnego z Holendrami – Dutch baby (ale też Bismarck ) to to samo ciasto, ale pieczone w postaci jednego, dużego
Karo in the Kitchenprzepis i testowałam go kilka razy. Za każdym razem wkładając do piekarnika keksówkę pełną ciasta miałam nadzieję, że tym razem będzie akurat. Ale nie był. Główna wada polegała na rozsypującym się wnętrzu i zbyt twardej skórce. Oczywiście zjedliśmy, bo chleb to rzecz święta i nie wyrzucę chleba choćby nie wiem co się działo. Ale, żeby komuś „z zewnątrz(...)marchewkę zmiksować w blenderze na gładką masę. Wymieszać ze śmietaną. Otrzymaną masę przełożyć do dużej miski, dodać zakwas i wodę. Wymieszać mątewką. Wsypać mąkę, na którą pokruszyć drożdże. Wyrobić ciasto mikserem przez około 10 min. W trakcie wyrabiania dodać sól i miód. Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość. Foremkę natłuścić i wysypać otrębami. Przełożyć
Posadzone i zjedzonemoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam smaczne i kruche ciasteczka na maśle ! Składniki : 30 dag mąki, 20 dag masła schłodzonego twardego , 10 dag cukru pudru, 3 żółtka(...)Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, ugotowane żółtka przetrzeć na tarce z małymi oczkami, Dodać twarde masło i cukier waniliowy . Masło posiekać i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze zachowując
Pysznosci Babci Basibyło z przyjemnością delektować się tymi pysznościami. Tegoroczne piekłam z przepisu Dorotus. Są pyszne. Wypełniają puszkę, ale pod koniec tygodnia zajrzę do nich, by sprawdzić, ile ich zostało na święta. Składniki na około 100 sztuk: • 550 g mąki pszennej (+ trochę do podsypywania) • 300 g miodu naturalnego • 100 g cukru pudru • 120 g masła • 1 jajko • 2 łyżeczki sody(...)podgrzać w garnuszku, aż składniki się rozpuszczą, nie gotować, przestudzić. 2. Do miski przesiać mąkę, pozostałe składniki, dodać miód z masłem i wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce przez 20 minut. 3. Stolnicę oprószyć mąką. 4. Ciasto wałkować na grubość 2 - 3 mm (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). 5. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę
W mojej kuchnitych ostatnich godzinach Wielkanocy, chciałam wszystkim, którzy zabłądzą na strony mojego dziennika kulinarnego, złożyć serdeczne życzenia spokojnych i ciepłych świąt, przemoczonego do suchej nitki poniedziałku, zaganianego zajączka i ślicznego, okrąglutkiego, puchatego i żółciutkiego kórczaczka w koszyczku. I żeby było jeszcze milej, zostawię do Waszej dyspozycji przezpis na koszyczek wielkanocny. Koszyczek wielkanocny 500 g mąki pszennej 200 ml mleka(...)cukru i dwóch łyżek mąki. Odczekać 15 minut, aż wyrośnie, w tym czasie przygotować w dużej misce mąkę wymieszaną z solą, dodać jajko, masło i rozczyn, po czym zagnieść. Ciasto zostawić na godzinę do wyrośnięcia, po czym pokroić na nieduże kawałki (ciasta wystarczy na dwa małe lub jeden duży koszyczek). Z kawałków formować wałeczki i układać na bokach odwróconej
Przepysznik - BLW i nie tylkoMój ukochany wymarzył sobie tartę cytrynową… Generalnie nie jest ona moim ulubionym deserem, ale męczył, męczył i wymęczył. W końcu zrobiłam ją dla świętego spokoju i nawet sprawnie mi to poszło. Powiem Wam, że wyszła prze-py-szna! Baaardzo cytrynowa, słodka z chrupiącym spodem. Chyba będę robiła ją częściej bo na tak smaczną nie trafiłam jeszcze nigdzie. Taki słodki(...)promyczek w chłodne dni do kawy. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Tarta cytrynowa z pistacjami (1 tarta 23 cm) Składniki na tartę: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1/2 szklanki uprażonych i posiekanych pistacji Składniki na nadzienie cytrynowe: 6 jajek 300 gramów cukru 210 gramów soku z cytryny
karmelowy