ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:329/679)

Makowiec 124

keksy oraz pierniki – smacznego! Keks czekoladowo-bananowy Keks makowy Keks z bakaliami i płatkami migdałów Ciasto piernikowe Pain d’épices Piernik bez jajek oraz wiele przepisów na serniki, które znajdziesz na moim blogu – udanych wypieków nie tylko w święta

Zasmakuj Kuchni
Wyniki konkursu. Sprawdź kto wygrał BOX czekolad – Jakub Piątkowski Czekolada 165

którą wszystko mogę. Nigdy nie zawiedzie, zawsze trzyma kroku, Partner w torebce u mojego boku. Pasuje do ciast i do mięs wytrawnych Sięga po nią niejeden z mistrzów sławnych. Dla mnie delicją jest sama ona w prostocie Bez dodatków, od święta i na co dzień” Gratuluję   Zwycięzca proszony jest o podanie w ciągu 3 dni swoich

Słodkie okruszki
Podwójnie migdałowy sernik 131

osoby, która nie kochałaby serników. Tym razem padło na smak migdałowy. Nie nacieszyłam się sernikiem w święta, więc upiekłam wczoraj i zamierzam się nim cieszyć możliwie jak najdłużej (przechowywany w lodówce przykryty folią będzie dobry do tygodnia). To fasolowe ciasto do złudzenia przypomina sernik, konsystencją, strukturą i smakiem. Żaden amator serników się nie domyśli, że to z fasoli

greenscarf
jabłecznik z amaretti 122

świętach czas na coś innego niż babki i serniki. Dlatego przybywam z nowym przepisem na jabłecznik. A raczej przekładaniec z jabłkami, bo to ciasto warstwowe. Bardzo lubimy jabłka w galaretce a teraz dodałam jeszcze do nich oryginalny smak ciasteczek amaretti i klasycznego murzynka. Wyszło nietuzinkowo, na pewno oryginalnie i bardzo smacznie. Spróbujcie, teraz amaretti można kupić w każdym spożywczaku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babeczki cytrynowe 123

Małe babeczki w święta do koszyczka są wkładane, a później z wielkim smakiem zjadane. Dzieci lubią je dekorować, a potem jedną za drugą smakować. Przepis na ciasto jest proste, banalne, a do tego w smaku są cytrynowe, idealne. Białka tylko ubijamy, pozostałe składniki w mikserze mieszamy, potem tylko pieczemy, i dowolne dodatki do ozdoby dajemy. Małe, żółte, cytrynowe

Moniki Smakołyki
Pieczone pierożki ze szpinakiem. 111

roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200-220 °C. * Ja rozwałkowałam ciasto i wykrawałam koła o średnicy nieco większej, niż na tradycyjne pierogi. Smacznego! :) Dziś dotarła do mnie nagroda, wygrana w konkursie "Dobrze Wypieczone Święta". Wyróżnienie zdobył przepis na "Lawendowe pierniczki" . Teraz czas na wypróbowanie rozdrabniacza Amica

DominikaDolci
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 159

kaszami mu nie po drodze, miałam wątpliwości czy w ogóle posmakuje chociaż jednego dla mojego świętego spokoju. Skończyło się na pełnym talerzu :) I była to zasługa ... boczku przede wszystkim. Kolejny sukces w moim jadłospisie :) Składniki na +/- 70 sztuk Ciasto: Ok 600g mąki 300ml gorącej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 małe jajko Farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej białej 300g białego

Kuchnia w czekoladzie
Muffinki z kremem piernikowym 142

Święta dla mnie smakują piernikiem, czekoladą i pomarańczami. Był już piernik z kremem czekoladowym , a tym razem postanowiłam zrobić odwrotnie i połączyć czekoladowe ciasto z kremem piernikowym, a ponieważ dostałam świetny gadżet jakim jest dozownik do ciasta , postanowiłam go przetestować i upiec muffinki. Powiem wam, że ten dozownik to fajna sprawa, w końcu nie musiałam się bawić

Cynamonowe szczęście
Pierniczkowe choineczki 118

Powoli zaczynamy przygotowania do świąt, więc zapraszam na p yszne kolorowe ciasteczka, idealne na Boże Narodzenie. Można je zjeść, ale również są idealną ozdobą stołu świątecznego. Składniki: Ciasto: 50 dkg mąki pszennej 20 dkg miodu płynnego 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg margaryny 2 jajka 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody

Kuchnia u Bietki
Wegetariański pasztet musztardowo-grzybowy, w kruchym cieście 192

wyobrażam sobie Świąt bez dobrego pasztetu, a od kilku lat całą rodziną zajadamy się tylko wegetariańskimi wersjami tej potrawy. Pierwszy raz postanowiłam upiec pasztet w cieście. Początkowo obawiałam się, że ciasto nasiąknie i nie wyjdzie dobre, jednak chyba widać na zdjęciach, że wszystko się udało. Pasztet jest idealnie kremowy, a ciasto z każdej strony dopieczone i chrupiące. Pasztet

Mienta blog
Tarta makowa z truskawkami i bitą śmietaną 157

Wiem,wiem mak kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia,ale żeby  dogodzić wszystkim domownikom zrobiłam małą mieszankę i wyszła pyszna tarta.Za każdym razem kiedy pytam dzieci bądź męża jakie ciasto sobie życzą to nigdy nie mogą się dogadać.U mnie każdy lubi coś innego,więc kombinowanie się udało a FAMILIA zadowolona. Składniki na spód 300 g mąki tortowej

Anielskie wypieki
Proste ciasto z rabarbarem 120

Sezon na rabarbar trwa dlatego grzechem jest nie zrobienie z nim szybkiego, a pysznego ciasta. Nie dość że jest proste w wykonaniu, to do tego tanie, szybkie i idealne w smaku. Polecam każdemu łasuchowi nie tylko od święta. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto marchewkowo-zbożowe z polewą czekoladową oraz Inką. 154

foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.  Gdy ciasto przestygnie, polewamy je polewą z białej czekolady i podajemy z filiżanką przepysznej Inki. Smacznego. Życzę wszystkiego dobrego każdej Mamie w Dniu jej Święta

Poezja Smaków - blog kulinarny
Świąteczne babeczki o zapachu migdałów z kandyzowaną skórką pomarańczową 152

się ze świętami. Choć skórkę pomarańczową używam też w czasie Wielkanocy, to utożsamiam ją z zimowymi świętami i z żadnymi innymi. Jest jeszcze jeden zapach Bożego Narodzenia – migdały. Muszę tutaj dodać, że wolę ich zapach niż smak. Zwykle do ciast dodaję orzechy zamiast migdałów. Ale jeśli chodzi o zapach … to już zupełnie inna sprawa! Dwa świąteczne zapachy – skórkę

Posadzone i zjedzone
MIĘKKIE PIERNICZKI 141

upieczeniu, nie twardnieją na kamień i nie wymagają leżakowania.  Najlepiej upiec je 1-2 dni przed świętami lub wcześniej i do czasu podania przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoiku lub plastikowym pudełku. Są szybkie i bardzo proste do zrobienia.  Ciasto dobrze zagniata się na gładką masę, jest dość miękkie, ale plastyczne i wcale się nie kruszy. Można

cool and minty