ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:321/679)

Swojski makaron ;) 141

woda Do mąki dodajemy jaja lub nie i dolewamy dobrze ciepłą wodę,  tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Podobnie jak na pierogi.  Nie dodajemy oleju do ciasta makaronowego. Musi być bardziej twardsze niż pierogowe.  Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego ciasta to chyba jedyne, co mogę podpowiedzieć to:  ostrożnie z wodą. Dolewajcie po trochę, mieszajcie sprawdzając(...)skutku.  Jak poczujecie, że ciasto daje się już wyrabiać, nie dolewajcie więcej wody. Wyrabiamy ciasto ugniatając, aż poczujecie, że jest całkiem gładkie.  Najlepiej przeciąć i sprawdzić jak się sprawy mają:)  Ciasto musi być jednolite. Tym razem wyszło mi za luźne bo dawno nie robiłam i zapomniałam,  że ciasto powinno być mniej wilgotne:) Odcinamy kawałeczek po kawałeczku

Ukojenie Podniebienia
Pączki 205

lukierWczoraj mieliśmy "tłusty czwartek". Rozpoczął się więc ostatni tydzień karnawału. Żeby uczcić to małe święto - konieczne było objadanie się pączkami :) Cudowny przepis na pączki znalazłam na blogu mojewypieki. Ciastka bardzo ładnie rosną i co najważniejsze nie chłoną tłuszczu. Mąkę przesiać. Jeżeli ciasto przygotowujemy z drożdży świeżych, to zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru

Świat Ciasta
Piegusek z białek 560

Mak jest jednym ze składników, które bardzo chętnie dodaję do różnych wypieków - zarówno jako nadzienie, jak i dekorację. Lubię wszelkie makowce, ale wymagają one mielenia maku

Smakołyki Bereniki
Ciasto Pijok 6000

wierzch ciasta, ma on pagórkowatą powierzchnię- to biszkopciki, które oblane czekoladową polewą dają ten niecodzienny efekt. Ciasto udekorowane wiórkami kokosowymi. Prawda, że wygląda interesująco? Chcecie spróbować? Zachęcam do wypróbowania przepisu! To taki przekładaniec, który udźwignie presję głównego wypieku podczas ważnych okazji (Komunii, świąt, urodzin...). Kochani polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x24 cm) Biszkopt jasny: 3 duże jajka szczypta(...)cukru pudru Polewa czekoladowa: 50 g masła 50 ml mleka 100 g czekolady deserowej Dodatkowo: 3 łyżki dżemu wiśniowego około 16 sztuk biszkopcików 30 g wiórek kokosowych do posypania ciasta Przygotowanie: Biszkopt jasny: Klasycznie wszystkie składniki biszkoptu w szczególności jajka powinny być w temperaturze pokojowej (wyjmijcie je z lodówki na około 2 godziny przed planowanym użyciem). Piekarnik rozgrzać

Nastoletnie Wypiekanie
Makowiec bez mąki i tłuszczu (bezglutenowy) 1719

Bardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru(...)orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej

Domowa Cookierenka Agi
Tort chałwowo - wiśniowy 179

powinny być przynajmniej cztery razy w roku!  Za to, że tak kocham Święta dziękuję mojej Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego.  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki

VioletoweKucharzenie
Miękkie ciastka a’la pierniczki 198

mokre składniki, cały czas miksując na małych obrotach (np. hakiem do drożdżowego). Ciasto ma być gęste, na tyle żeby później można je było rozwałkować. Jeżeli jest bardzo mokre, trzeba dodać np. 1 łyżkę maki. Jeżeli nadal jest mokre, można na 30 min schować do lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, stolnicę mocno podsypać mąką*, wałek również. Każdą część rozwałkować(...)całkowitego ostudzenia. Gdy są całkiem zimne, można zacząć dekorować. *jeżeli ciasto Wam się bardzo klei, trzeba dodać mąki i dokładnie wyrobić, wszak pierniczki odrywane siłą od stolnicy są brzydkie i tracą swój pierwotny kształt. Ciężko się później takie krzywe pierniczki ozdabia. Poza tym dobrze jest wałkować ciasto na taką samą grubość za każdym razem, mamy wtedy gwarancję, że pierniczki będą

moj przepis na
Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar 143

Kilka tygodni temu, jeszcze przed świętami, chwaliłam się, że dostałam od paczkę od firmy Jamar Z octu jabłkowego i kukurydzy przygotowałam sałatkę z kurczakiem w płatkach kukurydzianych . Tym razem do przepisów wykorzystałam ćwikłę z chrzanem. Ćwikła posłużyła mi do przygotowania pasztecików i naleśników do rosołu. Szczerze Wam powiem, że jak zobaczyłam ćwikłę w paczce to się przeraziłam(...)przesiewamy do miski. Dodajemy masło, jajka, sól i zaczyn. Mieszamy i stopniowo dolewamy mleko (tyle ile zabierze mąka). Dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość, potrwa to około godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, ćwikłę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany

PatiGotuje
Jajka w sosie ogórkowo-koperkowym 218

Proste a cieszy! Małe a sycące! Jajka w pierzynce nad wyraz kuszące Dziś proponujemy wspaniały sposób na urozmaicenie śniadania. Nie czekajcie na święta. Zafundujcie

Ania i Marcin gotują
Ciasteczka Makowe 175

już od świąt! Jest na tyle smaczny i na tyle prosty, że każdy z Was powinien choć raz spróbować go zrobić. Ja robiłam go z domową masą makową, jednak do przygotowania tych ciasteczek nadaje się również gotowa masa sklepowa - choć wiadomo, smak będzie się trochę różnił od oryginału. Mimo wszystko warto. Ciasteczka makowe z ciasta francuskiego gotowe w mniej

Słodkie Przyjemności
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 162

ciasto po ponad miesięcznym leżakowaniu będzie się jeszcze do czegoś nadawało. Czegokolwiek . Na szczęście ciasto wyszło. A ten smak... Moi drodzy, tego nie da się opisać! Piernik jest idealnie mięciutki, obłędnie aromatyczny, a powidła śliwkowe pasują tutaj wyśmienicie. Jestem pewna, że kolejne Święta, nawet w Danii, bez tego cuda się nie obejdą.  Bardzo chciałam też upiec makowiec(...)masa serowa w kontraście z kwaśną żurawiną i chrupiącą, pierniczkową kruszonką nie pozwoliła zbyt szybko oderwać się od talerzyków... W pewnym momencie nawet zaczęłam żałować, że nie przygotowałam tego ciasta w większej formie! Bo co to te osiemnaście centymetrów dla całej bandy łakomczuchów...? Sernik z tonką, żurawiną i pierniczkową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krówka serowa 230

najgorszymi okresami w roku, niestety trzeba to przetrzymać. Dzisiaj mam pierwszy dzień grudnia, do świąt zostało nam kilka tygodni. Za niedługo wyjeżdżamy na dłuższy wyjazd świąteczny:) Mam tylko nadzieje, że wszystko pójdzie zgodnie z planem:)Dzisiaj przygotowałam dla was przepis an karmelowe ciasto. Dosyć długo  ten przepis czekał w kolejce ale w końcu się doczekał. Bardzo smaczne ciasto

ciastkarnia na kruchym spodzie
Laskowa babka 230

Ciasto to, pieczone na szczególną okazję jaką jest Wielkanoc, przypomina mi moje dzieciństwo,  już sam jej aromat sprawia radość, piekę ją często ale najlepiej smakuje podczas świąt :) Składniki: 5 jaj 25 dag masła 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru trzcinowego brązowego 10 dag cukru zwykłego 16 g cukru wanilinowego  Delecta 10 dag mielonych orzechów laskowych(...)mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut w temp 160*c, do suchego patyczka. Lukier: Białko jaja ubić na sztywno , utrzeć z przesianym cukrem pudrem i odrobiną olejku cytrynowego do ciasta, polukrować zimną babę.Udekorować wg swojego uznania.                                 Życzę smacznego :-) Wpis zgłaszam do konkursu Wielkanocne

Wanilia i Kardamon
Ale fajna babka! 152

efekty okażą się przepyszne. Domowe wypieki tworzą najlepszy kontekst dla miłych spotkań. Doceniamy je szczególnie przed świętami. A na wielkanocnym stole babki po prostu nie powinno zabraknąć. Podajemy więc drugi przepis Agaty na babkę – fantastyczną na Wielkanoc, ale nie tylko. Takie ciasto zniknie raz dwa! Jeżeli nie mamy formy na babkę, możemy użyć zwykłej formy keksówki (24cm/10cm). Babka dwukolorowa

KulinarneImpresje.pl
Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową 158

świąt już niewiele czasu, a pewnie część z was wciąż szuka inspiracji na słodkości. Wczoraj premierę miał kolejny, czwarty już numer internetowego magazynu z bezcukrowymi inspiracjami Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety . Dziewczyny jak zwykle wykonały mnóstwo pracy i stworzyły zbiór świetnych inspiracji w klimacie świątecznym. W aktualnym numerze znajdziecie też moją propozycję - przepis na lekkie, biszkoptowe ciasto z malinową

FitKot
Tarta z karmelem i migdałami 179

choć przez wielu bardziej postrzegane jako komercyjne święto? Może, ale ja tam lubię każde święto gdzie może być miło, sympatycznie, słodziutko i cieplutko dlatego ja również postanowiłem czynnie brać w nim udział i przygotować tartę od serca z karmelem i migdałami To zaczynamy od składników: Ciasto: - 200g mąki pszennej - 100g masła - 75g cukru pudru - 1 jajko - 1 łyżka jogurtu naturalnego

Kuchenne Wariacje