optymizmem, bo to typowe letnie smaki. Całość smakuje jak naprawdę dobry batonik:-) Życzę Wam smacznych i pogodnych świąt Wielkanonych! Składniki na standardową, dużą prosotkątną blachę: warstwa kokososowa: 200 g wiórków kokosowych 100 g cukru 200 mleka kokosowego + 50 ml wody ciasto: 200 g płatków owsianych 150 g mąki owsianej 30 g cukru 100 ml oleju roślinnego 100 ml mleka
greenscarfDzień dobry :-) U mnie jeszcze nie świątecznie. Przepisy bardziej pod święta będą może w przyszłym tygodniu. Na razie ogarnęłam urodziny córci, teraz swoje, a potem na spokojnie będę myśleć o reszcie ;-) Zawijasy z ciasta francuskiego sprawdzą się zawsze. Idealne by poczęstować gości. U mnie wszyscy lubią. Tym razem miały być nowe, więc były z pesto z bazylii
kruche babeczkikeksy oraz pierniki – smacznego! Keks czekoladowo-bananowy Keks makowy Keks z bakaliami i płatkami migdałów Ciasto piernikowe Pain d’épices Piernik bez jajek oraz wiele przepisów na serniki, które znajdziesz na moim blogu – udanych wypieków nie tylko w święta
Zasmakuj Kuchniktórą wszystko mogę. Nigdy nie zawiedzie, zawsze trzyma kroku, Partner w torebce u mojego boku. Pasuje do ciast i do mięs wytrawnych Sięga po nią niejeden z mistrzów sławnych. Dla mnie delicją jest sama ona w prostocie Bez dodatków, od święta i na co dzień” Gratuluję Zwycięzca proszony jest o podanie w ciągu 3 dni swoich
Słodkie okruszkiosoby, która nie kochałaby serników. Tym razem padło na smak migdałowy. Nie nacieszyłam się sernikiem w święta, więc upiekłam wczoraj i zamierzam się nim cieszyć możliwie jak najdłużej (przechowywany w lodówce przykryty folią będzie dobry do tygodnia). To fasolowe ciasto do złudzenia przypomina sernik, konsystencją, strukturą i smakiem. Żaden amator serników się nie domyśli, że to z fasoli
greenscarfświętach czas na coś innego niż babki i serniki. Dlatego przybywam z nowym przepisem na jabłecznik. A raczej przekładaniec z jabłkami, bo to ciasto warstwowe. Bardzo lubimy jabłka w galaretce a teraz dodałam jeszcze do nich oryginalny smak ciasteczek amaretti i klasycznego murzynka. Wyszło nietuzinkowo, na pewno oryginalnie i bardzo smacznie. Spróbujcie, teraz amaretti można kupić w każdym spożywczaku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMałe babeczki w święta do koszyczka są wkładane, a później z wielkim smakiem zjadane. Dzieci lubią je dekorować, a potem jedną za drugą smakować. Przepis na ciasto jest proste, banalne, a do tego w smaku są cytrynowe, idealne. Białka tylko ubijamy, pozostałe składniki w mikserze mieszamy, potem tylko pieczemy, i dowolne dodatki do ozdoby dajemy. Małe, żółte, cytrynowe
Moniki Smakołykiroztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200-220 °C. * Ja rozwałkowałam ciasto i wykrawałam koła o średnicy nieco większej, niż na tradycyjne pierogi. Smacznego! :) Dziś dotarła do mnie nagroda, wygrana w konkursie "Dobrze Wypieczone Święta". Wyróżnienie zdobył przepis na "Lawendowe pierniczki" . Teraz czas na wypróbowanie rozdrabniacza Amica
DominikaDolcikaszami mu nie po drodze, miałam wątpliwości czy w ogóle posmakuje chociaż jednego dla mojego świętego spokoju. Skończyło się na pełnym talerzu :) I była to zasługa ... boczku przede wszystkim. Kolejny sukces w moim jadłospisie :) Składniki na +/- 70 sztuk Ciasto: Ok 600g mąki 300ml gorącej wody 1 płaska łyżeczka soli 1 małe jajko Farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej białej 300g białego
Kuchnia w czekoladzieŚwięta dla mnie smakują piernikiem, czekoladą i pomarańczami. Był już piernik z kremem czekoladowym , a tym razem postanowiłam zrobić odwrotnie i połączyć czekoladowe ciasto z kremem piernikowym, a ponieważ dostałam świetny gadżet jakim jest dozownik do ciasta , postanowiłam go przetestować i upiec muffinki. Powiem wam, że ten dozownik to fajna sprawa, w końcu nie musiałam się bawić
Cynamonowe szczęściewyobrażam sobie Świąt bez dobrego pasztetu, a od kilku lat całą rodziną zajadamy się tylko wegetariańskimi wersjami tej potrawy. Pierwszy raz postanowiłam upiec pasztet w cieście. Początkowo obawiałam się, że ciasto nasiąknie i nie wyjdzie dobre, jednak chyba widać na zdjęciach, że wszystko się udało. Pasztet jest idealnie kremowy, a ciasto z każdej strony dopieczone i chrupiące. Pasztet
Mienta blogWiem,wiem mak kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia,ale żeby dogodzić wszystkim domownikom zrobiłam małą mieszankę i wyszła pyszna tarta.Za każdym razem kiedy pytam dzieci bądź męża jakie ciasto sobie życzą to nigdy nie mogą się dogadać.U mnie każdy lubi coś innego,więc kombinowanie się udało a FAMILIA zadowolona. Składniki na spód 300 g mąki tortowej
Anielskie wypiekiSezon na rabarbar trwa dlatego grzechem jest nie zrobienie z nim szybkiego, a pysznego ciasta. Nie dość że jest proste w wykonaniu, to do tego tanie, szybkie i idealne w smaku. Polecam każdemu łasuchowi nie tylko od święta. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikforemki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie, polewamy je polewą z białej czekolady i podajemy z filiżanką przepysznej Inki. Smacznego. Życzę wszystkiego dobrego każdej Mamie w Dniu jej Święta
Poezja Smaków - blog kulinarnysię ze świętami. Choć skórkę pomarańczową używam też w czasie Wielkanocy, to utożsamiam ją z zimowymi świętami i z żadnymi innymi. Jest jeszcze jeden zapach Bożego Narodzenia – migdały. Muszę tutaj dodać, że wolę ich zapach niż smak. Zwykle do ciast dodaję orzechy zamiast migdałów. Ale jeśli chodzi o zapach … to już zupełnie inna sprawa! Dwa świąteczne zapachy – skórkę
Posadzone i zjedzoneupieczeniu, nie twardnieją na kamień i nie wymagają leżakowania. Najlepiej upiec je 1-2 dni przed świętami lub wcześniej i do czasu podania przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoiku lub plastikowym pudełku. Są szybkie i bardzo proste do zrobienia. Ciasto dobrze zagniata się na gładką masę, jest dość miękkie, ale plastyczne i wcale się nie kruszy. Można
cool and mintywersji bezglutenowo, bezjajeczno i bezlaktozowej powstal na nowo :) Podobnie jak moja rodzina, nie potrafie sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez cud miód makowca... Ten był próbą utrzymania sposobu przyrządzania wg. przypisu rodzinnego, ale w tej "innej" wersji :) Składniki na ciasto: 4 łyżeczki "Egg free" zamiennika jajka 1 szklanka cukru muscovado (moze byc rowniez cukier puder) 1 szklanka
Lajtkraft food intolerancerodzinnych uroczystościach i nie możemy się powstrzymać przed sięgnięciem po jeden kawałeczek... Niestety jest to dość kaloryczne ciasto ok 300 kcal w porcji. Często zawiera sporo masła lub twarogu z jego dodatkiem. Wiele przepisów ma także mnóstwo cukru. Na te święta proponuję odchudzoną wersję serniczka waniliowego. Jest o niebo lepszy od jego tłustego oryginału. Nie zawiera ani grama
Chocolate Muffin Blogsobie robić coś innego - kroić warzywa na sałatkę, zagniatać ciasto na miodownik, czy... sprzątać :) i tylko pamiętać, żeby je z piekarnika w odpowiednim czasie wyjąć :D Ja je upiekłam na dużo przed Świętami, bo taka była potrzeba chwili ;) ale też, żeby Was drodzy Czytelnicy na Święta zainspirować ;) dodatek chili w wypiekach ostatnimi czasy bardzo
Kolorowy Przepisownikokazji Dnia Świętego Patryka (17 marca), w którym jak wiadomo króluje (prócz piwa) wszechobecna zieleń, przedstawiam Wam bardzo smaczne, niemal dietetyczne i proste do zrobienia ciasto z owocami o soczyście zielonym kolorze! Jego spód stanowi cienki biszkopt, na którym ułożona została galaretkowa masa z jabłkami i kiwi. Jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie (nie musicie poprzestawać na jednym kawałeczku) i kwaskowe. Powinno
MyCookBook.plcoraz bardziej wyczuwalny, i nie chodzi tu tylko o piernikowe zapachy rozchodzące się w domu podczas pieczenia ciasta czy pierniczków :) Przez długi okres czasu śniegu nie było, ale kilka dni temu napadało go całe mnóstwo! Ciekawe, czy będziemy mieć białe Święta? :) Moim zdaniem Święta bez śniegu nie mają już tak samo magicznego klimatu... No ale, śnieg
chili & sugarstartego imbiru zanużone w słodkiej masie maślanej. Całość na kruchym cieście, które chrupie przy każdym ugryzieniu. Takie ciasto będzie świetnie smakować do niedzielnej kawy czy jako codzienna przekąska, a dzięki ciekawemu wyglądowi będzie się również dobrze prezentować na stole w święta
Milion Smakówroku na święta upiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/dzień i od święta. Pysznie smakują podane ze zrumienioną bułką tartą lub czerwonym barszczem. Swoim niebanalnym smakiem zauroczą nie jedno podniebienie. składniki na około 30 pierogów ciasto 2 szklanki mąki pszennej
Smakowite Daniaczasie coś pięknego co zachwyca już dużo wcześniej niż samego 24 grudnia. Dla mnie żadne inne święta nie są takie piękne jak własnie te, dlatego nie mogę się już ich doczekać.Ciasteczka powstały teraz po zostało mi trochę kruchego ciasta po ostatnich ciasteczkach, oraz bezy a w lodówce miałam jeszcze trochę truskawkowego dżemu.Do wykonania potrzebne będą:Kruche
Moje pyszne gotowanieŚwięta się zbliżają, więc czas na słodkie wypieki. Ja serdecznie zapraszam do spróbowania mojej tarty z serkiem mascarpone i migdałami.To połączenie kruchego ciasta, serka kremowego i chrupiących migdałów. Nie jest za słodka, ani sucha, naprawdę smakuje znakomicie. Wiem, że taka tarta smakuje najlepiej następnego dnia, ale u mnie nie było to możliwe, została od razu zjedzona. Smakowała
Moniki Smakołykiodbyć. Podaję je podsmażone i okraszone zeszkloną cebulką. Pierogi zwykle szykuję około tygodnia przed Świętami i potem zamrażam. W Wigilię rano wyjmuję je z zamrażalnika, zostawiam do rozmrożenia, a następnie podsmażam.Pierogi z kapustą i grzybami Składniki:Ciasto ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli
Kulinarne przygody GatityBardzo zaciekawiło mnie to ciasto, jak tylko je zobaczyłam. Masa z nutellą, bita śmietana i delikatny, kwaśny akcent w postaci warstwy dżemu truskawkowego. Pyszne po prostu. Idealne na uroczyste okazje, święta, imieniny, urodziny czy też Walentynki. Przepis znaleziony w internecie i nieco dostosowany do naszych potrzeb :). Polecam!!! Biszkopt czekoladowy (przepis TUTAJ ) Krem czekoladowy: 2 żółtka(...)pozostawić do przestudzenia. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę (nie może być gorąca tylko lekko chłodna). Wyłożyć na ciemne herbatniki. Całe ciasto posypać posypką lub startą czekoladą i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieRewelacyjny makowiec na delikatnym, puszystym biszkopcie to pros te , a jednocześnie przepyszne w smaku ciasto . Wilgo tny mak z bakaliami idealnie komponuje się z delikatnym biszkoptem tworząc smakowity wypiek , któremu nie spo sób się o przeć - szczególnie w okresie świąt ecznym. Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)prze kładamy na dolny biszkopt. Gdy masa makowa odrobinę przestygnie przykrywamy górną częścią biszkoptu. Lukier: Uwaga: Mak jest d osyć słodki, dlatego osoby, które niezbyt przepadają za bardzo słodkimi ciastami powinny uważać z dodatkową ilością lukru lub nawet z niego całkowicie zrezygnować i jedynie oprószyć ciasto np. cienką warstwą cukru pudru . Jednak amato rzy ciast słodkich mogą spokojnie przygotować lukier
Słodka Stronaprzepis jest dla wszystkich, którzy z jakichś powodów nie mogli lub nie zdążyli zrobić coś słodkiego swoim pociechom z okazji ich dzisiejszego święta. W zasadzie może to nie jest konkretnie przepis, ale patent na ładnie wyglądający torcik (ładnie to w przypadku mojego torciku akurat troszkę za dużo powiedziane hehe ;)). Dzieci to w dużej mierze wzrokowce i wydaje(...)się, że każdemu spodoba się ten torcik w kształcie Biedronki :) Cały efekt finalny opiera się właściwie na dekoracji. Ma być wesoło i kolorowo :) Jeśli nie macie czasu piec ciasta wykorzystajcie gotowe blaty biszkoptowe. Zamiast kremu możecie ubić śmietanę z mascarpone lub przyrządzić inne nadzienie. Owoce również możecie dodać według uznania. Ważne, aby z zewnątrz torcik zachęcał do jedzenia, wtedy
My simple kitchenpoleżeć w chłodzie- u mnie leżakował 3 noce i został skonsumowany jeszcze przed świętami: jednego dnia J Był naprawdę smaczny: aromatyczny, miękki i dzięki polewie – wykwintnie czekoladowy. Mój tato orzekł, że nigdy lepszego piernika nie jadł( dzięki Tata!:)) , ale Wy przecież musicie sprawdzić sami JJ : ) ! Ciasto piernikowe : 400g mąki 120g masła 250g cukru 4 łyżki miodu 3 jaja
Domowe ciastaSeromak czy seromakowiec? Sernik na makowcu czy makowiec z sernikiem w jednym? Przepis na sernik i makowiec w jednym sprawdzi się nie tylko na święta. Jest pyszny! Ten przepis i zdjęcia czekały na publikację dwa lata. Zrobione jeszcze w starym mieszkaniu na ostatnie Boże Narodzenie w tamtym miejscu. Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz pojawia(...)się na blogu. Ważne, że już jest i nigdzie się nie zgubił 😊 Przepis na seromakowiec już na blogu był kilka lat temu. Jest to jednak takie ciasto, które właściwie za każdym razem może być troszkę inne. Tym razem do masy makowej dorzuciłam sporo żurawiny. Wspaniale pasuje do takich ciast, a ja uwielbiam nią zastępować rodzynki. Zresztą żurawina jest bardzo zdrowa
Codzienna kuchnia niecodziennaWyborna babka z orzechami laskowymi i polewą z czekolady. Wilgotna dzięki orzechom i przepyszna! Doskonała nie tylko na Święta, lecz wtedy gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Kto powiedział, że musi być tylko na Wielkanoc ? Składniki: Babka orzechowa: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki ciemnego(...)ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i zmielone orzechy laskowe. Zmiksować, żeby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka
Oryginalny smakpierniczki jak co roku wcześniej upieczone, ozdobione i czekają... Jeżeli chcecie takie upiec, to nic trudnego :) potrzeba trochę czasu, dużo chęci, dobry przepis... Ja robię tylko ciasto a reszta dzieje się "sama" :) Jest podział na role....kto i co ...:) no i po krótkich naradach kuchnia zamienia się w ciastkarnię :) Cały dom pachnie, do kuchni(...)końcu pojawiają się :) czekoladowe, lukrowe... ...białe i różowe... ...ludzikowe i sercowe... :) W tym roku oprócz zjedzonych wyszło 406 domowych pierniczków :) Wszystkie spakowane czekają na święta :) Polecam ! Przepis znajdziecie w poście z 2015 r. Tutaj
chleba naszego