ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:311/679)

Wyniki konkursu z Home Green Tea Spa 107

zapachem wyjątkowego świątecznego śniadania, które w mojej rodzinie jest spożywane właśnie w trakcie Świąt Bożego Narodzenia od kilkudziesięciu lat. <3 Gdy rano w domu roznosi się słodki zapach kaszy manny na mleku z cynamonem, bakaliami i skórką pomarańczy, to oznacza, że pierwszy dzień świąt właśnie się rozpoczął. Tradycja ta jest w mojej rodzinie przekazywana z pokolenia(...)jedyny w swoim rodzaju zapach świąt już zawsze będzie mi o niej przypominał: o cieple, bezpieczeństwie i miłości, jaką nas darzyła. <3 Dołożę wszelkich starań, aby nasza słodka tradycja zachowała się jak najdłużej, a zapach kaszy, cynamonu, pomarańczy i bakalii przypominał moim dzieciom o szczęśliwych i pełnych miłości Świętach Bożego Narodzenia…” Nagroda za 3 miejsce

Słodkie okruszki
Bajaderki – pyszne kuleczki 199

Bajaderki – pyszne kuleczki. Dziś przepis (pomysł) na pyszny, prosty deser, który będzie idealnym rozwiązaniem w przypadku, gdy zostaną Wam jakieś suche kawałki ciast i połamane

Słodkie okruszki
Czy warto kupić mikser z Lidla za 89zł? NIE POLECAM. Szybki chleb bezglutenowy z mąki kokosowej i oleju kokosowego. 177

wymieszaniem ciasta. ********************************* Post pisałam rok temu, zapomniałam go jednak... opublikować.  Dziś NIE polecam miksera z Lidla. Jak jest dziś? Niestety jedna łopatka się połamała jeszcze przed świętami 2015 roku... Tyle pisałam o paragonach i co? Swój oczywiście zgubiłam i z gwarancji nici. Mam mikser ze złamaną łopatką więc ratunku na Święta poszukam w zaprzyjaźnionej cukierni(...)misy wsypujemy po kolei suche składniki (mąki  www.polskaolejarnia.pl , łuski, ksylitol, sól, drożdże) dokładnie mieszamy.   Wlewamy lniany kisiel, olej kokosowy ( www.polskaolejarnia.pl ), wodę (zacznijmy 600ml) i włączamy mikser.   Ciasto powinno mieć konsystencję porównywalną do budyniu - jeśli trzeba dodajemy wodę.   Foremkę smarujemy olejem kokosowym (żeby chleb nie przywarł), wlewamy ciasto.   Mokra dłonią wygładzamy ciasto, oprószamy mąką kokosową

IzaGotuje
SEROMAK (SEROMAKOWIEC) (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 771

Seromak (seromakowiec), czyli sernik z makowcem a może makowiec z sernikiem? Wprawdzie desery jadam bardzo rzadko, ale na kawałeczek dobrego sernika bez mąki i cukru w

Ola la LCHF
Pierniczki glazurowane na święta 179

Zapewniamy, pierniczki są pyszne, mięciutkie, pachnące świętami... po prostu - wyśmienite! Można je przechowywać nawet 2 tygodnie i na pewno nic nie stracą ze swoich walorów smakowych, zapewniamy! Składniki: 1 szklanka cukru 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do pierników 2 szklanki mąki 1 mały kubek śmietany 18 % pół łyżeczki sody otarta skórka z pomarańczy Lukier(...)łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można robić to łyżeczką maczaną w zimnej wodzie i układać na blaszce

kgwjanczewo
Wesołych Świat Wielkanocnych! 99

zaczęłam w czwartek wieczorem, a wczoraj byłam w pracy... zrobiłam osiem ciast i pięć wędlin domowych... i sama w to nie dowierzam :-) Więc może i wiosna się pojawi? tak koło jutra...  Ale co by nie było, to życzę Wam wszystkim  WESOŁYCH, ZDROWYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT

Czary - gary w kuchni
Babka piaskowa 304

Dziś klasyka gatunku – spisze się nie tylko do popołudniowej kawy i herbaty, ale także od święta :) Krucha, delikatna, idealnie puszysta… powiecie, że to tylko babka piaskowa, a ja Wam powiem, że taką babkę to bym mogła jeść codziennie. I to nawet na obiad :) A co! Składniki: 4 jajka 200 g masła 150 g cukru(...)soku. Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiewamy do masy i mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego do dalszego mieszania lepiej nada się sylikonowa szpatułka. Do masy dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy resztę piany

Ciastkozercy
Jesienne ciasto piernikowe z jabłkami i krówkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.181 140

powroty z marzeniami o ciepłej herbacie, na pierne ciasta pachnące cynamonem, na grubsze skarpetki i swetry, na czas owijania się przytulnymi chustami, na ogrzewanie dłoni kolorowymi mitenkami, na wspólnie popołudniowe seanse ("mamo, jest ciemno jak w kinie") aż wreszcie na wspominki rodzinki, melancholię i troszkę smutku jeszcze przed świętami. Tak jest i tak ma być. W ten pierwszy jesienny(...)sobie ociupinkę namiętności i pasji, czyli tego co ze mnie ostatnio uszło. Był to weekend pod znakiem gotowania z Whiteplate.  Oprócz bułeczek, chleba, kotlecików i placków upiekłam to ciasto  będące kwintesencją jesiennej pory roku. Jesienne ciasto piernikowe z jabłkami i krówkami 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, imbiru i cynamonu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernik, który zawsze się udaje 263

Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu, goździków :) Po upieczeniu ciasto będzie wilgotne i bardzo puszyste. Jeśli lubicie możecie przełożyć go dowolnymi powidłami. Ale… aby nie było tak standardowo ta wersja piernika jest zrobiona z powidłami z czarnej porzeczki – dlaczego? Otóż przed samymi świętami nie udało nam się w sklepie już dostać powideł ze śliwkami :( Składniki(...)pieczenia 1/3 szklanki oleju 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 100g powideł z czarnej porzeczki + ewentualnie 100g powideł do przełożenia ciasta Składniki na polewę 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki mleka Piernik – przepis Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Następnie dodajemy mąkę, kakao, olej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Miękkie pierniczki 394

Jako, że mało kiedy ustalam sobie, że tego dnia przed świętami zrobię to i to, a następnego coś innego, to szukałam przepisu na miękkie, od razu gotowe do jedzenia pierniczki. Bo przecież była możliwość, że zrobię je dopiero dzień przed Wigilią. Ale udało się wcześniej, więc był czas i na polukrowanie i ozdobienie. Ale pierniczki naprawdę miękkie, więc polecam(...)wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.  Chłodną masę wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i dodać do niej jajka, resztę mąki, śmietanę i sodę rozpuszczoną w wodzie. Zagnieść gładkie i błyszczące ciasto. Odłożyć do lodówki na całą noc (lub ok. 2 godzin), by zgęstniało i lepiej się wałkowało.     Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wycinać

Pasja Smaku
Wiosenne kruche ciasteczka 138

zbliżającycymi  się Świętami  wybrałam  wiosenne, wielkanocne kształty.  Ciasteczka takie mogą być przyjemną  dekoracją stołu i koszyczka. Składniki: 200 g mąki jasnej orkiszowej 50 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej 1 żółtko 100 g masła 3 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki wody różanej Wykonanie: -Wszystkie składniki na ciasto  przełożyć do misy

Zakamarki mojej kuchni
Tort makowy z bitą śmietaną i pomarańczami (bezglutenowy) 270

takim wydaniu! Postanowiłam na bazie przepisu mojej mamy zrobić podobny przysmak. Makowe, wilgotne, bogate w smaku ciasto przełożyłam delikatną bitą śmietaną i plastrami pomarańczy, a na koniec udekorowałam polewą z deserowej czekolady. Tort wychodzi duży i jest bardzo reprezentacyjny - doskonały na Święta, czy Sylwestra. Składniki: 500 g suchego maku 10 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu(...)Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce maku, aż do jego wyczerpania.  Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ją masą makową.  Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec przez 1 godzinę.  Po całkowitym wystudzeniu, najlepiej na drugi dzień, przekroić ciasto na dwa blaty.  Ubić na sztywno śmietankę

Kulinarne Inspiracje
Ciasto czekoladowe Piwny Bambo 412

skoro karnawał to i ciasto z procentami! Piwny bambo to poważna sprawa :)  Prawie pół ciemnego piwa, pieczałowicie starta gorzka czekolada, cukier trzcinowy i dużo kakao. Jest to trzecia moja propozycja w akcji firmy Bielmar. Muszę napomnieć, że owa firma to 100% polski kapitał, smutno przyznać, ale już się często to nie zdarza. Z tego też powodu(...)pomimo iż margaryna nie do końca wpasowuje się w stałą tematykę bloga. Raz od święta nikomu nie zaszkodzi jak to mawiają :). Solidna porcja czekolady w zimne i chłodne dni to tak czy inaczej rzecz, bez której trudno czasem sobie poradzić. W tym cieście zasmakujecie czekolady w pysznej puszystej konsystencji, którą nadaje dodatek piwa . Ciasto jest jak puszyste

Kuchnia PROzdrowotna
Sernik truflowy 189

podwójnie - po pierwsze ze stworzenia przepisu (nawet jeśli już gdzieś jest identyczny, to ten jest po prostu MÓJ;)), a po drugie właśnie za jego równość i nie popękanie :) Na Święta powtarzam!:) a na koniec przepisu pokazuję jak idealny wyszedł - zdjęcie już ostudzonego tuż przed wyjęciem ;) Składniki: Kruchy spód: 2 szkl. mąki 1 łyżka kakao 3/4 kostki masła(...)czekolady truflowej 3-4 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania: Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier i posiekane masło, wbijamy jajka i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto, którym od razu wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy. Masa truflowa: do rondelka

Kolorowy Przepisownik
Ciasto orkiszowe z truskawkami św.Hildegardy z Bingen 108

Banalnie proste, szybkie i puszyste ciasto z truskawkami, w sam raz do kawy, w sam raz na śniadanie według średniowiecznej uzdrowicielki św. Hildegardy z Bingen. Kuchnia bazująca na spuściźnie świętej prócz dostarczania nam walorów smakowych ma także na celu uchronić nas przed rozmaitymi chorobami, przynosząc dobre samopoczucie, zdrowie i radość. Jest to możliwe nie tylko dzięki temu, że oparta(...)proszkiem do pieczenia oraz tarte migdały. Wlej tłuszcz, mleko,sok z cytryny. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Formę kwadratową lub okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Wciśnij gęsto truskawki. Piecz około 35-40 minut w 160-165 stopniach (u mnie bez termoobiegu). Ostudź. Przewróć na drugą stronę za pomocą dużego,płaskiego talerza lub deski. Próbowałam posypać cukrem

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania