odróżnieniu do nich piecze je się z suszonymi owocami. Ja wybrałam rodzynki sułtanki, a do ciasta dodałam otartą sok i otartą skórkę z pomarańczy. Bułeczki są bardzo aromatyczne. Pachniało nimi w całym domu! Czułam się jakbym już piekła na święta! Nic dziwnego tyle w nich korzennych przypraw, zapach pomarańczy… Jutro będę piekła drugą blaszkę dla koleżanek(...)kuchni. Mieszanka powinna być lekko ciepła za nim rozpuścisz w niej drożdże. Do zaczynu dodaj obie mąki, cukier, otartą skórkę z pomarańczy, sól i przyprawę korzenną. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Rodzynki namocz w ciepłej wodzie. Zapobiega to ich przypaleniu podczas pieczenia. utrzyj masło z cukrem, korzenną przyprawą
codojedzeniaDzisiaj u mnie pyszny i aromatyczny piernik, który śmiało można zrobić kilka dni przed Świętami! Robimy go szybko i łatwo. Jest bez jajek i proszku do pieczenia. Ponadto jeśli nie masz miksera, dasz sobie radę, wystarczy zwykła trzepaczka. Pomysł na piernik zaczerpnęłam z książki "Domowe wypieki" J.Niedobeckiej. Niewiele składników ,ale efekt jest niezwykle aromatyczny i...pachnie tak świątecznie(...)połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać żurawinę i śliwki. Piekarnik rozgrzać ( góra i dół ) do 180 stopni. Keksówkę wysmarować masłem lub olejem kokosowym, posypać mąką. Wylać ciasto, wyrównać i piec do suchego patyczka około 50-60 minut. Upieczone zostawić na chwilkę w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do calkowitego ostygnięcia. Międzyczasie rozpuścić w kąpieli
Z Kuchni Do Kuchnirozgrzej olej, śledzie obtocz w cieście i smaż ok 2-3 minut z każdej strony. W międzyczasie obierz i pokrój mango, dodaj do mango świeże drobno posiekane chilli lub płatki chilli. Ilość dopasuj do własnych preferencji smakowych. Na usmażone śledzie włóż mango z chilli. Podawaj ciepłe. SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas(...)Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 strony pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona. KUP KSIĄŻKĘ Artykuł Śledź smażony w cieście z mango pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plSernik zebra to nieco zmodyfikowany przepis na mój klasyczny sernik wiedeński , czyli bez jakiegokolwiek spodu. Tym razem kakaowo-waniliowy w bardzo atrakcyjnej wizualnie odsłonie z wzorem
Ola la LCHFkilkadziesiąt pierogów na raz. Oczywiście pierogi z kapustą to charakterystyczna potrawa na święta. Latem będą to pierogi z jagodami czy pierogi z truskawkami . Do jakiej pory roku zaliczyć pierogi ze szpinakiem i grzybami? Te można zrobić o każdej porze! Zapraszam więc na pierogowe party! Ciasto na pierogi Składniki: na 25 pierogów Ciasto 2 jajka 50 ml wody
codojedzenialata :) Nie sądziłam, że tak mnie wciągnie blogowanie, wymyślanie nowych ciast i dań, bo jak pewnie zauważyliście zaczęły się pojawiać sprawdzone przepisy nie tylko na słodkości. W głowie ciągle mam 101 pomysłów, tylko doba ciut za krótka by je wszystkie zamieścić ;) Z okazji dzisiejszego święta zapraszam Was na tort, ale inny niż wszystkie - Marcinek, to specjał z okolic(...)dość czasochłonne ale naprawdę warto spróbować choć raz :) Wybaczcie, że nie wygląda idealnie, ale przeżył podróż w upale z przed kilku dni i odrobinę pociekł tu i ówdzie :/ Ciasto: 500g mąki pszennej 125g margaryny lub masła 1/2 szklanki śmietany 18% 50g cukru pudru 2 łyżki cukru z wanilią 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej Śmietanę mieszamy
Cynamonowe szczęścieorzechowa. Warto ten przepis wypróbować. Jestem pewna, że u mnie na Święta Wielkanocne pojawi się na stole:) A u Was?:) Przepis Pani Ewy Wachowicz . Uwielbiam jej przepisy, bo na żadnym do tej pory się nie zawiodłam. Składniki na formę o wymiarach: 35x25 cm. Składniki na spód ciasta: 300 g mąki pszennej; 100 g cukru pudru; 2 łyżeczki proszku
In my kitchenPogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a prognozy na najbliższe dni też nie wyglądają najlepiej. Do tego niebawem Święta, więc wszyscy mamy pracy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJest to deser bardzo często podawany w Arabii Saudyjskiej na iftar (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany po zachodzie słońca
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWszystkie składniki powinny mieć jedną temperaturę (pokojową), mleko może być ciepłe, a tłuszcz miękki. Uważam, że ciasto jest proste do zrobienia, nie trzeba mieć super zdolności
Proste Potrawyokazji świąt Bożego Narodzenia, przepełnionych nadzieją i magią wigilijnej nocy, kierujemy do Was, czytelników naszego bloga płynące z serca życzenia radosnych, spokojnych świąt otulonych śniegiem i ciepłem rodzinnym. Gosia i Sławek Przepis na blaty piernikowe pochodzi z przepisu na piernik staropolski. Składniki na dwa torciki : • 10 okrągłych blatów(...)torcik, posmarować boki i przykleić na obwodzie pierniczki. • Ozdobić opłatkowymi śnieżynkami. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec blaty do torcików w połowie grudnia, a tydzień przed świętami przełożyć je i zrobić dekorację
To co kochamMoja wersja babki piernikowej jest bardziej puszysta, pachnąca bardziej przyprawami oraz mocno miodowa. Sposób przygotowywania tego ciasta i czas pieczenia jest dosyć zbliżony do tradycyjnego piernika. Stąd u mnie w rodzinie pomysł abym ta oto babkę piernikowa piekła nie tylko od święta. Jednego mogę być pewna babka piernikowa skradła serca mojej rodziny. Polecam ! Składniki: 300 g mąki(...)jednym żółtku. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, przyprawy do piernika oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy płynny miód i kakao. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem
Ciasta z tradycjamiMamy weekend więc przydało by się pyszne ciasto , wymyśliłam sobie Ptasie mleczko na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką, w sumie nie jest pracochłonne a bardzo pyszne i lekkie. Zapraszam do wypróbowania na święta w sam raz :) Składniki na biszkopt : 4 jajka płaska szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki(...)puch następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.Na końcu olej i wodę, delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka na zloty kolor. 2 galaretki z limonką rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wody, 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1.5 szklanki przegotowanej
Sama słodycz i szczypta chiliwiem, że za godzinę będę miał co jeść. Takie właśnie jest Haselnusskuchen, czyli austriackie ciasto z orzechami laskowymi w wersji wegańskiej. Austriackie, ale na pewno takim torta de nocciole nie pogardzi równiez żaden Włoch z Piemontu, gdzie orzechy laskowe s ą święte. Składniki: - 250 g mąki pszennej - 100 g cukru pudru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rozdrabniaczu) lub młynku do kawy na "prawie mąkę", ale nie na masło orzechowe i mieszamy z mąką. 3) Do mąki powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając. Chcemy aby ciasto nie było płynne, a raczej leniwie spadało z łyżki. 4) Ciasto wylewamy do keksówki i pieczemy przez około godzinę
Roślinożerni urlopowiczespokojnych, wesołych, słodkich :) i spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Wielkiejnocy. Do zobaczenia po świętach :) MAZUREK RÓŻANY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI przepis autorski // mazurek o wymiarach 20x25cm ~250g mąki pszennej ~125g masła ~jajko ~80g cukru Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na wymiary formy 20x25cm. Z resztek ciasta, które będą odcinane możecie zrobić dowolną dekorację - przykleić
chili & sugar