ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:304/679)

Róże karnawałowe 121

tylko przypomnieć przepis na rewelacyjne róże karnawałowe, które świetnie wyglądają i super smakują.  Są idealne na karnawał czy tłusty czwartek. Możecie je również przygotować swoim dziadkom z okazji ich święta. Przy okazji chciałabym Was zaprosić na mój kanał na youtube gdzie znajdziecie super przepisy w wersji filmikowej. Zapraszam i zachęcam do subskrypcji :)   subskrybuj :) zapraszam(...)Przepis na róże :)  Na dziś tyle, już niebawem kolejne pyszne ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Keks czekoladowo-bananowy 228

roku miały być Święta bez keksa ... ale do głowy wpadł mi pewien pomysł i musiałam go zrealizować. Powiem tyle - nie żałuję ! Keks czekoladowo-bananowy, to najlepszy keks na świecie !Składniki:( na keksówkę długości 25-27 cm )* 150 g masła o temperaturze pokojowej* 150 g cukru* 300 g mąki pszennej* 3 jajka* 2 nieduże banany* 130 g gorzkiej czekolady(...)daktyle, morele i inne - posiekać ).Na koniec dodać mąkę - dokładnie wymieszać ciasto.Do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć ciasto.Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie ciasto nakryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut.Upieczone, ostygnięte ciasto polukrować lub polać czekoladą, ewentualnie oprószyć tylko cukrem pudrem.* Do odmierzania składników ciasta używałam wagi kuchennej marki SENCOR Smacznego

kolorowotorcikowo
Wieniec drożdzowy z bakaliami. 125

nieco w temacie świątecznym i zapraszam na wieniec drożdżowy z bakaliami. Można go podać od święta i na co dzień... Składniki; 10 dag migdałów w płatkach  Skworcu 10 dag żurawiny  Skworcu 6 dag masła plus około 3 łyżki do posmarowania ciasta 1 łyżeczka mielonego kardamonu   Skworcu 50 dag mąki pszennej ,plus do podsypania stolnicy

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka Wielkanocna 152

Oprócz tradycyjnych mazurków (przepis już niedługo na blogu), keksów, makowców na naszym stole musi się znaleźć babka wielkanocna . Przed świętami przeglądamy setki przepisów poszukując tych najciekawszych, ale i tak zazwyczaj korzystamy z tradycyjnych przepisów na sernik na zimno, makowiec, ciasto drożdżowe czy keks. Czasem na naszych stołach znajdą się ciasta z orzechami, bakaliami, z unoszącym się aromatem miodu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rogaliki orzechowe 88

Rogaliki orzechowe to słodki deser w kształcie półksiężyc a. Doskonały pomysł na Święta Bożego Narodzenia . Ich przygotowanie nie powinno sprawić Ci problemu. Przepisy są sprawdzone, a rogaliki naprawdę smaczne. Do tego zimne świeże mleko i masz doskonałe śniadanie. Bądź ostrożna ! Łatwo się uzależnić Składniki: pół kilograma mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 gr. masła 2 jajka(...)ostygnięcia. Do miski wsypa ć mąk ę , proszek do pieczenia i masło. Wszystko dobrze wymiesza ć . Wsypa ć cukier, wbi ć jajka i dobrze wyrobi ć . Podzielić ciasto na cztery części. Z każdej rozwałkować koło i podzielić na 8 części. Na brzegu położyć trochę nadzienia i zwijać do środka, aby powstał rogalik. Umieścić półksiężyce na natłuszczonej blasze i pieczemy

Smaczne Potrawy
Piernik staropolski 1335

szeroka keksówka 25,5x12,5cm) - placki należy piec w 160-170 stopniach przez około 15-20 minut lub do tzw. suchego patyczka - nie należy piec ich za długo, gdyż ciasto może niepotrzebnie się przesuszyć - upieczone placki wystudzić, następnie oddzielić od siebie papierem do pieczenia, a całość owinąć folią spożywczą lub aluminiową i odłożyć na 1-2 dni do skruszenia(...)wierzchu równo dociążyć, np. deską i 1-2 ciężkimi książkami - tak przygotowany piernik przenieść ponownie do lodówki i zostawić na 5-7 dni - na 1-2 dni przed świętami (lub przed spożyciem) piernik udekorować polewą czekoladową - piernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby nie był zbyt zimny (polewa na nim może zbyt szybko zastygać) - orzechy włoskie dość drobno posiekać - w miseczce

Smakołyki Bereniki
Wielkanocna babka cytrynowa z oliwą i tymiankiem - prosta i wilgotna 171

delikatna, miękka i mokra. Łapcie przepis ze zdjęciami krok po kroku i upieczcie ją na najbliższe święta!  Cytryna i tymianek - ich intensywne aromaty oraz żywy żółty i zielony kolor kojarzą mi się z wiosną oraz Wielkanocą. Dodanie tymianku do ciasta wcale nie jest dziwnym pomysłem. W krajach śródziemnomorskich często aromatyzuje się wypieki tymiankiem, rozmarynem czy bazylią. Tymiankowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Kokosowe sernikobrownie czyli poWeekendowe Łakocie odc.152 197

sernik ale bardziej brownie, czemu by nie spróbować?  Warto było zaryzykować! To jedyne z czterech ciast jakie upiekłam, którego nie został nawet okruszek!!! Masa serowa rewelacyjnie równoważy słodki, czekoladowy spód, pozostaje bowiem lekko kwaskowa.  POLECAM nie tylko na święta oczywiście! Kokosowe sernikobrownie brownie: 100 g gorzkiej czekolady 75 g masła 2 jajka 70 g cukru(...)cukrem, a następnie wlewamy do nich czekoladę z masłem, cały czas ubijając. Do masy czekoladowej wsypujemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 7 minut. W czasie gdy brownie się piecze, przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki masy ubijamy do połączenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kazachskie pierogi z dynią 123

okresie niemal każdy spożywczak ma ją w swoim asortymencie, ze względu na jakieś dziwne amerykańskie święto, postanowiłem w końcu wykorzystać ten przepis. Składniki: - mąka - woda - olej - dynia - cebula - pieprz Wykonanie: Mąkę mieszamy ze sporą ilością pieprzu, a następnie dodajemy bardzo gorącej wody i ugniatamy ciasto. Dodajemy trochę oleju i jeszcze trochę wody. Ugniatamy, aż do momentu kiedy powstanie nam jednolite

Kryzysowa Książka Kucharska
Babka śmietankowa (bez masła) 132

Wyznania znad deski do prasowania … Kilka razy do roku, zwykle przed świętami lub gdy ktoś miał się u nas zatrzymać na kilka dni, mama wysyłała mnie do magla. Składała poszewki, ręczniki i obrusy w stosik, wszystko zawijała w duży ręcznik (zielony w białe wzorki – największy w domu) i spinała agrafką. Ja brałam pakunek pod pachę i szłam na sąsiednie(...)minimum i dodawać na zmianę mąkę (w trzech częściach i śmietanę (w dwóch). Po każdym dodaniu mąki lub śmietany  krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Przelać ciasto do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Jeśli ciasto zbyt szybko będzie się rumienić, przykryć je z góry luźno folią

Posadzone i zjedzone
Prosta babka waniliowa z śmietankowym lukrem 157

wszelkie zimowe brudy , które czas uprzątnąć . Warzywniak i tunel , prosi o zasiedlenie . Do tego kury i przepiórki zaczynają lęgi , co dla mnie znaczy sporo pracy Tak więc potrawy na święta nie mogą być skomplikowane , ani pracochłonne , mają być proste i pyszne . Dokładnie , tak , a nie inaczej , bo wiosna jest zbyt zapracowana żeby sterczeć godzinami w kuchni Składniki(...)roztopiona margarynę ( nie może być gorąca ,ma być letnia ) oraz aromat waniliowy .Formę do pieczenia porządnie natłuszczamy margaryną ( lub po prostu używamy silikonowej ) , wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem . Pieczemy około 35 – 45 min w 180 C ( góra i dół bez termoobiegu ) w zależności od piekarnika , sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem , czy jest dopieczona ( tak dla pewności ) . Po upieczeniu

Ogrodnik w podróży
Sernik z ananasem 237

Delikatny sernik w połączeniu z ananasem stworzy fajny efekt smakowy. Ciasto zrobione na spodzie z herbatników a wykończone puszystą pianą bezową ze złotymi kropelkami "rosy". Sernik jest świetny nie tylko na Święta :) Składniki na tortownicę ∅ 26 cm: 1 kg twarogu sernikowego - mielonego 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szkl(...)mąkę i proszek do pieczenia - dodaj serek i połącz ze sobą wszystkie składniki. Masę serową dodaj do miski z żółtkami, odmierz 4 łyżki syropu z ananasów i dodaj do ciasta (resztę soku możesz wypić :) - wszystko razem wymieszaj. Z lodówki wyjmij blaszkę ze spodem ciasta i ananasy. 4 plastry ananasa pokrój na mniejsze części (każdy plaster na 6 małych kawałków

Alutka-Gotuje
Brioche Satine w różach. 131

Zrobienie tego ciasta drożdżowego jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt z pewnością wart jest zachodu! :) Idealna propozycja na Wielkanocną Babę! :) Chcę również życzyć wszystkiego najsłodszego Paniom, w dniu naszego święta! :) Składniki: 2 szklanki (250 g) mąki 35 g cukru pudru 50 g pełnego mleka 10 g świeżych drożdży 3 jajka 90 g masła 1 łyżeczka soli lukier róże(...)opcjonalnie)  Sposób przygotowania: W misie robota kuchennego umieszczamy przesianą mąkę, cukier, drożdże i jedno jajko. Wyrabiamy 15 minut. Dodajemy pozostałe jajka, masło i sól. Wyrabiamy kolejne 15 minut. Ciasto powinno mieć temp. 24-25 °C. Miskę przykrywamy ściereczką odkładamy do lodówki na 2 godziny. Formę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę

DominikaDolci
Rurki z kremem z bitej śmietany i dżemem porzeczkowym. 134

Rurki zrobiłam po raz pierwszy. Mając w głowie wspomnienia z rodzinnego domu, gdzie na każde święta musiały być rurki z kremem budyniowym postanowiłam je odtworzyć. Z taką różnicą ze nie z kremem budyniowym a z bitą śmietaną i serem mascarpone a dodatkowo z dżemem porzeczkowym. Oczywiście dżem czy powidło możecie dodać wedle własnych upodobań. A więc zapraszam! Składniki(...)szkl. mąki pszennej 20 dag margaryny lub masła 1 szkl. śmietany 18% Z podanych składników zagnieść ciasto. Mąke przesiać dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozgniatać w palcach, następnie dodać  śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około godzine a w tym czasie przygotować krem i dżem porzeczkowy. Krem; 250 ml kremówki 36% 25 dag serka mascarpone

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik przekładany krówkowym kremem, na migdałowo-kakaowym biszkopcie 682

piekłam już tak dawno (bo od Świąt przecież;)), że zwyczajnie mi się chciało :) a i ser patrzył się na mnie z lodówki, a nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić... Nie było go dużo, w dodatku różne, więc postawiłam na pierwszego składańca z udziałem sera (mieszanych serów i śmietany, bo zużyłam co miałam akurat w lodówce). Z racji braku(...)Wykonanie: Górny blat biszkoptu odwracamy, aby stanowił spód torcika. Smarujemy go częścią kremu, nakładamy ostrożnie sernik, smarujemy kolejną częścią kremu i przykrywamy biszkoptem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki ciasta. Dekorujemy posypkami. Całość odstawiamy do lodówki na minimum godzinę

Kolorowy Przepisownik