mówię, że mam co wspominać, ale wtedy do śmiechu mi nie było. Wspominam też ciasto drożdżowe, w formie babek i chlebów. Taka lekko słodka babka wyśmienicie smakowała z szynką i ćwikłą. Czerstwa, idealnie pasowała do ciepłego mleka. Nie piekę zbyt wiele na święta, ale taka drożdżowa baba na stole stać musi! A "słona pascha" w koszyczku(...)rozczyn rośnie, na stolnicę lub do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, wyrośnięty rozczyn, roztopione i ostudzone masło, jajka i żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto za pomocą rąk (lub miksera). Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość – powinno wystarczyć ok. 30 min. Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej
bistro mamaŚledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki:3 duże filety śledziowe (matiasy)1/2 szklanki oleju1
Oryginalny smakrazu przypomina mi się dzieciństwo,a w szczególności Święta Bożego Narodzenia, bo wtedy mama zawsze piekła duża blache sernika a jego migdałowy aromat kusił niesamowicie... Teraz ja kuszę moich chłopaków tym pysznym serniczkiem, którym nigdy nie pogardzą:) A jaki jest Wasz ulubiony sernik? Forma 25x36cm Kruche ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny
Z miłości do słodkościsprytnie wypłacając gotówkę z bankomatu, żeby nie zostawić żadnych śladów dla wytrawnego tropiciela świątecznych niespodzianek), gdzie z niezadowoloną miną pryszczaty młodzian oświadczył, że nie ma, bo wykupili, i przed Świętami już nie będzie . Mina, muszę przyznać, mocno mi zrzedła. Gdyby nie automatyczne drzwi, ostentacyjnie trzasnęłabym na odchodnym. Obiecałam sobie solennie, że moja noga w tym sklepie więcej nie postanie(...)przyprawą do piernika. Dodać do masy maślanej, zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (można przez noc). Od schłodzonego ciasta odrywać niewielkie kawałki, wielkości mniej więcej orzecha laskowego. Z każdego kawałeczka formować kulkę, spłaszczać, na środku układać kawałeczki marcepanu. Zawijać ciasto wokół marcepanu, formować kulki. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzedelikatność, kremowość ale także zadziorną chrupkość kruchego ciasta, orzechów i drobnych ziarenek maku ;) Na budyniowym bereciku każdej Panienki błyszczą się rubinowe koraliki klasy i szyku z najlepszych francuskich butików - lekko kwaśna kandyzowana żurawina, która wspaniale przełamuje smak całości. I chociaż babeczki ze względu na połączenie smaków mogą kojarzyć się bardziej ze świętami, to świetnie sprawdzą się jako typowo zimowy(...)wykonaniu i znikają prawie od razu po podaniu! Przy stole słychać ciche mlaskanie, trzaskanie maku pod zębami i przyjemne mruczenie jedzących. Warto poświęcić im chwilę, a z resztek ciasta powycinać ozdobne gwiazdeczki i w zimowe dni rozkoszować się smakiem i różnorodną teksturą Makowej Panienki :) Siadajcie do stołu, zacznijmy ten rok słodko i niech się dzieje! Makowe Panienki - kremowe babeczki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś polecam Wam bardzo smaczne, mocno orzechowe ciasto, które stanowi miłą alternatywę dla tradycyjnych słodkich wypieków z mąki pszennej. Do wypróbowania nie tylko przez diabetyków czy bezglutenowców :) Okazuje się, że jednak istnieją wartościowe łakocie <3 Idealne także na zbliżające się święta. Oczywiście kto może lub nie oszczędza kalorii może zastąpić ksylitol cukrem. Składniki (na tortownicę(...)białek i ubić z ksylitolem na białą masę. Dodać masło, drobno zmielone orzechy, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto aby nie zburzyć ich struktury.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem.Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku na kilka minut. Studzić
Ze smakiem i z pasjąKrokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy(...)naleśnik nadziewać farszem, składać, panierować i smażyć. Jest tego trochę, ale do czerwonego barszczu nic tak nie smakuje, jak domowej roboty krokiety... Składniki: Ciasto naleśnikowe: (około 15 szt.) 4 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 100 g suszonych grzybów
Kuchnia MagdaLenyKrokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się nadzienie z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, czyli takie samo jak do pierogów czy kulebiaka. Samo przygotowanie krokietów jest dość pracochłonne, bo trzeba wykonać farsz, nasmażyć naleśników, a następnie każdy(...)naleśnik nadziewać farszem, składać, panierować i smażyć. Jest tego trochę, ale do czerwonego barszczu nic tak nie smakuje, jak domowej roboty krokiety... Składniki: Ciasto naleśnikowe: (około 15 szt.) 4 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody mineralnej gazowanej 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 100 g suszonych grzybów
Kuchnia MagdaLenysposób. Mazurek nie jest trudnym ciastem do zrobienia ale chyba cały urok tkwi w dekoracji. Moja nie jest skomplikowana jak na pierwszy raz ale mam nadzieje, że się spodoba. Dzisiaj rano przeżyłam kolejne załamanie pogodą. Wyglądam za okno a tam? ehhh znowu śnieg:( mam dość tej pogody, chyba w drugi dzień świąt będziemy musieli się śnieżkami rzucać(...)zobaczenia po świętach:) Składniki: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru 3 żółtka łyżeczka sody oczyszczonej płatki migdałów wiśnie do dekoracji puszka masy kajmakowej lub mleka zagęszczonego słodzonego. Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy masło, żółtka i sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki zagniatamy aż do powstania jednolitego ciasta, tworzymy z niego kulę owijamy
ciastkarnia na kruchym spodzieZapach korzennych przypraw czuć na całym piętrze. Usłyszeć można domową krzątaninę, stukanie garnków, dźwięki świątecznych melodii. Jeszcze tylko 5 dni do świąt.Gewürzduft riecht auf ganzem Stock. Man kann Umhergelaufen hören, Klopfen der Kochtopfen, weihnachtlichen Geräuschen. Nur noch fünf Tagen.CIASTECZKA KORZENNE NA MIODZIE GRYCZANYM./własny;/na ok. 70 ciasteczek3 szklanki mąki pszennej200g prawdziwego masła3 łyżki miodu gryczanego2(...)łyżeczki: imbiru, cynamonu, kardamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejMąkę mieszam z proszkiem, siekam z masłem i rozcieram, aby uzyskać konsystencjęwilgotnego piasku. Wsypuję przyprawy. Wbijam jajka, dodaję miód i zagniatamgładkie, jednolite ciasto. Chowam na 30 minut do lodówki.Ciasto wałkuję na grubość ok. 3 mm, wykrawam kształty. Układam na blasze wyłożonejpapierem do pieczenia i wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę ok. 9-11 minut
W kuchni Karmel-itkidzień do herbaty lub kawy. Za to przepis jest bardzo prosty, przygotowanie ciasta szybkie, a nawet można powiedzieć, że błyskawiczne i babka zawsze się udaje. Babkę możemy polać lukrem lub czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej i udekorować wg własnego gustu, wtedy będzie doskonała na Święta. Babka cynamonowa Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju(...)zmiksować mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać dżem oraz powidła i dobrze wymieszać. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto. Piec około 1 godziny (50 – 60 minut w zależności od piekarnika) do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni C. Babkę wystudzić w foremce, następnie wyjąć i posypać przez siteczko
Gotowanie-ukobecnie i przeszła do języka potocznego jako określenie czegoś lub kogoś nadmiernie ustrojonego, funkcjonowała jako kult drzewa i była obecna w różnych formach przy okazji takich czy innych świąt. Zupa z wędzonych jabłek i grzybów suszonych Jabłka i grzyby to symboliczne składniki, które często znajdują się na wigilijnym stole. Z jabłkami sprawa jest prosta, bo używane były(...)sieci od dłuższego czasu, genialny w swej prostocie. Do tego mak, również ważny symbol świąt spełniający tą samą rolę co grzyby. Co prawda odmiany dostępne na rynku spożywczym mają mało właściwości psychoaktywnych, ale po zjedzeniu dużej ilości test na opiaty byłby pozytywny. Składniki: - najtańsze ciasto francuskie - mak - powidła śliwkowe Wykonanie: Powidła śliwkowe mieszamy z makiem, tak aby powstała
Kryzysowa Książka KucharskaPizza… my moglibyśmy ją jeść bardzo często. I choć zdarza nam się jeść kupną ze znajomymi, to nic nie dorówna domowej pizzy. No cóż…
Słodkie okruszkiZbliża się Tłusty Czwartek - święto pączków, więc i na moim blogu też nie może ich zabraknąć, ale z małą odmianą - przedstawiam przepis na - krążki francuskie , takie pączki jak donuty amerykańskie, ale jednak bardzo polskie. To jest przepis ze starych zapisków kulinarnych mojej mamy czyli przepis z PRL'u i jest doskonały, ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 20 pączków-krążków(...)końcu. Miksujemy nadal na średnich obrotach. 3. Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem. 4. Następnie dodajemy stopniowo rozdrobniony twaróg i dalej miksujemy. Gdy już cały ser zostanie wymieszamy z ciastem, dosypujemy pozostałą mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. 5. Następnie masę przekładamy na blat mocno obsypany mąką. Zagniatamy ciasto. Klei się początkowo, dlatego można sporo mąką podsypywać i zagniatać. Bez problemu udaje
Kawa z mlekiemZbliża się Tłusty Czwartek - święto pączków, więc i na moim blogu też nie może ich zabraknąć, ale z małą odmianą - przedstawiam przepis na - krążki francuskie , takie pączki jak donuty amerykańskie, ale jednak bardzo polskie. To jest przepis ze starych zapisków kulinarnych mojej mamy czyli przepis z PRL'u i jest doskonały, ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 20 pączków-krążków(...)końcu. Miksujemy nadal na średnich obrotach. 3. Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem. 4. Następnie dodajemy stopniowo rozdrobniony twaróg i dalej miksujemy. Gdy już cały ser zostanie wymieszamy z ciastem, dosypujemy pozostałą mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. 5. Następnie masę przekładamy na blat mocno obsypany mąką. Zagniatamy ciasto. Klei się początkowo, dlatego można sporo mąką podsypywać i zagniatać. Bez problemu udaje
Kawa z mlekiem