ierniczki z tego przepisu wychodzą pyszne i aromatyczne, lekko chrupiące z wierzchu (po kilku dniach miękną). Wystarczy zrobić na 2-3 dni przed świętami. Składniki: 115g masła 90g cukru 90g płynnego miodu 1 jajko 260g mąki pszennej ½ łyżeczki (1g) sody oczyszczonej 1/2 łyżki kakao 25g przyprawy korzennej szczypta soli Sposób przygotowania: W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, kakao(...)masło z cukrem i miodem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko, dokładnie utrzeć do połączenia. Po jednej łyżce dosypywać sypkie składniki i zmiksować do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2h. Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty. Piec przez
Pyry na Gazsłodkościami. Ale tort to wyższy poziom elegancji. Na specjalny czas. W moim rodzinnym domu torty piecze się naprawdę rzadko. Zwykle są to bardzo ważne okazje, a jedną z nich - Święta Bożego Narodzenia.Nawiązując do tego okresu, postanowiłam upiec tort piernikowy, który podpowiedziała mi moja mama. Od zawsze interesowała się kuchnią; odziedziczyłam po niej (gdyż kuchnią zajmuje się sporadycznie(...)niej mam zamiłowanie do gotowania. Oraz po babci - obydwie to świetne kucharki, teraz więc czas na mnie.Biszkopt z tego tortu to tzw. biszkopt"rzucany". Upuszczenie blachy z gorącym ciastem, zaraz po upieczeniu ma na celu sprawić, aby nasz biszkopt był gładki, równy jak stół. TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM/wg pomysłu mojej mamy;/biszkopt kakaowy:(źródło: Moje Wypieki) 5 jajek3/4 szklanki
W kuchni Karmel-itkiCiasto dla fanów słodkości z makiem, które w połączeniu z delikatną, pachnącą wanilią masą serową, orzeźwiającą porzeczkową konfiturą i słodką czekoladą smakują rewelacyjnie i z pewnością będzie hitem tegorocznych świąt. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 180g cukru 180g maki pszennej 120g suchego maku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Masa serowa(...)masy serowej, przykryć ostatnim blatem makowym, nasączyć cytrynowym ponczem, posmarować resztą konfitury porzeczkowej i wyłożyć resztę masy serowej. Wstawić do lodówki na około jedną godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta polać polewą czekoladową, posypać wiórkami, udekorować według uznania i wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia EwelinyGrudzień to zdecydowanie czas piernikowy nie wiem czy dlatego że przyprawy korzenne kojarzą się z nadchodzącymi świętami, czy dlatego, że rozgrzewają ale jakoś lubię wtedy wszelkie wypieki z dodatkiem przypraw korzennych, dlatego też mam dla Was dziś takie piernikowe babeczki z dużą ilością jabłek i orzechów, których następnym razem sypnę jeszcze więcej. :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki(...)szczypta soli 3 jabłka garść orzechów Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę dodajemy rozbełtane jajko, mleko, olej i miód i dokładnie mieszamy ciasto, po czym dorzucamy pokrojone drobno jabłko. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (ja użyłam świątecznych od Papil Art ), napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości i pieczemy 25 minut
Cynamonowe szczęściemoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam babkę , na wykonanie której potrzebujemy dokładnie 5 minut. Nie jest to może wypiek na ekskluzywne przyjecie, ale na spotkanie w rodzinnym(...)oczyszczonej Cykoria, szczypta soli, 1 czubata łyżka kakao, Sposób przygotowania : Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy śmietanę i resztę składników(oprócz kakao ). Wszystkie składniki dokładnie zmiksować . 2 . Odlać 3/4 szklanki ciasta i dodać przesiane kakao. Dokładnie wymieszać. 3. Do foremki ( keksówki ) wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy jasne ciasto , a na środek wlać ciemne ciasto i lekko łyżką przekręcić w głąb
Pysznosci Babci BasiJeśli miałabym wymienić 3 moje ulubione ciasta, to wśród nich, z pewnością znalazłby się sernik. To zdecydowanie ten smak dzieciństwa , który wspominam z łezką w oku, i który gości u nas praktycznie na wszystkie święta A ponieważ trwa sezon na dynię, mam dla Was dzisiaj przepis na kolejną sernikową wariację. Tym razem, będzie to pyszny, puszysty sernik dyniowy(...)kawę lub herbatę i delektować się jego smakiem. Warto to zrobić jak najszybciej, bo zapewniam Was, że znika w okamgnieniu A Wy, lubicie serniki? A może macie inne ulubione ciasta? Smacznego! Polecam również moje pozostałe sernikowe przepisy: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową na zimno Koniecznie wypróbujcie również przepis na dynię do słoików
Okiem Blondynki by McBlondi[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 100 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g zmielonych prażonych orzechów laskowych Helio 50 g masła 50 g cukru
Domowy Smak JedzeniaWitam Kochani :-) . Ale się piękna zima zrobiła, dziś cały dzień śnieżek prószy:-) Fajnie, bo zrobiło się niezwykle klimatycznie, i mimo że jest już po świętach, to jednak śnieg cieszy niesamowicie. Za dwa dni Sylwester, mam nadzieję że arsenał fajerwerkowy już przygotowany, że szampan kupiony i że będziecie się fajnie bawić. Ja nie wybieram się nigdzie...chociaż nie...spędzę(...)nadzieję, że będzie dla mnie duuużo lepszy niż ten, który mija,i Wam również życzę tego samego. Ale dość wstępu, dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo pyszne ciasto. Jest to ciasto na biszkoptach, masa o delikatnym smaku kawy, z serkami homogenizowanymi i mlekiem w proszku , na wierzchu również biszkopty i całość polana galaretką. Jeśli nigdy nie jedliście takiego ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunaprawdę dopiero po Święcie Trzech Króli wracam zazwyczaj do blogowania i codzienności. W tym roku się trochę wyłamałam z tej tradycji i już dziś prezentuję nowy przepis. Jest to pomysł na zagospodarowanie poświątecznych pierniczków. Ja zawsze piekę ich dużo więcej niż potrzeba by potem mieć do deserów, sosów i na spody do ciast. Czytaj więcej
Wiem co jemoknem coraz zimniej. W niektórych regionach Polski spadł dzisiaj śnieg. Ulice miast rozbłyskują się tysiącem lampek. Można powiedzieć, iż przygotowania do świąt ruszyły pełną parą. Na dobry początek zapraszam kochani do wypróbowania mojego przepisu na Świąteczne ciasteczka cynamonowe. Są proste, szybkie i bardzo łatwe. Dla mnie przygotowanie takich ciasteczek to punkt obowiązkowy, każdych świat. Uwielbiam, gdy po moim domu(...)jajko, 1 żółtko gotowy krem dekoracyjny Ciastka kruszymy,a następnie mielimy. Do zmielonych ciastek dodajemy cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy jajko, żółtko i miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki. Ciasto wałkujemy na grubość około
Ciasta z tradycjamibardzo proste i smaczne ciasto ze sporą ilością maku. Prawie wszystkie składniki ciasta można odmierzyć szklanką stąd jego potoczna nazwa. Z tego co pamiętam, piegus kiedyś często pojawiał się u mnie w domu, szczególnie wtedy gdy mamie zostawały zbędne białka. Zgodnie z tradycją w święta Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć potrawy z dodatkiem maku bo jest(...)gwarantem pomyślności i dostatku w nowym roku. Jeśli zostaną Wam białka koniecznie zróbcie pieguska. Polecam nie tylko na święta :-) Składniki: 200 g mąki pszennej 200 g suchego maku 200 g cukru 200 g masła 200 - 250 g białek (7-8 sztuk) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 cytryna masło do posmarowania
maniapieczeniamój smak. Pomimo wszystko wolę pizzę z klasycznego menu, podane na cienkim lub puszystym cieście. Wybierając się na Festiwal Pizzy , chyba obowiązkową pozycją jest Wielka dolewka :) Nie wyobrażam sobie zjedzenia kilku czy kilkunastu kawałków pizzy bez popijania :) Fajnie jest wybrać się na to święto pizzy , ale myślę że raz w roku jest wystarczające, aby spróbować każdej pizzy dostępnej w menu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tych, którzy nie lubią tradycyjnych makowców (tak, tak, takie osoby też są). Ciasto dobrze się formuje, jest elastyczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie wyrasta i jest pyszne. Inspirowałam się przepisami Dorotus i siostry Anastazji, do których dodałam coś od siebie. Polecam do przygotowania na nadchodzące święta lub jako pyszną przekąskę w przerwie między świątecznymi porządkami. Składniki: Z podanych(...)jajko, cukier i cukier waniliowy, sól. 3. Wlać ciepłe mleko i rozpuszczone masło. 4. Dodać wyrośnięty rozczyn. 5. Wyrabiać ok. 15 minut do uzyskania elastycznego, odchodzącego od misy miksera ciasta. 6. Wyrobione ciasto zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. 7. Po tym czasie wyłożyć je na stolnicę, ponownie wyrobić i podzielić na 3 części
W mojej kuchnitemu był Dzień Kobiet , każdy facet wybrał obiekt z kwiatkiem w rękach powędrował swoją lubą obdarował , a dziś święto naszych panów tych aniołków i szatanów właśnie dzisiaj Dzień Mężczyzny niechaj los wam będzie żyzny więc korzystam z sposobności życzę ciepła i miłości ,dużej dawki jasnych myśli niech się spełni co się przyśni i esencji namiętności niech na twarzy uśmiech(...)miski i studzimy. Wkładamy ostudzona masę do misy miksera Dodawać po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszać , aż masa stanie się gładka. Teraz wkładamy ciasto do rękawa i wyciskać okrągłe,lub podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciastka z piekarnika, lekko przestudzić i wypełnić kremem
w mojej kuchniPrzepis na te pierogi mam od mojej Mamy. Na Święta robiła dwie wersje pierogów z kapustą. Pierwszą wersję znacie, bo pokazałam je w tym przepisie . To pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. Dzisiaj proponuję zrobić pierogi w drugiej wersji, czyli z kapustą kiszoną, kapustą słodką białą i z pieczarkami. Te pierogi są delikatniejsze w smaku, lżejsze(...)ogniu. Wymieszałam, posoliłam i oprószyłam pieprzem do smaku. Farsz do pierogów gotowy. Teraz zajęłam się ciastem na pierogi. Ciasto, z którego ja robię pierogi pochodzi z tego przepisu . Lubię to ciasto, bo pierogi lepi się błyskawicznie, a one same smakuję wyjątkowo. Z przygotowanego ciasta wykroiłam krążki, na każdym ułożyłam kulkę farszu i zlepiłam pierogi. Teraz już wystarczy zagotować
Kuchnia u Krysi