agrestem miałam mało do czynienia, sama nie wiem czy go lubię i pewnie dlatego nigdy nie piekłam z nim ciasta. Nadeszła jednak wiekopomna chwila! W ubiegłą sobotę pokusiłam się o placek z agrestem i marcepanem. Przepis podpatrzyłam w KUCHNI i nie mogłam się mu oprzeć. A Wy lubicie agrest??? Ucierane ciasto z agrestem i marcepanem 4 jajka
Dzieje kuchennej Wiewiórypisałam wykorzystam owoce i warzywa sezonowe do ostatniej owocki. Wiem że zimą znów zatęsknię za nimi ale teraz muszę się nasycić. Zapraszam zatem dziś na placek z rabarbarem bardzo szybki a jakże smakowity. Ciasto z rabarbarem szybkie i puszyste. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWydarzenie "Ciasto na niedzielę" i "Dyniowe smakołyki", pomogło mi podjąć decyzję co tym razem zrobię z dyni i padło na drożdżowiec, przytulaniec z powidłami śliwkowymi, przepyszny. Ciasto jest puchate, delikatne z chrupiącą pod zębem kruszonką, rewelacja. Upiekłam i zaraz zaczęło znikać, za szybko ale było takie pyszne. Polecam, upieczcie sobie tej jesieni taki placek. Odrywany
Moje Małe Czarowaniełyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Jajko rozbić cukrem i szczyptą soli, dodać maślankę i mąkę, oraz proszek do pieczenia, wymieszać niezbyt rzadkie ciasto ale gęściejsze niż na naleśniki. Smażyć niewielkie placki . Podawać ze śmietanką i sokiem, lub polane miodem
Gotowanie jest łatweżelatyny Wykonanie: Marcepan zmiksować z żółtkami na pulchną masę. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać do masy marcepanowej na przemian z kakao, ucierając. Ciasto podzielić na trzy części i upiec 3 placki, każdy na osobnym pergaminie, średnica 26cm. Piec 15 min w temp.180stop. Wystudzić i usunąć papier. Masa. Miąższ z mango zmiksować i wymieszać z cukrem pudrem(...)ziarenkami wanilii. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Wymieszać z 2 łyżkami musu z mango, a następnie z resztą musu i rumem. Połączyć z ubitą śmietaną, delikatnie mieszając. Placki marcepanowe przełożyć masą z mango. Chłodzić w lodówce. Polewa z wina i żurawiny . Wino zagotować z cukrem, wanilią, anyżem , cynamonem oraz żurawiną. Dodać żelatynę i mieszając zagotować. Nie gotować
Kulinarny karnet ChristopheraMleko zagotować z cukrem i dodać kaszkę mannę gotować do czasu zgęstnienia masy, zestawić z ognia, dodać dżem i dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, kawałki wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie placki nadziewać masą truskawkową i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego wnętrze opruszyć mąką(...)następnie wylepić ciastem, włożyć masę i zalepić, wyjąć z kieliszka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Na samym końcu posypujemy cukrem pudrem
Jadło i czytadłozagotować wraz z cukrem dodać migdały, cynamon i kilka kropli olejku. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na małym ogniu 3 minuty. Następnie schłodzić. Wyjąć ciasto z lodówki, kawałki wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie placki nadziewać farszem migdałowym i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego boki opruszyć mąką, następnie wylepić(...)ciastem włożyć farsz i zalepić, wyjąć z kieliszka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciastka pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Na samym końcu posypujemy cukrem pudrem
Jadło i czytadłowymieszać. Stolnicę posypać mąką. Wyłożyć ciasto i energicznie wyrobić. Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby; Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części i każdą część rozwałkować na placek o grubości 5 mm Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu(...)ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos pieczarkowy: Pieczarki obrać i pokroić w kostkę lub plasterki. Na spód garnka dać łyżkę masła, dodać pieczarki i całość dusić przez około
KuchniaWeDwoje.pljajko oraz obie mąki i wymieszać. Stolnicę posypać mąką. Wyłożyć ciasto i energicznie wyrobić. Ciasto na pierożki można przygotować na 2 sposoby; Sposób 1: ciasto podzielić na 12 części i każdą część rozwałkować na placek o grubości 5 mm Sposób 2: rozwałkować duży płat (o grubości 5 mm) i wykroić okręgi o średnicy 15 cm. Nałożyć porcje farszu(...)ciasto i zlepić brzegi. Pierogi obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni lub w garnku na sporej ilości oleju, na złoty kolor. Sos: Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić. Krok po kroku: 1. Poddusić pieczarki 2. Ugotować, ubić i wystudzić ziemniaki; następnie dodać jajko 3. Dodać mąki, sól i wymieszać 4. Wyrobić ciasto 5. Wyciąć kółka
KuchniaWeDwoje.plbardzo ładnie się ugniecie Przykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-60 minut Gdy wyrośnie, podsypać blat mąką, podzielić ciasto na 4 części i każdą część rozwałkować na okrągłe placki wielkości naszej formy na tartę Piecyk nagrzać do 180 stopni C Formę do tarty wysmarować margaryną, podsypać mąką i ułożyć na niej jeden krążek ciasta
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compół. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blachy, podsypując mąką, aby nam się nie przykleiła do wałka lub stolnicy. Blaszkę natłuszczamy i przekładamy rozwałkowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy placki do czasu aż się zrumienią - ok 15min. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, dodajemy masło i smażymy kilka(...)mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy budyń orzechowy w dalszym ciągu ucierając masę. Przełożenie ciasta : Kruche ciasto --> masa jabłkowa (proponuję najpierw wyłożyć połowę gorącej masy, a drugą część rozsmarować jak masa w garnuszku nam trochę zgęstnieje - to zdecydowanie ułatwia sprawę, bo nic się nie rozpływa
charlotte gotujepianka i budyniowa masa sprawiają, że ciasto jest przepyszne. Wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale warto poświęcić trochę czasu na upieczenie tego placka. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Poprzednio piekłam również kruche, ale zupełnie inne ciasto Krokodyle oczy (przepis) Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 150 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany
O kuchni z uczuciempiure. Doprawiamy pieprzem i solą. Wyrośnięte ciasto zagniatamy tylko chwilę z posiekanym szczypiorkiem, dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy na okrągłe cieniutkie placki. W zależności od gustu, czy ktoś woli pizze na cienkim, czy grubym cieście, można mniej lub bardziej je rozwałkować. Zawijamy mały rand dookoła pizzy i kładziemy je na papierze do pieczenia. Smarujemy pizze pesto. Pomidorki kroimy
KasiaiKrzysiu.plmozzarellę i mieszam. Po ok godzinie ciasto trochę ugniatam w dłoniach alby zmiękło i na opruszonym mąką blacie wałkuję je do osiągnięcia placka wielkości formy po czym do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką formy przekładam ciasto, ścinam nadmiar wystający z formy i zapiekam wstępnie dosłownie 3-4 minuty w 180oC. Wyciągam, wykładam na nie szpinak, łyżką go rozprowadzam równomiernie
Mechanik w kuchnimasy makowej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm, nie może być rozwałkowane zbyt cienko, bo ciasto popęka. Rozsmarować 1/3 masy makowej na każdym rozwałkowanym placku, 2 cm od każdej krawędzi zostawić bez maku. Zwinąć jak rulon, końcówki podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia
moj przepis nakrojonych pomidorów Przygotowanie tortilli: Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy wodę z solą. Zaczynamy wyrabianie ciasta. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na stolnicy, do przezroczystości. Smażymy placki tortilli na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni po ok. 2-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania brązowych, rumianych plamek. Gorące placki nadziewamy farszem i zawijamy. Zimne placki tracą swoją elastyczność, dlatego przed zawijaniem należy podgrzać je na gorącej, suchej patelni. Lub też po wyrobieniu ciasta i uformowaniu, na surowe ciasto nakładamy farsz i smażymy na patelni. Możemy także użyć grilla elektrycznego. Ja wybrałam formę zawijania jak na krokiety. Przygotowanie farszu: Na rozgrzaną
ClauditteMissCookingciepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość. W tym czasie możemy sobie przygotować pyszny szybki sos pomidorowy do posmarowania blatów pizzy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części i z każdej formujemy płaski okrągły placek ( można lekko podsypać mąką , wówczas łatwiej się wałkuje) . Wałkuję od razu na papierze do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto wykładamy 2-3 łyżki sosu
Smaczne Zdrowe