ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:205/550)

placki z topinamburu 130

jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Cisto powinno mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Przy pomocy łyżki nabieramy ciasto i formujemy na patelni placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy np. z jogurtem naturalnym

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Latte Macchiato 290

Ciasto Latte Macchiato To ciasto, jest idealnym połączeniem wszystkiego, co uwielbiam w dobrym placku...kawa, odrobina dobrego alkoholu, wilgotny biszkopt i masa na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku....czy może być coś lepszego? Pewnie tak :) Ale dla mnie, na tę chwilę, ciasto latte macchiato jest jednym z lepszych jakie do tej pory robiłam. Polecam szczególnie Tym, którzy

na moim stole...
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 117

wymieszaj. Dodaj masło ponownie mieszając , ciasto powinno przypominać drobno pokruszony chleb. Dodaj jajko, śmietanę cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto ułóż na foli spożywczej i uformuj je w placek o średnicy 20 cm i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 30 minut. Natłuść formę do tart. Wyjmij je z lodówki, rozwiń z folii, oprósz(...)lekko mąką. Rozwałkuj ciasto i przenieś na formę, za pomocą widelca ponakłuwaj całość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg) i piecz przez 5 minut następnie zmniejsz temp. do 190 stopni C i piecz kolejne 10 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Nadzienie: 500 g rabarbaru 2 duże jabłka 1 łyżka masła 2 łyżeczki cynamonu 6 łyżek brązowego cukru

noteskulinarnyfiga
Łazanki z makiem 224

mielonego maku -2 i 1/2 szklanki mleka -4-5 łyżek miodu -garść orzechów włoskich i garść rodzynek    Z podanych składników zagniatamy ciasto.    Dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na cienkie placki.    Pozostawiamy do przeschnięcia.    Zagotowujemy mleko. Dosypujemy mak i na małym ogniu gotujemy ok. 15 minut.    Dodajemy do smaku(...)miód.    Dosypujemy pokrojone orzechy i rodzynki i gotujemy do zredukowania mleka.    Ciasto kroimy w pasy a następnie w łazanki.    Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 10 minut. Przelewamy na sitku zimną wodą i przekładamy do masy makowej. Dokładnie mieszamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
BARDZO KRUCHY PLACEK Z JAGODAMI 435

Sezon na jagody rozpoczęty, zapraszam więc na jagodowy placek. Nieziemsko kruchy, z dodatkiem świeżych, aromatycznych jagód ... nie licząc czasu chłodzenia ciasta - wypiek expresowy, bo robi sie go migusiem ;-)  Oczywiście jagody można zastapić innymi sezonowymi owocami, lub owocami z puszki - gwarantuję, że i tak będzie smacznie. Składniki na kruche ciasto : 500g mąki krupczatki 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru

Walijskie Pichcenie
Prosty miodownik z masą budyniową 198

miodem i studzimy. Mąkę mieszamy z cukrem , sodą , jajkiem i przestudzonym masłem z miodem. Wyrabiamy do połączenia składników i dzielimy na 3 placki. Pieczemy na papierze do pieczenia na złoty kolor ok.10-12 minut. Najłatwiej ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej (przezroczystej). Wracamy do kremu. Ubijaczką dobrze rozcieramy masło na krem (ja to robię

Bazując na smaku
Baghrir - placki z kraterami i sosem malinowym. 173

przepisy gdzie dodawana jest semolina. To właśnie drożdże są odpowiedzialne za masę dziur i dziureczek w plackach. 😊 Podawane w wersji słodkiej lub wytrawnej, zawsze na ciepło. I co godne uwagi.... smażone długo na maleńkim ogniu, tylko z jednej strony. Ciasto : jajko 0, 5 szklanki mąki 0,5 szklanki manny łyżka cukru waniliowego szczypta soli 0,5 szklanki wody gazowanej(...)ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli jest inaczej, należy mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier waniliowy i odstawić na 10 minut. Następnie wszystkie składniki (bez wody) na ciasto, zmiksować razem aż się ciasto dość ładnie spieni. Odstawiamy na 15 minut, aby masa lekko podrosła,  a drożdże się dokładnie rozłożyły. A my się bierzemy za sos, do rondla wlewamy wodę

Dieta moja pasja
Pączki pieczone w piekarniku z marmoladą i lukrem pomarańczowym 324

wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Zagniatamy je szybko ręką, formujemy kulę i rozpłaszczamy rękami na placek. Placek powinien być grubości około 1 cm ( ja początkowo zbyt go rozgniotłam i ciasto było za cienkie, także trzeba uważać na tym etapie). Szklanką lub obręczą (o średnicy ok.7,5cm) wycinamy kółko. Nieco rozpłaszczamy go w dłoni

Kolizje Smaków
Ai Cecinelli czyli rybna pizza 208

Chrupiące cienkie ciasto, łosoś, tuńczyk, krewetki, pachnący sos pomidorowy i aromatyczne czarne oliwki to przepis na uwielbiany przez nas, idealny płaski placek rodem ze słonecznej Italii z dużą ilością rybnych dodatków. Składniki: Ciasto: 42g świeżych drożdży 300g mąki pszennej 3/4 szklanki letniej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru oliwa do wysmarowania formy

Szalona Kuchnia Eweliny
Placki z dyni 208

dyni, jajko, kefir, cukier puder. Miksujemy czas 20s/obr.6 . Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Na patelni na któej będziemy smażyć placki rozpuszczamy masło i wlewamy do naczynia Thermomix . Mieszamy czas 30s/obr.6. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnie rozgrzewamy i kładziemy po łyżce masy. Pieczemy na rumiano z obydwu stron. Placki pieczemy na małym ogniu

Themo przepisy
ciasto pawi ogon lub pawie oczko :-) 208

stopni do suchego patyczka. Gdy biszkopt ostygnie, kroimy na 2 cienkie blaty. ROLADY Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na 3 części. Wałkujemy, tak by długość placka była taka sama jak długość blaszki. Smarujemy powidłami, posypujemy orzechami i zwijamy w rulon, tak postępujemy z pozostałym ciastem, mamy mieć 3 rolady. Następnie układamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto cytrynowo-jagodowe 229

wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec do tzw. „suchego patyka” – powinno wystarczyć około 35 minut. Ciasto biszkoptowo-tłuszczowe jest ciastem uniwersalnym. Przynajmniej u mnie. Służy nie tylko jako zwykły placek posypany owocami, przełożony po upieczeniu dżemem czy kremem, ale również stanowi idealną alternatywę dla biszkoptowych rantów i równie fajnie sprawdza się jako ciasto

Jacob Tastes
Kruche ciasto z jeżynami 186

bardzo delikatną kruszonką. Łatwe, bardzo proste w przygotowaniu. Spód pieczony jest 2 razy, a ciasto tak kruche, że rozpływa się w ustach. Robiłam to ciasto już 3 razy z rzędu, również z morelami. Obydwa placki były pyszne. Właściwie każde owoce się tu sprawdzą, jest jednak jeden warunek. Większe owoce muszą zostać pokrojone na mniejsze kawałki. Składniki na ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z Malinami, Białą Czekoladą i Migdałami 176

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto trzykrotnie zwiększy swoją objętość. (Wyrośnięte ciasto można wstawić do lodówki i upiec bułeczki później). Ciasto wykładamy na stolnicę opruszoną mąką, rozwałkowujemy je na placek o średnicy 30 cm. Posypujemy całość cukrem waniliowy, startą na tarce białą czekoladą,tartymi migdałami. Na koniec układamy rozdrobnionymi w palcach malinami. Maliny układamy luźno(...)mogą być stłoczone. Zwijamy ciasto w rulon, kroimy na poprzeczne 2,5 cm plastry i układamy w posmarowanej masłem tortownicy rozcięciem do góry. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie wierzch drożdżówek smarujemy żółtkiem z mlekiem. Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, udekorować świeżymi malinami i posypać

Blondynka Gotuje
Ciasto na pierogi nietypowe 197

smaż grzyby aż odparują wodę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj teraz szpinak i smaż aż szpinak zwiędnie, a płyn wyparuje. Odstaw do ostudzenia. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na dwa placki. Wytnij 25 kułek. Zdecydowałam się na duże pierogi o średnicy 12 cm. Nałóż nadzienie na placki, złóż w półksiężyc i dociśnij widelcem po obu stronach(...)półmisek i studź. Odwracam pierogi jak przeschną i układam na czystym talerzu aby obeschły po drugiej stronie. Kiedy pierogi ostygną zrumień je na maśle z dymką. Smacznego! The post Ciasto na pierogi nietypowe appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia