ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:201/550)

Ciasto Królewiec troszkę inaczej 271

łyżki miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżka śmietany 15 dkg margaryny Sodę wymieszać ze śmietaną. Wszystkie składniki połączyć razem i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części. Upiec 2 placki. Piec ok 15 min w 180 stopniach Biszkopt 4 jajka 3/4 szkl cukru pudru 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szkl cukru 2,5 szkl  mleka zagotować z cukrem i margaryną. Śmietanę połączyć z pozostałym mlekiem i budyniem. Po zagotowaniu mleka połączyć i ugotować budyń. Dodatkowo: dżem Przelożenie: Ciasto miodowe - 1/2 masy budyniowej-1/2 biszkoptu - dżem-1/2 biszkoptu-pozostała masa budyniowa- ciasto miodowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Krakersy z serem pleśniowym i suszonymi grzybami 174

wymieszać mikserem, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało konsystencję kruszonki. Stale miksując, powoli wlać mleko. Całość miksować, aż ciasto dobrze się połączy. Zagniecione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 mm, podsypując, w razie potrzeby, mąką. Następnie wycinać małe, okrągłe krakersy. Tak przygotowane krakersy układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem(...)przepisu: Z podanych składników wychodzi około 215 malutkich krakersów, wkrawanych okrągłą formą do ciastek o średnicy 3 cm. Masło do przygotowania krakersów powinno mieć temperaturę pokojową i być miękkie. Ciasto na krakersy jest dość miękkie, dlatego podczas wałkowania wymaga częstego podsypywania mąką.  1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Krakersy mają intensywny

Gospodyni Miejska
Bożonarodzeniowa gwiazda drożdżowa. 120

Wyrabiamy ciasto. Wyrobione, elastyczne ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. 4.   Ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na 4 równe części. Każdą część cienko rozwałkowujemy. Powinna mieć średnicę około 24 cm (odcięłam od dna tortownicy). 5.   Pierwszy placek(...)układamy na wyłożonym papierem do pieczenia dnie tortownicy, smarujemy go kremem czekoladowym, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu. Czynność powtarzamy z drugim i trzecim plackiem. 6.   Na wierzch układamy ostatni krążek drożdżowy. Brzegi ciasta lekko dociskamy. 7.   Ciasto kroimy jak tort, na 16 kawałków, pozostawiając nienacięte kółko w środku (można odcisnąć szklankę będziemy wtedy wiedzieli dokąd możemy ciąć

Moje-pitraszenie
Jagodzianki babci Zosi 259

delikatnie przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, lekko zagnieść, uformować w kształt walca i pokroić na 15 części. Każdą część rozwałkować na dość cienki, podłużny placek, na środek wyłożyć czubatą łyżkę jagód i zakleić ciasto. Przetoczyć ręką po stolnicy i wykładać na papier do pieczenia położony na blasze ("szwem" do dołu). Między jagodziankami należy zostawić dość spory odstęp, bo będą

W SMAK
5. Dynia uniwersalna: czyli placki z soczewicy nie tylko dla roślinożerców ★ 187

dynie polujemy głównie w  okresie jesiennym . Możemy zjeść ją na  słodko  w cieście, owsiance, pankejkach, czy nawet herbacie i kawie ( PRZEPIS TUTAJ ), jak również na  wytrawnie , jako krem, czy prezentowane przeze mnie dzisiaj placki. Z autopsji wiem, że smakują nawet tym najbardziej  zagorzałym miłośnikom mięsa.  Dlaczego warto jeść soczewicę? - jest świetnym  źródłem(...)minut w 180 stopniach, najlepiej na termoobiegu. Czym dłużej będą się piec tym bardziej będą chrupkie, ale też suche. Kilka przydatnych wskazówek: Do ciasta można dodać jajko, lecz dla mnie jest ono zbędne. Placki można smażyć na patelni, ja jednak wolę wersję pieczoną. Wszystkie składniki muszą być jak najbardziej odsączone od wody i nie rozgotowane! Jeżeli chcesz uzyskać efekt

Pland based fille
Pancakes otrębowe 151

cynamonu 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego W misce wymieszać wszystkie składniki, aż powstanie gęste otrębowe ciasto.Patelnię przesmarować lekko tłuszczem (za pomocą pędzelka) i rozgrzać. Ciasto nakładać łyżką i formować niezbyt grube placki. Im grubsze placki, tym dłużej będą się piec i ciężej je będzie przewrócić. Zmniejszyć ogień prawie do minimum i smażyć, aż będzie się dało

Moje domowe kucharzenie
Placki z jabłkiem i cynamonem 165

ciasto naleśnikowe. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach[ja połowę starłam na tarce, a połowę pokroiłam w cienkie plasterki].Dodać do ciasta i  wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Orzechowe Oko słonia 1360

następnie dodać orzechy z mlekiem. Placek rozłożyć, na niego nałożyć porcję masy, zostawiając ok. 4 łyżki do posmarowania wierzchu. Na mniej więcej 1/3 szerokości placka ułożyć wzdłuż całe banany a następnie złożyć ciasto na pół. Wierzch posmarować pozostałą masą i posypać orzechami. Wstawić na jakiś czas do lodówki. Smacznego

Złote przepisy
Tunnbrödsrulle 159

tłuszczu, a na mojej patelni takowego nie było :) składniki: - jakieś parówki - mąka - woda - ugotowane ziemniaki - musztarda - ketchup - cebula - sałata Wykonanie: Z mąki i wody robimy ciasto naleśnikowe, z którego następnie smażymy cienkie duże placki. Ważne żeby były mocno przysmażone. Ziemniaki ugniatamy z małą ilością wody i musztardy. Cebulę i parówki przypiekamy na grillu. Do środka naleśnika kładziemy najpierw pogniecione

Kryzysowa Książka Kucharska
Przekładaniec makowy 144

dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka i chwilę pogotować aż powstanie jednolity budyń. Ostudzić. Masło utrzeć. Dodawać po jednej łyżce budyniu ciągle miksując. Ciasto przekroić na 2 blaty. 3/4 masy wyłożyć na spodni placek, przykryć drugim plackiem, wyłożyć pozostałą część masy i wyrównać. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać i gorącą wylać na ciasto. Wierzch

na moim stole...
Tort Marcello 197

dodajemy do masy jajecznej i mieszamy drewnianą szpatułką. Wycinamy z papieru do pieczenia formy na ciasto i smarujemy tłuszczem od strony ciasta. Łyżka wykładamy masę, tak aby pokryła cała powierzchnię formy do pieczenia (maja wyjść cieniutkie placki). Pieczemy każdy biszkopt 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. W moim przypadku wyszło 9 placków. Krem -  Jajka ubijamy w kąpieli(...)mogą być zbyt ciepłe, aby nie rozpuściły tłuszczu) i miksujemy.Po otrzymaniu gładkiej masy dołączamy do niej kakao. Łączymy ze sobą składniki ponczu. Gotowe placki nasączamy ponczem i smarujemy masą. Co trzeci placem wykładamy również wiśniami. Ciasto dekorujemy Roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki

ChilliJemy
Marzenie o Toskanii, czyli pizza, pizza, pizzunia na super prostym cieście! 166

przez praskę czosnkiem. Pieprz niweluje kwaskowatość przecieru. Podobnie jak cukier, tylko z nim warto nie przesadzać, żeby nie popsuć smaku. Wykończenie pizzy Standardowej Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą połowę rozwałkowujemy na mące na placek o wymiarach trochę większych niż blacha. Wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i obsypaną mąką, tak by na każdym boku ciasto było wysokie choć

Kuchnia po mojemu
Paprykowe placuszki z kaszy jaglanej z żółtym serem 122

Przepis autorski (mój). Uwielbiam placki wytrawne i najczęściej smażę je z wszelkiego rodzaju warzyw bądź ryżu i kasz. Zerknijcie na moje plackowe propozycje - klik . Ostatnio dla swojej córki przyrządzam kaszę jaglaną, więc żeby nie bawić się po kilka łyżeczek (choć czasami i tak bywa) - gotuję jej większą ilość. Do placków sprawdza się idealnie, choć również i w kotletach jest(...)mleko, mąkę pszenną, paprykę w proszku oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Patelnię delikatnie wysmarować olejem i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron do momentu - aż będą lekko rumiane. Po przewróceniu na drugą stronę na każdym placuszku ułożyć po kawałku żółtego sera. (Powinien odrobinę

Di gotuje
Kruche maślane ciasteczka- (wanilia,cynamon,kardamon) 116

wskazanym wyżej czasie ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część rozwałkować posypując równomiernie cukrem waniliowym. Ponownie zagnieść i rozwałkować na placek o grubości 2 mm.  5. Wycinać kształty do momentu wyczerpania ciasta. Pozostałe dwie części analogicznie rozwałkować i posypać odpowiednio cynamonem i kardamonem.  5. Blachy z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika

vaniliowoczekoladowa
Pączki z nadzieniem kajmakowym. 181

trwało to 1,5 godziny. Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go. Są dwa sposoby formowania pączków. Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. Po 15 minutach lekko spłaszczam je dłonią

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania