ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:197/550)

Szybkie ciasto z rabarbarem 142

Rabarbar w pełni obrodził , więc nie sposób o nim zapomnieć. Bardzo dobrze wypada w cieście, dlatego postanowiłam przygotować szybki i niedrogi placek z rabarbarem. SKŁADNIKI: 4 jajka 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki śmietany 18% 50 mil. słodkiej śmietanki 2 łyżki oleju 2 szklanki maki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 0.5 kg rabarbaru(...)WYKONANIE Margarynę ucieramy  z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę i olej i dokładnie mieszamy.  Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę.  Wykładamy na nie pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy cukrem waniliowym. Wciskamy rabarbar do środka ciasta. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st. C. SMACZNEGO Czekam na Państwa

W kuchennym oknie Ewy
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 173

drugiej patelni z odrobiną soli do prawie całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z  kapustą, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić. Przygotowanie pasztecików: Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć resztę ciasta i pociąć

Anioły w kuchni
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 240

drugiej patelni z odrobiną soli do prawie całkowitego odparowania wody. Pieczarki połączyć z  kapustą, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem dusić. Przygotowanie pasztecików: Ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2 części, rozwałkować cienko na placki o kształcie prostokąta. Na dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć resztę ciasta i pociąć

Anioły w kuchni
Ciasteczka korzenne 224

kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego). Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki (dolna półka) na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremkami ciastka. Ciastka układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym(...)półka) przez 12 - 15 minut. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce. Opcjonalnie: wystudzone ciasteczka dowolnie udekorować. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 77 ciasteczek. Ja rozwałkowałam dość grubo ciasto - na około 0,5 cm, bo nie chciałam, aby ciastka były bardzo chrupiące.  Im cieniej rozwałkuje się ciasto, tym bardziej twarde i chrupiące będą ciasteczka. Ciastka najlepiej piec

Gospodyni Miejska
Serca z jabłkami i melisą. 182

także kilka łyżek wody. Dusimy do czasu aż jabłka będą szkliste ale nie będą się zbyt bardzo rozpadać. Ilość cukru dodajemy według własnych upodobań. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na placek grubości kilku milimetrów ( ok. 4 mm) Foremką wykrawamy serca. W jednym sercu możemy wyciąć mniejsze serduszko lub inny wzór. Na ciastko wykładamy porcje farszu następnie przykrywamy(...)serca dobrze się skleiły. (dodatkowo możemy widelcem zrobić dekoracyjny wzór) Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Serca smarujemy jajkiem a po wierzchu posypujemy cukrem waniliowym. Jeśli zauważymy że ciasto zaczyna nam "płynąć" wtedy przed pieczeniem wkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 25 min. lub do czasu

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży) 117

minut. Jeżeli ciasto klei się do ręki, podsyp je mąką. Gotowe ciasto jest miękkie i łatwo się rozwałkowuje.  Podziel ciasto na 4 lub 8 części (zależnie czy wolisz większe pizze czy mniejsze placki). Z każdej części uformuj kulę, którą następnie rozwałkuj na cienki placek. Mocno rozgrzej patelnię. Podpłomyki posmaruj oliwą lub olejem przy pomocy pędzelka, następnie smaż(...)chili w płatkach. Podpłomyki polej pesto z liści rzodkiewki, a na końcu udekoruj rzodkiewkami pokrojonymi na cienkie plasterki.  Porady: Na cieście bez drożdży możesz oczywiście przygotować również bardziej tradycyjną pizzę. Po nałożeniu na usmażony na patelni placek sosu, sera i dodatków, wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez 5-10 minut, aż ser się

Chilli Czosnek i Oliwa
Rogaliki krucho-drożdżowe z serem 647

odpowiednio zwarty i nie będzie wyciekał z rogali w trakcie pieczenia - do twarogu dodać domowy cukier waniliowy oraz żółtko, składniki dokładnie wymieszać - ciasto podzielić na 2-3 części, każdą kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie potrzeby podsypując mąką - placek pokroić na trójkąty, na każdy szerszy koniec (podstawę trójkąta) nałożyć łyżeczkę nadzienia, dokładnie zalepić ciastem, żeby nadzienie

Smakołyki Bereniki
Faworki 117

masy. Ciasto powinno być twarde i zbite. Formujemy z niego kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy i odkładamy na ok 30 minut. Wykładamy ciasto na blat, dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienkie placki. Nożem wycinamy paski, na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec ciasta. Tak przygotowane faworki układamy na blacie. Do garnka wlewamy

Kolizje Smaków
Makowiec zawijany 159

dodać cukier, rodzynki,  orzechy, miód, olejek i margarynę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć delikatnie z masa makową. Ciasto podzielić na 3 części.  Podsypując mąką rozwałkować każdy na prostokątny placek. Rozwałkowane placki położyć na posmarowany olejem papier do pieczenia. Następnie nałożyć gotową masę makową i zawinąć ciasto razem z makiem

Na słodko lub wytrawnie
Tarta z gruszkami 146

razem z zimnym masłem. Jak składniki połączą się w drobne grudki, dodać jajo i zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę. Schłodzić 30-40 minut w lodówce. Ciasto rozwałkować cienko pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu. Placek przenieść do formy (niesmarowanej masłem). Podociskać do brzegów i ponakłuwać widelcem. Zapiec w nagrzanym do 190°C (termoobieg) piekarniku przez 10-15 minut. Gruszki obrać, przekroić(...)sokiem z cytryny. Wydrążyć gniazda nasienne gruszek, a do powstałego zagłębienia wsadzić po 1 malinie. W misce wymieszać widelcem lub trzepaczką: śmietanę, jogurt, jaja, cukier i esencję. Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki, zalać masą. Piec jeszcze 30 - 35 minut. W połowie pieczenia posypać płatkami migdałowymi. Jeżeli brzegi za mocno się przypiekają, przykryć ja dookoła folią aluminiową (błyszcząca strona u góry

Pełny talerz
piernik tygodniowy mojej Babci 186

blat. Podzielić na tyle części ile chcemy mieć placków. Rozwałkować (podzieliłam na 5 części i rozwałkowałam na 5 nierównych prostokątów o długości 30 cm, żeby później złożyć ciasto jak piramidę) i ułożyć na papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piec około 10 minut.  Upieczone placki przełożyć dowolnie marmoladą lub kremem a całość polać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowa krajanka z lukrecją 177

proszek do pieczenia. wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem, solą i wanilią na puszysto. Piecz ciasto przez 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź przykrywając ściereczką. Przekrój spód na pół wzdłuż dłuższego boku, następnie rozetnij każdy placek na dwa spody. W ten sposób uzyskasz 4 spody do przełożenia kremem. Przygotuj krem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej(...)Dodaj czekoladę i zmiksuj do połączenia składników. Przystąp do montowania krajanki. Ułóż pierwszy placek na talerzu i posmaruj kremem. Przykryj kolejnym plackiem i rozprowadź krem. Zakończ ostatnim plackiem, posmaruj cienką warstwą kremu wierzch i boki. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny. Przygotuj polewę rozpuszczając wszystkie składniki w kąpieli wodnej. Polej ciasto polewą. Polewa prawie od razu zastygnie jeśli

codojedzenia
LAHMACUN, czyli placki z mięsem i warzywami 172

Placki z mięsem i warzywami, popularna potrawa fast-food, znajdziecie ją w każdym tureckim mieście. Proporcje na 8 sztuk. Smacznego! Składniki (ciasto) ½ szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 g drożdży 1½ szklanki mąki Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju) 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu(...)pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Wymieszać wszystkie składniki. Podzielić ciasto na 8 części. Rozsypać mąkę na blasze i rozwałkować każdą cześć ciasta na wielkość patelni. Rozgrzać patelnię teflonową, włożyć jeden placek i rozłożyć na nim farsz. Przykryć i na wolnym ogniu smażyć. Albo upiec w piecu, co okazało się dla mnie lepsze. Podawać z cytryną

Tureckie Przepisy
Tarta jogurtowo- truskawkowa 141

zagnieść ciasto. Odłożyć zawinięte w foliowy woreczek na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy przez dwa arkusze folii spożywczej na placek o grubości ok 5mm. Odwijamy jeden arkusz folii, ciasto nawijamy na wałek i przenosimy na naszą formę do tarty. Delikatnie dociskamy spód oraz brzegi i odcinamy nadmiar ciasta. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
idealne ciasto na pizzę 154

gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, (ja zostawiam w szklanej misce) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). Ciasto wychodzi cienkie, jak dla mnie idealne

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania