ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:195/550)

Pizza: mozzarella, pomidor, rukola 185

garści rukoli 2 łyżeczki oregano oliwa  z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć(...)trwa około 30-40 minut. Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plastry mozzarelli . Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 7-10 minut, po czym na podpieczonym cieście układam plastry pomidorów, posypuję oregano i ponownie wkładam do piekarnika. Piekę kolejne 7-10 minut. Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypuję ją rukolą

Kulinarne przygody Gatity
ryba w cieście 110

nasze ciasto rosnie, przygotowujemy nadzienie. Pieczarki czyscimy i szatkujemy drobno; podsmazamy je razem z cebulkami, doprawiamy do smaku. Rybe przyprawiamy z obu stron. Wyrosniete ciasto dzielimy na 2 czesci. Z pierwszej walkujemy placek i wycinamy nozem ksztalt ryby. Delikatnie przenosimy na blache(wczesniej trzeba ja posmarowac maslem i podsypac maka). Brzegi rybki smarujmey bialkiem i z pozostalego po wycieciu(...)ciasta doczepiamy paseczki, tak by farsz nam nie wypadl. Na wyciety tulów ryby kladziemy filety rybne, nakladamy pieczarki i wyrównujemy. Walkujemy druga czesc ciasta i za pomoca malej szklanki lub kieliszka wycinamy krazki (to bedzie luska i oko). Nozem wycinamy takze ogon i glowe. Gotowa rybe smarujemy rozklóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (175o) na okolo 40 minut(), pilnujac

w mojej kuchni
Rurki z mięsem 138

marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy jajka i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak.    Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienkie placki. Tniemy długie pasy o szerokości ok. 4 cm.    Układamy tak, aby na siebie zachodziły na ok. 1 cm. Na brzegu układamy uformowaną porcję(...)farszu i zawijamy ciasto na jeden raz. Odcinamy rurkę.  Odcięty brzeg musi znaleźć się pod spodem rurki, kiedy będziemy układać je na blaszce.    Rurki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15-20 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Seromakowiec 575

polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałego ciasta i masy pieczemy tartaletki makowo serowe (przepis w kolejnym wpisie). Ten seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi zmianami, z sernika wiedeńskiego . Masę makową – tu się wykpiłam, bo tym razem „uszlachetniłam” gotowca. Serniki (górną warstwą seromakowca(...)jest sernik) przeważnie dekorowane są czekoladą lub posypwane cukrem pudrem. Tym razem skorzystałam z „podpowiedzi” Doroty i seromakowiec ozdobiłam lukrem i suchym makiem. Mimo, że przygotowanie tego ciasta jest dosyć czasochłonne, rozłożenie pracy na dwa dni znacznie nam je uprości. Jeśli jeszcze nie znacie połączenia tych smaków – polecam, bo warto spróbować. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Seromakowiec appeared first

mojewypiekiinietylko
Naleśniki idealne - przepis podstawowy 286

ciasta jednocześnie przechylając lekko patelnię i zataczając nią w powietrzu niewielkie koła, aby ciasto naleśnikowe było rozprowadzone równomiernie po całym dnie. Nadmiar ciasta odlać do miski. Smażyć na średnim ogniu, aż masa się zetnie. Przewrócić placek na druga stronę i jeszcze krótko dosmażyć. Czynności powtarzać do wykorzystania całego ciasta Smacznego

Pełny talerz
PIECZONE PĄCZKI - mniej kalorii na tłusty czwartek. Wersja tradycyjna i bezglutenowa. Przepis nr II - z drożdży świeżych 157

przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, porcjami wałkować delikatnie na oprószonej mąką stolnicy na grubość palca i wycinać placki. Na środek każdego placka nakładać po łyżeczce marmolady i formować pączki, łączeniem ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni bez wiatraka góra dół. Pieczone polukrować. WERSJA BEZGLUTENOWA Robi się

Wypisz Wymaluj
Ciasto z truskawkami 241

Letnie ciasto z truskawkami to obowiązkowa pozycja w czerwcu. Ja trochę zmieniłam tradycyjny przepis – masło zastąpiłam olejem, na którym ciasta wychodzą bardziej wilgotne, a tłustą śmietanę – jogurtem naturalnym. Placek w takiej wersji jest jeszcze lepszy. Robi się go bardzo prosto, najpierw część składników się ubija, a następnie miesza. Ciasto z truskawkami można zrobić z kruszonką lub tylko

Poezja smaku
Rurki z kremem 153

Ciasto szybko zagniatamy, tak aby było jednolite i odchodziło od ręki, owijamy folią spożywczą i chłodzimy min pół godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy podsypując mąką na bardzo cienki placek o grubości ok 2 mm. Ja podzieliłam tą masę na dwie części dla ułatwienia sobie pracy. Rurkę smarujemy tłuszczem, ciasto kroimy na długie paski szerokości

W kuchennej krainie
Kora dębu 168

odsączone brzoskwinie z puszki 2 pomarańczowe galaretki 1/3 szklanki mocnej, ostudzonej kawy lekko osłodzonej z dodatkiem 2 łyżek wódki Sposób przygotowania: Pieczemy 2 jednakowe placki. Jeśli nie mamy 2 takich samych foremek, składniki ciasta dzielimy na 2 porcje. Nie dzielimy ciasta, gdyż białka czekając na drugie pieczenie opadną. Orzechy włoskie przekładamy do foliowego woreczka i kilka razy wałkujemy wałkiem(...)wykładamy drugą porcję kremu i przykrywamy wszystko drugim plackiem. Na drugi placek wykładamy ostatnią porcję kremu. Brzoskwinie kroimy w plastry i układamy na ostatniej warstwie kremu. Galaretkę przed wylaniem na owoce dobrze jest schłodzić w lodówce, musi być mocno zżelowana, aby nie uciekła nam z owoców. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego

na moim stole...
Pszenno - owsiany czekoladowy placek z czereśniami 159

czereśnie i   postanowiłam coś upiec. Mama przyniosła mi wycinki z gazet z przepisami i wypatrzyłam przepis na czekoladowy placek z czereśniami. Przepis zmodyfikowałam i zrobiłam częściowo z mąki owsianej.   To był strzał w dziesiątkę. Mocno czekoladowe ciasto, lekko wilgotne z dodatkiem czereśni, idealne. :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki owsianej

Na słodko lub wytrawnie
Sylwestrowy chleb z czipsami na piwie 126

kupić koniecznie musimy piwo pół litrowe, a nie takie 0,3 litra. Do chleba dodamy tyle ile trzeba, resztę będziemy mogli wypić :) Po godzinie wyjmujemy ciasto na blat oprószony mąką i wałkujemy na placek. Nie za duży, taki akuratny żeby był :) Na tym placku rozsypujemy równomiernie czipsy i zawijamy jak roladę, czy makowiec. W dłoniach formujemy taki kształt żeby

Marder&Marder Manufacture
Ciasto krucho - drozdzowe z jagodami 151

Kiedys znalazlam bardzo ciekawy przepis na internecie i postanowilam upiec taki oto placek jak powyzej widac. Dlugo chcialam dodac post z tym ciastem ale zgubil mi sie gdzies ten blog z ktorego kozystalam i dzisiaj udalo sie znalazlam. Musze powiedziec ze ciasto jest pyszne. Co prawda autorka robila to ciasto z wisniami, ale ja mialam wtedy w domu jagody

Klaudynkowa kuchnia
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 183

rabarbarem i truskawkami, to połączenie zawsze się sprawdza ;) Kwaśne owoce i słodka kruszonka, cudownie pachnie. Pół blachy zjedliśmy na ciepło ;-) Smakiem przypomina dzieciństwo i babcine placki drożdżowe z owocami :) Polecam! Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 2-3 łyżeczki cukru waniliowego

Domowa cukiernia Ewy
Miodownik z orzechami 391

gotującego się mleka. Mieszam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę. Masą przekładam upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawiam do godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułeczki drożdżowe z parówkami i serem 147

godziny, aby urosło.   Każdą parówkę pokroić na 3 części, a żółty ser w 12 wąskich plasterków. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej z nich zrobić podłużny płaski placek, na nim ułożyć parówkę owiniętą plasterkiem żółtego sera i zamknąć ją w cieście formując bułeczkę. Dobrze skleić ze sobą boki. Gotowe bułeczki kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia

Simply Food

Proponowane wyszukiwania