ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:354/576)

strudel z makiem i jabłkami 149

strudel drożdżowy z makiem. Zresztą nikt nie powiedział, że takie wypieki można jeść tylko w okresie świątecznym. Ja osobiście bardzo lubię wypieki drożdżowe z makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły mi dwa strudle długości blaszki z piekarnika. Składniki: 500 g mąki 75 g masła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułeczki drożdżowe z truskawkami 190

sezonie truskawkowym nie może zabraknąć oto takich drożdżowych bułeczek , z kruszonką , posypanych cukrem pudrem. Przepis  zaczerpnięty  z internetu. Bułeczki drożdżowe z truskawkami Składniki : Rozczyn : mąka - 2 łyżki mleko - 4 łyżki drożdże - 14 g Ciasto : mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka mleko - 3/4 szkl cukier - 3 łyżki jajko - 1 szt żółtko jajka - 1 szt sól - szczypta masło

Kuchnia Danusi
Miniaturowe kajzerki 167

wszystkich, to przynajmniej większości zawartych w nich przepisów. Na początek na warsztat poszły kajzerki. Wyszły mi maleńkie i koślawe, ponieważ zapał do drożdżowych wypieków nie idzie w parze z możliwościami moich dłoni, a mąż po zagnieceniu ciasta urwał się z domu i sama je "formowałam", ale co tam... Kształt zupełnie nie miał wpływu na smak. Jedyną modyfikacją było

Kuchenne zapiski Edyty
Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 174

racji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki z kapustą i grzybami. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 15 dag margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki tłuszczu

Tradycyjna Kuchnia
Rogale z farszem makowym 175

Karnawałowa propozycja na drożdżowe rogale z nadzieniem makowym, bo  każdy czasem lubi być domowym łasuchem. Składniki na ciasto;   3 szklanki mąki tortowej  2 łyżki cukru pudru  6 dag masła  3 żółtka 3 dag drożdży  skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz

Apetyczna babeczka
Focaccia 210

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Focaccia to drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Po przekrojeniu idealna na kanapki z ulubionymi dodatkami. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Można wykonać również wersję dodając na wierzch ciasta oliwki, koktajlowe lub suszone pomidory itp. W takiej formie idealna jako przystawka, pieczywo na piknik czy grilla

Marta Gotuje
Chleb z cukinią 185

wrzątkiem), rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia

Ala piecze i gotuje
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 190

łyżeczka soli Zalać  wszystko 1/2 szkl. ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Ciasto właściwe: *  500 g mąki pszennej chlebowej  (użyłem 450 g , na formę 35 x 12 cm) *  1/2 szklanki płatków owsianych *  2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego *  zaczyn drożdżowy *  zalewa ziołowa *  ok 1/2 szkl. wody (dodałem 3/4 szkl. ) Wymieszać mąkę

Przepisy na domowy ser i chleb
Pączki Ćwierczakiewiczowej 195

poradami, jak prowadzić gospodarstwo domowe, z przepisami na przetwory, obiady, desery. Nietuzinkowa Dama :) Przejrzałam bardzo dokładnie oryginalny przepis z książki "  Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast " wydanej w 1866 roku. (Po próbach i błędach zaufałam interpretacji przepisu na blogu moje wypieki.) Przepis na około 25 pączków 500 g mąki pszennej 21 g suchych drożdży instant(...)tego szprycy z cienką długą tylką.  Moja znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy.  Używam drożdży instant, które należy tylko zmieszać z mąką. Z podanych składników zagnieść dość luźne ciasto.  Masło dodałam na samym końcu.  Najwygodniej  w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami 183

Składniki:  Ciasto: 1 szklanka mleka 1/2 kostki drożdży 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 szklanki mąki 1/2 kostki rozpuszczonego masła 1 jajko Farsz: 1kg

A Ty Smakuj Mnie
Różyczki drożdżowe z marmoladą 167

Składniki:Składniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaDodatkowo:pół szklanki

Moje pyszne gotowanie
Kruche rogaliki drożdżowe 195

Przeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pączki bez jajek i mleka 214

podpatrzyłam tutaj ...Nie wiedziałam czy moje drożdże są świeże, więc wymieszałam je z  odrobiną wody i cukru..i okazało się , że ruszyły...i można było działać dalej..Moje ciasto rosło w misce Tupperware, mimo, że według autorki przepisu można było z niego  od razu wykrawać kółka itd.. 50 dkg mąki tortowej 300 ml wody 80 g świeżych(...)cukier,mieszać by drożdże się całkowicie rozpuściły. Do większej miski wsypać przesianą mąkę,dodać miksturę drożdżową,olej, resztę wody , kurkumę i wyrobić ciasto.Ciasto będzie gotowe gdy przestanie się kleić do rąk,będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia .Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki . Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta

Moje domowe kucharzenie
Pizza 169

mięciutkie..ja zrobiłam jedną dużą pizzę i była super -gruby spód...można oczywiście zrobić mniejsze i będą cieńsze..wszystko zależy od waszych gustów.Za radą autorki przepisu pokroiłam też ciasto przed nałożeniem dodatków ,ale po upieczeniu jakoś u mnie nie zdało egzaminu..Dodatki do pizzy dowolne..u mnie prawie jak zawsze tradycyjnie..kiełbaska, ogórek, pomidorek..no i oczywiście ser ..Pizza(...)miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Po brzegach wsypać sól, a do wgłębienia zaczyn drożdżowy. Następnie dodać cukier, oliwę oraz stopniowo dolewać wodę. Zagnieść  gładkie i elastyczne ciasto.Uformować kulę i przełożyć do miski, nakryć . Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h lub do czasu aż ciasto wyraźnie podwoi objętość.Następnie ciasto odgazować , wyrobić ,rozwałkować na blaszce.Ciasto odstawić jeszcze

Moje domowe kucharzenie
Pączki z polewą czekoladową 180

czekoladową Pączki z polewą czekoladową , robię dokładnie tak samo jak pączki z pudrem . Różnica polega tylko na tym , że zamiast pudru , na wierzchu, ląduje pyszna, czekoladowa polewa . Przepis na ciasto , zamieszczam jeszcze raz , bo może ktoś woli taką wersje , a tamta gdzieś mu umknęła Pączusie są pyszne , delikatne i wspaniałe , próbowałam wiele przepisów , ale tylko ten nam naprawdę smakuje . Polecam(...)szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie ciasta ) przez kilka minut, pod koniec dodając rozpuszczone , letnie masło . Ciasto powinno być gładkie i miękkie , nawet jeśli odrobinę przylega i się klei

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania