ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:353/576)

Wielkanocna baba drożdżowa dla leniwych 157

Baba na Wielkanoc musi być. U mnie były dwie baby, upieczone przed świętami, na bloga trafi jedna. Do wtorku stała sobie spokojnie, nie było kiedy jej

Polska Zupa
Strucla drożdżowa z makiem 196

Przepis na struclę z makiem to jeden z najstarszych przepisów w moim domu. Odkąd tylko pamiętam ciasto to zawsze gościło na świątecznym stole, nie tylko na

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka drożdżowa 221

Prosta, szybka i wychodzi naprawdę pyszna. Robiłam ją w te Święta. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji, a od siebie dodałam do ciasta domową kandyzowaną skórkę

Kuchnia domowa Ani
Wegańskie BUCHTY czyli kluski na parze 220

się spodziewać, wyszły równie dobrze. Nie dodałam też żadnego tłuszczu do ciasta i wiecie co? Też nie stało się nic, haha! Dlatego teraz podam Wam przepis podwójny, w pełnej wersji i okrojonej (czyli dietetycznej lub ekonomicznej, w zależności od powodu rezygnacji ze składników). Na początek oczywiście robimy zaczyn drożdżowy: - 1/4 kostki drożdży (czyli 25g) - rozkruszamy do miski, - dolewamy(...)starych drożdży i ciasto nie wyrośnie, - użyć zimnego mleka/ wody i jak wyżej albo zbyt gorącego mleka/wody i zabić drożdże, - dosypywać za dużo mąki i buchty wyjdą twarde, - rozwałkować ciasto zbyt cienko i buchty wyjdą płaskie, - nie dać wykrojonym kółkom wyrosnąć i jak wyżej, - nie podsypać blatu mąką i wykrojone kółka przykleją się do niego, - przykryć buchty na garnku zbyt

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasto cynamonowe z jablkami czyli Slodki Czwartek odc.94 185

Robiłaś kiedyś takie ciasto... ciemne było... z jabłkami. - A kiedy je robiłam? - No kiedyś... inne było od wszystkich, może kakaowe? ale nie wiem... - Może powiesz coś więcej? drożdżowe? ucierane? nie mam pojęcia o jakie chodzi? z orzechami? - Tylko żadnych orzechów! nie... było nie takie jasne jak zwykle, wilgotne, z jabłkami i bez bakalii... ... a ja nadal nie wiem o jakie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem 186

wyrobić gładkie ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W tym czasie zrobić nadzienie. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać twaróg, budyń, żółtko i wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto dość cienko rozwałkować na duży prostokąt, posmarować nadzieniem, brzegi ciasta złożyć(...)białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe bułeczki studzić na kratce, przed podaniem można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem Artykuł Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Polecam na Wielkanoc babki i serniki 88

babeczki idealne do koszyczka.   Babka limonkowa       Sernik z truskawkami    Babka pomarańczowa     Ciasto zebra   Sernik z brzoskwiniami       Małe babeczki waniliowo-kakaowe   Wielkanocna babka waniliowo - kakaowa       Drożdżowa babka z czekoladą       Babka warstwowa waniliowo - kakaowo - makowa      Babka czekoladowa

Passions hobbies life
Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 132

Rolowane ciasto, czyli pomysł na szybkie drożdżówki z makowym nadzieniem. Metoda jest prosta, wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy, formujemy prostokąt, wykładamy nadzienie, zwijamy, jak roladę, kroimy

Tajemnice Smaku
Pączki z kakaowym lukrem. 155

minut. Żółtka i jajko wbić do miski, dodać 2 łyżki cukru. Zmiksować na puszystą masę. Do tego przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy i wymieszać mikserem z hakami. Wlać rum i na koniec olej. Wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Delikatnie rozwałkować i szklanką wykroić koła. Na środku każdego koła ułożyć marmoladę. Następnie

Agusiowe smakołyki
Ślimaczki porzeczkowo marcepanowe 142

Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami i marcepanem. Najlepsze jeszcze ciepłe. Idealne na piknik, do pracy. ciasto: 350 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 60 g smalcu 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki mleka szczypta soli 4 łyżki cukru nadzienie: 100 g marcepanu 1/2 szklanki porzeczek czerwonych 1/2 szklanki porzeczek czarnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej kruszonka: 2 łyżki mąki pszennej

wesoła kuchnia
Szybka drożdżówka bez wyrabiania i wyrastania 184

Dawno nie było wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..no w ten wekeend jakoś akcja znów ruszyła i pieczemy słodkości z bakaliami.. Zastanawiałam się co by

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki puszyste, maślane 188

wyrośnięcia. Pięknie wyrósł i podwoił swoją objętość Żółtka utarłam na puszystą masę. Do miski wsypałam mąkę ze szczyptą soli,   dodałam rozczyn drożdżowy i utarte żółtka. Wlałam resztę śmietanki, wymieszałam i dokładnie wyrobiłam na gładkie elastyczne ciasto. Dodałam jeszcze otartą skórkę z cytryny i ekstrakt cytrynowy. Ciasto ponownie wyrobiłam. Kiedy już nie kleiło się do miski, przykryłam, bawełnianą ściereczką

Kuchnia u Krysi
Chałka 218

Dziś mam dla Was idealny śniadaniowy przepis na chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w

Ciastkozercy
Bułeczki drożdżowe z malinami 145

Bułeczki drożdżowe z malinami Składniki: Rozczyn: mąka - 2 łyżki mleko - 4 łyżki drożdże - 14 g Ciasto: mąka pszenna - 2 szkl i 1 łyżka mleko - 3/4 szkl cukier - 3 łyżki jajko - 1 szt żółtko - 1 szt sól-szczypta masło - 60 g Kruszonka: cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło - 60 g mąka pszenna - 0,5 szkl Dodatkowo: maliny jajko

Kuchnia Danusi
Rogale drozdzowe z orzechami czyli nieNiedzielne Sniadanie odc.73 177

niedzielny poranek chrupaliśmy granolę inspirowaną KUKBUKiem ale jedliśmy też drożdżowe rogale z orzechami (również wg tego magazynu).  Mięciutkie ciasto i wspaniałe, orzechowe (trochę jakby świąteczne) nadzienie... nic dodać, nic ująć! Oto Rogale drozdzowe z orzechami przepis niebawem

Dzieje kuchennej Wiewióry