ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:361/576)

Nocny chleb pełnoziarnisty 168

Wspominałam już, że nie mam cierpliwości do drożdżowych wypieków, na których wyrastanie trzeba zbyt długo czekać:). Dlatego właśnie chwytam się takich przepisów. Wystarczy wyrobić ciasto, odstawić je na noc do lodówki  rano tylko wstawić do piekarnika. I możemy cieszyć się pysznym, pachnącym, domowym chlebem:). 350g mąki pełnoziarnistej 300g mąki pszennej 200ml ciepłęgo mleka 200ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży

Szefowa kuchni
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 249

przepis na słodki chleb marchewkowy. Dokonałam w przepisie kilku zmian i tak oto powstały te bułeczki :) Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 12 szt.   zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl. mąki

Posadzone i zjedzone
Drożdżowa chałka dyniowa 184

Moich dyniowych eksperymentów ciąg dalszy. Drożdżowa chałka upieczona z dodatkiem dyniowego puree które nadało jej pięknego słonecznego koloru. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 125 ml ciepłego mleka 20 g drożdży 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła 3 łyżki cukru szczypta soli kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g masła

Kolorowa kuchnia Elki
Chlebek cebulowy-pyszny i pachnący 478

wody mieszamy z drożdżami,cukrem i łyżką maki,odstawiamy na 15 min. Białą cebule rumienimy na oleju. Mąkę przesiewamy,dodajemy rozczyn drożdżowy i ok 220 ml ciepłej wody,cebulkę prażoną ,cebulkę podsmażoną razem z olejem,sól,zagniatamy elastyczne ciasto,zostawiamy w natłuszczonej misce do wyrośnięcia ,przykrywamy ściereczką .ok 45 min. po tym czasie ,formujemy bochenek i kładziemy na blaszce wyłożonej

Swojskie jedzonko
Zawijane drożdżówki z korzennym nadzieniem 226

Mięciutkie, puszyste i pachnące świętami bułeczki drożdżowe. Z nadzieniem uperfumowanym korzennymi przyprawami. Oczywiście przypraw można nie dodawać i tez będzie pysznie. Sposób zawijania ciasta sprawia, że nadzienie znajduje się w każdym kawałeczku drożdżówki. Tak lubię;) Z tej ilości ciasta mi przeważnie wychodzi ok. 12 drożdżówek (lub dwie małe strucle).  Ciasto: 50-55 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych

Maślane ciasteczko
Obwarzanki cynamonowe 135

Dzisiaj polecam przepis na pyszne drożdżowe obwarzanki z nutą cynamonu. Doskonałe na śniadanie. Ze szklanką ciepłego mleka lub kakao smakują wybornie. SKŁADNIKI: Ciasto: 200ml  mleka , 25g  drożdży , 3 łyżki cukru kryształu, 1  jajko , 400 g  mąki , 50g  masła , szczypta  soli , Masa cynamonowa: 50g  masła , 2,5 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka  cynamonu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jogurtowe ciasto z malinami, jagodami i kruszonką 172

warzyw i owoców? To czas kiedy każdy sięga myślami po to co najlepsze. Smaki dzieciństwa kojarzą mi się z latem, jagodami, drożdżowym mojej Babci. Kiedy nie ma sie zbyt wiele czasu, a ma się ochotę na pyszne delikatne ciasto z owocami tej pory roku to warto sięgnąć po jogurt naturalny do lodówki. Spróbujcie :)     Składniki (na blachę

ChilliJemy
Rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą z róży 303

się proszę na mnie. Jeszcze tylko do końca kwietnia i mam nadzieję że już nadrobię zaległości. Na osłodę dzisiaj krucho drożdżowe rogaliki z marmoladą  z róży. Polecam, naprawdę są pyszne. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 30 g suchych drożdży 250 ml kwaśnej śmietany ( najlepiej 18 %) 1 łyżka

Na słodko lub wytrawnie
Kapuśniaczki 270

Wpis pochodzi z www.mgotuje.plKapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo smaczne. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Można je również przygotować z innym, ulubionym farszem. Polecam każdemu Post Kapuśniaczki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pleśniak II 234

dżem, następnie na tarce o większych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Na to dać białka i równo rozsmarować. Na górę zetrzeć jasne ciasto z zamrażalki.Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec 45-50 minut.Smacznego :DWYPRÓBUJ RÓWNIEŻ:Drożdżowa szarlotkaUcierany amoniaczek przekładany powidłami

Moje pyszne gotowanie
Sylwester na słodko 234

pączki i oczywiście biszkopty. Każdy znajdzie coś dla siebie: dla dużych i małych, dla tych na dietach bez mleka i tych bezglutenowych.Ciastka:sodziakibiszkoptyWypieki drożdżowe:babeczkipączki w czekoladziepączki z alkoholem Chrupiące: kokosankisezamkiorzeszki i żurawinaSzybkie ciastka z ciasta francuskiego:z dżememz bananamiz jabłkamiz czekoladą

prawdziwe jedzenie
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 317

Kolejny przepis podpatrzony na cincin cc. Pyszny krucho-drożdżowy makowiec gości na moim stole w każde święta. Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie opinii z cincin.Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 utłuczonej laski wanilii (zazwyczaj używam aromatu waniliowego(...)łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, przesiekać. Dodać jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć papierem do pieczenia (każdy rulon oddzielnie) pozostawiając trochę

Praktyczna pl
pączki na śmietance kremówce 199

prażoną z czekoladą od firmy Stovit. Na wierzch klasycznie lukier i kandyzowana skórka, bo tak lubimy najbardziej. Przy domowych pączkach kalorie się nie liczą! Składniki na 30 sztuk: na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 75 g drożdży  2 łyżki cukru 7 żółtek 150 g masła 125 ml letniego mleka kieliszek spirytusu szklanka śmietanki kremówki płynnej dodatkowo: 2 słoiczki(...)ruszą.  W tym czasie żółtka utrzeć z drugą łyżką cukru na puszystą białą masę. Do miski z rozczynem drożdżowym dodać masę z żółtek, śmietankę i spirytus. Zacząć wyrabiać (najlepiej robotem z hakiem) i po chwili dolewać masło. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i będzie odklejać się od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Proste i szybkie naleśniki na słodko 161

smażyć ani jeść naleśników. Odkryłam jednak przepis, który mnie zachwycił i od tamtej pory naleśniki zostały wprowadzone do jadłospisu. Ciasto na naleśniki wychodzi mi zawsze z mąką typu 650 nie wiem, czemu, bo to przecież bardziej mąka przeznaczona do wypieków drożdżowych lub chlebów. Najlepsza jest dla mnie ta z Biedronki, ale pewnie każdy ma swoją sprawdzoną. Z tego przepisu naleśniki(...)dodawać mąkę cały czas miksując. Ja czasem mam pomocnika, który wsypuje mąkę do miski, co bardzo ułatwia przygotowanie cista. Na koniec wlać olej, krótko zmiksować. Kiedy mamy już gładkie ciasto odstawiamy je na 30 minut. Po tym czasie ciasto gęstnieje, dlatego nie ma, co się martwić, że po zmiksowaniu jest za rzadkie. Po 30 minutach odpoczynku, mieszamy ciasto łyżką

apetytnapieczenie
Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową 258

więcej wydzielanych gazów podczas fermentacji ciasta. Ponadto zwiększa tolerancję na obróbkę mechaniczną ciasta. Sól hamuje aktywność enzymów, co jest bardzo istotne, jeśli masz mąkę otrzymaną z porośniętego ziarna. Sól też doskonale maskuje niepożądane smaki. Może z punktu widzenia domowego chlebowypiekacza wydaje się to mało istotne, jednak jest to metoda popularna przy produkcji pieczywa. Otóż ciasto powinno przefermentować, aby było(...)drożdże. Odstaw na noc do lodówki. Składniki (na 12 bułek) cały roztwór solno - drożdżowy 500 g mąki orkiszowej chlebowej 200 g wody 15 g miodu 10 g miękkiego masła Przygotowanie bułek: Umieść wszystkie składniki w misce, oprócz masła. Połącz składniki i wyrabiaj około 5 minut. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Rozciągnij je, wyłóż na nie masło. Ciasto następnie złóż

Grahamka, weka i kajzerka
Jagodzianki drożdżowe- kołaczyki 179

Jagodowych wypieków ciąg dalszy :) Tym razem drożdżowe jagodzianki z dodatkiem żółtek, dzięki czemu jest  jest delikatniejsze, bardziej puszyste i ma lekko rumiany kolor. Składniki 3 szklanki mąki 12 dag masła 1 szklanka śmietany 18 % 3 łyżki mleka 5 ugotowanych żółtek jaja 1 jajko 3 dag drożdży 2 łyżki rumu 5 łyżek cukru szczypta soli 1 szklanka borówek 3 łyżki(...)Drożdże rozrobić w ciepły mleku i śmietanie. Następnie połączyć z masą z żółtek i mąką. Wyrobić bardzo dokładnie , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wrośnięte ciasto jeszcze raz dobrze zagnieść. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i w każdej zrobić dołek. Wypełnić borówkami , posypać cukrem pudrem i posmarować brzegi

Tradycyjna Kuchnia
Babka kakaowa 140

Babki od lat królują na wielkanocnych stołach. Występują w wielu rodzajach: muślinowe, zwykłe drożdżowe , ponczowe , czekoladowe , migdałowe , serowe ...  Proponuję babkę kakaową , na którą przepis pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Postanowiłam babkę polukrować lukrem różanym, do przygotowania którego użyłam płatki róży ucierane z cukrem. Z podanej ilosci produktów wychodzi nieduża babka. 250 ml mleka(...)łyżki wody Mleko zagotowac z kakaem, odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Wlać mleko, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, bułkę tartą i suche drożdże, wymieszać. Ciasto przelać do formy na babkę (jeżeli forma metalowa – wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Wstawić do pieca nagrzanego do 150 stopni na około godzinę. Utrzeć cukier z płatkami rózy, sokiem cytrynowym

królestwo garów
Babka drożdżowa z jabłkami 170

Bardzo prosty przepis na pyszną, winną i delikatną babkę drożdżową. Składniki: ½ kg mąki tortowej 3 jajka ½ kostki margaryny 1 szklanka mleka 10 dag cukru 4 dag drożdży ½ kg jabłek tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem, margaryną i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na trzy godziny. Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę i obrane pokrojone(...)jabłka. Wymieszać składniki, przelać do przygotowanej foremki. Wstawić na kilka minut do lekko nagrzanego piekarnika aby ciasto lepiej wyrosło. Następnie zamknąć piekarnik i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Biscotti Bożonarodzeniowe 196

owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym. Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti, ale jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze przede mną, ale chcę aby wszystko było na świątecznym stole aromatyczne i świeże. Wracając(...)owoców (mielimy żurawinę, morele, brzoskwinie i imbir). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy suszone drobno posiekane owoce i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około

Słodkie Przyjemności