ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:361/576)

Sernik japoński - sufletowy, lekki 257

Lubię poznawać wschodnie a w tym i japońskie tajniki sztuki kulinarnej i wypróbowywać ich metody gotowania i pieczenia, w tym i również pieczenia ciast i chlebów. W ten sposób odkryłam sekretny przepis na lekki choć drożdżowy chleb lub bułki pieczony techniką japońską . Jest jednym z najczęściej odwiedzanym w wpisem na moim blogu przez moich czytelników. Nie raz byłam zadziwiona oczywistą(...)niej żółtka, mąkę i mąkę kukurydzianą. Białka ubić na sztywno a pod koniec ubijania dodać cukier i sok cytrynowy. 1/3 część ubitej na sztywno piany wmieszać ręcznie do ciasta, po chwili dodać połowę z pozostałej piany i w końcu wmieszać 3-cią część. Ważne by przy mieszaniu piany z ciastem zagarniać ciasto od spodu do góry zamiast okrężnych ruchów. Zapewni

Sztuka gotowania w/g Samiry
ślimaczki serowe z bakaliami 103

wypiek, któremu nie mogę się oprzeć. Miękkie i pulchne, z aksamitnym nadzieniem serowo- budyniowym. Najlepsze na śniadanie lub podwieczorek. Obowiązkowo z kubkiem kakao:) Składniki (na 15 sztuk): na ciasto: 450 g mąki 1 jajko 180 ml mleka 35 g drożdży 80 g cukru 80 g masła szczypta soli na nadzienie: 1,5 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki(...)rodzynek 50 g skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Mleko podgrzać, wymieszać z częścią cukru i drożdżami. Mąkę przesiać, dodać rozczyn drożdżowy, resztę cukru, sól i jajko. Wyrabiając dodawać stopione i wystudzone masło. Wyrabiać, aż  ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę.  Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe babeczki pistacjowe 102

Dziś w moim Raju przepis na drożdżowe babeczki z pistacjami. Zapraszam Cię! Niedzielne wczesne popołudnie. Piękna jesień wokół. Pakujemy upieczone dzień wcześniej drożdżowe babeczki pistacjowe i

Raj dla Podniebienia
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą 135

łyżkę mąki - zalewamy 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, oliwę z oliwek, rozczyn drożdżowy i połowę pozostałej ciepłej wody. Mieszamy do połączenia się składników a następnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste stopniowo dodajemy pozostałą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie odchodzić od dłoni. Lekko posypujemy mąką, przykrywamy(...)zdejmujemy z ognia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi a następnie formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie posklejały. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą

peggiwkuchni
Bułeczki drożdżowe z kruszonką 133

mleka i odrobiny mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, a margarynę stopić. Gdy rozczyn drożdżowy zwiększy swoją objętość dodać do miski z mąką, dodać sól, jajka i zacząć wyrabiać razem, wybijając ciasto tak aby weszło jak najwięcej powietrza, Gdy ciasto będzie już gładkie z lśniącą powierzchnią z wieloma pęcherzykami oraz będzie odstawać od ręki

Camilla w kuchni
Kruche ciasto z pianką budyniową i czarnymi porzeczkami 278

Uwielbiam ciasta, których smak przywołuje najlepsze wspomnienia. I do takich ciast zaliczam ten wypiek. Słodkawy smak pianki budyniowej i kwaśny smak czarnych porzeczek przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa - lato spędzane na wsi, smak drożdżowego placka z porzeczkami czy agrestem, popijanego mlekiem, owoce zjadane prosto z krzaczka czy drzewa. Zaręczam że dla takich chwil zapomnienia warto przygotować to ciasto. Wykonanie jest

Świat Smaku
Bułki szwajcarskie 141

chleba, więc roboty przy nich praktycznie prawie nie było..ale zapewniam Was, że nawet jeśli ktoś nie ma wypiekacza to  warto pomęczyć się troszkę i samemu zagnieść ciasto, a potem upiec takie bułki..Bułki szwajcarskie są nacinane w kształcie krzyża takiego jak na fladze...ja dodatkowo posypałam kilka ziarenkami Euforia .Bułeczki są mięciutkie ..pycha..polecam..a do bułek może(...)przesiać i wymieszać z solą, słodem.Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl. wody wraz z cukrem; odstawić na 15 minut. Do mąki dodać miksturę drożdżową, mleko i sól. Zacząć wyrabiać, stopniowo, w miarę potrzeby dodając resztę wody. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Ma powstać gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody. Miskę natrzeć odrobiną oliwy

Moje domowe kucharzenie
Pączki najlepsze. 175

zdarzyło aby mnie zawiodły. Zawsze się udają.  Są puszyste, mięciutkie i pyszne, nawet na drugi dzień.  Z lukrem cytrynowym komponują się wyjątkowo.  Nie są skomplikowane. Ciasto jest plastyczne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Przepis odkryłam 10 lat temu na blogu Moje wypieki. Bardzo delikatnie przepis zmodyfikowałam.  Składniki na około 20 pączków. 500 g mąki(...)Używam do tego szprycy z cienką długą tylką.  Moja znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy.  Używam drożdży instant, które tylko mieszam z mąką. Z podanych składników zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące. Tłuszcz  dodałam na samym końcu.  Najwygodniej  w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dietetyczna pizza na żytnim spodzie 117

łamie się tak, ani nie kruszy, jest bardziej elastyczne, zdecydowanie wygrywa z mąką żytnią (typ 2000) kupioną w TESCO, ciasto elegancko się rozwałkowało i wyszło bardzo chrupiące ;) Składniki: na ciasto: 400g mąki żytniej do wypieku chleba 1 szklanka mleka opakowanie suszonych drożdży (chyba 7-8g) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka fruktozy/cukru trzcinowego/zwykłego cukru dodatki(...)wyciekło mi na blat :| ) i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, żeby wyrósł po tym czasie dodajemy roztwór drożdżowy oraz pozostałe 0,5 szklanki letniego mleka do reszty mąki i wyrabiamy ciasto wyrobione ciasto posypujemy mąką i znów odkładamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanym mąką blacie (ja wałkowałam do grubości

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto z jagodami 179

drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. No uwielbiam po prostu :) Nie wierzę w zasadę o nie jedzeniu ciepłego drożdżowego, takie zdecydowanie lubię najbardziej, ale w sumie na drugi dzień też jest dobre – o ile tak długo zostanie ;) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 2 jajka 100 g drożdży

Ciastkozercy
Szybkie bułki pszenne na śniadanie 108

lekko podgrzać w rondelku. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do drożdżowej pulpy dolać mleko. Wymieszać. Zaczyn drożdżowy posypać łyżeczką mąki. Odstawić do namnożenia drożdży. Mąkę wymieszać z solą w dużej misce. Do suchych składników dolać zaczyn drożdżowy i 100 ml wody. Wymieszać drewnianą łyżką. Wszystkie składniki nie połączą się w kulę ciasta. To normalne . Odstawić na 15 minut do autolizy

Weekendy w domu i ogrodzie
Strucla z rabarbarem i amarantusem 147

znowu rabarbar :) Dzisiaj przedstawiam przepis na drożdżową struclę z rabarbarem i amarantusem. Pomysł zaczerpnęłam ze strony ' Weekendy w domu i ogrodzie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na zaczyn: 20 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 1 płaska łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej Składniki na ciasto: przygotowany zaczyn 250 g mąki  8 g cukru wanilinowego szczypta

My Culinary Art
Norwegia - Skoleboller, czyli szkolne bułeczki z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi 80

jako wegetarian) to skoleboller, czyli kardamonowe bułeczki z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi po prostu pokochaliśmy. Przyszedł więc czas na ich zweganizowanie w domu.  Składniki (na 8 bułeczek): Ciasto   12 g świeżych lub 5 g suchych drożdży  165 g mleka sojowego  25 g cukru 275 g mąki  2 łyżeczki kardamonu szczypta soli 25 g margaryny(...)cukru, kardamon i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. W rondelku roztapiamy tłuszcz i dodajemy do suchych składników. Następnie wlewamy pozostałe mleko i drożdżowy zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy - najpierw łyżką, później ręka przez kilkadziesiąt sekund - ciasto powinno być klejące.  4) Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski i posypujemy z wierzchu mąką. Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce

Roślinożerni urlopowicze
Cieniutkie ciasto na pizzę 121

Kiedyś byłam zwolenniczką pizzy na grubym spodzie, dziś zdecydowanie bardziej preferuję chrupiący, cienki spód z minimalną ilością składników na wierzchu. To ciasto takie właśnie jest. Składniki: Na dwie pizze o średnicy ok 35-40cm lub 3 mniejsze 4 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki przegotowanej letniej wody 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ok 7 dkg drożdży łyżeczka soli 2 łyżeczki(...)wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy.   3. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy troszkę podrośnie wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tak dwa razy.  4. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki brioche 137

Jeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki

Ciastkozercy
DROŻDŻÓWKI KAKAOWE Z MALINAMI 116

łyżkę cukru, mąki i mleko. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia się zaczynu. Mąkę, cukier, sól, jajko, żółtka, kakao wymieszać. Dodać zaczyn drożdżowy i wyrobić. Dolać roztopione i ostudzone masło. Wyrobić do momentu aż ciasto będzie elastyczne i giętkie. Zostawić w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie krótko zagnieść ciasto. Podzielić

Kuchnia w oparach
BUŁKI KAJZERKI 240

świeżo upieczonego pieczywa, który jeszcze na długo utrzymuje się w całym domu !  Przepis jest trochę pracochłonny ale naprawdę warto poczekać 😉 SKŁADNIKI: Zaczyn drożdżowy:  1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 3 g suszonych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn 300 g mąki pszennej 3 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru lub miodu 80 ml lekko ciepłej wody

Marcepanowa kuchnia
MLECZNE DROŻDŻÓWKI 115

łyżkę cukru mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut 3. Mąkę przesiewamy do dużej miki, mieszamy z pozostałym cukrem, następnie wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy. 4. Dodajemy żółtka i sól i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). 5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu

Marcepanowa kuchnia
Rogaliki drożdżowe z marmoladą. 134

cukru i odstawić na 15 -20 minut. Jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać, na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować w kształt koła

Agusiowe smakołyki
A z babką czekoladową było tak..... 104

odpowiedniego przepisu który ukazałby piękno foremki .... to nie było łatwe.... M lubi baby.... jak to zazwyczaj u mężczyzn bywa... M lubi drożdżowe baby. Takie pięknie wyrośnięte i puszyste.... :) Moja jedyna córka nie lubi ciast zapychających, ale lubi ciasto czekoladowe... I zaświtał mi pomysł. Pamiętam jak babcia mojej koleżanki do ciasta dodawała oranżadę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pączki na jogurcie 153

czasie mąkę przesiać do misy z miksera dodać sól, jogurt naturalny, rozpuszczone letnie masło, spirytus i żółtka rozmieszane z resztą cukru. Wlać rozczyn drożdżowy i miksować około 12-15 minut aż będzie gładkie i jednolite ciasto. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę przerobić i rozwałkować na grubość

Ala piecze i gotuje
CHAŁA PURIMOWA 120

Składniki 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub 500) 30 g świeżych drożdży 80 g cukru 1/2 szkl mleka 150 g roztopionego masła 1 jajo

OliveandThyme
DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE ŚLIMACZKI 205

Składniki ciasto opakowanie drożdży suszonych 375 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 235 ml mleka 55 g rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli 50 g cukru cukru nadzienie

OliveandThyme
Focaccia z oliwkami 186

Ten drożdżowy placek przygotowałam tradycyjnie z pszennej mąki, choć przymierzam się ostatnio do mąki orkiszowej. Zapach świeżo pieczonego chleba długo czuć było w całym domu. Czasami

dolcevitainmykitchen
Bułeczki brioche 145

Jeśli chcielibyście znać moje zdanie: bułeczki brioche to świetny wynalazek. Na pozór to całkiem zwyczajne drożdżowe maślane bułeczki, wyróżniają się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki

Ciastkozercy
Chlebek z serem i ziołami wypiekany na śniadanie 158

cukrem, łyżką mąki  i 50 ml  wody. Poczekaj aż zaczyn ruszy. Mąkę przesiej do salaterki, dodaj  sól,  zaczyn drożdżowy oraz 250 ml serwatki Mikserem połącz składniki na gładką masę. Zostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, gdy podwoi objętość zagniataj je przez chwilę rękoma. Farsz:  Cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmażaj na łyżce masła

Gotuj Sam!
Mięciutkie Rogaliki Drożdżowe Z Marmoladą 217

cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko jajka oraz cukier. Masło roztapiamy i studzimy. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dosypujemy powoli pozostałe 50 gr mąki do czasu aż ciasto

Gotowanie...to proste !
Drożdżowe mini pizze 637

Dziś nadszedł ten dzień i  mam dla Was propozycję na pyszną kolację lub drugie śniadanie albo przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Małe drożdżowe pizze, a'la bułeczki z prostym, aczkolwiek pysznym nadzieniem. Naprawdę polecam!  Ciasto:    3 szklanki mąki pszennej,  30g świeżych drożdży,  szklanka wody,  łyżeczka soli,  łyżeczka cukru,  2 łyżki oleju

Z miłości do słodkości
Bułki śniadaniowe 249

posmarowania wierzchu Drożdże i cukier wymieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym). Masło rozpuścić i chwilę przestudzić. W misce wyrobić mąkę z rozczynem drożdżowym, masłem, jajkiem i solą. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania. Ciasto będzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Blat podsypać łyżką mąki i krótko

Bullio
Warstwowa baba bakaliowa (niczym tort) 148

cukier waniliowy, dodałam żółtka i utarłam na puszystą masę. Do utartych żółtek wsypałam przesianą mąkę,   resztę mleka, wystudzone masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.   Wymieszałam i wyrobiłam na gładkie nieprzywierające do rąk ani do miski ciasto. Przykryłam ściereczka i odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.     Formę do pieczenia baby wysmarowałam masłem. Do konfitury

Kuchnia u Krysi
Pizza ze szparagami na puszystym cieście 134

Uwielbiam pizzę na miękkim, puszystym i grubym cieście. Taką właśnie przygotowałam dla rodzinki na kolację. Tym razem dodatkiem były zielone szparagi i duuużo sera. Pizza wyszła

Smakołyki Asi
pizzerinki-kwiatki ze szpinakiem 173

Ponieważ szpinak uwielbiam, w każdej postaci, ta wersja bardzo, bardzo mi smakuje. W połączeniu z kremową ricottą jest po prostu super! Takie małe, drożdżowe pizzerinki są idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. składniki: ciasto: 25 świeżych drożdży 200 ml ciepłe wody łyżka oleju łyżeczka soli 350 g mąki chlebowej nadzienie: 250 g mrożonego szpinaku 150 g ricotty cebula

6niebo
Rogaliki drożdżowe 149

     Lubię korzystać z tego przepisu. Ciasto ładnie i szybko wyrasta, rogaliki dobrze się zwijają, mają chrupiącą skórkę, są niesamowicie aromatyczne dzięki dodanym

Wrzosowa Polana
Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido 174

bazie dyni hokkaido, i choć na pierwszy rzut oka pieczenie domowego chleba może wydać się trudne i pracochłonne, watro przemyśleć sprawę. Owszem, drożdżowe wypieki rządzą się swoimi prawami i potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ciasta, co jednak wcale nie wiąże się z dużym wkładem pracy.  Hokkaido to japońska dynia niewielkich rozmiarów, którą wyróżnia fakt, że jej skórka jest miękka

Roślinna - blog wegański
Drożdżowe rogaliki z budyniem 126

Przepis na drożdżowe rogaliki z budyniowym nadzieniem. Idealne na śniadanie w towarzystwie kakao. Składniki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 2 jajka łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli szklanka mleka 100 g masła 50 g drożdży świeżychDodatkowo: jajko do posmarowania 250 ml mleka opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku. Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru

e-PrzepisyKulinarne
Kluski na parze z jagodami 190

drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy  i za pomocą miksera z końcówką haka wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 części

Ala piecze i gotuje
Bułki śniadaniowe 172

posmarowania wierzchu Drożdże i cukier wymieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym). Masło rozpuścić i chwilę przestudzić. W misce wyrobić mąkę z rozczynem drożdżowym, masłem, jajkiem i solą. Można użyć miksera z końcówkami do wyrabiania. Ciasto będzie lekko klejące ale nie dosypywać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Blat podsypać łyżką mąki i krótko

Bullio
Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą 296

Przepis na pyszne pierogi drożdżowe pieczone z piekarniku. Mi najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko całe 1 żółtko 40 ml oleju 40 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru   Farsz 450 g szpinaku (mrożony) łyżka masła 200 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo białko do posmarowania

e-PrzepisyKulinarne
Chleb czekoladowy na zakwasie 151

Dzień Czekolady. Postanowiłam spełnić przy okazji życzenie na upieczenie chleba czekoladowego. Ciekawe jak smakuje? Ten, który upiekłam jest bardzo delikatny w środku - jak drożdżowy, ładnie pachnie  i nie jest moim zdaniem zbyt czekoladowy. Bardziej przypomina ciasto niż chleb Składniki : 2 szklanki mąki pszennej łyżka kakao 1/3 szklanki cukru szczypta soli ( podkreśli smak czekolady) 2 czubate łyżki jogurtu greckiego tabliczka

apetytnapieczenie
Pizza ze szparagami. 152

Pieczone szparagi ,ale z czym? Może w cieście na pizzę .Pomysł wart powtórzenia. To najlepsza ,wiosenna pizza którą koniecznie musisz zrobić .Polecam!. Składniki : 250 g mąki

Ladylaura.
Bagietka na maślance 111

pięcioma łyżkami ciepłej maślanki i dwiema łyżkami mąki , zostawić na 15 minut pod przykryciem. Resztę mąki przesiać do miski , dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy , resztę maślanki (o temp. pokojowej) i sól. Dosyć energicznie zagniatać , aż ciasto zacznie puszczać bąbelki (ja wyrabiałam mikserem przez ok. 5 minut). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Ciasto podzielić na połowę

dom-agi.pl
KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 157

Drożdżowe z nutellą już były , więc teraz przeszedł czas na te z ciasta kruchego.Delikatne , wręcz rozpływające się w ustach ciasto , wypełnione po brzegi gorącym czekoladowym kremem i oprószone cukrem pudrem …Do tego szklanka gorącego kakao , albo ulubionej kawy …Czy może być coś lepszego w chłodne , jesienne popołudnie?!Ps. najlepsze prosto z piekarnika , kiedy to gorący krem wręcz wylewa

Ostra na Słodko
PIZZA NA KRUCHYM SPODZIE 206

zawsze pizza musi być na drożdżowym spodzie, chociaż najczęściej taką robimy. Równie smaczna jest ta na kruchym cieście. Spód jest cienki, lekko chrupiący i z dużą ilością "góry" smakuje rewelacyjnie.Składniki na ciasto:400 gram mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru150 gram masła lub margaryny2 jajkaSkładniki na nadzienie:szynkaser żółtycebulapieczarkiolejpaprykakoncentrat pomidorowyoreganopieprz, sólostra paprykaWykonanie: Mąkę połączyć

Walijskie Pichcenie