ciasto do foremek przekładamy i chwilę czekamy. Podczas pieczenia rosną znakomicie, a po przestudzeniu smakują wyśmienicie. Ciasto na babeczki nie jest przesłodzone, dlatego cukrem trzcinowym po wierzchu zostały dosłodzone. Składniki na 12 szt.: 450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków, 2 duże jaja, 25 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka ok. 40°C, 100 g rodzynek
Moniki Smakołykijuż kiedyś wspominałam - na początku mojej kulinarnej przygody wypieki drożdżowe nie były moją specjalnością. Chyba trochę się ich bałam, a okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej(...)technikum. Zmodyfikowałam ją tylko odrobinę, bo początkowo ciasto było ciut za luźne i mogłoby nie utrzymać tak skomplikowanego kształtu. Jednak książka sama w sobie okazała się skarbem i na pewno często będę z niej korzystać. Tymczasem zapraszam na bardzo świąteczny i niezwykle efektowny, a przy tym zaskakująco prosty w przygotowaniu...Wieniec drożdżowy z domową masą makowąskładniki na jedną, dużą struclęPotrzebujemy
Ratunku obiadsłodkości z "odpadków" ;) Składniki: (podane proporcje są przykładowe, najlepiej jest dodawać wszystkie składniki "na oko", ponieważ każde ciasto inaczej pochłonie dodatki i będzie potrzebowało innych proporcji) ok. 500 g ciast/ciastek np: muffinek, babek piaskowych, drożdżowych, zakalców, resztek herbatników i biszkoptów, ciastek owsianych lub zbożowych itp. (bez dodatków typu żelatyna, krem, owoce, bita śmietana) 100 ml mleka(...)/krem czekoladowy typu Nutella bakalie: rodzynki/morele/żurawina itp. (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmielić w maszynce do mielenia albo blenderze. Dodać bakalie, dżem/krem czekoladowy i 1 łyżkę alkoholu. W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, kakao i masłem, stale mieszając
Malinowo w kuchnirazie potrzeby można użyć więcej), 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia (też nie wiem po co, skoro zaczyn jest drożdżowy, no ale skoro kazali...), szczypta soli i cukier wanilinowy. Tym razem mieszamy ;) Na sam koniec do gotowego ciasta dodajemy to, na co akurat mamy ochotę - jabłka plus cynamon, orzechy, rodzynki... Ja poprzestałam na tych ostatnich. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej
Kulinarne zapędy Kokosazbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne do burgerów lub hot-dogów. Z góry typowo posypane sezamem, a z dołu moimi ulubionymi pestkami dyni. W smaku są wspaniałe - lekko pełnoziarniste, lekko drożdżowe. Już nigdy nie kupicie sklepowych hamburgerów! Taki fast-food też może być zdrowy, a przy(...)łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Przygotowanie rozczynu: Mleko potrzebne w całym przepisie (łącznie ok. 3/4 szklanki) podgrzej tak, by było koniecznie letnie (nie gorące, bo zabije drożdże i ciasto nie urośnie). Do miseczki rozkrusz drożdże, zasyp je cukrem, dolej 3 łyżki letniego mleka i wszystko dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, by nie było grudek (najłatwiej
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńmleko. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 15min. W dużej misce połączyłam mąkę z wodą oraz delikatnie wlałam zaczyn drożdżowy. Całość zagniotłam. Uformowaną kulę umieściłam w wysmarowanej oliwą misce i pozostawiłam na ok.1h do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagniotłam ponownie, podzieliłam na 2 części, rozwałkowałam na cienki, okrągły placek (w tym momencie można nastawić piekarnik na 200st.). Przed
bastalenaprawo do problemów z utrzymaniem sylwetki na wodzy ehehheeh. Tym bardziej, że to On w naszym domu robi najlepsze drożdżowe ;-) Jeśli tak jak my lubicie dogadzać sobie jesienią to zapraszam Was serdecznie na to ciacho. Sprawdźcie poniższą listę składników. SKŁADNIKI: CIASTO: - 400 g mąki pszennej - 200 g mąki pełnoziarnistej graham (+ do podsypywania) - 2 całe jajka + 2 żółtka - 5 łyżek
SMYKWKUCHNIChyba nie. Uwierzcie mi na słowo i nie czekajcie zbyt długo na upieczenie tych drożdżówek. Oczywiście borówki można zastąpić leśnymi jagodami i będą równie pyszne jak nie lepsze. Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej ekologicznej T 500 40 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 2 jajka 3 łyżki cukru sól szczypta 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią(...)łyżkę mąki, rozmieszać i odstawić by drożdże zaczęły pracować. W tym czasie przesiać mąkę, wbić jajka dodać resztę cukru, sól, zaczyn drożdżowy i miksować hakiem do momentu aż wszystkie składniki się połączą i uzyskamy gładkie i jednolite ciasto. Ciasto może się na tym etapie lekko kleić ale nie dosypywać mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Ala piecze i gotujeroku zrobię z nich czekośliwkę – czyli powidła śliwkowe z czekoladą … knedle … ucierane ciacho ze śliwkami … drożdżowe ze śliwkami … a potem już dalej będę kombinować ;)Tak jak dziś!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasto ala Pleśniak z soczystymi śliwkami , słodką kisielową bezą i mega chrupiącą kruszonką!Niebo w gębie! SKŁADNIKI:* jajka
Ostra na Słodkoprzesiej mąkę do miski, dodaj sól i zrób na środku wgłębienie. Wlej olej do wgłębienia, następnie wlej miksturę drożdżową. Łyżką zagarniaj mąkę z boków do środka, wolno mieszaj aż do połączenia składników. Dokończ ten proces rękoma, aby dobrze składniki wymieszać. Przenieś ciasto na osypaną mąką stolnicę i ugniataj przez około 10 minut. Ciasto będzie się z początku kleić. Staraj się
Moja DelicjaBaba na Wielkanoc musi być. U mnie były dwie baby, upieczone przed świętami, na bloga trafi jedna. Do wtorku stała sobie spokojnie, nie było kiedy jej
Polska ZupaPrzepis na struclę z makiem to jeden z najstarszych przepisów w moim domu. Odkąd tylko pamiętam ciasto to zawsze gościło na świątecznym stole, nie tylko na
Tradycyjna kuchnia KasiProsta, szybka i wychodzi naprawdę pyszna. Robiłam ją w te Święta. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji, a od siebie dodałam do ciasta domową kandyzowaną skórkę
Kuchnia domowa Anisię spodziewać, wyszły równie dobrze. Nie dodałam też żadnego tłuszczu do ciasta i wiecie co? Też nie stało się nic, haha! Dlatego teraz podam Wam przepis podwójny, w pełnej wersji i okrojonej (czyli dietetycznej lub ekonomicznej, w zależności od powodu rezygnacji ze składników). Na początek oczywiście robimy zaczyn drożdżowy: - 1/4 kostki drożdży (czyli 25g) - rozkruszamy do miski, - dolewamy(...)starych drożdży i ciasto nie wyrośnie, - użyć zimnego mleka/ wody i jak wyżej albo zbyt gorącego mleka/wody i zabić drożdże, - dosypywać za dużo mąki i buchty wyjdą twarde, - rozwałkować ciasto zbyt cienko i buchty wyjdą płaskie, - nie dać wykrojonym kółkom wyrosnąć i jak wyżej, - nie podsypać blatu mąką i wykrojone kółka przykleją się do niego, - przykryć buchty na garnku zbyt
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIERobiłaś kiedyś takie ciasto... ciemne było... z jabłkami. - A kiedy je robiłam? - No kiedyś... inne było od wszystkich, może kakaowe? ale nie wiem... - Może powiesz coś więcej? drożdżowe? ucierane? nie mam pojęcia o jakie chodzi? z orzechami? - Tylko żadnych orzechów! nie... było nie takie jasne jak zwykle, wilgotne, z jabłkami i bez bakalii... ... a ja nadal nie wiem o jakie
Dzieje kuchennej Wiewióry