ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:365/576)

Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 220

wypływał tylko apetycznie puchł i pachniał.  To delikatny wypiek i posmakuje niejednemu łasuchowi. Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) masa serowa: 250 g twarogu 80 g cukru 1 opakowanie cukru z wanilia lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 40 g mąki pszennej ciasto: 50 g drożdży 45 g cukru 250 ml mleka 550 g maki pszennej 1 opakowanie cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 163

Składniki:Ciasto:2 szklanki maki 550 łyżka oliwy z oliwekłyżeczka soli 3/4 szklanki wody10 g drożdżyłyżeczka cukruFarsz:500 g pieczarek300 g kapusty kwaszonejcebulkałyżka masła2

Moje pyszne gotowanie
Ciasta 151

Babka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna   Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach

Aga w kuchni
Bueczki drożdżowe z czarną porzeczką 119

Przed Wami kolejna odsłona naszej Aromat-owej piekarni. Drożdżowe bułeczki w moim wydaniu z czarną porzeczką ale możliwości jest wiele. Aromatyczne i pulchne, a przy tym wyśmienite. Na każdą okazję, śniadanie, II śniadanie czy podwieczorek. Nasze powstały z myślą o pierwszym letnim pikniku w promieniach słońca i młodej zielonej trawce. Składniki: 700 gram mąki pszennej 7 gram drożdży instant(...)roztopionego masła +/- 150 ml letniego mleka cukier waniliowy do smaku Przygotowanie : Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub misie robota planetarnego z końcówką hak  i wyrabiamy 10 minut. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodajemy więcej mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy kilka minut. Dzielimy na 8-14 kawałków w zależności

Życie zaczyna się w kuchni
Chleb orkiszowy na drożdżach 316

drożdżach (poza takim tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest gotowy do jedzenia.  I oczywiście mimo pewnych braków(...)długo, jak na chleb drożdżowy, zachowuje świeżośćskładniki: (na 2 foremki)800 g mąki orkiszowej , pełnoziarnistej2 łyżeczki soli1 saszetka suchych drożdży ( 7 g )2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka miodu600 ml ciepłej wodynasiona sezamu do posypaniaprzygotowanieW misce wymieszać mąkę z solą, dodać drożdże , wymieszać.  Wlać oliwę , miód i wodę.  Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski

Stare Gary
Pizza z pomidorkami koktajlowymi 116

Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno- drożdżowy. Mieszamy. Wyrabiamy na gładką masę i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy troszkę podrośnie wyrabiamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Tak dwa razy. Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę ciasta

Kuchnia w czekoladzie
Choinka drożdżowa z masą makową 138

minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie): Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz oleju i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej i jeszcze przez chwilę mieszam tak żeby olej się połączył z ciastem. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 4-5 minut, tak żeby ciasto stało się gładkie(...)Końcowe przygotowanie ciasta: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy i dzielę na dwie w miarę równe części. Z kawałków ciasta formuję kulki, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut, żeby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 2-3 milimetrów (pozostałe ciasto trzymam pod ściereczką, żeby nie obsychało). Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki

Uwaga Babcia Gotuje
Struan- słodki chleb szkocki 193

zaproszenie Amber, w piekarni Majowej upiekłam ten pyszny chleb, który jak dla mnie może być również ciastem :) taka chałka. Struan - to słodki chleb szkocki wypiekany w wigilię św. Michała Archanioła. wersja drożdżowa – przepis stąd – kilk! ( tłumaczenie przepisu przez Marcina) Składniki : 680 g mąki pszennej chlebowej, u mnie typ 750 45 g polenty 30 g płatków owsianych 15 g otrębów pszennych(...)mnie tylko 150 g bo użyłam do jednego bochenka roztopione masło (ok. 50 g) dwie czubate łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu smalec do natłuszczenia foremek Przygotowanie ciasta chlebowego na 2 foremki na 23 cm dł. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę (lub kefir) i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę

Proste Potrawy
Ciasto śnieżny puch 323

jakiś czas w internecie pojawia się przepis, który zdobywa rzesze zwolenników. Poprzedni na Bułeczki drożdżowe puszyste jak bawełna był niewątpliwie hitem. Do tego przepisu wrócę jeszcze nie jeden raz, bo mam już w planie kolejny wypiek z użyciem tego, lub bardzo podobnego ciasta. Ale nie zdradzam szczegółów, a tym razem… ciasto śnieżny puch.   Składniki na formę

mojewypiekiinietylko
Włoska babka panettone - uproszczona wersja. 189

około 20 min. Do miski przesiać mąkę. Dodać odrobinę soli, gałkę oraz cukier. Wymieszać. Następnie wlać ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i odstawić na około pół godz. Po tym czasie dodać żółtka oraz roztopione masło. Wyrabiać aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Odstawić na około 3 godz. lub więcej. Figi pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki drożdżowe 91

Ciepła drożdżowa bułeczka posypana kruszonką. Do tego kubek pachnącej kawy lub kakao i nie straszna nam jesienna słota. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bułeczki drożdżowe Składniki 3 i ½ szklanki mąki pszennej 100 g rozpuszczonego masła ½ szklanki drobnego cukru 50 g drożdży świeżych lub 2 paczki drożdży suszonych po 7g 2 jajka 1 szklanka mleka Kruszonka: 100 g mąki pszennej(...)przez sitko, dodajemy pozostały cukier, wyrośnięte drożdże i rozbełtane jajka. Miksujemy lub wyrabiamy ręcznie. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy małymi porcjami rozpuszczone masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę, aż podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki i układamy je w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o średnicy

To co lubię - gotuję i polecam
Chleb razowy ze słonecznikiem. 82

wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. W misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąk z solą. Następnie wlej zaczyn drożdżowy. Mieszaj drewniana łyżką. Powoli wlej pozostałą część wody i wsyp nasiona. Wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto

Zdrowy Styl Joanny
Swojski chleb cebulowy z prażoną cebulką 137

świeżych drożdży 2 łyżeczki zwykłego cukru 2 łyżeczki soli 3 mniejsze żółte cebule 30 ml oleju rzepakowego do podsmażenia cebulki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przepis rozpocznij od przygotowania drożdżowego zaczynu: w 100 ml letniej wody rozpuść 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki pszennej i pokruszone w palcach świeże drożdże. Ilość letniej wody, mąki i cukru odejmij od podanych powyżej(...)przez sito wprost do misy. Dosyp pozostałą część cukru i sól, wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą. Do suchych składników ciurkiem wlewaj aktywny drożdżowy rozczyn i pozostałą część wody (400 ml), zagniataj ręcznie gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec dodaj karmelizowaną cebulkę. Uformuj z ciasta kulę w misie, okryj ją ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

ProstePesto.pl
Muffinki czekoladowe 134

pomógł mi KENWOOD Chef XL Titanium , który idealnie wyrobił moje czekoladowe ciasto. Jeżeli posiadacie podobnego robota, pamiętajcie o doborze odpowiednich końcówek. Do muffinek najlepiej się sprawdzi ta w kształcie K, która przeznaczona jest do ucierania ciast. Zobacz też: Ciasteczka owsiane z żurawiną Sernik z jogurtów greckich Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami Jak zrobić czekoladowe muffinki - przepis Drukuj przepis Porcji

Kuchnia Bazylii
Pierogi z bobem 167

Podana kaloryczność dotyczy samego farszu przeznaczonego dla jednego pierożka. Żeby poznać ilość kalorii w całym pierogu (razem z ciastem) musisz doliczyć kalorie z ciasta, które wybierasz do ich zrobienia. Przy okazji sprawdź koniecznie, gdzie kupisz płatki drożdżowe najtaniej -> KLIKNIJ , bo naprawdę warto ich użyć do farszu. Artykuł Pierogi z bobem pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Rogaliki drożdżowe z powidłami 150

podgrzanym mleku wymieszać drożdże z łyżeczką cukru i odłożyć do" poruszania "się drożdży. Do miski wsypać mąki dodać resztę cukru, sól, jajka, zaczyn drożdżowy i zmiksować. Wlać letnią rozpuszczoną margarynę i miksować około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie

Ala piecze i gotuje
Jajka w cieście drożdżowym z dodatkiem chrzanu i musztardy 144

iasto drożdżowe za pomocą chrzanu, musztardy oraz pieprzu wyostrzyłam i w nim jajka ukryłam.  Ciasto puszyste, a w smaku oryginalne, zapewne będzie to wielkanocne danie niebanalne.  Przyznam się, że problem z formy, wyciągnięciem miałam, dlatego przygotowanie w tortownicy zaproponowałam. Smak ciasta ma tu znaczenie, a nie jajek ułożenie. Można też ciasto do formy okrągłej przełożyć, połówek z jajek

Moniki Smakołyki
bułki z oliwkami 118

Mąkę przesiać. Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Oliwki pokroić w grube plasterki. Zaczyn drożdżowy wlać do mąki, dodać jajko, masło, sól i zioła. Wyrobić na gładkie ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodziło od miski dodać oliwki i wymieszać. Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówki z Nutellą, Orzechami Laskowymi i Cynamonem 239

będę ukrywać, że drożdżowe to moja słabość. Dawno nie było u nas klasycznych drożdżówek czy też ciasta na bazie drożdży. Aż do dzisiaj. Gdy je ujrzałam zwyczajnie się w nich zakochałam Były pierwsze na liście do zrobienia. Zanim odebrałam Gabriela ze szkoły przygotowałam sobie ciasto, podrosło, po powrocie dokończyliśmy resztę. Pyszne drożdżóweczki zawitały u nas na podwieczorek. Z nutellą, orzechami

Made By Mom And Son
Drożdżówka z nutellą . 157

Kolejna drożdżowa propozycja .Nadziana nutellą ,ale myślę ,że powidła sprawdziłyby się równie dobrze .Polecam .Ciasto jest pyszne. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki

Ladylaura.
Chleb serowy 109

Zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże z miodem.  Powoli mieszać stopniowo zagarniając coraz więcej mąki.  Kiedy cały roztwór drożdżowy jest już wymieszany z mąką dolać pozostałą wodę i resztę składników.  Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.  Uformować kulę, opruszyć mąką i lekko ją naciąć.  Odstawić pod przykryciem na blacie do wyrastania (moje wyrastało

Sto kolorów kuchni
Pączki angielskie 161

się rozpuścić. Do lekko ciepłego mleka dodać wyrośnięte drożdże i roztrzepane jajka. Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie i wlać mleko- drożdżową miksturę. Wymieszać a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać 10-15 minut. Ciasto powinno być gładkie i na powierzchni powinny się pojawiać delikatne pęcherzyki powietrza. 2. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, delikatnie odwrócić ciasto

UgotujmyTo.pl
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 271

dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, resztę mleka, rozpuszczone letnie masło, jajko, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka kilka minut aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i podzielić na 11-12 części w zależności jak duże

Ala piecze i gotuje
Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę? 143

pomocą pędzla powierzchnię wyrośniętego surowego lub lekko podpieczonego chlebka lub bułek. (Do chleba razowego używam bez ketchupu) Ketchupowy kisiel zapobiega nadmiernemu wysychaniu ciasta i nadaje wypiekom piękny rumiany kolor. Efekt prezentuje się następująco: Foccacia (placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami Jeśli ze względu na przyprawy obecne w gotowych ketchupach nie możecie ich używać, to można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego

głodny alergik
Papatacze drożdżowe z bakaliami 131

Jeśli jesteście łasuchami to ten przepis jest właśnie dla Was!. Drożdżowe ciasteczka napakowane bakaliami i polane białym lukrem...kto ma ochotę? Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 5 dag drożdży pół szklanki ciepłego mleka lub śmietany  8 dag margaryny 2 jaja szczypta soli Składniki na nadzienie; bakalie, dowolna mieszanka jaką tylko chcecie, łącznie potrzebujemy ok 40 dag, migdały

Apetyczna babeczka