ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:371/576)

domowe rogaliki śniadaniowe 213

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g drożdży 200 ml mleka 70 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe zawijance z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką 184

koniecznie.  Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką  Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 350 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie

Kulinarne przygody Gatity
Rogaliki z mozzarellą i chorizo… 372

Domowa pizza to zło! Pyszne, aromatyczne, pełne smaku zło na puszystym cieście, któremu nie sposób się oprzeć, mówiąc ściśle. Zło, którego nie unikamy jakoś specjalnie, bo

brunetkawkuchni
Drożdżowe pierożki z szynką 209

Pierożki stanowią doskonałą przekąskę, upiekłam je na kolację, wyszły bardzo smaczne i sycące. Ciasto z mąki orkiszowej jest dużo bardziej sycące niż ze zwykłej mąki pszennej

Bajeczna Kuchnia
Drożdżowe Bułeczki z Puddingiem Waniliowym oraz z Jagodami 130

Składniki: 50 g świeżych drożdży 500 g mąki tortowej 50 g masła ( roztopione, lekko ciepłe) 250 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru 1 jajko 1 żółtko

ClauditteMissCooking
CHLEBKI TURECKIE 184

Jedynym sposobem pozbycia sie pokusy jest uleganie jej’ - tak madrze powiedzial kiedys Oscar Wilde.=== ,ciasto: * 450 g mąki * 20 g drożdży * szczypta cukru * 1/2 łyżeczki soli

w mojej kuchni
Drożdżowe na czerwono z jagodami goyi i truskawkami. 196

Składniki. Ciasto-blaszka 25 x 35 cm Ciasto 10 dag drożdży 1 szkl. cukru 1 laska wanilii 4 jajka 1 szkl. oleju 4 szkl. mąki tortowej

Kulinarny karnet Christophera
Pączki z masą krówkową 279

mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. 2. Do mąki dodajemy żółtka, wyrośnięty zaczyn i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto dolewając ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Na koniec wlewamy spirytus. Gładkie ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy aż podwoi swoją objętość. 3. Następnie przekładamy je na stolnice, zagniatamy i wałkujemy na grubość ok. 1,5- 2 cm. Szklanką lub foremką wycinamy kółka. Zostawiamy(...)stron. Wyjmujemy je na papierowy ręcznik. 5. Kiedy przestygną, nadziewamy masą krówkową przy użyciu szprycy. Przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Słodkości i desery Tagged: drożdżowe , masa krówkowa , pączki , smak dzieciństwa , Tłusty Czwartek

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Bułeczki drożdżowe nadziewane szynką, oliwkami i serem 190

dzisiejszy poranek proponuję smaczne, pachnące bułeczki nadziewane szynką, oliwkami i serem. Zapachem wypełni się cały dom. Składniki: Ciasto ( na ok. 10 bułeczek ) 250 gram mąki 12,5 gram drożdży ¼ łyżeczki soli ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 50 gram margaryny 1 jajko 1 ½ łyżki oleju Nadzienie 50 gram szynki gotowanej 50 gram żółtego sera 50 gram wypestkowanych oliwek 1 łyżeczka musztardy(...)posmarowania bułek Czarnuszka, sezam do posypania bułek Wykonanie: Wyrabiamy cisto drożdżowe z podanych składników. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę mielimy w maszynce ( można też użyć małego miksera ), ser ścieramy na tarce, oliwki drobno kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy je na cienki placek, kroimy na kwadraty ( tyle ile będzie bułek ), nakładamy

Smaki Ewy
Dróżdżówki zawijane z budyniem - szybka słodycz na imieniny czy weekendowe spotkanie 281

szybka inspiracja na szybką słodycz. Ślimaki drożdżowe z budyniem - słodkie buły do prostego przygotowania w domu. Ostatnio zrobiłam je w ramach dobrej współpracy- na imieniny Lidzi, koleżanki z pracy. Ciasto rewelacyjnie proste, a składniki nadzienia to już sprawa Waszej wyobraźni i zasobności kuchni :) Oczywiście jak to zawsze - jak człowiekowi zależy, to coś tam się nie uda. Ślimaczkom trochę zbyt

Kuchnia po mojemu
CINNAMON ROLLS 179

Drożdżowe ślimaczki wypełnione cynamonowym nadzieniem, pychotka do codziennej kawy czy mleka, oraz deser na niedzielne popołudnie. Kto nie próbował jeszcze serdecznie polecam.     SKŁADNIKI Ciasto: ok. 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłego mleka, 15 g drożdży, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 2 łyżki stopionego masła Nadzienie: 3 łyżki stopionego masła, 2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżki brązowego cukru Dodatkowo

słodki bratek
Chleb pszenny wieloziarnisty 166

Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsypać obie mąki, wlać wodę i rozczyn drożdżowy. Wsypać wszystkie nasiona i otręby, a także sól i ewentualnie zioła prowansalskie. Drewnianą łyżką wymieszać dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie dość rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu, aż ciasto wyrośnie. Około 50 minut, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć

talerz przyjemności
Racuchy drożdżowe z jabłkami 204

będziemy martwić się potem. Rozpoczynamy ostatni tydzień karnawału słodkim akcentem, a zakończymy go tradycyjnie słonym śledzikiem. Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki jabłkom wilgotne. Można dodać do ciasta cynamon, dzięki któremu staną się jeszcze bardziej aromatyczne.  Składniki: 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży szczypta

Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki krucho - drożdżowe 277

Czas nadrobić zaległości, więc postanowiłam coś upiec. Tym razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej

Na słodko lub wytrawnie
Niemiecki chleb wiejski / Kräftiges Bauernbrot 297

odrobinę wody, odstawiamy, czekamy 30 min. aż drożdże zaczną pracować. 3. Mieszamy wszystko razem - zaczyn z zakwasu, zaczyn drożdżowy, pozostałą mąkę i przyprawy, dodając ok. 600-650 ml ciepłej wody - wlejmy najpierw nieco mniej, żeby konsystencja chleba nie była za rzadka. Ciasto powinno być miękkie, lekko klejące ale zwarte. Wyrabiamy mikserem lub ręcznie ok. 5-7 min. Formujemy kulę, oprószamy

Kuchnia Prezydentowej