ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:344/576)

Wspomnienie wakacji.... 206

ofierze złym duchom koguty, co miało ustrzec ich przed złem. Kiedy brakło już kogutów, młody piekarz postanowił zastąpić je kogutami z ciasta, duchy nie zauważyły różnicy i tak już do tej pory zostało. W Kazimierzu wciąż piecze się drożdżowe koguciki :) Tyle mówi legenda, a w praktyce to bardzo smaczna pamiątka z Kazimierza :)  Trzymajcie się ciepło

Miksturownik
Ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym na oleju 206

Zawsze w maju niezmiennie poluje na rabarbar! Ciacho z rabarbarem musi być. Robiłam już wiele różnych - począwszy od tart , przez drożdżowe , aż po ucierane . Wszystkie wychodzą świetnie! Lubię rabarbar za jego kwaśny, orzeźwiający smak. Dziś prezentuję ciasto z rabarbarem na oleju, ale z dodatkiem dżemu truskawkowego dzięki któremu jest bardziej wilgotne. Idealne zarówno do kawki, jak i do grilla

Mania Wypiekania
Wielkanocna babka marmurkowa wg Aleex 252

się wspaniałym wypiekiem. I nie trzeba do tego specjalnego sprzętu. Wystarczy miska, mikser, no i waga. A potem godzina oczekiwania i pyszne, okazałe ciasto trafia na nasz stół. Babka marmurkowa godnie może zastąpić tradycyjną babę drożdżową lub obok niej wspaniale prezentować się na wielkanocnym stole, ciesząc oczy i podniebienia domowników. Polecam. Składniki: • 300 g miękkiego masła • 370 g mąki pszennej(...)połączyć mikserem na jednolitą masę. 4. Połowę masy przelać do formy babkowej. 5. Do pozostałej masy dodać resztę mleka (30 g), kakao i 30 g cukru. Ponownie zmiksować. 6. Ciasto czekoladowe wylać na białą masę. Lekko przemieszać, tworząc wzorek. 7. Babkę piec 55 -60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. 8. Babkę pozostawić w formie przez 10 minut

W mojej kuchni
Bułki z serem 228

filozofii, choć brzmi z francuska. Wystarczy zagotować mąkę z wodą, ostudzić, i taką papkę dodać do ciasta chlebowego. Dzięki temu bułeczki wychodzą bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość.Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej metody - skuście się. Jestem pewna, że nie będziecie żałować.Drożdżowe paluchy z żółtym seremSkładniki:(na 16 sztuk)water roux:50 g mąki pszennej250 ml zimnej wodyciasto właściwe(...)cheddarMąkę na water roux przesiać, dokładnie wymieszać z wodą. Zagotować i podgrzewać, cały czas mieszając, aż konsystencją będzie przypominała kisiel, a temperatura wyniesie 65 st. C. Wystudzić.Mąkę na ciasto właściwie przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Do zaczynu dodać jajko i 80 g water

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini pancakes 131

naleśniki – naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami – Pieczony naleśnik – dutch baby – Omlet z serem ricotta – Przepis na gofry – Placuszki pełnoziarniste z jabłkami – Racuchy drożdżowe – Przepis na tosty francuskie – Placki serowe z jabłkami – Jabłka w cieście – Placuszki z dyni – Placuszki jogurtowe z owocami MINI PANCAKES Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: – 130 g mąki pszennej – 150 ml mleka

nietylkopasta.pl
Najpopularniejsze przepisy w 2019 roku 135

kurczakiem w śmietanie 2. zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i mleczkiem kokosowym 3. sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewek i marynowanego ogórka 4. ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi 5. zapiekane klopsiki ze szpinakiem 6. drożdżowe bułki z pieczarkami i serem 7. owsiane batony z malinami i masłem orzechowym 8. gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą 9. mrożone kwadraty

Cooking for Emily
Chleb tostowy. 176

drożdże zaczęły pracować. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i miękkie masło.  Masło z mąką rozetrzeć palcami żeby ładnie się połączyło. Wlać zaczyn drożdżowy i ciepłą wodę. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto mikserem z hakami. Przykryć ściereczką i zostawić na 30-40 minut żeby podrosło. Następnie ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą

Agusiowe smakołyki
Bułeczki śniadaniowe 164

ziaren pieprzu 1 jajko Sposób przygotowania: 50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru, łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Łączymy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano, oliwę z oliwek i resztę wody wyrabiając gładkie ciasto. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich bułeczki

Pyry na Gaz
Chleb rozmaitości. 157

pół szkl., ocet jabłkowy- 4 łyżki... i dodatki : siemię lniane,  słonecznik, rodzynki, po 3 łyżki i mak do posypania. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego, do którego po wyrośnięciu dodajemy mąkę i pozostałe...  Potem wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia i następnie zagniatamy 2 chleby.  Wkładamy do foremek, czekamy żeby zaczęło rosnąć...rozgrzewamy piekarnik, do 200 st.C,  Smarujemy chlebki

chleba naszego
Rogaliczki 133

Pyszne, kruche drożdżowe rogaliczki z dżemem lub czekoladą, coś co pokocha chyba każdy! Ciasto jest przyjemne do współpracy, a robiąc je z bliską osobą, miło można spędzić czas :) Idealnie nadają się na większą imprezę bądź okazje, musicie koniecznie spróbować! Składniki: * 250g mąki pszennej * 120g masła * 12g suchych drożdży * 4 łyżki mleka * 1 średnie jajko *  3 łyżki cukru pudru * nutella

Klasyka Gotowania
Makowiec na kruchym spodzie 1784

Dzień dobry! Mam dziś dla Was super propozycję na ciasto świąteczne - makowiec na kruchym spodzie. Jest to alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych makowców! Serdecznie polecam! Czytaj więcej

Ana Mari's world
WITARIAŃSKIE BABECZKI Z WARZYWAMI 196

sosem, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. Tak zamarynowane warzywa suszymy w dehydratorze w temperaturze 42 stopnie przez 3h. Po wysuszeniu, warzywa nakładamy na ciasto. Można posypać wegańskim parmezanem z mielonych migdałów i nieaktywnych płatków drożdżowych. Gotowe! Na zdrowie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Marokański tagine z jagnięciną 264

drożdży wymieszałem z łyżką wody i niewielką ilością mąki oraz 50 ml letniej wody i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem zaczyn drożdżowy do mąki. Dodałem 300 ml letniej wody i wyrobiłem elastyczne ciasto, które odstawiłem na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłem ciasto na cztery części i uformowałem płaskie placki, które ułożyłem

Wyprawy kulinarne
Maślankowe bułeczki 166

szklanki oleju - 1 jajko - 1/2 szklanki ziaren sezamu Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem. Mąki przesiewamy, dodając do niej sól, maślankę, wodę, olej i rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy, wykładamy na stolnicę i chwilę zagniatamy. następnie odstawiamy ciasto na 10 minut. Następnie ponownie zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej blasze

Zainspirowana w kuchni
Świderki cynamonowe 266

Wykonanie: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mlekiem i odstawiamy na 10 min, Miękkie masło razem z cukrem mieszamy mikserem. Następnie dodajemy jajka i rozczyn drożdżowy i mieszamy kilka minut. Na końcu przesiewamy mąkę i wyrabiamy ciasto ręcznie ok 5 min. Drobny cukier mieszamy w miseczce z cynamonem. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 15 części.  Z każdej części

Panda i jej świat