Najlepszy piernik błyskawiczny 141czas ubijając dodajemy mąkę. Po chwili wlewamy olej, śmietanę i dżem. Całość jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. Pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony piernik wyjmujemy z blaszki i przekrawamy(...)jakieś 5 minut, aby lekko przestygła i wylewamy na ciasto. Rozsmarowujemy równomiernie po całej powierzchni. Czekamy jakieś pół godziny, aby stężała. [caption id="attachment_8636" align="aligncenter" width="684"] Najlepszy piernik błyskawiczny[/caption] Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Ciasto Seromakowiec (Seromak) Makowiec Na Biszkopcie Babka Zebra Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Sernik Na Zimno Z Makiem (338 Kcal) Babka
e-PrzepisyKulinarne
Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami 301Puszyste racuszki z twarogiem i jabłkami to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie, podwieczorek albo deser. Drożdżowe racuszki są pulchne, delikatne i bardzo pyszne. Słodkie, z lekko kwaskową nutą za sprawą jabłek – rozpływają się w ustach! Szybko się je robi, trzeba tylko chwilę poczekać na wyrośnięcie rozczynu z drożdży, po czym mieszamy go zresztą składników i już można smażyć pyszne placuszki(...)miksujemy blenderem. Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, następnie w plasterki. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, olej, cukier, śmietanę, jabłka, aromat, sól i rozczyn drożdżowy. Całość mieszamy dokładnie łyżką na jednolite, niezbyt gęste ciasto. Dużą łyżką nakładamy na rozgrzany olej porcje ciasta. Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Polecam również
e-PrzepisyKulinarne
Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 224dodajemy łyżkę, dwie mąki, mieszamy. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby drożdże ruszyły. 2. Do misy miksera dajemy resztę mąki, wody, sól, oliwę i drożdżowy rozczyn. Miksujemy mikserem do połączenia się składników. Jak ciasto byłoby za luźne, dodajemy troszkę mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy, żeby ciasto troszkę wyrosło. Wystarczy około 30 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki
kruche babeczki
Scones. Szkockie bułeczki. 206Przyzwyczajona do pieczywa drożdżowego, sceptycznie podchodziłam do przepisu, w którym za wyrastanie ciasta odpowiada proszek do pieczenia. Nie podobała mi się jeszcze obecność rodzynków w większości szkockich przepisów. Jednak za namową Maćka wydłubałam je z przepisu ;) i przystąpiłam do dzieła. Jakie wrażenia? Bardzo, ale to bardzo pozytywne. Smakują idealnie z dodatkiem domowego dżemu i/lub masła. Nie są to tradycyjne bułki
zadanie-gotowanie
Cebularze 286piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką na około 15 min. Spodem szklanki w każdej kulce zrobić wgłębienie (uważając aby nie zrobić dziury w cieście). Wgłębienie wypełnić cebulą. Postąpić tak z każdą kulką drożdżową. posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180C około 30min (na złoty kolor
Amatorka kuchenna
Drożdżówki z lodówki 210Pyszne drożdżówki z ciasta, które rośnie w lodówce. 50 dkg mąki 3,5 dag świeżych drożdży 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 1/2
Moje domowe kucharzenie
Placek drożdżowy ze śliwkami 213Normal 0 21 CIASTO: Mąka krupczatka – 3 szkl Drożdże – 3 dag Mleko – 1 szklanka Cukier – 1/2 szkl Jajka – 2 szt Sól – szczypta Margaryna – 13 dag Cukier
Camilla w kuchni
Ciasto z kapusta i boczkiem 157Normal 0 21 CIASTO: Mąka pszenna – 2 szklanki Drożdże – 3,5 dag Cukier – 1 łyżka Olej – 3 łyżki Sól –1/4 łyżeczki FARSZ: Kapusta kiszona – 1
Camilla w kuchni
Pizza czosnkowo-pieczarkowa z mozzarellą 212Pizzę na dobrym cieście uwielbiamy chyba wszyscy, ja pierwszy raz smarowałam ciasto białym sosem z cebuli czosnku i śmietanki, użyłam bardzo dobrej przyprawy : SOS CZOSNKOWY
Wanilia i Kardamon
Jabłka na zimę do szarlotki i nie tylko - łatwizna 193Szarlotka to ciasto, które chyba (zdaje się, że ex aequo z drożdżowym) najczęściej gości na stole moim i mojej Mamy. Aż dziw, że wciąż nie zamieściłam tutaj przepisu na nią ;) Zimą nie mam już swoich jabłek, więc ratuję się jabłkami zamkniętymi latem w słoikach. Robię ich dużo, bo są uniwersalne. Jeśli odciśniecie sok, jabłka będą się nadawać na kanapki. Dzieci
Weekendy w domu i ogrodzie
Jagodzianki z serem. 229Najlepsze jagodzianki jakie jadłam! Oczywiście ciasto jest takie samo jak w klasycznych jagodziankach , bo jest najlepszym, sprawdzonym ciastem, ale nadzienie to już
Rozpustne gotowanie
Mini chlebki pszenno - kukurydziane 227kolejny propozycja dla tych, którzy wolą wypieki drożdżowe. Właściwie pierwotnie miał być to jeden chleb, ale ciasto wyszło dość luźne, więc pomyślałam o czymś w rodzaju małych chlebków. Przy okazji wykorzystałam małe prostokątne foremki o wymiarach 11,5 x 6, 5 cm, które kupiłam kilka miesięcy temu i rzadko od tamtego czasu używałam. Można wykorzystać do tego przepisu każdych innych
apetytnapieczenie
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 177też muffinki z rabarbarem i kruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil. 1 1/2 szklanki mąki
Szefowa kuchni
Racuchy drożdżowe 173ciepłego mleka, z cukrem i 1 łyżką mąki na zaczyn. Odstawić, żeby "ruszyły" (ok.10-15 min). Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, pozostałe mleko, sól i drożdżowy zaczyn. Całość energicznie ubić trzepaczką, do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min.1 godzinę (do podwojenia ilości). Do wysokiego i szerokiego garnka wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć
CookYourself
Buchty drożdżowe z powidłami lub czekoladą 188powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką mleka! Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka 80 g cukru 20 g cukru waniliowego sól 60 g miękkiego masła Kruszonka
Chocolate Muffin Blog
Chleb orkiszowy na maślance 188łyżeczką cukru, 4 łyżkami mleka. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąki przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta- powinno podwoić swoją objętość. Następnie przekładamy do keksówki, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami lub silikonowej (ja używam silikonowej i niczym już jej nie smaruję, foremka
Aga w kuchni
Krucho- drożdżowe rogaliki z makiem 241ochotę na pysznego rogalika do niedzielnej kawy lub herbatki, niech przygotuje moje krucho- drożdżowe rogaliki z makiem. Wspaniale smakują i wyglądają. SKŁADNIKI: Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 150g masła, 4 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 1 jajko, 2 łyżki gęstej śmietany, 20g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa makowa: 250g maku, 1 jajko, 3 łyżki margaryny, 1 opakowanie cukru
Tradycyjna kuchnia Kasi
Otrebowe rogaliki z oregano 168łyżki oliwy z oliwek 1 jajko WYKONANIE: 50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Miksujemy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano, oliwę i resztę wody na gładkie ciasto. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego trójkąty, które następnie zwijamy zaczynając
Pyry na Gaz
Babeczki drożdżowe z wkładką 182Tak to jest jak człowiek coś wymyśli i zrobi coś innego. Miały być cebularze a wyszły drożdżowe babeczki z nadzieniem. Ale i tak było pysznie.Ciasto :50
Ewa w kuchni
Muffiny drożdżowe z pesto 184sztSposób przyrządzenia:Mąkę przesiewamy z solą. Do miseczki kruszymy drożdże , przysypujemy cukrem i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do przesianej mąki dodajemy zaczyn drożdżowy , oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości
Ostra na Słodko
Drożdżowe zawijaki z bakaliami 271Bułeczki drożdżowe z syropem trzcinowym i bakaliami nazwałam zawijakami, do ciasta niewielką ilość cukru brązowego dodałam, a rodzynki, migdały i skórki z pomarańczy z syropem trzcinowym zmieszałam. Ciasto z słodkimi bakaliami w roladę zwinęłam i na krążki je pocięłam. Chwila czekania, chwila pieczenia i gotowe bułeczki były już do zjedzenia. Delikatne ciasto słodyczą wypełnione to są drożdżówki mojej rodziny ulubione
Moniki Smakołyki
Chlebek dyniowy z kremem szafranowo-dyniowym / Pumpkin bread 185Słodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-)Zapraszam!Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną
SMYKWKUCHNI
Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym 223codziennej diety. Jest on również często rekomendowany jako zamiennik oliwy z oliwek w naszej części Europy, dlatego też zamiast oliwy użyłam oleju rzepakowego. Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym Składniki: Ciasto 14 g suszonych drożdży 1 1/2 szklanki soku z buraków 1 łyżeczka cukru 500 - 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli
Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe serca z cynamonem i czekoladą 274mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję. Wyrobione ciasto przykryć
kolorowotorcikowo
...bo mnie jest (nadal) szkoda lata 183Choć pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie (-4 i śnieg po kolana) ja uparcie i skrycie myślę o lecie. A oto dowód- przepyszne odrywane jagodzianki drożdżowe. Już myślałam, że mi te bułki nie wyjdą. Ciasto wyrastało mi dwa razy, umazałam się sokiem jagodowym, a na koniec bułki jakby się trochę rozklapiły. Pomimo tego są wspaniałe! Rozczyn: 2 łyżki letniego mleka
bastalena
1443. Rogaliki ekspresowe ..po raz kolejny.. 254Lubię takie ciasta, których nie trzeba długo zagniatać i czekać aż urośnie,,i te rogaliki właśnie są robione w ekspresowym tempie...wystarczy zagnieść ciasto i już
Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe rogaliki z masą krówkową 289odstawić do wyrośnięcia. 2 żółtka + 1 białko z cukrem na puszystą masę. Drugie białko pozostawić do smarowania rogalików. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką
kolorowotorcikowo
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach 334pozostawić na 20 minut - 250g mąki żytniej i 250g mąki pszennej przesiać i wymieszać razem z solą i słonecznikiem - składniki suche przełożyć do mieszanki drożdżowej, połączyć nożem, wyrabiać kilka minut, podsypując pozostałą mąką - ciasto będzie klejące, pozostawiamy je w misce przykryte na około 30 minut - po tym czasie ciasto urośnie dwukrotnie, zagniatamy je jeszcze raz, ciasto będzie cały czas dość
Smakołyki Bereniki
Koreczki, przekąski i przystawki. Imprezowe hity! 3859szynką PRZEPIS TUTAJ *** Roladki z szynki z sosem chrzanowym PRZEPIS TUTAJ *** Mini burgery PRZEPIS TUTAJ *** Imprezowe mini pizzerinki – szybkie i pyszne PRZEPIS TUTAJ *** Mięsno-warzywne kulki iw cieście PRZEPIS TUTAJ *** Ogórkowe roladki z twarożkiem i łososiem PRZEPIS TUTAJ *** Sałatka w szynce PRZEPIS TUTAJ *** Imprezowe zawijańce serowe PRZEPIS TUTAJ KORECZKI: *** Koreczki z salami PRZEPIS TUTAJ *** Koreczki z kabanosa(...)wędlin *** Talerz warzyw *** Sałatki na imprezę PRZEPISY TUTAJ SŁODKIE PRZEKĄSKI: ROGALIKI MAŚLANE PRZEPIS TUTAJ SEROWE PĄCZKI W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ FAWORKI – IDEALNIE KRUCHE PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ BAJADERKI PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ FAWORKI NA PIWIE PRZEPIS TUTAJ POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY
Blog z Apetytem
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 216oregano oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Zalać wszystko połową szklanki ciepłej wody i odstawić na 20 minut. Ciasto właściwe: 500 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650) 1/2 szklanki płatków owsianych zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa około 1/2 szklanki wody Przygotowanie : Mąkę przesiać, następnie wymieszać ją z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą, wszystko wyrobić
Proste Potrawy
bułki z farszem pieczarkowym 207bazylią i czosnkiem (w słoiczku Kamis) Mąkę przesiać. W połowie wody rozpuścić drożdże, dodać do mąki i połączyć z resztą składników. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki (ja wyrabiam mikserem z końcówkami do drożdżowego przez około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Boczek pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza z chipsami z samami 288Tylko kolory na drzewach jesień nam dzisiaj przypomniały bo termometry pod wpływem ciepła oszalały. Grilla więc uruchomiłam i pizze z salami na nim zrobiłam. Wyszła soczysta na cieście chrupiącym i była znakomitym, obiadem bardzo sycącym. Składniki: 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru(...)mąki i dolewamy wody. Całość miksujemy ok. 10 sek., przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąk,i oliwę i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto można ponownie przykryć i odstawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Możemy
Moniki Smakołyki
Quiche serowe z boczkiem 209Dzisiaj przyrządzamy bardzo fajny i szybki obiad, a mianowicie drożdżowe quiche. Pychota! Takie podanie z pewnością przypadnie do gustu nie tylko Twojej rodzinie ale i znajomym, śmiało możecie przygotować taką porcję na imprezę. Quiche możecie również przygotować na kruchym spodzie, będzie smakowało równie pysznie :) Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży(...)szklanki mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić na 15 minut aby rozczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż podwoi swoją objętość, następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykładamy spód formy do tary
Niezły Młynek
Babka piaskowa cytrynowa 350Babka piaskowa to świetna alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych bab. Robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania. Jest lekko krucha, ziarnista, o wyraźnym cytrynowym smaku. Do tego duuużo lukru, dzięki któremu ciasto nie wysycha tak szybko i jest jeszcze bardziej cytrynowe. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru
Kulinarne Inspiracje
Drożdżowe bułeczki z indykiem i pieczarkami 183Drożdżowe bułeczki świetnie się sprawdzą na kolację, śniadanie czy drugie śniadanie. Możecie zabrać je wszędzie i na pewno zaspokoją Wasz głód. Takie właśnie bułeczki przygotowuje moja mama, często zabierałam je ze sobą do szkoły, gdzie skradały żołądki moich koleżanek :) Mam nadzieję, że Wasze żołądki też skradną. Porcja na 16 bułeczek Składniki: ciasto 560 g mąki łyżeczka cukru
Niezły Młynek
Naleśniki drożdżowe 192bardzo delikatne naleśniki drożdżowe to pyszna propozycja na śniadanie lub słodki lunch. Naleśniki drożdżowe swoją strukturą zbliżone są do amerykańskich pancakes, ale zamiast proszku do pieczenia zawierają drożdże. Jeśli znudzą się Wam już tradycyjne naleśniki, to koniecznie wypróbujcie naleśniki drożdżowe. Naleśniki są łatwe do zrobienia i smaży się je prawie bez tłuszczu, gdyż ciasto naleśnikowe zawiera masło. Naleśniki po usmażeniu(...)podczas składania jest dużą zaletą, gdyż nie mamy tłustych rąk. Naleśniki będą dobrze się zwijały/składały, jeśli ciasto będzie miało konsystencję gęstej lejącej się śmietany, a porcje ciasta wylewane na patelnię nie będą zbyt duże. Zbyt gęste ciasto i zbyt duże porcje to zdecydowanie zbyt grube naleśniki. U mnie naleśniki najbardziej smakowały z serkiem mascarpone i dżemem truskawkowym, chociaż
Kuchcik gotuje
Pizza na cieście razowym z brokułem,kiełbasą i kukurydzą 304miejsce na ok. 15-20 minut lub do czasu aż zaczyn zacznie się ” pienić”. Ciasto: 400 g mąki pszennej 650 100 g mąki pszennej razowej łyżeczka cukru 2 łyżeczki drobnej soli 3 łyżki oleju około 320-330 ml ciepłej wody zaczyn drożdżowy W misce umieścić mąki(...)przemieszać trzepaczką, by „napowietrzyć” ( można też mąkę przesiać przez sito. Zrobić wgłębienie. Na brzegach wsypać sól, a do wgłębienia zaczyn drożdżowy, cukier i delikatnie wymieszać widelcem. Następnie stopniowo dolewać wodę i mieszać dalej. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać jeszcze nieco wody. Na koniec dolać olej. Ciasto wyrabiać na dobrze oproszonej mąką stolnicy lub na blacie stołu
Niebieski kubek z kawa