ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:333/576)

Pieczone hot dogi pełnoziarniste 309

lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dosypać mąkę pełnoziarnistą - odpuściłam przesiewanie, ze wzgl. na jej grubość . Dodać cukier, szczyptę soli, żółtko oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy.   Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. W razie potrzeby można dolać

Grunt to przepis!
Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym 171

będzie ciasto. Im więcej mąki bezglutenowej – mniej wyrośnie i będzie bardziej kruche. Jednak bez względu na rodzaj mąki – będzie pyszne! Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 4 koperty Składniki Ciasto 150 g mąka orkiszowa 100 g mąka ryżowa 30 g masło klarowane lub olej kokosowy 8 g drożdże instant 75 ml mleko

Kucharzyca
Racuchy drożdżowe gruszkowe 167

takie racuszki drożdżowe z gruszkami chętnie sięgam co jakiś czas w kuchni. Ciasto jest wspaniałą bazą do innych owocowych farszów, np. z bananami, malinami, jabłkami. Przygotowuję je także z suszonymi owocami, najczęściej wybór pada na rodzynki, suszoną żurawinę, miechunkę (lekko kwaskowa) lub suszone daktyle i figi. Ostatnio powstała nawet wersja wytrawnych placuszków – z mrożoną kukurydzą, wyszły bardzo smaczne(...)pudru. Czasem urozmaicam i podaję racuszki z miodem lub konfiturą, taką jaką akurat mamy pod ręką, pasuje każdy słodki smak a rozpusta jest na całego! Zapraszam dziś na racuchy drożdżowe z gruszkami. Składniki: szklanka mąki pszennej + 1 łyżka 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki mleka 2 obrane duże gruszki 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli olej

Zasmakuj Kuchni
PIZZA GRZYBOWA W KSZTAŁCIE LODÓW 141

Naszła nas dziś ochota na pizze. Przygotowałam więc pizze w kształcie lodów. Mąż cieszył się jak małe dziecko zwłaszcza że środek to są jego ulubione składniki. CIASTO: 300 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka wody FARSZ: 1 opakowanie sosu grzybowego WINIARY 300 ml bulionu(...)cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i szklanką ciepłej ale nie gorącej wody. Przykrywamy miseczkę z drożdżami szmatką i zostawiamy 15 minut po przykryciem. Rozczyn drożdżowy mieszamy z mąkami. dodajemy olej i mieszamy. Wyrabiamy ciasto do uzyskania odpowiedniej konsystencji (nie może kleić się do rąk ale nie może być zbyt sztywne). Przykrywamy szmatką i zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. Ciasto

Kuchnia w oparach
Szybkie ciasto z jagodami i lukrem 205

lukru. Jak tylko się upiekło zaraz zeszli się chętni na degustację, udało się zrobić zdjęcia, bo zrobiłam dwie blaszki, podczas robienia zdjęć druga blaszka miała się już ku końcowi. Ciasto szybkie i łatwe w wykonaniu, może dacie się skusić i sami je zrobicie?. Składniki na dwie średniej wielkości blaszki: 85 dag  mąki pszennej 7 dag świeżych drożdży 8 łyżek(...)soku z cytryny 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i  zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia w szczelnie zakrytej misce folią spożywczą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt

Apetyczna babeczka
Drożdżowy chleb z garnka – orkiszowy z kuskusem 134

zakwasie, więc zastanawiałam się czy brać udział we wspólnym wypiekaniu. Wiem jednak,  że nie wszyscy jeszcze “zaprzyjaźnili” się z zakwasem, więc postanowiłam wypróbować przepis ten przepis. Drożdżowy chleb z garnka, z mąką orkiszową, żytnią i z kuskusem.  Niech nam się upiecze! Składniki na chleb o wadze 750 g 80 g suchego kuskusu 8 g świeżych drożdży(...)przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie studzimy. W 300 ml wody rozpuszczamy drożdże i mieszamy z przestudzonym kuskusem, mąką i solą. Całość krótko wyrabiamy, aż się wszystko połączy. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej około 30 minut. Następnie przykryte wstawiamy je do lodówki na około 6 – 12 godzin. Po upływie wymaganego czasu wyjmujemy  ciasto z lodówki

Tajemnice Smaku
Kurczak w cieście francuskim 634

dusić do odparowania wody.3. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję mięsa, a na nią ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy).4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec

Kuchnia domowa Ani
Wspomnienie z dzieciństwa – chałka z masłem i szklanką mleka 228

szklanki cukru ( można dać mniej ) szczypta soli 4 żółtka + jajko do posmarowania 200 ml ciepłego mleka 115 g miękkiego masła zaczyn drożdżowy Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, żółtka, zaczyn i mleko. Ciasto wyrobić. Dodać miękkie masło i wyrobić ponownie ciasto, najpierw w misce, następnie przełożyć na blat oprószony mąką i zagnieść na elastyczne i gładkie. Ciasto jest nieco

Niebieski kubek z kawa
WYTRAWNA TARTA NA JAGLANYM SPODZIE (WEGAŃSKA, BEZGLUTENOWA) 158

moment, w którym danie było gotowe do degustacji (a raczej błogiego obżarstwa;-)).  Składniki na 1 dużą formę o średnicy 30 cm + 4 małe foremki o średnicy 9 cm: ciasto: 5 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 2,5 szklanki suchej), 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano. sos: 1/2 marchewki(...)łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. wegański "parmezan": pół szklanki ziaren słonecznika, 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonej cebuli. Wykonanie: ciasto: Kaszę jaglaną namaczamy na noc. Przed gotowaniem przepłukujemy kilkakrotnie wrzątkiem, a następnie zimną, filtrowaną wodą (zabieg ma na celu usunięcie goryczki). Zalewamy wodą na wysokość

Jeść, by żyć w zdrowiu
Cebulak na obiad 180

Ostatnio objadałam się mini cebulakami, dlatego postanowiłam przygotować w domu wersję obiadową. Co prawda różniącą się od tych sklepowych cebulaków praktycznie wszystkim: wyglądem, ilością farszu

Niezły Młynek
Oszukana drożdżówka z owocami 203

Pyszne ciasto, które wyrasta naprawdę wysokie więc jest co ukroić. W smaku podobne jest lekko do drożdżowego ale nie zawiera drożdży . Na wierzchu położyłam truskawki z rabarbarem. Przepis znalazłam na blogu Ewy   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 jaja 4,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju (najlepiej w temp pokojowej) 1 szklanka mleka ( też w temp pokojowej) 1 szklanka

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sylwestrowe mini bułeczki z kminkiem i fondue serowym 266

Powoli szykujemy się do zabawy sylwestrowej i musimy przygotować przystawki naszym gościom. Najlepiej aby były szybkie w wykonaniu, smaczne i na ciepło. Takim fajnym rozwiązaniem są

Niezły Młynek
JABŁKA Z ZAJĄCEM 191

Owocowej tęsknoty ciąg dalszy. Tak jak nie ma u mnie dnia bez warzyw, tak nie może być weekendu bez ciasta! Ponieważ w perspektywie, i to całkiem bliskiej, pojawią się mazurki, sernik, makowiec, babka drożdżowa, ten weekend musiał należeć do ..... szarlotki! Choć to zupełnie nie w porę, smakowała cudownie.Oblicze szarlotki nastroiłam wiosennie wyciętymi z resztek ciasta zajączkami. Korzystałam z wypróbowanego już

KUCHARNIA
Rustykalna pizza wiosenna 235

Swój kolor spód zawdzięcza buraczkowemu puree. Delikatnie słodkawy spód i wyraziste dodatki w postaci bazyliowego pesto, słonej fety i soczystych warzyw, tworzą niebanalną całość w smakach wiosny. Z porcji ciasta, jakie wychodzi z przepisu, zrobiłam trzy niewielkie pizze ale można też zrobić jedną dużą i dostosować czas pieczenia. Pizza jest pyszna i ładna, jak obrazek. Już sam jej widok przyprawia(...)pieprz olej Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Drożdże dokładnie rozpuść w letniej wodzie. 2. Mąkę uformuj w kopczyk, zrób w nim dołek i wlej do niego drożdżowy rozczyn. 3. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć elastyczne ciasto - co jakiś czas podsypuj mąką, jeśli będzie zbyt kleiste. 4. Gotowe ciasto podziel na 3 części i odstaw na ok. 15min. Dodatki: 1. Szparagi oczyść

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek). 263

trwa w najlepsze, więc zapraszam Was na puszyste mięciutkie bułeczki drożdżowe z nimi w roli głównej. Jakiś czas temu publikowałam przepis na Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami , a dziś przedstawię Wam nieco inną recepturę. Ciasto jest mięciutkie, nadziane dżemem, a przysłowiową wisienkę na torcie stanowi soczysta truskawka. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe! Jak smakują po wystudzeniu to nie wiem(...)zniknęły niemal natychmiast! To chyba najlepsza rekomendacja :). Chętnych zapraszam po przepis. Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek):  na 8 sztuk 300 g mąki tortowej 15 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłej maślanki 50 g roztopionego masła 5 łyżek cukru szczypta soli 1 łyżeczka oleju

Rozpustne gotowanie