zjemy. No tak, nie zawsze się udaje. Zawsze jednak można się starać tak zagospodarować nadwyżki jedzenia, aby uniknąć wyrzucania. Dzisiaj pokażę Wam sposób na czerstwą chałkę lub zwyczajne ciasto drożdżowe. Kiedy podeschną odrobinę, to już nie za bardzo chcemy je jeść, prawda? Można jednak zrobić z nich pyszny pudding i zjeść go ze smakiem. Składniki: 500 g chałki (może być(...)mleka 200 ml śmietanki 36% (ewentualnie 30%) 2 łyzki cukru waniliowego 50 ml rumu 1 łyżka brązowego cukru do obsypania przed pieczeniem Chałkę pokruszyć i zalać mlekiem. Odstawić aż ciasto wchłonie w miarę równomiernie mleko. Śmietankę roztrzepać z jajkami, cukrem waniliowym i rumem. Całość wlać do namoczonej chałki. Lekko przemieszać i przełożyć do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy
Codzienna kuchnia niecodziennadobrze piecze i gotuje choć… jak sama twierdzi nie czuje do tego powołania i zwyczajnie nie lubi tego robić. Choć czasem pokusi się o element zaskoczenia (np. zrobi ciasto drożdżowe, do którego ja sama zabieram się tak dłuuugo – chyba miało być już na weselu Mieszka i Dobrawy zaserwowane ;)), to zazwyczaj w sprawach kuchennych przyjmuje postawę ostrożną i ostrzegającą(...)robisz to po raz pierwszy! (a więc zakalec i Armaggedon pewne) – a jak się nie uda? (ton ponurej pewności) – za godzinę goście przychodzą, a Ty będziesz jeszcze ciasto piekła (bo się jeszcze poparzą przy jedzeniu ciepłego). Na szczęście tylko w kuchni wychodzi jej sceptycyzm, we wszystkich innych sferach życia czuję jej niesamowite wsparcie. Pamiętam jak byłam mała pojechałyśmy
Szybko Tanio Smaczniemusimy użyć kupionej. Została ona wpisana na listę rzeczy do zrobienia i od razu po powrocie ze świątecznego odpoczynku upieczona, zjedzona i ze spisu wykreślona. W czasie, gdy drożdżowe ciasto wyrastało, z ciekawością oglądaliśmy zawodowców zaplatających chałkę nawet z ośmiu warkoczy. Nasza miała tylko 4 warkocze, ale za to nadrabiała wyjątkowo maślanym smakiem i chrupiącą kruszonką. Składniki na chałkę Chałka
niecodziennikparyposypane cukrem pudrem lub z owocami. Dziś mam ochotę przypomnieć sobie te wesołe czasy :) U mnie śniadanie z goframi w roli głównej. Żeby nie było tak tradycyjnie, upieczone z ciasta drożdżowego. Składniki: 20 dag mąki 1 dag drożdży 250 ml mleka 1 cukier waniliowy 1 jajko 3 łyżki masła olej do smarowania gofrownicy Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wlać resztę mleka, dodać cukier waniliowy, wymieszać i ponownie odstawić na 10 minut. Masło stopić, przestudzić, wymieszać z żółtkiem i dodać do ciasta i starannie zmiksować. Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Białko ubić na sztywno, dodać do ciasta, lekko zamieszać. Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem i piec złociste gofry. Podawać posypane
Tradycyjna Kuchniazupełnie inny posmak (przed obróbką termiczną smakuje jak groch), kolor (żółty), nie zawiera glutenu i raczej nie nadaje się do lekkich wypieków . Nie zrobicie z niej wyrośniętego ciasta drożdżowego czy puszystych gofrów tak łatwo jak z mąki tortowej. Mimo to ma dość szerokie zastosowanie w kuchni, możemy jej użyć np do: zagęszczania zup i sosów – zwłaszcza tych(...)dość sycące. Szczególnie polecam Wam indyjskie chlebki, bardzo proste w przygotowaniu (niedługo postaram się wrzucić przepis) i wrapy, które znajdziecie tutaj jako zdrowszy zamiennik bułki tartej i jajka w ciastach czy kotletach – jest kleista, scali ciasto, nada się także na panierkę. Niedługo na blogu na pewno pojawi się jakiś prosty przepis, tymczasem piszcie w komentarzach, czy macie jakieś swoje
Powiedz dietom nieMamy sezon na rabarbar więc postanowiłam upiec drożdżówki z kruszonką . Są bardzo smaczne , zawsze piekę większą ilość , szybko znikają z talerza. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kilograma mąki pszennej 0,5 szklanki ciepłego mleka 50 gram drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru 0,5 kostki margaryny Kruszonka: 150 gram maki pszennej 80 gram cukru 100 gram masła Dodatkowo: kilka(...)łyżek cukru 1 jajko Sposób przygotowania: Z drożdży,mleka ,cukru i odrobiny mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy kulki i delikatnie spłaszczamy . Rabarbar kroimy na małe kawałki i układamy
Bajeczna Kuchniakuli. Jeśli podczas wyrabiania ciasta uznacie, że za mało się ono lepi można dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto przykrywamy (ja zakrywam pokrywką, ponieważ wyrabiam ciasto w specjalnej misce do ciast drożdżowych) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki na pizze. Pieczarki obieramy i kroimy na pół, a następnie na plasterki. Obie papryki kroimy(...)gyros przygotowujemy z tego przepisu (oczywiście mniejszą ilość, na pizze wystarczy nam około 1/2 małej miseczki kawałków kurczaka, resztę podajcie do obiadu lub zużyjcie do sałatki). Gdy ciasto na pizzę wyrośnie kładziemy je na spryskanej oliwą z oliwek blaszce (u mnie 30 cm) i ugniatając ręką rozprowadzamy. Następnie robimy w nim kilka dziurek widelcem, po czym smarujemy sosem (u mnie
Słodkie okruszkiżeglarkę przystało! :) Za Wasze zakrętasy też będę trzymać kciuki. Wyjdą na pewno pięknie! :) Dla ułatwienia zamieszczam w przepisie link do filmu z "instrukcją obsługi." :) Skorzystałam z własnego przepisu na ciasto drożdżowe, które jest wyśmienite i bosko się z nim pracuje. Podawałam go już przy okazji rwanych bułeczek, jednak przypomnę Wam je jeszcze raz: Składniki na 25 bułeczek (wielkości muffiny(...)soli 60 gramów cukru 2 jajka 60 gramów masła minimum 82% 1 cukier z prawdziwą wanilią 150 ml letniego mleka mielony cynamon mielony kardamon brązowy cukier masło do posmarowania ciasta Wykonanie: Podgrzej w rondelku mleko do temperatury ciała, rozpuść w nim drożdże oraz oba cukry, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. W tym czasie
Garniec MagalieJeśli próbowaliście kiedyś d omowych rogali z orzechami na pewno spodoba się Wam ich czekoladowa wersja. W sumie rzadko jem czekoladowe ciasto drożdżowe, a szkoda, bo jest pyszne! Planuję to nadrobić w najbliższym czasie :) Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki margaryny 4 łyżki kakao 50 g drożdży 1 jajko + orzechy laskowe(...)Nutella) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z resztą cukru, margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto łyżką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut, w tym czasie ma podwoić swoją objętość. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie nadzienia. Orzechy laskowe
CiastkozercyMuszę przyznać, że ciasto drożdżowe udało mi się zepsuć tylko jeden raz i to przez drożdże instant. Niestety. Ostatnio ganiałam za świeżymy przez dwa osiedla i... nic. Trochę mnie to rozdrażniło, bo już nastawiłam się na pieczenie drożdżowych rogalików i zmusiłam się do użycia kolejny raz tych suszonych. Tym razem się udało. ;) Miałam ochotę na coś słodkiego - niesłodkiego i takie(...)pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy do niej jajka w temperaturze pokojowej i wsypujemy drożdże. Mleko podgrzewamy tak, by było letnie i również wlewamy je do ciasta, zaś zaraz po nim dodajemy wystudzoną margarynę. Jeśli z jakiegoś powodu ciasto jest zbyt rzadkie, należy podsypać je jeszcze mąką. Całość wyrabiamy przez przynajmniej kilka minut, by nie kleiło się
Kuchenna KontrrewolucyaUwielbiam ozdoby świąteczne,które są zrobione własnoręcznie....niesamowicie cieszą.Dzisiaj proponuję Wam piękny świąteczny wieniec z ciasta drożdżowego. Składniki: 500 g mąki 350 ml mleka 70 g masła lub margaryny 40 g cukru 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 1 jajko Zrobić rozczyn: drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 2 łyżkami cukru.Wsypać tyle mąki by rozczyn miał konsystencję(...)śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 25 min. Roztopić masło.Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki,cukru i żółtka.Wlać masło i wyrabiać ok 5 min,aż ciasto będzie gładkie.Odłożyć do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto podzielić na 4 części.Z jednej uformować 2 wałki,zlepić je końcami i spleść.Połączyć,tworząc mały wieniec.Zrobić to samo
Niespełnione zdolności kulinarneświeże drożdże i rozpoczęłam pieczenie. Ciasto na ślimaczki ładnie wyrosło, bo akurat wyszło słońce, i miałam pod ręką włoską mąkę do pizzy. Ziołowe ślimaczki z cukinią Składniki: na ciasto drożdżowe, identyczne jak do pizzy kostka świeżych drożdży 2 1/2 szklanki włoskiej mąki do pizzy 1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłej wody farsz(...)suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego majeranku sól plus oliwa do posmarowania wierzchu ślimaczków Przygotowanie: W dużej misce mieszamy drożdże z solą i przesianą mąką, dolewamy wodę i oliwę, stopniowo. Ciasto wykładamy na silikonową matę i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne, przez 10 minut. Ciasto wkładamy do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzewamy
Moja smaczna kuchniatrafiłam. Bułeczki rozpływają się w ustach, a Potomek zajadał ze smakiem, bez większych problemów. Polecam na śniadanko z masełkiem i konfiturą. Jeśli nie macie czasu na poranne zarobienie drożdżowego ciasta, spokojnie można je przygotować wieczorem, a rano, siup i do piekarnika! SKŁADNIKI 2 szkl. mąki 1/2 szkl. mleka 40 g masła 10 dag świeżych drożdży 1 łyżka oleju 2 jajka
zabawa smakiemDrożdżówki z serem upiekłam z mąki krupczatki, a nie z tortowej. Pierwszy raz piekłam ciasto drożdżowe z mąki krupczatki, a zrobiłam to za namową Aliny Gniewkowskiej. W książce Współczesna kuchnia domowa z 1927 roku pisze: „ W Rosji używają mąkę krupczatkę, która w użyciu pęcznieje, jest ona wydatniejszą od miękkiej, używanej w Kongresówce. Dla tych przyczyn, używając mąkę krupczatkę, trzeba użyć(...)więcej mleka. Niektórzy twierdzą, jakoby krupczatka niezdatna była do bab, ale w praktyce przekonałam się, że nie ma lepszej mąki i tylko krupczatkę używałam do rozmaitego ciasta, jako do bab i zawsze z dobrym skutkiem .” ciasto: 600 g mąki krupczatki, 16 g suchych drożdży, 260 – 280 ml mleka, 4 jajka, 160 g cukru, 100 g masła, nadzienie : 600 g sera
królestwo garów