ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:180/576)

Duńska sztuka i prawie duńskie drożdżówki. Z marcepanem i porzeczkami 127

Chaplin - the musical . Oczywiście, jak zwyczaj nakazuje, zabrałam ze sobą przekąski. Tym razem upiekłam orzechowe ciasteczka (o których innym razem) i drożdżówki z porzeczkami. Puszyste, maślane ciasto drożdżowe połączyłam z typowo duńską masą marcepanową: mazarin masse . To tylko marcepan, cukier, masło, jajka i mąka, a smakuje naprawdę wybornie. Dzięki niej bułeczki nabierają migdałowego smaku i niesamowitej wilgotności. Dla przełamania słodyczy(...)niej płasko kawałki ciasta. Odstawić do napuszenia na 15-20 minut. Po tym czasie posmarować bułeczki mlekiem, posypać migdałami i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Ostudzić. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Ani . Przepis na masę marcepanową mam z pracy, połączenie jej z porzeczkami jest już niemal duńskim klasykiem, a puszyste, maślane drożdżowe jest uniwersalne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie drożdżówki z serem 196

pasują do ich rączek. Po chwili zostają już tylko… słodkie okruszki Gdy ja robię szybkie zdjęcia dla Was… jakaś mała łapka sięga po moją drożdżówkę Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 duża łyżka masła(...)sernik z wiaderka (ja dziś taki miałam) 30 g masła w temperaturze pokojowej 80 g cukru 2 żółtka Dodatkowo: 1 jajko i cukier puder Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Mieszamy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsc na 10-15 minut, aby nasz zaczyn ruszył. Do większej miski wsypujemy

Słodkie okruszki
Chałka i bułeczki drożdżowe maślane . 118

Zapraszam dzisiaj na pyszną chałkę i bułeczki maślane z nutellą i powidłami śliwkowymi . Takie pyszności nadają się do kawki jak i na śniadanie :)   Składniki na ciasto drożdżowe : 500 g mąki  1 cukier waniliowy 100 g masła 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka ciepłego mleka  60 g drożdży  Nutella  powidła śliwkowe Kruszonka: 100 g mąki

Sama słodycz i szczypta chili
Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym 290

Wszelkiego rodzaju paszteciki z ciasta drożdżowego to u nas absolutny klasyk jeśli chodzi o imprezy. Zawsze trafiają na stół, bo są łatwe i nieskomplikowane a ich przygotowanie ułatwia fakt, że w zamrażalniku zawsze staram się mieć gotowy farsz. :-) Tym razem proponuję je w mięsno-szpinakowej odsłonie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko 250g margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki

Szefowa kuchni
Bułeczki na mleku 140

Bułeczki z ciasta drożdżowego na mleku - delikatne, puszyste i przepyszne rozpoczęcie wolnego od pracy dnia. Nie są słodkie, zaledwie lekko słodkawe i można je jeść zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i dżemem czy miodem. Ja zrobiłam 16 sztuk małych bułeczek, ale jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na mniej większych porcji i zrobić większe buły. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
JAGODZIANKI 172

jednej płaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym  nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam na około 15 minut aby podrosły(...)rozczyn z drożdży i zaczęłam mieszać.  Wlałam mleko.  Wbiłam jajko.  Wsypałam cukier.  I cukier wanilinowy.  Na koniec wlałam olej. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce  na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.   Jagody umyłam. Posłodziłam. Można posypać jagody łyżką mąki ziemniaczanej.   Wracajmy do ciasta. Przez chwilę wyrobiłam je. Podzieliłam

potrawyregionalne
Bułeczki bao z warzywami 79

Bułeczki bao to ostatnio mój ulubiony sposób na spożytkowanie w lodówce zalegających warzyw. Okrągłe bułeczki z elatycznego, drożdżowego ciasta, nadziewa się farszem warzywnym, a następnie podsmaża na patelni, żeby ładnie zarumieniły się od spodu i potem dusi po dodaniu wody, na tej samej patelni. Pyszne, lekkie i delikatne bułeczki zajadamy po uprzednim zamoczeniu w orientalnym sosie. Farsz do bułeczek(...)się najlepiej, ale też można dodać paprykę, kukurydzę, mrożony groszek, szpinak, brokuły. Do tego koniecznie świeży imbir i czosnek oraz sos sojowy. Wszystko razem podduszone, po ostygnięciu załadowane do drożdżowych bułeczek. Odkąd zrobiłam te bułeczki po raz pierwszy, często powtarzam przepis, wtedy kiedy mam resztki różnych warzyw w lodówce, które wołają o wykorzystanie. Bułeczki można przechowywać w lodówce do kilku

Cooking for Emily
drożdżówki z serem 157

Domowe drożdżówki :) na pewno dobre i smaczne :)  Robimy klasyczne ciasto drożdżowe z 1 kg mąki, pół kost. drożdży, kostki masła, szklanki cukru, szklanki ciepłej wody lub mleka... do pół kg twarogu dodajemy trochę cukru, cukier waniliowy, śmietanę jak nie mamy to jogurt,  można również dodać dżem, konfiturę ... wszystkie składniki łączymy ze sobą i ... ciasto dzielimy, wałkujemy, nakładamy twaróg

chleba naszego
Najlepsze oponki serowe 375

wiem, że ten jest najlepszy bo już kilka innych przerobiłam. Proporcje odpowiednie, ciasto miękkie, ale elastyczne i oponki wychodzą przepyszne. Jeśli nie macie dużo czasu żeby poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe na zwykłe, tradycyjne pączki to takie oponki serowe będą w sam raz dla Was. Koniecznie je usmażcie bo karnawał się kończy! Smażyliście już w tym roku faworki? Przypominam

Smaczna Pyza
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 341

nieotwieraniu piekarnika. Przez zagotowanie mąki z wodą, mlekiem i tłuszczem włókna glutenu w mące miękną i nie są w stanie wytworzyć tak długich i elastycznych połączeń jak choćby w cieście drożdżowym – ptysie stają się przez to bardziej kruche, a na ich powierzchni po upieczeniu, dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia

Karo in the Kitchen
Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 199

Bardzo długo nie mogłam sie przekonać do dyni. Pamiętam smak ciasta drożdżowego z musem dyniowo-jabłkowym, który to strasznie mi nie smakował i chyba to było głównym powodem niechęci do naczelnego warzywa jesieni. Ale w tym roku naoglądałam się mnóstwa przepisów z wykorzystaniem dyni i większość wydawała się całkiem smaczna. Postanowiłam jednak upiec ciasto, a fakt, że ten przepis

FitKot
Tęczowy sernik z ricottą 180

truskawkowa +posypka do dekoracji      Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem

sama złodycz
Pączki arabskie z syropem migdałowym 317

Kiedy powoi swoją objętość, za pomocą łyżki, kładziemy pączki na średnio rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 4. Trwa to trochę dłużej niż przy tradycyjnym cieście drożdżowym. Możemy sprawdzić patyczkiem czy pączki nie są surowe w środku. 5. Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 6. Do garnka wlewamy wodę, sok z cytryny

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ślimaczki z budyniem i ananasem 75

rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Mleko powinno być ciepłe ale nie gorące. Dodać do mleka pokruszone drożdże, wymieszać. Teraz już kolej na mąkę i jajko, sól. Dokładnie zagnieść jak każde drożdżowe ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość można je rozwałkować. Uformować ciasto na kształt prostokąta. Na górze rozłożyć budyń i ananasy. Zawijać od szerszego boku do środka. Następnie

Kuchnia Pokoleń
Pizza z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką 313

wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde). Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około 30-45 minut. Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki (bez ogonków) i pokrojoną

Słodkie okruszki