ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:178/576)

PĄCZKI BEZGLUTENOWE Z NADZIENIEM JABŁKOWYM 183

niezmiennym jest fakt, że pączki muszą być. Obowiązkowo!     Poniższy przepis w całości znajdziecie na drugim blogu, pod adresem: http://karmel-itka.pl/paczki-nadzieniem-jablkowym/ .     Podczas przygotowywania ciasta drożdżowego najważniejszy jest etap wyrabiania. To właśnie wtedy uwalniają się z mąki glutenowej frakcje białek gliadyny i gluteniny, które podczas ugniatania łączą się ze sobą, tworząc gluten, który odpowiada

W kuchni Karmel-itki
Stollen 266

ilością bakalii. Znajdziemy w nim rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową, jak również w środku skrywa się pyszny marcepan. . Bardzo byłam ciekawa jego smaku, bo trochę niecodzienne jest leżakowanie drożdżowego ciasta przez okres 5 tygodni. Nie mniej jednak się nie zawiodłam, na prawdę polecam wykonanie tego ciasta ! Przygotowujemy je już teraz, bo jest to w sumie ostatni dzwonek, a rozpakowujemy

charlotte gotuje
Makowiec zawijany 834

tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z książki znanej blogerki  "Moje wypieki i desery " Niezwykle delikatne ciasto drożdżowe i wilgotne nadzienie makowe zachwyciło nie tylko mnie ;) Dobre nawet po 3 dniach od zrobienia ;)2 rolady o wymiarach 31 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia: 40 - 45 minutSkładniki:Ciasto

Słodkości i nie tylko
Brioszka dwukolorowa 141

Może to nie jest do końca brioszka ,a w planach była dwukolorowa brioszka i pięknie spleciona itd , ale po przebojach z ciastem drożdżowym [ nie będę już tu opisywać co i jak] i tak w ogóle jestem zadowolona , że coś z tego wyszło.Na blogu jest zawijaniec z masą i tam można zobaczyć zdjęcia jak to mniej więcej zrobić(...)minut.Do mąki dodać zaczyn, jajka, sól i mieszać przez 3 minuty a potem powolutku dodawać miękkie masło.Zajmie to jakieś 20 minut (taki mini sekret żeby powoli masło dodawać ;) ciasto będzie trochę klejące. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] Podzielić na połowę, do jednej części

Moje domowe kucharzenie
Jagodzianki 333

wyszły przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepsze jakie do tej pory jadłam.Nawet na drugi dzień są mięciutkie i puszyste.  Polecam je Wam z całego serca! :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant szczypta soli 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl mleka 80 g masła jajko Nadzienie: 16 łyżek jagód 2 łyżki

Smakołyki Asi
Pizza z patelni (bez drożdży) 127

pizzę. Tym razem pizza robiona na patelni, na bardzo cienkim cieście bez drożdży. Pizza jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, bo nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. Samo ciasto bardzo przypadło mi do gustu, bo jest lekko chrupiące. Od tej pory będzie to chyba moje ulubione cienkie ciasto na pizzę. Dodatki można dobrać dowolne. U mnie to ketchup(...)Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki. Kotlety pielone pokroiłam na cienkie paseczki. Razem z cebula przesmażyłam je na oleju. Wszystkie składniki na ciasto umieściłam w misce. Wymieszałam je najpierw łyżką, a następnie zagniotłam ręką na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulkę i rozwałkowałam na okrągły placek o średnicy ok. 22cm. Patelnię o podobnej średnicy posmarowałam delikatnie olejem, rozgrzałam i włożyłam

Waniliowe Improwizacje
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 133

każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest

Kulinarne przygody Gatity
Biszkoptowe ciasto z porzeczkami 140

każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest

Kulinarne przygody Gatity
Marchewkowo szczypiorkowy drożdżowy warkocz z serowym farszem 195

Ciasto drożdżowe zyskało piękny kolor dzięki startej marchewce oraz oryginalny smak za sprawa szczypiorku. Z każdego kawałka wypływa ciągnący ser. Tak przygotowane danie może być chlebkiem do dań głównych lub rodzajem pizzy z sosem. Ciasto: 2 ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 marchewka ½ pęczka szczypiorku 1 szklanka letniej wody

VioletoweKucharzenie
Kołocz śląski z serem 194

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kołocz śląski z serem  Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 550g Mleko – 250 ml Drożdże – 50g Cukier – 50g Masło – 70g Wanilia – nasiona z 2 lasek Szczypta soli Żółtka – 4 sztuki Masło i bułka tarta do posmarowania foremki

Kuchnia Bon Appetit
Sylwestrowe Finger food czyli szybkie propozycje przekąsek na zimno i gorąco 619

niemarnujjedzenia  5. Klasycznie Bruschetta musi się pojawić na każdej imprezie   6.  Róże z ciasta francuskiego z serem i szynką . 7. Mini hot-dogi czyli parówki w cieście drożdżowym 8. Mini kotleciki mielone 9.  Pieczarki faszerowane boczkiem i żółtym serem   Genialne na ciepło oraz na zimno.. 10. Muszle faszerowane mięsem mielonym 11.  Paluszki serowe

Wylizany Rondel
Chrupiące rogaliki na zsiadłym mleku 200

wykorzystać je do czegoś innego niż do picia..i tak  tutaj   natrafiłam na rogaliki z małym dodatkiem tego mleka..no i wzięłam się do pracy..zagniotłam ciasto drożdżowe i tak podczas zagniatania zastanawiałam się do czego jest potrzebna kostka masła..tak to jest jak przeczyta się tylko składniki [i to w pośpiechu]..opis jak to opis..wiadomo

Moje domowe kucharzenie
DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI I SEREM 223

Rewelacyjne drożdżowe ciacho pełne pysznego, waniliowego twarożku i słodkich śliwek - to jeden z ostatnich hitów wśród internetowych przepisów. Musiałam więc i ja go wypróbować :) Zaczerpnęłam recepturę z bloga "100 smaków"  - dziękuję bardzo za przepis :)  Ciasto okazało się banalnie proste

Słodko-Słony Świat Ilony
Róże z ciasta duńskiego. 192

Ciasto duńskie (półfrancuskie drożdżowe) jest połączeniem ciasta francuskiego z drożdżowym, jest chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne!!! Przygotowałam te bułeczki na śniadanko, podałam je z kubkiem gorącego mleka i powiem szczerze, że skradły moje serce. Polecam! Składniki na róże z ciasta duńskiego ciasto duńskie przygotowane według  tego przepisu roztrzepane jajko do posmarowania cukier puder do dekoracji

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania