ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:178/576)

Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem 175

Wytrawny wypiek drożdżowy, który można przygotować w dowolnej formie. Ja zrobiłam coś na kształt słoneczka z "paluchami" do odrywania, ale też (niestety bez zdjęć) w formie muffinów (zwinęłam z farszem w roladę, pocięłam w grube pasy-wysokość wgłębień w formie do muffinów, powkładałam i upiekłam-pięknie wyrosły!). Świetne wyjdą też rollsy, bułeczki, paluchy, wieniec czy inne zawijańce ;)  Każdy sposób(...)prosty jak konstrukcja bata) możemy dopasować dowolnie. Można je z powodzeniem zaliczyć do kategorii finger food, bo najlepiej je jeść właśnie ręką ;) Składniki na 2 "słoneczka" jak na zdjęciu: Ciasto drożdżowe: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży (lub 7-8g suchych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego

Kolorowy Przepisownik
Słodkie bułeczki mleczno-maślane 261

niskiej prędkości. Wbijamy jedno całe jajko, zaczynamy zagniatanie na średniej prędkości, poziom 4. Powoli wlewamy do składników mleko. Nie musi być ciepłe, ale powinno być w temperaturze pokojowej. Zagniatamy ciasto drożdżowe przez 8-10 minut. Jeśli jest bardzo mokre, dosypujemy po 1 płaskiej łyżce mąki z zapasu. Po 8-10 minutach powinno już być elastyczne, miękkie i zacznie odchodzić

Karo in the Kitchen
Drożdżowe rogaliki cynamonowe z mąki pełnoziarnistej 197

suszoną żurawiną. Te z dodatkiem suszonych owoców są bardziej soczyste od środka, pyszne do porannej kawy. Swoją drogą, kawa i ciastko to dla mnie połączenie idealne na śniadanie :)  Ciasto drożdżowe (ok. 16 rogalików): - 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka pszenna do podsypywania (np. krupczatka) - 0,5 kostki drożdży - 100 ml ciepłej mleka/wody - szczypta soli - 1 łyżka cukru do drożdży

Corner With Recipes
Cynamonowa drożdżówka do odrywania 286

wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. 4. Przed końcem wyrastania ciasta rozpuścić 70 g masła i odstawić. 5. Formę keksową (o długości 25 cm) wysmarować masłem, odstawić. 6. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę wysypaną mąką lub matę silikonową (bez mąki), zagnieść i uformować wałek o długości ok. 50 cm. Cienko rozwałkować, aby powstał prostokąt o wymiarach

Domowa Cookierenka Agi
Wytrawne ciasteczka serowe zawijane z farszem 153

Jeżeli lubicie pizzę, a myślę że tak, bo kto jej nie lubi, to zapewniam Was, że polubicie serowe ciasteczka. Są osoby, które nie tolerują ciasta drożdżowego i po jego zjedzeniu źle się czują. Myślę, że ciasteczka w których nie ma  drożdży i proszku do pieczenia z pewnością przypadną Wam do gustu. Tak jak w przypadku pizzy, ciasteczka można

Jadło i czytadło
Ptysie z bitą śmietaną 340

kulinarnych. Możemy je przygotować na słodko, na słono, a także upiec groszek ptysiowy do zup. Nie należy ono do gatunku trudnych w wykonaniu, tu moim zdaniem, prym wiedzie jednak ciasto drożdżowe. Wszyscy znamy ptysie, ale nie każdy wie, że „nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu”. Przyjrzyjmy

mojewypiekiinietylko
Odrywane bułeczki drożdżowe z pieczarkami i mozzarellą 162

sprawdzają się też jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Jednym słowem uniwersalne. Przepis ich wykonania jest bardzo prosty i wychodzi nawet tym, którzy nie bardzo lubią pracę z ciastem drożdżowym. Polecam :) Składniki ( blaszka 35x25 ) - 4 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 40 gram drożdży świeżych - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki soli - 0,5 szklanki mleka - 0,5 szklanki wody(...)zasypuję je cukrem i zalewam lekko ciepłym mlekiem wymieszanym z wodą. Odstawiam na chwilkę ( ok. 10 minut ) aby drożdże " ruszyły ". Dodaję rozbełtane jajko, olej, sól i pół łyżeczki ziół. Ciasto dokładnie wyrabiam, ja robię to ręcznie i zagniatam. Formuję kulę, przykrywam czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe nieprzewiewne miejsce na około godzinę. W międzyczasie przygotowuję farsz : Oczyszczone pieczarki kroję

Kuchnia z widokiem na ogród
Calzone d'amore 249

pieróg i mamy włoskie danie w swojskiej postaci. A nadzienie pozostawiam Waszej wyobraźni. Mini calzone a'la bolognese mięso mielone Fix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra papryka, oregano) ząbek czosnku ciasto drożdżowe na pizzę (gotowe) Mięso mielone podsmażyłam na oliwie z dodatkiem startego czosnku. Gotowe mięso doprawiłam przyprawami do smaku. Fix przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Wlałam do mięsa

bastalena
Chaczapuri z ziemniakami i cukinią 266

Skąd pomysł na chaczapuri?Nie mam jednej odpowiedzi.Bo zaznaczyłam kiedyś przepis Tomka Woźniaka w Magazynie KUCHNIA.Bo kocham ciasto drożdżowe.Bo przygotowuję przepisy do zakładki "bistro maluch".Bo została mi niemowlęca papka ziemniaki + cukinia.Bo w tej zakładce chcę pokazać,że można gotować jednocześnie dla dziecka i dla siebie,nie brudząc przy tym stosu naczyń.I jeszcze jedno BO...Czytaj

bistro mama
Złocista chałka dyniowa 159

Chałka dyniowa jest wyjątkowo pyszna, mięciutka w środku, z chrupiącą skórką. Polecam Wam upiec takie na śniadanie. Nam najlepiej smakuje z masełkiem i kubkiem mleka "Filona" od Porcelany Bogucice. Ciasto drożdżowe dyniowe: 1 szkl puree z dyni 1/2 szkl ciepłej wody op. drożdży instant (7g) 3 jajka 100g rozpuszczonego masła 1/3 szkl c.pudru 1 łyżka soli 6 szkl mąki Kruszonka(...)temp. pokojową. Do miski przełożyć puree, jajka, ciepłą wodę, rozpuszczone masło, cukier puder, sól i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Po ok. 10 minutach, kiedy przestanie się kleić do rąk, odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach. Ciasto jeszcze raz wyrobić

Smakołyki Asi
Migdałowy wieniec drożdżowy z marcepanem… 174

prawda nie planowałam dodawać żadnych nowych przepisów przed świętami, ale tym po prostu musiałam się podzielić. To pyszne drożdżowe ciasto pachnące migdałami, ze słodkimi marcepanowymi żyłkami w środku zasługuje na to, by się nim podzielić. Zrobiłam je już dwa razy w tym tygodniu i zaręczam, że jest warte tej odrobiny pracy, której wymaga :)… Continue reading Migdałowy wieniec drożdżowy

brunetkawkuchni
Quiche grzybowy 231

przygotowuje się raz-dwa, a najmozolniejszą częścią przepisu, taką, która zajmuje najwięcej czasu jest oczyszczenie kurek:) Kiedy jednak czynność tą mamy za sobą, resztę wykonuje się błyskawicznie:) 1 op. drożdżowego ciasta na pizzę 400 g świeżych, oczyszczonych kurek 2 łyżki masła 1 cebula kilka plasterków parzonego boczku 1,5 szkl. kremówki 30% 4 jajka sos grzybowy Winiary 1/2 łyżeczki suszonego

Smaki Na Talerzu
Zawijane bułeczki "pizze" 188

także na zimno. Możemy serwować je solo lub z sosami lub smakową oliwą. Przygotowanie bułeczek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, wystarczy dobra organizacja pracy, a napracujemy się niewiele. Ciasto drożdżowe na bułeczki można przygotować już rano i włożyć je do lodówki ( spowolnimy proces rośnięcia ). Farsz z powodzeniem możemy przygotować nawet dzień wcześniej, przełożyć do pojemnika i schować do lodówki

kolorowotorcikowo
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 137

Miałam straszną ochotę na ciasto drożdżowe z jagodami. Niestety... sezon na jagody się jeszcze nie zaczął. Dlatego użyłam jagód ze słoiczka :) Wcześniej odcedziłam je na durszlaku, żeby obciekły z soku. Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szklanki letniego mleka Ciasto: 0,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła 3 jajka Kruszonka

The Sweet Damsel
Gigantyczna drożdżówka z gorzką czekoladą i słodkimi malinami 187

kilku dniach bez słodyczy Misiek dopadł w nocy do resztek z koszyczka wielkanocnego Miśki, zlitowałam się nad nim i piekłam Mu wielgachną drożdżówkę. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożczy 250 ml mleka roślinnego 100 g masła kokosowego 450 g mąki pszennej szczypta soli 100 g cukru 100 g gorzkiej czekolady dżem malinowy (miałam ostatni słoik na „czarną

greenscarf