ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:181/576)

Pączki - Serduszka z Malinową Konfiturą i Malinowym Lukrem 186

mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość

Słodka Strona
Kolorowe Donaty w Kropeczki 259

mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość

Słodka Strona
Pizza Pan 162

chodzi z tą Pizza Pan w Pizza Hut (chomik wczoraj zaskoczył). A tak całkiem serio to świetny pomysł na szybką pizzuchę i alternatywa dla nie zawsze udającego się ciasta drożdżowego. Sos biały też ściągam. Tak dla zmiany smaku. I żeby nie było, że ciągle mielone i kurczak, to dziś będzie z rybką. Pizza Pan Ciasto: 150g mąki pszennej 75ml ciepłej

bastalena
Święto hot doga 152

prawdę mówiąc nie będę świętować..w piątki nie jemy mięsa..ale  przepis na nie jest...mam okazję opublikować zaległy przepis..w sumie to tylko parówka w cieście drożdżowym..moje córki nie lubią typowych hot godów z sałatkami itp..i ja robię tylko takie bułki z parówką w środku , ewentualnie z serem..Moje ciasto wyrabiał automat do chleba

Moje domowe kucharzenie
Paluchy drożdżowe z salami i serem 187

Paluchy są lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Doskonale nadają się zarówno na kolację jak i na przekąskę na wycieczkę. Doskonałe na ciepło i zimno. Koniecznie wypróbujcie :) Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 6 plastrów żółtego sera 9 plastrów

Smakołyki Asi
Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :) 162

Drożdżowe wypieki to jedne z moich ulubionych . Najlepsza drożdżówka - wiadomo to ta od Mamy 😃 Chociaż muszę przyznać, że powoli dorównuje Mamie i udaje mi się zrobić równie pyszne ciasta drożdżowe. Prawdziwa drożdżówka to mąka pszenna, tłuszcz, cukier, jajka, niekiedy jakiś aromat czy także rodzynki. Najprostsze receptury przeważnie są najlepsze. Tym razem chciałam stworzyć drożdżowy wypiek w wersji zdrowszej(...)ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Drożdże powinny być gotowe za ok. 15 minut.  Do miski wsyp wszystkie składniki (oprócz musu z mango i maku), dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj ciasto rękoma do momentu aż będzie odklejać się od dłoni. Jest to ok. 10-15 minut. Ponownie odstaw do wyrośnięcia przykryte w misce ściereczką lub ręcznikiem papierowym.  Blat obsyp miską

Zdrowie na języku :P
UCIERANE CIASTO NA JOGURCIE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ 108

ramach przeglądu w zamrażarce odkryłam zakamuflowany pojemnik jagód :) Od razu pomyślałam o pysznym drożdżowym cieście z kruszonką, ale że czasu nie miałam zbyt wiele - wybór padł na ciasto ucierane.  Był czas, że wszelkie ciasta ucierane płatały mi figla :(   Mimo, iż zachowywałam wszystkie "przykazania" przy ich przygotowaniu (produkty miały jednakową temperaturę, ucierałam niezbyt długo, tylko do połączenia składników) zdarzało

Walijskie Pichcenie
Racuchy z jabłkiem i brzoskwinią 189

znam osoby, która odmówiłaby zjedzenia racuszków. Ja do nich mam słabość wyjątkową, bo to ciasto drożdżowe, a ono u mnie ciągle na miejscu pierwszym. Choć nie ukrywam, że wolę te z całym plastrem jabłka w środku, są one bardziej puchate od tych ze startymi owocami.Czytaj więcej

bistro mama
Drożdżówka serce 179

Dziś zamiast wpisu z zupką( a zupek mam znów sporo Wam do pokazania) będzie coś na słodko. Małe bułeczki odrywają się po upieczeniu..w sumie można też ciasto drożdżowe wyłożyć na dowolną blaszkę, ułożyć jakieś nadzienie, posypać kruszonką i też będzie dobrze. 2,5 szkl.mąki tortowej 3/4 szkl.mleka  1/4 szkl.cukru 7 g suchych drożdży  2 jajka(...)nadzienie Kruszonka 50 g mąki  25 g cukru  35 g masła Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.Posmarować marmoladą, zwinąć jak roladę.Pociąć w 2 -3 cm kawałki.Układać ,  raczej ustawiać je do foremki, odstawić do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Kotlety schabowe w cieście 152

Proponujemy kotlety schabowe w innym wydaniu. Zamiast panierki delikatne ciasto drożdżowe a kotlety zamiast na patelni pieczone w piekarniku.     Składniki: -plastry schabu -sól, pieprz naturalny -papryka słodka i chili -curry -suszona cebula i czosnek granulowany   Na ciasto ( porcja na 2 kotlety ): -1/2 dkg drożdży -1/4 łyżeczki cukru -100 ml ciepłego mleka -przyprawy j. w. oraz

Maminek kulinarny
bułki z mięsem 104

calzone dla każdego :)  Szybko się robi, bardzo smaczne :)  Do środka potrzebujemy  pół kg mięsa i przyprawy...sól, pieprz, paprykę, oregano i czosnek. wszystko razem łączymy :)  Ciasto drożdżowe zagniatamy z 2 szkl. mąki,  1/2 kost.drożdży, pół łyżeczki cukru,  szczypty soli i niecałej szklanki ciepłej wody. Mięso smażymy... po usmażeniu schładzamy. Potem wałkujemy ciasto, kroimy

chleba naszego
Uniwersalne ciasto serowo - olejowe i szybka chałka śniadaniowa 311

przygotowuje chałkę). Z dodatkiem cukru idealnie nadaje się do słodkich wypieków, z odrobiną soli stanowi podstawę do wypieku pizzy i innych wytrawnych wspaniałości. To ciasto jest idealną alternatywą dla ciasta drożdżowego. Nie musi rosnąć, natychmiast po przygotowaniu możesz wykładać je na blaszkę i piec. Smakiem nie ustępuje dożdżowemu. Przyjemne do współpracy, świetne do wałkowania. Polubisz to ciasto, jestem pewna. Polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puszysta pizza! 273

Wami moim aktualnym przepisem. Bo kto nie lubi pizzy? Ja piekę ją w domu regularnie i lubię mieć w lodówce zagniecione ciasto na awaryjny obiad. Utarło się, że ciasto drożdżowe lubi wyrastać w cieple i to prawda. Jednak nie wszyscy może wiedzą, że równie dobrą, a w niektórych przypadkach nawet lepszą metodą, jest pozostawienie zagniecionego ciasta na dużo dłuższy czas

Ratunku obiad
Chleb graham pszenny 146

ciepłym miejscu na całą noc. 2. Ciasto właściwe: Następnego dnia do rozczynu dodajemy wodę, sól, mąkę graham oraz tortową i olej rzepakowy. Wyrabi9amy całość mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a po upływie 1/2h ponownie wyrabiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie części ciasto do keksówek wysmarowanych tłuszczem

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżówki z truskawkami 164

chrupiącą kruszonką. Są rewelacyjne a najlepsze jeszcze letnie. Zbyt szybko znikały ale to chyba dlatego, że były takie pyszne. Drożdżówki na talerzu z kolekcji Miranda Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 150 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 jajko(...)zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, resztę mleka, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach hakiem. Gdy składniki już zaczną się łączyć wlać letnie rozpuszczone masło i miksujemy do momentu aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy około 10 minut. Ciasto może się lekko kleić ale nie dosypywać mąki. Lekko oprószyć z wierzchu

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania