nieotwieraniu piekarnika. Przez zagotowanie mąki z wodą, mlekiem i tłuszczem włókna glutenu w mące miękną i nie są w stanie wytworzyć tak długich i elastycznych połączeń jak choćby w cieście drożdżowym – ptysie stają się przez to bardziej kruche, a na ich powierzchni po upieczeniu, dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia
Karo in the KitchenBardzo długo nie mogłam sie przekonać do dyni. Pamiętam smak ciasta drożdżowego z musem dyniowo-jabłkowym, który to strasznie mi nie smakował i chyba to było głównym powodem niechęci do naczelnego warzywa jesieni. Ale w tym roku naoglądałam się mnóstwa przepisów z wykorzystaniem dyni i większość wydawała się całkiem smaczna. Postanowiłam jednak upiec ciasto, a fakt, że ten przepis
FitKottruskawkowa +posypka do dekoracji Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem
sama złodyczKiedy powoi swoją objętość, za pomocą łyżki, kładziemy pączki na średnio rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 4. Trwa to trochę dłużej niż przy tradycyjnym cieście drożdżowym. Możemy sprawdzić patyczkiem czy pączki nie są surowe w środku. 5. Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 6. Do garnka wlewamy wodę, sok z cytryny
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyrozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Mleko powinno być ciepłe ale nie gorące. Dodać do mleka pokruszone drożdże, wymieszać. Teraz już kolej na mąkę i jajko, sól. Dokładnie zagnieść jak każde drożdżowe ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość można je rozwałkować. Uformować ciasto na kształt prostokąta. Na górze rozłożyć budyń i ananasy. Zawijać od szerszego boku do środka. Następnie
Kuchnia Pokoleńwsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde). Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia. U mnie jest ciepło, więc średnio trwa to około 30-45 minut. Przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki (bez ogonków) i pokrojoną
Słodkie okruszkiUwielbiam ciasto drożdżowe, a to według Miśka najlepsza drożdżówka jaką jadł w życiu ;-). Mam pole dyniowe i na bieżąco robię puree z dyni (piekę dynię w piekarniku około 30 minut w 180 C, blenduję i wekuję). Dynię można zastąpić marchewką a nawet pietruszką. Cały bajer tego ciasta polega na odrywaniu kawałków, żadnego krojenia no i wymówka obżarstwa świetna
greenscarfCiasto drożdżowe masą kokosową z dodatkiem wanilii i mleczka kokosowego wysmarowałam, w mini roladki je poskręcałam. Wierzch jajkiem posmarowałam i cukrem trzcinowym posypałam. Po upieczeniu wyszły znakomicie i smakowały wyśmienicie. W pierwszej wersji, na kształt rogalików miałam je przygotować, ale jeszcze trzeba było obiad gotować, więc ciasto w całości rozwałkowałam, a wierzch nadzieniem posmarowałam
Moniki Smakołykimoim blogu sporo już takich znajdziecie:) Polecam szczególnie pączki "cudo" z dodatkiem ziemniaków, nie znalazłam dotąd lepszego przepisu na pączki... Dziś postawiłam jednak na coś innego: mini-pączuszki z ciasta drożdżowego przypominającego to, z jakiego robimy racuchy; smażone w głębokim tłuszczu; bez nadzienia za to posypane grubą warstwą cukru pudru. Malutkie, takie na jeden kęs, niezwykle mięciutkie, bardzo smaczne, nawet
6niebokakao 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki gęstej śmietany 3-4 łyżki powideł śliwkowych 10 dag kokosu Wszystkie składniki nadzienia wymieszać na jednolitą, gęstą masę. Ciasto drożdżowe przygotowuje się tak samo jak na strucle z makiem . Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło
Praktyczna plCiasto drożdżowe uwielbiam choć uczciwie przyznam, że nie zawsze mi się udaje. Kiedy jeszcze żyła moja Babcia, która była piekarzem, jedliśmy je co tydzień. Ona miała rękę do drożdży. Obecnie robimy je znacznie rzadziej, tym bardziej cieszy, gdy się uda, tak jak to. Polecam. Składniki na ciasto: 800 g mąki 5 jajek 200 g masła 1 cukier
Gosia gotujerano, by zjeść w ciągu dnia, a jeśli coś zostanie to koniecznie przed pójściem spać owińcie w folię spożywczą, by się za bardzo nie podsuszyła. Nie czarujmy się- domowe ciasto drożdżowe ma zdecydowanie krótszy czas spożycia niż "kupne". Składniki: Na 1 dużą chałkę 250ml mleka + 2 lyżki 25g świeżych drożdży 100g cukru trzcinowego + do posypania po wierzchu 1/2 łyżeczki soli(...)zalewamy pokruszone drożdże oraz cukier i mieszamy do ich rozpuszczenia. Powoli, cały czas mieszając mikserem dodajemy mąkę tortową, sól oraz jajka, a na końcu dolewamy roztopiony i ostudzony tłuszcz. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę. 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na długi (ok 30cm) i wąski (ok 10cm) pasek. Smarujemy dżemem
Kuchnia w czekoladzieDomowy makaron kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam wakacyjne soboty, które spędzałam u babci. Wtedy sobota to był dzień ciasta drożdżowego oraz makaronu, który babcia przygotowywała do niedzielnego rosołu. Za rosołem nigdy nie przepadałam, ale domowy makaron zajadałam bardzo chętnie. Najczęściej sam, wyjadając go z durszlaka zaraz po przygotowaniu lub też w formie zupy owocowej. Najbardziej jednak lubiłam podpłomyki
365 dni dookoła kuchni