ciasta podaje się mleko. Idealne wprost połączenie. Takie z dzieciństwa :) U mojej babci też zawsze jadało się ciasta popijając je mlekiem. Do tej pory kiedy jem makowca albo ciasto drożdżowe (albo pierogi!) muszę mieć mleko :) Swoją drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę kakaową na masę budyniową z kruszonki wyszłaby właśnie pychotka
Trzeci talerzmiękkie (po ok 20 minutach) odcedzamy i studzimy. Obieramy, przeciskamy przez praskę (można też zrobić to blenderem) dodajemy sól, pieprz, mąkę i jajko. Ciasto wyrabiamy rękoma (musi być jak ciasto drożdżowe) odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy (również rękoma) na wałek jednolitej grubości. Nożem odcinamy kawałki ciasta, które gotujemy potem w osolonej lekko wodzie. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotujemy
Szybko Tanio Smacznieszklanki wody z kwiatów pomarańczy sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto należy połączyć razem i dobrze chwilę wyrobić mikserem. Powinna to być konsystencja zbliżona do drożdżowego ciasta. Następnie przełożyć do dużej blachy i pokroić w romby lub kwadraty, a na każdym kawałku ułożyć migdał. Odstawić na noc, a następnego dnia rano upiec w temp. 180 stopni
Karczma HonoriettyCiasto duńskie pyszne jest, wiedzą to nie tylko Duńczycy. Cudownie się listkuje, niczym ciasto francuskie, a przy tym jest niezwykle puszyste i lekkie. Jak osiągnąć taki efekt? Wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe na zimno, a następnie wałkować je z masłem dokładnie w ten sam sposób, co ciasto francuskie. I już! Brzmi skomplikowanie? Ja się z moim wyrobiłam wczoraj w godzinę, czyli
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotrawy kuchni włoskiej 3. Kawa czy herbata? kawa do śniadania, herbata do kolacji ;) 4. Ulubione ciasto? ooooo... ciasta... wiele takich, pierwsze które przychodzi mi na myśl to ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki, 5. Ulubione warzywo? tu jest podobnie jak z ciastami, niewiele jest warzyw których nie lubię 6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJednak nie tylko wnętrze tego ciasta jest zachwycające, już same okruszyny smakują wyśmienicie za sprawą dodatku wiórków kokosowych...cudowne... delikatne...maślane, jednocześnie zupełnie inne niż te tradycyjne rodem z ciasta drożdżowego, te są miękkie i nieziemsko rozpływają się w ustach. Wszystkim zapaleńcom cynamonu gorąco polecam!!! Ciasto: 30 dag mąki 5 dag drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli
Kuchenne aromatynadmiar spowoduje, że bułki po upieczeniu będą twarde. Pod sam koniec zagniatania dodać suszoną żurawinę. Całość ponownie ze sobą połączyć. Żurawina musi być równomiernie rozprowadzona w cieście. Ciasto drożdżowe wstawić do miski, przykryć czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce (ciasto musi podwoić objętość; będzie to trwało 1-1,5 godziny). Po tym czasie, ciasto przełożyć
Ugotowaćsmaku. Można przygotować je na wiele sposób, a dziś nasza propozycja klasyczna z dodatkiem szynki i żółtego sera. Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką SKŁADNIKI: 1 ciasto drożdżowe (miałam gotowe) 5 plastrów żółtego sera 3 plastry szynki konserwowej sos meksykański szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwijamy, smarujemy pikantnym sosem meksykańskim, układamy plastry żółtego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśrednicy ok. 18 cm potrzebujemy: 20g drożdży 1 kubek gorącej wody 1 łyżeczkę soli odrobinę cukru 550g mąki pszennej 6 ząbków czosnku ketchup ser żółty oregano Zagniatamy ciasto drożdżowe łącząc drożdże, sól i cukier z gorącą woda. Dodajemy mąkę stopniowo i zagniatamy aż ciasto będzie delikatne i będzie odchodziło od rąk Odstawiamy do urośnięcia
Kolejny blog o gotowaniubyło takiej możliwości, żeby w tym roku zabrakło ciasta drożdżowego z jagodami.Obojętnie w jakiej postaci.Postawiłam na bułeczki drożdżowe, w środku jagody, a na wierzchu słodka kruszonka.Czytaj więcej
bistro mamaCiasto :) cóż kiedy pierwszy raz je zobaczyłam, skojarzyło mi się z ciastem drożdżowym z owocami. Muszę powiedzież , że coś z niego ma :). Różni się czasem - wykonanie mojego ciasta zajmuje ok 15 min I to jest duży plus. Jest puszyste I delikatne, rozpływające się w ustach. Jedyny minus - to że znika szybciej niż się je piecze :) Zaczynamy :) Składniki: 225 gr self
Smaki EdytyBudyń waniliowy i słodkie czereśnie - takie połączenie bardzo nam przypadło do gustu. W ciastkach francuskich sprawdziło się bardzo dobrze więc podobny nadzienie przygotowałam do ciasta drożdżowego. To był strzał w dziesiątkę. Drożdżówki wyszły przepyszne - dużo farszu w stosunku do ilości ciasta więc nie były to suche buły jakich nie lubimy tylko wilgotne, wspaniałe słodkie bułeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaBardzo intrygująca nazwa, nieprawdaż? A po przeczytaniu przepisu zastanawiałam się, czy to ciasto w ogóle się uda. i owszem, owszem, udało się i to jak. Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam do tej pory, choć obawy były spore, to, na szczęście, okazały się płonne. Naprawdę polecam ten przepis. Składniki: 10 dag drożdży 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła(...)szklanki cukru 5-10 dag masła Wykonanie: Mąkę wsypuję do miski, kruszę drożdże, mieszam rękoma, wbijam całe jajka, ponownie mieszam. Masło rozpuszczam i chłodne wlewam do ciasta. Zagniatam kulę. Wrzucam do garnka z zimną wodą. Ciasto powinno opaść na dno. Zostawiam do chwili, aż ciasto wypłynie. Przekładam do miski, wsypuję cukier i ponownie wyrabiam ciasto. Gotowe przekładam
Ciasteczkowy Potwórrazem do ciasta drożdżowego na racuszki dorzuciłam morele. Wyszły pysznie! Polecam!Składniki:300 g mąki40 g świeżych drożdżyszczypta soli1 łyżka cukru1,5 szklanki mleka1 jajkokilka moreliolejek waniliowyolej do smażeniacukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Morele płuczemy i osuszamy.2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek i wykruszamy drożdże. Dodajemy cukier i zalewamy połową letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)wyrośnięcia.3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy pokrojone w kawałki morele i odstawiamy do wyrośnięcia.4. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić.5. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Kuchnia domowa AniPyszne drożdżówki..z twarogiem..w sumie można dać też inne nadzienie...Pomysł na takie ciasto drożdżowe pochodzi stąd ..Ja zrobiłam inaczej wykończenie bułeczek....Moje bułeczki są tylko z twarogiem z dodatkiem budyniu malinowego ..są bez malin i kruszonki.. ale wiadomo każdy może robić wg siebie .. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej
Moje domowe kucharzenie