ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:147/576)

Szybki makowiec 120

roku nie mają zbyt dużo czasu na długie stanie w kuchni i przygotowanie skomplikowanych potraw. Ja zdecydowałam się na to ciasto także dlatego, że jest bardzo urokliwe Jeśli chcecie to zamiast ciasta francuskiego możecie przygotować choinkę z ciasta drożdżowego, również będzie pyszna Szybki makowiec 2 opakowania ciasta francuskiego domowa masa makowa jajko Ciasto francuskie rozwiń i połóż je na stolnicy

365 dni dookoła kuchni
Wiejski placek z młodą kapustą i klopsikami 196

potraw na koleżeńskim spotkaniu . Wystarczy przełożyć go na deskę, pokroić w mniejsze lub większe kawałki, a każdy z uczestników biesiady sięgnie po niego jeśli będzie miał ochotę. Wykorzystałam ciasto drożdżowe takie jak do zapiekanki z cebulą, pissaladiere , którą już kiedyś Wam pokazywałam. Ale jak widzicie farsz można zrobić inny i placek będzie równie pyszny. Ten placek drożdżowy to coś

Smaczna Pyza
TRADYCYJNE RACUCHY Z JABŁKAMI 114

ciepłym miejscu. Jajka rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie łączymy z ciepłym mlekiem, a później z zaczynem drożdżowym. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Racuchy nakładamy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny masła

wege i kropka
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami (wegańskie) 245

Bardzo smaczne, bezglutenowe ciasto drożdżowe ze słodkimi truskawkami i kokosową kruszonką. Do ciasta można użyć dowolnych owoców, spróbujcie np. z agrestem. Przyznam, że ciasto nie jest tak puszyste, jak to na mące pszennej , ale i tak jest warte spróbowania. Na pewno się nie zawiedziecie. Składniki (na blachę o wym. 28x24 cm): 260 g mąki kukurydzianej 170 g mąki ryżowej

Domowa Cookierenka Agi
Karmelizowany rabarbar 222

Miedź  0.05 mg  Mangan  0.16 mg   Jod  2.3 mg  Tak jak wspomniałam powyżej z rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa ( klik ). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego(...)warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem

Kulinarne przygody Gatity
smaczne drożdżowe 152

Ciasto, które zawsze smakuje :) i nigdy się  nie nudzi ... Ciasto drożdżowe klasyczne z jajkami,cukrem, masłem :) Zrobiłem więcej ciasta, żeby wystarczyło dla domu i dla Babci :) Podzieliłem na trzy części i upiekłem trzy różne drożdżówki. Najmniejszy kawałek dostał do środka konfiturę śliwkową i zrobiłem przeplatankę. Kolejne ciasto :)  podzieliłem i dodałem dżem z czarnego bzu, skleiłem. Następnie zaplotłem gruby

chleba naszego
Chleb pszenny z garnka 162

wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić. Ciasto na chleb musi powoli sobie rosnąć przez całą noc. Następnego dnia wyjąć ciasto z miski, zagnieść jak każde ciasto drożdżowe.Nie trzeba ugniatać długo tylko trochę napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto do miski o odstawić do ponownego wyrośnięcia, 30 minut powinno wystarczyć. Pieczenie – do zimnego piekarnika włożyć formę

Kuchnia Pokoleń
Bazlama- turecki chleb z patelni 238

łyżeczka soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżeczka masła, stopionego     Przygotowanie:   Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Mikserem potrwa to ok. 5 minut, ręcznie troszkę dłużej. Ciasto umieścić w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasteczka maślane 110

stały się muffinki). Polecam gorąco! 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 200 g. masła 2 żółtka szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki zagnieść, albo zmiksować końcówką do ciasta drożdżowego - ja tak robię i jest dużo szybciej. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę lub więcej, żeby się dobrze schłodziło. Schłodzone ciasto odrywać po kawałku

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chlebek PITA 152

wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut).  Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około

Gotuj Sam!
KRUCHY CZEKOLADOWY MAKOWIEC ZE ZŁOTĄ SKORUPKĄ 174

Makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. U większości ludzi to tradycja.  Makowiec może być na cieście drożdżowym, ale także na kruchym. U mnie kruche ciasto czekoladowe sprawdziło się idealnie. Ciasto jest mięciutkie, a farsz ma idealną konsystencje, co ułatwia zwinięcie rolady. Najlepsza jednak jest chrupiąca złota skorupka !  Polecam do kawki w rodzinnym gronie :)\ SKŁADNIKI: Ciasto: mąka

Kuchnia Paulettes
ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 200

W tamtym roku nie zdążyłam z przepisem, a w tym też tak na ostatnią chwilę się zjawiam! Aj muszę podkręcić tempo! ;) Mam dla Was przepis na

Ostra na Słodko
Drożdżowe ze śliwkami 167

Jeszcze jeden prosty przepis na ciasto ze śliwkami :) Ciasto drożdżowe zrobić z tego przepisu . Przygotowanie : Po wyrobieniu ciasta wyłożyć je do natłuszczonej foremki ( u mnie prodiż o średnicy 24 cm ) Na wierzchu ułożyć przekrojone i wypestkowane śliwki, posypać kruszonką Piec w 180 *C przez ok. 40- 45 min Kruszonka : ok. 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru ok. 1 szklanki mąki

Proste Potrawy
Bezglutenowe drożdżówki z serkiem i borówkami 180

mielonego (tłusty lub półtłusty) 3 łyżki cukru waniliowego  Drożdże wymieszaj z mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstaw na kwadrans. Do misy miksera ( z końcówką do ciast drożdżowych)  wsyp mąkę, cukier, jajko, przygotowany zaczyn drożdżowy, jajko i zacznij wyrabiać. Powoli wlej masło. Ciasto dokładnie wyrób by było jednolite i elastyczne. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe

Kuchnia bezglutenowa
Drożdżówki z twarogiem i malinami 199

lepszego jak pyszna domowa drożdżówka z kubkiem gorącego kakao? Dla mnie to poezja smaku. A oprócz smaku uwielbiam też zapach który roznosi się po domu w trakcie pieczenia. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej ekologicznej typ 500 1 szkl mleka 50 g drożdży świeżych 1 jajko 0,5 szkl cukru 70 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nadzienie(...)łyżeczkę cukru, mąki i odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąkę, wsypać cukier, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy, zaczyn drożdżowy, olej i zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10-15 minut. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by odgazować

Ala piecze i gotuje
Trid -Maroko 160

soli woda tak by ugnieść ciasto Sposób: Dodajemy całą mąkę,150 g samoliny (50g zostawiamy na później) Sól,i woda Ciasto ugniatamy około 10 minut bardzo energicznie,tak drożdżowe ciasto. gdy juz wyrobimy rozdzielamy na mniejsze kuleczki typu piłka golfowa  pozostawiamy w spoczynku przykrywając ręczniczkiem na około 20 minut. 1.Zdjęcie pokazuje nam jak powinniśmy na koniec pokroić

Viola cooks with passion
Bułki hamburgerowe 256

ciepłe miejsce na około 30-60 minut do wyrośnięcia.  Ciasto właściwe: Do zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta i wszystko dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i nieklejącego się ciasta. Ważne, by miękkie masło dodawać pod sam koniec wyrabiania.   Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze

Nastoletnie Wypiekanie
Uniwersalne ciasto prawie do wszystkiego i pyszne bułki 174

wymieszać letnie mleko, cukier i drożdże. Odstawić na parę minut aż mieszanina zacznie sie lekko pienić. Pozostałe składniki włożyć do misy robota. Dodać mleko z drożdżami. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego tak długo aż otrzymamy dobrze wymieszane, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać nieco wody (jeżeli ciasto jest zbyt twarde) lub mąki ( jeżeli zbyt się klei). Po zagnieceniu możemy

Stare Gary
Rabarbarowe drożdżowe węzełki 125

łyżeczki cynamonu; cukier puder do posypania upieczonych drożdżówek; Rabarbar umyć, obrać z cienkiej skórki, następnie pokroić w 0,5 cm kostkę, dodać 3 łyżki cukru, wymieszać i odstawić. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 cm x 40 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 50g cukru wymieszać z cynamonem i posypać tym calą powierzchnię ciasta posmarowaną

In my kitchen
Ciasto drożdżowe orkiszowo-jaglane z truskawkami i rabarbarem 160

ciasto pieczone jeszcze w środku sezonu, ale może komuś się przyda ;) Na rabarbar muszę znowu coś wymyślić, bo urósł w ogródku już dość spory i trzeba jakoś go wykorzystać :) Ciasto drożdżowe orkiszowo-jaglane z truskawkami i rabarbarem Ciasto: 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki jaglanej 4 dag świeżych drożdży 50 g masła (lub pół na pół z olejem kokosowym

FitKot
Chleb pszenno orkiszowy z cebulką 191

czarny sezam  Przygotowanie: W letniej wodzie rozmieszać zakwas i drożdże. Mąki przesiać do misy miksera dodać sól wlać wodę z zakwasem i drożdżami i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych tzw hakiem zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut. Pod koniec miksowania wsypać cebulkę prażoną. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć

Ala piecze i gotuje
Tawa tawas 227

łyżeczka miękkiego masła 125 ml mleka olej do smażenia płynny miód cukier puder  Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę składników i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych tzw hak zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno być elastyczne nie może się kleić do rak. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na grubość około

Ala piecze i gotuje
Grahamki 147

Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do "ruszenia" drożdży.   Do wyrośniętych drożdży dodać obydwie mąki, sól, miód oraz resztę wody. Wszystko wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie), dodając pod koniec olej. Wyrobione ciasto powinno być jednolite i nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody.  Z ciasta

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki dynie 225

Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę chlebową, wsypać mąkę orkiszową, sól, drożdże, cukier i wymieszać. Wlać letnie mleko, rozpuszczone letnie masło wbić jajko i za pomocą kocówki do ciast drożdżowych tzw. haka zmiksować na jednolite i gładkie ciasto. Na samym końcu dodać startą dynię i jeszcze chwilkę zmiksować. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce

Ala piecze i gotuje
Chlebek pita 189

wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut). Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około

dom-agi.pl
Chleb na owsiance 140

dodać miód, masło, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wlać letnie mleko wymieszać i odłożyć do przestudzenia. Do przestudzonej ale letniej owsianki przesiać mąkę, wsypać drożdże i hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego miksować około 15 minut na wolnych obrotach. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 h do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Foremki wysmarować

Ala piecze i gotuje
Buchty/ Pampuchy- kluski na parze 155

Przygotowanie: 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić  rozczyn ) Dodać jajka i mleko, dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb na piwie porter +FILM 187

stała. Chleb na piwie porter Rano dodajcie do startera resztę mąki wymieszaną z solą i pozostałymi drożdżami i zagniećcie elastyczne ciasto, ręcznie lub w robocie. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, zajmie to około 8 minut. Uformujcie wstępnie ciasto w kulę i zostawcie je, żeby odpoczęło, około 10 minut.   Po tym czasie przeprowadźcie formowanie ostateczne, w owalny albo okrągły

Karo in the Kitchen
Pączki 167

rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około

Motylkowa Kuchnia
Pieczone pierogi czyli calzone 223

Calozone jest typową potrawą kuchni włoskiej, jest to pieróg pieczony z ciasta drożdżowego czyli takiego jak na pizze. Przepis na ciasto znajdziecie w przepisie na pizzę. Jeżeli chodzi o farsz do calzone to mamy pełną dowolność, ja zrobiłem go z szynki, pomidora, sera żółtego i topionego. Możecie dodać także rukolę, ricotte oraz wiele innych ulubionych składników. Ważne jest

Full Smaku
Bułki na jogurcie naturalnym 131

gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić swoją objętość. 4. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie przełożyć je na blat i uformować wałek. Lekko go spłaszczyć i za pomocą noża pokroić na 12 części. Z każdego

Ugotować
Mini zapiekanki z dynią i szynką parmeńską 221

dynią. Co prawda nie stanowi ona jego głównego elementu, ale za to świetnie współgra z pozostałymi składnikami. Wykorzystałam do tego przepisu gotowe ciasto francuskie, ale bazą może być również ciasto drożdżowe...polecam. Składniki na  12 porcji: 1 op. ciasta francuskiego 350g  500 g  obranej dyni hokaido 15 cm  grubego białego pora 12  plastrów szynki parmeńskiej

Gosia gotuje
Knedle ze śliwkami. 122

dotąd knedle ze śliwkami jadłam tylko w restauracjach. Najczęściej są przygotowywane na cieście ziemniaczanym z dodatkiem mąki pszennej czy jak w Czechach w cieście drożdżowym, ja miałam okazję jeść domowe knedle na cieście serowym ze śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować  swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle

Kuchnia Beaty
DOMOWA PIZZA 125

domu. I zapewne z różnym skutkiem. Ja zdecydowanie lubię pizzę na cienkim cieście, ale moje pierwsze próby dawno, dawno temu kończyły się na tym, że pizza wyglądała jak ciasto drożdżowe ;) była pulchna i wysoka. Ten przepis na ciasto spisałam kiedyś z jakiegoś programu kulinarnego (stawiałam wtedy pierwsze, samodzielne kroki w kuchni), podawał go Włoch, więc wiedział co mówi. Dodatkowo, niedawno

Kuchnia w opałach
Makowiec 149

Zapraszam dzisiaj na makowiec który zapewne gościł na Waszych świątecznych stołach Połączenie maku z bakaliami i ciastem drożdżowy to rozkosz dla podniebienia :) przepis na to ciasto znalazłam w książce Siostry Anastazji jednak troszkę go zmieniłam .Składniki na ciasto :75 dag mąki1 kostka margaryny4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka śmietany kwaśnej1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy SkworcuMasa makowa

Sama słodycz i szczypta chili
Flammkuchen z botwinką 167

Bardzo polubiłam ciasto z tego przepisu. Kiedy nie mam czasu na ciasto drożdżowe do pizzy, robię właśnie placki na takim cieście. Tym razem pyszna wersja z botwinką i fetą. Miałam same liście botwinki z łodyżkami, buraczki wcześniej zakisiłam. Myślę że jeżeli mamy też buraczki, spokojnie możemy je podpiec razem z liśćmi i dodać do farszu. składniki

Stare Gary
Drożdżówki z serem 184

Jakiś czas temu pokazałam Wam smakowite zdjęcie … a o przepisie kompletnie zapomniałam!Pora nadrobić zaległości!Mięciutkie …. puszyste … delikatne … z dużą ilością sera

Ostra na Słodko
Cynamonowe choinki 249

kostkę masło, cukier, skórkę z cytryny, jajo i 2 łyżki śmietany i wyrobić miękkie, lekko klejące się, ale zwarte ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego, ale można także ręcznie). W razie gdyby ciasto nie chciało się dobrze połączyć dodać łyżkę śmietany (ja nie musiałam dodawać).Wyrobione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek

Gospodyni Miejska
Pączki 366

cukrem, aromat rumowy, szczyptę soli, ocet i pozostałe, ciepłe mleko (1 szklanka). Wyrobić ciasto, dodając pod koniec wyrabiania rozpuszczoną, ciepłą margarynę (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicą. Przyklepać równo ręką. Z tak przygotowanego ciasta wykrawać szklaną pączki

Gospodyni Miejska
Strucla drożdżowa 164

Rolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej

prawdziwe jedzenie
Czosnkowe ślimaczki 110

Ślimaczki z ciasta drożdżowego pełne aromatycznego czosnku i pietruszki sprawdzą się w roli bułki śniadaniowej lub na kolację. Samodzielnie lub z dodatkami. Są miękkie, chrupiące i smakują wyśmienicie. Czosnkowe ślimaczki Danie Pieczywo Porcje 14 Porcje 14 Składniki CIasto 480 g mąka orkiszowa 200 ml mleko 80 g masło 2 szt jajko 1 łyżeczka sól 7 g drożdże instant Nadzienie

Kucharzyca
Chleb "zdrówko" - bez wyrabiania 136

Jeżeli uważacie, że pieczenie chleba jest zbyt trudne to od dziś zmienicie zdanie :) Chleb "zdrówko" to pomysł na drożdżowy wypiek, który przygotujecie z łatwo dostępnych składników, a ponadto ciasta w ogóle nie będziecie musieli wyrabiać. Chleb z poniższego przepisu ma idealnie chrupiącą skórkę, a środek pieczywa jest miękki i lekko wilgotny. Przepis na to pieczywo dostałam od koleżanki z pracy(...)wodę i drożdże z cukrem. Za pomocą robota kuchennego lub łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Miskę przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na niecałą godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto drożdżowe wyraźnie podrośnie to przełożyć je do formy do pieczenia (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Piec około 50 minut w 180ºC (do zarumienienia chleba). Upieczony chleb wyjąć z formy

Ugotować
Żądło 177

gronie rodziny oraz przyjaciół WESOŁEGO  ALLELUJA! I w związku z tymi świętami proponuję Wam pyszny wieniec drożdżowy z masą budyniową Pyszna alternatywa dla babki drożdżowej:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 5 dag drożdży 30 dag mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 kostki masła(...)razem wyrabiam przez kilkanaście minut. Formę z wkładką do wieńca smaruję masłem, posypuję mąką i  wykładam przygotowane ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Składniki polewy podgrzewam i smaruję tym wyrośnięte ciasto drożdżowe. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180'C i wstawiam ciasto na 40 min. Upieczone wyjmuję i odstawiam aby przestygło. W międzyczasie na mleku gotuję budyń, nakrywam folią

Ciasteczkowy Potwór
Bezglutenowe racuchy z morelami 157

jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżka. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Morele wypestkuj. Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej. Morele obtaczaj obficie w cieście drożdżowym i kładź na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Ciasto można przechować przez noc w lodówce i  rano smażyć racuszki. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto Dyniowe 233

maki- odstawiamy do wyrośnięcia.   Do zaczynu drożdżowego dosypujemy make i dodajemy nasza wystudzoną dynię. Wyrabiamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około pół godziny. To ciasto podobnie jak klasyczne drożdżowe jest pyszne z dżemem:) zwłaszcza śliwkowym. Smacznego

Luźna Kuchnia
Drożdżowe jagodzianki z kruszonką 90

mojego dzieciństwa. Babcia była specjalistką w drożdżowych przysmakach, teraz pałeczkę przejęła mama i siostra. Praktycznie zawsze w domu było coś drożdżowego. Ja powoli oswajam się z tego rodzaju wypiekami. Ciasto na jagodzianki i kruszonkę wyrabiał David, Ula i Monika(...)sklejały bułeczki, a ja miałam nieskrywaną przyjemność degustować te pyszności. Są tak smaczne, że trudno skończyć na jednej… co ja mówię: na kilku! Składniki: Ciasto drożdżowe • 500 g mąki pszennej • 300 ml mleka – 1 i 1/4 szklanki • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka • 125 g masła • 50 g drożdży • szczypta soli

To co kocham
Drożdżowa szarlotka z budyniem 148

dzisiaj znów drożdżowo, choć nie do końca. Ciasto to przypadło mi do gustu i to nawet bardzo. Uwielbiam ciasta drożdżowe, i już nie raz się tym chwaliła. Uwielbiam również szarlotki i jabłeczniki. Więc raczej za nim ciasto było gotowe wiedziałam, że będzie pyszne, i jeszcze ten wspaniały budyń. Ciasto wyszło pulchniutkie i mięciutkie, jabłuszka nie za słodkie, po dodaniu soku

Moje pyszne gotowanie
Chleb mleczny z kaszą manną 104

Bardzo lubię eksperymentować z drożdżowymi wypiekami, dodając do nich różne składniki. Na blogu jest już chlebek z pomidorowym sokiem, z kukurydzą, kiełbasą, bułki z parówką i wiele, wiele innych. Dzisiaj ponownie chleb, tym razem z niewinną  kaszą manną. Jest ona prawie niewyczuwalna, chlebek jest mleczny, leciutki, strukturą podobny do chleba tostowego . Polecam! Składniki: (na keksówkę o dolnych wymiarach 30x10(...)temat przeczytasz tutaj . Ciasto:  Do wyrośniętych drożdży wsypać przesianą mąkę, sól, kaszę mannę, oliwę z oliwek oraz stopniowo wlewać mleko. Ciasto wyrabiać (polecam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego), aż będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypać ciasto odrobiną mąki lub dolać mleka. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej olejem

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) 183

wakacji. Bułeczki z jagodami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Podczas pieczenia po całym domu roznosił się smakowity zapach. Odrywane Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) Składniki 50 dag mąki 5 dag drożdży 220 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 3 łyżki – masła lub margaryny + 1 łyżeczka(...)rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy bułeczki, kruszonka może spaść obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki wyrastają na całą powierzchnię formy. Bułeczki drożdżowe z jagodami pieczemy pół godziny w temp. 160°C z termoobiegiem. (bez termoobiegu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffiny różyczki drożdżowe + wyniki 141

Muffiny to świetny dodatek do przedpołudniowej kawy. Jednak te są inne, wyróżnia je to że są zrobione z ciasta drożdżowego ale i dość nietypowy kształt który robi wrażenie na gościach.  Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej paczka drożdży instant 125 ml mleka żółtko szczypta soli 3 pełne łyżki cukru 30 g masła masło cynamonowe 3 łyżki masła

Pychotkaaa
KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. 172

zaczął się sezon rabarbarowy. Szykują się placki drożdżowe, babeczki, kompoty, ciasteczka, sosy i inne rabarbarowe cuda. Zapewne i do mięsa coś się na blogach spotka, jak i słodkości, które będą górować. Ale wiecie co? Strasznie ciężko u mnie rabarbar dostać! Na targowisku, w sobotę, kiedy zjeżdża się cała okolica, cały mi wykupili (wracałam z pracy pod koniec bazaru). Szukałam wszędzie(...)warzyw i owoców, tak rabarbar był naprawdę przyzwoity. Obkupiłam się, po czym wróciwszy do domu, zabrałam się za jego solidną obróbkę. Co powstało? Właśnie dzisiejsze kruche babeczki. I przepyszne ciasto drożdżowe, ale o nim później. Gotowi na słodkie, kruche, rabarbarowo-truskawkowe ciastka? Robi się je zaskakująco szybko, a ciasto kruche... powstało ot tak, po prostu. Bez przepisów, bez zbędnych składników

W kuchni Karmel-itki
Baba drożdżowa 156

Już dawno nie piekłam ciast drożdżowych, postanowiłam więc, że upiekę babę drożdżową. Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzą dwie średniej wielkości babki. Początkowo miałam zmniejszyć ilość składników o połowę, ale całe szczęście, że tego nie zrobiłam bo babka zniknęła w dwa dni. Jest tak delikatna i puszysta, że nie mogliśmy się jej oprzeć :-) Składniki na dwie babki(...)cukier i sól i wszystko wymieszać. Dodać rozmącone żółtka i jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy i rozpuszczone, schłodzone masło lub margarynę. Całość zmiksować bardzo dokładnie. Pod koniec miksowania dodać rodzynki. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz i przełożyć do dobrze natłuszczonych i posypanych bułką tartą

Na słodko lub wytrawnie
racuchy drożdżowe 2376

Przepis na tradycyjne drożdżowe racuszki - mięciutkie i delikatne w środku,  otoczone pyszną chrupiącą skórką. Bliżej im do pączków niż do placuszków, tym bardziej w karnawale polecam spróbować :-) Przepis jest prosty, a wykonanie mało wymagające. Nie trzeba martwić się o kształt racuszków, ciasto nakłada się łyżką na gorący tłuszcz, a im więcej mają "rogów" tym lepiej, bo to najlepsza, najbardziej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Do miski wsypuję mąkę, pozostały cukier, wbijam jajko, wlewam mleko, olej oraz wyrośnięty zaczyn i spirytus. Ciasto wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a na cieście pojawiają się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni

babka w formie

Proponowane wyszukiwania