Langosze to tradycyjne węgierskie placki przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Zwykle podaje się je ze śmietaną lub sosem czosnkowym i serem oraz innymi dodatkami wg uznania. Moja Oliwka twierdzi, że bez dodatków smakują trochę jak pączki ;) Ciasto na langosze: 500g mąki pszennej 14 g drożdży instant (2 op.) 3 płaskie łyżki cukru łyżeczka soli 200 g ugotowanych
Smakołyki Asiminut, do miski z mąką i solą, wlać zaczyn z drożdży i mleka, dodać 2 łyżki oleju i zacząć wyrabiać ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), dosypując partiami (po 1/4 szklanki) pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut (w przypadku wyrabiania ręcznego) lub przez 7 minut (w przypadku korzystania z miksera), aż stanie się
Gospodyni Miejskauniwersalne ciasto i można wykorzystać do niego inne owoce, morele, jabłka, jagody czy jeżyny. Wszystko zależy od naszego gustu, albo najzwyczajniej tego co w zasobach kuchennych posiadamy. To drożdżowe ciasto ma jeszcze jedną , miłą zaletę - ma mało cukru- a mimo to jest pyszne. Ciasto najładniej wygląda upieczone w tortownicy - składniki na blaszkę średnicy 26 cm. Czytaj więcej
Farmażonymiałam straszną ochotę na drożdżowe ciacho z kruszonką i owocami.Miał być rabarbar,ale robiąc porządki w zamrażalce znalazłam jeszcze jagody i to był strzał w dziesiątkę.Wyszło przepysznie. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 2 jajka 2 żółtka 80 g cukru 100 g masła bądź margaryny 40 g drożdży 1 szklanka mleka Kruszonka: 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki(...)cukier,jajka,wystudzoną margarynę i zaczyn.Wyrabiamy na gładką masę,odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia.Następnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wystarczająco podrośnie wykładamy jagody oraz posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 50 min w 180 st C. Posypujemy cukrem pudrem. Użyłam mniejszej blaszki tj 24x24. Powiem Wam jeszcze,że cierpię
Niespełnione zdolności kulinarnepierwszy ogień idą bliny drożdżowe, które uwielbiam, a których zazwyczaj nie chce mi się ich smażyć. Cóż, z wiekiem robię się coraz bardziej leniwa :) Te powstały jako namiastka drożdżowego ciasta w czasie remontu kuchni, kiedy miałam odłączony piekarnik. Bliny drożdżowe Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 3 dag drożdży 3 jajka 1/2 łyżeczki soli(...)przygotowałam rozczyn, przykryłam go ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodałam resztę mąki, sól, cukier wanilinowy i utarte z cukrem jajka. Całość wyrabiałam mikserem do momentu otrzymania gładkiego ciasta z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Przykryłam ściereczką i ponownie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia do momentu, aż podwoiło swoją objętość. Na patelni rozgrzałam olej i nałożyłam łyżką ciasto formując placuszki
Kuchenne zapiski EdytyUwielbiam drożdżowe wypieki. Przyznam się szczerze, że jeszcze się nie zdarzyło żeby ciasto drożdżowe się mi nie udało. Ta drożdżówka wyszła mi pyszna i taka domowa, taka najlepsza. Przygotowana na maśle i na mleku jest idealna. Bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Ciasto: 5 dag masła
Izabelawkuchnitylko zobaczyłam..postanowiłam zrobić..a co ? a ciasto drożdżowe lampart...ciekawie wygląda...tylko troszkę pracy wymaga...ale warto je zrobić..W necie jest kilka wersji na to ciasto ,a ja skorzystałam z tego przepisu i zrobiłam ciut inaczej, bo podzieliłam ciasto po 8 kulek i po utworzeniu wałeczków nie przecinałam na połowę.. 375 g mąki tortowej Młynomag
Moje domowe kucharzenierondelku i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem i dodać do wymieszanej z suchymi drożdżami lub rozczynem drożdżowym mąki. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodać odrobinę mąki lub mleka. Kiedy ciasto zacznie "odchodzić od ręki" lub misy miksera(...)przełożyć je do dość dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Ciasto drożdżowe wyjąć na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt o długości około 30 x 15 cm i posmarować rozmąconym białkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFARSZ: 200g kiszonej kapusty 1 cebula 2 łyżki masła spora garść suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego kostka rosołowa/ warzywna przyprawa uniwersalna pieprz olej do głębokiego smażenia 1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy do niej wodę oraz wódkę (ciasto nie będzie tak nasiąkało tłuszczem). Drożdże rozcieramy z cukrem i wlewamy do mąki. Dodajemy sól i wyrabiamy gładkie
Kuchenna KontrrewolucyaPodobno dzisiaj dzień bez diety więc u mnie pojawiły się pyszne drożdżowe racuchy,w sam raz na taki dzień.Puszyste,drożdżowe - wszystko co kocham. Składniki: 500 g mąki 4 dag drożdży 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju cukier waniliowy 3-4 jabłka Drożdże kruszymy do miski,dodajemy 1 łyżkę cukru(...)jabłka: obieramy i kroimy w kostkę. Przesianą mąkę łączymy ze szczyptą soli,pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym,dodajemy jajka,olej i gotowy zaczyn - wszystko mieszamy ok 10 min aż ciasto drożdżowe będzie gładkie.Odstawiamy na ok 30 - 40 min by ciasto podrosło,następnie dodajemy jabłka,mieszamy wszystko i ponownie odstawiamy na ok 30 min. Gdy ciasto podwoi swoją objętość smażymy
Niespełnione zdolności kulinarneśrodku. Aromatyczne i sycące. Jestem nimi zachwycona i chyba będę robić jagodzianki już tylko w takiej postaci. Ale kto tam wie co ja jeszcze wymyślę ;-))) Zapraszam! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE: -300 g mąki pszennej Babuni -200 g mąki tortowej - 1/2 paczka drożdży świeżych - 1/2 szkl. cukru - kilka kropli aromatu cytrynowego - 1/2 kostki margaryny - 2 jaja - 1 żółtko - 0,5 szklanki(...)zrób wgłębienie, wlej rozczyn, zasyp z brzegów mąką, wymieszaj na gęstą papkę, odstaw na 25 minut - rozpuść masło z cukrem w rondelku - roztrzep jajka w odrębnej misce - zaczynamy wyrabiać ciasto, wlej całe mleko, jajka, masło z cukrem, wyrabiaj energicznie ciasto, proces ten ma być długi nie można go skracać. Wyrabianie ciasta powinno trwać nie mniej niż 20 minut. Wtedy jagodniki
SMYKWKUCHNIzrobiłam z masłem, a drugą z olejem kokosowym nierafinowanym . I ta druga wersja moim zdaniem była lepsza, delikatniejsza a ten posmak kokosa- pychota. Polecam do wypróbowania, szczególnie wielbicielom bab drożdżowych , bo jest tego warta. Przepis pochodzi z książki L.Ćwierciakiewiczowej. Ja znalazłam go tutaj . A bania to po prostu dynia, która jest bardzo zdrowa. Składniki: - 500g mąki orkiszowej białej(...)późniejszym czasie, gdy nie będzie już w sklepach dyni. Wszystkie składniki suche zmieszać.Masło lub olej roztopić , dodać mleko,dynię ( przy oleju jeszcze wodę) i wmieszać do ciasta. Zostawić do podwojenia objętości ok.1h). Lekko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawić przykryte ściereczką na ok.30-40 minut. Piec w temp.180*C aż się zrumieni ok.35 minut. Można polukrować : puder trzcinowy
Smaczne Zdrowerozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka. Do misy miksera przelewamy mleko, dodajemy drożdże, sól oraz partiami wsypujemy mąkę. Mieszamy na średnich obrotach mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Gdy wszystkie składniki nam się połączą, wyłączamy mikser. Ciasto będzie dość lepie, ale powinno ładnie odchodzić od rąk. Gdy tak nie jest możemy je delikatnie podsypać mąką. Formujemy kulę
VioletoweKucharzenienaszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni. Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji. Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką , a z ciasta , z dodatkiem serka homogenizowanego , które po upieczeniu sprawia , że Donaty są niesamowicie kruche i delikatne. Są obłędne! Koniecznie spróbujcie! Uzależnicie się! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkoreszta towarzystwa raczy się zwlec. Nie doszłam jeszcze jednak do tego, żeby w niedzielę wstać i na śniadanie upiec świeże drożdżowe :) Ale to właśnie drożdżowe jest dobre i na drugi dzień, bo do ciasta dałam same żółtka (zostały mi po bezach). I jeśli chcielibyście spróbować, to zachęcam. Bo ja zawsze mam dylemat kiedy w przepisie są albo same białka
bistro mama