ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:149/576)

Drożdżówki [ z olejem rzepakowym] z masą rabarbarowo-truskawkową 211

Zachciało mi się bułeczek drożdżowych..i oto są..pyszne ...z truskawkami, rabarbarem i jabłuszkiem..pycha..do ciasta drożdżowego dodałam olej  rzepakowy który  jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni. Przydałoby się trochę głosików na te pyszne bułeczki..każda zalogowana osoba może codziennie oddać trzy głosy..tak więc do dzieła..Zapraszam(...)dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia .[ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać

Moje domowe kucharzenie
Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami 199

Jagodzianki to mój ukochany typu bułek drożdżowych. Pyszne, delikatne ciasto, kryjące w sobie pyszny wkład z jagód. To zdecydowanie jedna z najbardziej ulubionych letnich propozycji. Jeśli pałaszujemy je dodatkowo z zimnym mlekiem… czego chcieć więcej. W sumie te bułeczki wychodzą lepsze niż ze sklepu. Nadzienie to prawdziwe owoce, a nie ich namiastka w postaci dżemu czy jakiś innych udziwnień(...)bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki. Tak czy siak, zapraszam na jagodzianki zwane bułkami z jagodami. Drukuj Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 1 szkl. mleka 5 dag drożdży 1/2 szkl cukru 2 jajka 2 łyżki miękkiego masła szczypta soli jajko do smarowania bułeczek Nadzienie

Mieszam w Garnku
Chlebki naan a'la pizzerinki 177

Kolejny pomysł "wymieciony" spod sterty innych, który myślałam, że już dawno na blogu.  Zwyczajne ciasto, drożdżowe. Pieczone na patelni z dodatkami. Proste, a zarazem smaczne.  Można je również przygotować w piekarniku i jest o niebo szybciej, ale te z patelni grillowej mi osobiście bardziej smakowały no i fajnie wyglądały tak przy okazji :D W kolejce do napisania czeka(...)minut. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy jogurt, sól oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy kilka minut i pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. W tym czasie kroimy pieczarki oraz siekamy cebulę. Smażymy na rozgrzanej 1 łyżce masła, z drobiną soli aż do momentu odparowania wody. Gotowe ciasto dzielimy na ok 8 części. Każdą delikatnie podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Odrobinę masła

Kuchnia w czekoladzie
rogaliki drożdżowe z masą makową 146

Kocham zapach piekącego się drożdżowego ciasta a moja rodzina uwielbia domowe drożdżówki. Pojawiają się u nas bardzo często, jemy je na śniadanie, kolację, podwieczorek, mąż zabiera je do pracy. A najbardziej w drożdżowym podoba mi się to, że nawet jeśli brzydkie i nierówne włoży się do piekarnika to wyjmuje się piękne i pulchne. Dziś dla łasuchów rogaliki z masą makową(...)ciepłego mleka, odstawić na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, masło stopić i wystudzić. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, wlać mleko, wsypać sól i zacząć wyrabiać (ja wyrabiam mikserem). Podczas wyrabiania dodać jajko a następnie masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wianek drożdżowy z jagodami i kruszonką 143

prawdziwą labę to i  kuchni się podciągnę. Ale, żeby nie było i na dziś coś Wam przygotowałam, a właściwie nie "coś" tylko Drożdżowy wianek z jagodami i kruszonką. Są tu jacyś chętni na to letnie ciasto?"Składniki :65 g masła120 ml mleka13 g drożdży2,5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią1,5 szklanki mąki pszennejżółtko do smarowaniaszklanka jagód kruszonka

Słodkie Przyjemności
Drożdżowe babeczki z bakaliami 188

Pyszne drożdżowe babeczki z bakaliami idealnie sprawdzą się nie tylko na zbliżające się Święta, my na podwieczorek jemy je już teraz ;) Do prostego ciasta drożdżowego możecie dorzucić bakalie według uznania, ja kupiłam mieszankę różności i uzupełniłam ją nieco tym, co znalazłam w moich cukierniczych szafkach :) Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki

Ciastkozercy
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 308

Najlepsze racuchy pod słońcem!  Tak wszystkim smakowały, że nie nadążałam ściągać ich z patelni....miały być na podwieczorek, niestety zabrakło i musiałam jeszcze jedna turę

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI z cukrem pudrem 127

jajeczną. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki tak około 15 - 20 min.. Można też wyrobić ciasto za pomocą miksera (będzie to trwało około 10 - 15 min.). Dodajemy roztopione masło oraz spirytus i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 - 1,5  godzinki.  4.) Gdy ciasto podwoi swoją objętość(...)minutki z każdej strony.  6.) Usmażone i wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Uwagi:   Biała obwódka wokół pączka świadczy o puszystości i dobrze wyrośniętym cieście drożdżowym. Z tej ilości składników powinno wyjść około 25 pączków. | TUTAJ   znajdziesz inne moje przepisy na tego typu słodkości. Obserwuj RITA creative na ➡️ INSTAGRAMIE Jeżeli interesuje Cię co się

RITA food channel
Potrawka gulaszowa 200

ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiewamy do miski. Dokładamy dokładnie ugniecione, ugotowane w słonej wodzie ziemniaki i gdy już ruszy, drożdżowy roztwór. W miarę, jak całość dokładnie mieszamy, dodajemy resztę (stosownie bacząc, by nie przedobrzyć) podanej porcji mleka i sól.. Ciasto nie może(...)być zbyt twarde, jednak też nie może przyklejać się do rąk. Można dosypać więcej mąki (może zajść taka potrzeba w przypadku, gdy używamy tej poniżej i grubości 450 do ciast drożdżowych) lub, jeśli jest zbyt zbite, dołożyć kwaśnej śmietany. Wyrabiać kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulę, posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około

Kuchenna Kontrrewolucya
Miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe 210

przetestowałam wiele przepisów na rogaliki drożdżowe... i wreszcie znalazłam swój ideał :) Składniki: (na 24 szt.) -3,5 szklanki mąki pszennej 450 -120 g masła -200 ml mleka -2 jajka -2/3 szklanki cukru pudru -1/3 łyżeczki soli -80 g świeżych drożdży -dowolna marmolada, np. różana Wykonanie: Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki(...)ucieramy z pozostałą porcją cukru pudru na puszystą masę. Do jajek dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto (można mikserem z hakami do ciasta drożdżowego) przez ok 8 minut. Polecam wyrabianie mikserem, gdyż jest wygodniej zwłaszcza że ciasto ma dość rzadką i lepiącą konsystencję. Lepiej jednak nie dosypywać mąki, gdyż jej nadmiar sprawi

KasiekGotuje
Chaczapuri adżarskie 2487

zwłaszcza jeśli chodzi o doznania smakowe:) Dla Gruzinów chaczapuri znaczy tyle co chleb z serem;) Dla mnie to po prostu drożdżowe łódeczki z miksem fety i mozarelli oraz zapieczonym jajkiem. Całościowo mega pyszne danie. Zwłaszcza z ciasta jestem dumna, bo chyba nigdy nie byłam tak bliska ideału, jak dziś(...)Wyszło idealne. Maczane w roztopionych serach smakowało po prostu wyśmienicie. Nie zapominajmy również o jakże ważnym elemencie tego dania, jakim jest jajko. Rozlewające się żółtko również idealnie współgrało z drożdżowym ciastem. Przepis, z którego korzystałam zakładał 3 porcje, ja przygotowałam 4. Nie wiem czy przygotowałam zbyt dużo farszu, czy to przez zwiększenie ilości łódeczek lub wykorzystane przeze mnie jajka były

Smaki Na Talerzu
Jagodzianki 573

trochę miłośnikom truskawek, ale z sezonowych owoców to jagody są moimi ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 jajka(...)ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ja tym razem wykorzystałam do tego mikser, ale spokojnie można wyrobić je też rękami. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez około 40 minut

Ciastkozercy
Słodkie środy - Drożdżowe bułeczki z jagodami 363

znajdziecie w swoich zapasach. Bułeczki są proste w przygotowaniu, a takie domowe są z całą pewnością najlepsze... Możemy przygotować je z klasyczną kruszonką lub podać z cukrem pudrem.  Drożdżowe bułeczki z jagodami SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru + cukier do owoców 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 ml mleka + do posmarowania(...)wkruszamy drożdże dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli oraz olej i wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wałkujemy, kroimy na prostokąty, nakładamy jagody i po około 1/3 łyżeczki cukru, zwijamy rogi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe pierogi z soczewicą 181

dnia trzeba poświęcić na robienie, więc pomyślałam, że jak już robić pierogi, to niech będą wyjątkowe, niech będą takie, że „mucha nie siada”. Moje pierogi są z ciasta drożdżowego, farsz to soczewica z odrobiną mięsa i koperku, pierożki pieczemy w piekarniku. Jak smakują? Troszkę jak paszteciki, ale o niebo lepsze, miękkie i smaczne nawet następnego dnia. Świetnie smakują(...)łyżkami wody. Każdego pieroga posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 min bez termoobiegu, do złotego koloru, nie warto piec dłużej bo ciasto będzie bardziej suche. Po upieczeniu lekko przestudzić i pałaszować z sosem. Sos jogurtowy koperkowo-szczypiorkowo-czosnkowy 400 gr jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 1/2 pączku szczypiorku 1 ząbek czosnku sól

moj przepis na
Racuszki z karmelizowną gruszką wg. przepisu Pawła Małeckiego 202

świątecznym ucztowaniu mam dość ciast, dlatego na dzisiejsze śniadanie proponuję racuszki To pierwszy przepis, który wypróbowałam z rewelacyjnej książki Cukiernia Lidla. Zachwycam się tą książką, bo jest pięknie wydana, pełna smakowitych zdjęć i jeszcze bardziej smakowitych przepisów. Same racuszki są pyszne, aromatyczne i idealne na leniwe śniadanie.    Karmelizowana gruszka: dietetyczne racuszki, drożdżowe placuszki, placki z karmelizowana gruszka, Placuszki(...)łyżki cukru Na gorącej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy cukier roztopi się i będzie miał złoty kolor wrzucamy gruszki i trzymamy  na ogniu mieszając przez kilka minut. Studzimy. Ciasto drożdżowe: 15 dag drożdży 2 łyżki cukru 100 ml mleka 100 g mąki pszennej (ja użyłam razowej) 1 jajko olej do smażenia opcjonalnie: cukier puder, jogurt naturalny, żurawina Drożdże mieszamy

Cynamonowe szczęście