Ostatnio córki zażyczyły sobie hot dogów...ale nie chciały za długo czekać...a wiadomo ciasto drożdżowe musi troszkę wyrosnąć.. ja czasem robię takie ekspresowe hot dogi..wszystkie składniki [ oprócz parówek oczywiście] wrzucam do miski robota...i on zagniata ciasto..a ja w między czasie szykuję parówki...Ciasta nie musimy zostawiać do wyrastania..i tak pięknie wyrośnie podczas pieczenia
Moje domowe kucharzenieBardzo lubię piec wszelakie pyszności z ciasta drożdżowego. Mam swój ulubiony przepis na rogaliki, który publikowałam już TUTAJ . Z tego samego przepisu, przerobionego na wersję wytrawną robiłam także PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM . Postanowiłam tym razem wypróbować inną recepturę. Wybór padł na rogaliki z niezastąpionego bloga MOJE WYPIEKI . Przepisy są bardzo podobne, jeśli chodzi o składniki, różne są natomiast ich proporcje. Rogaliki(...)Moich Wypieków bardziej wyrastają i mam wrażenie, że są bardziej "okrąglutkie" ;) Są też bardziej miękkie i mają mniej chrupiącą skórkę. Użyłam do nich marmolady z pigwy. Do ciasta dodałam goździki, które fajnie się komponują z nadzieniem. Rogaliki zwijałam według swojego sposobu, dlatego wyszła mi zupełnie inna ich ilość. Składniki na 32 rogaliki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 250 ml letniego
Wrzosowa PolanaRACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Tych racuszków nie trzeba reklamować - kto ich nie lubi? Pyszne, puszyste, drożdżowe ciasto + jabłko = wyśmienity smak :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) 3 duze jabłka olej do smażenia Przygotowanie(...)obieramy ze skorki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki np w kostkę. 8. Dodajemy pokrojone jabłka do naszej masy drożdżowej i delikatnie wszystko razem mieszamy. 8. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który nakładamy łyżką ciasto i smażymy racuszki na zloty kolor (smażymy w głębokim tłuszczu, w średniej temperaturze) 8. Wyjmujemy
Kulinarnie z Polką na Kresachkostkę tegoroczne pieczone pomidory . Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, dodamy pokrojone pomidory, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słonecznik, siemię lniane, otręby czy czarnuszkę(...)środka, a wierzch posypać np. płatkami owsianymi, musicie spróbować bo chlebek drożdżowy z pomidorami jest pyszny. Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) jest jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam smaczne i szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPóki mam czas - piekę ile w lezie. Było to moje pierwsze, ale jakże udane, podejście do ciasta drożdżowego. Uwielbiam i drożdżówki, i chałwę. A ileż można robić tradycyjne? Dlatego postanowiłam troszkę pokombinować. No i wyszły przepyszne. W niedzielne popołudnie, przy filiżance pysznej kawy, smakowały idealnie. Aż szkoda, że już poniedziałek.Przepis na 20 bułeczek:Rozczyn:3 łyżki mąki pszennej2 łyżki(...)białkiem i śmietaną.Końcówka:Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić jeszcze raz, podzielić na równe części. Rozpłaszczyć, nałożyć łyżką masę i uformować bułeczkę. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, oprószone mąką i odłożyć w ciepłe miejsce na 30 minut i przykryć ścierką. Przed pieczeniem posmarować białkiem. Piec w temperaturze 190 ºC przez około 25-30 minut. Drożdżowe bułeczki z chałwą
CzarnawisienkaDziś przedstawiam przepis na rewelacyjny deser. Puszyste ślimaczki drożdżowe z pyszną żurawiną z sokiem z granatu z Bakallandu , z nadzieniem cynamonowym z orzechami i kawałkami białej czekolady i w glazurze z galaretki . Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, a efekt zachwycający! Polecam na pyszny deser lub zwyczajnie do kawy. Scroll down for recipe in English Ślimaczki z żurawiną(...)białą czekoladą z glazurą z galaretki (16 ślimaczków) Składniki na ciasto: 2 opakowania (7 g każde) drożdży instant 2 szklanki ciepłej wody 1 szklanka roztopionego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 5 do 6 szklanek mąki Składniki na nadzienie: 3-4 łyżki rozpuszczonego masła 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 300 g posiekanej białej czekolady 1 szklanka
karmelowyswoje zastosowanie w medycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem na wszelkie rodzinne spotkania(...)zębach :P ) to jednak w większości przypadków wybór jest oczywisty. Kuszący smak makowego placka wygrywa! Przyznam szczerze, że od małego uwielbiałam makowce, jednak zawsze przeszkadzało mi w nim ciasto drożdżowe. Tak, tak! Zapewne zostanę za to przez wielu z was oczerniona, jednak numerem jeden w tym cieście jest dla mnie mak i bakalie. Kombinując zatem z recepturami stworzyłam przepis
Sajkofanka smakuubijam dokładnie jajko z cukrem. Dodajemy mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam, na koniec dodaję rozpuszczone i ostudzone masło i zaczynam lekko urabiać ciasto rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiamy rękoma. Jeżeli się mocno lepi do rąk, to podsypuję je odrobiną mąki. Ciasto dzielimy na kulki ( u mnie sześć) i wykładam do prostokątnej
I LOVE LIFEkefiru * 1/2 łyżeczki sody * 1/3 łyżeczki soli * truskawki Do polania: * truskawki * śmietana * cukier Do 50 dkg mąki dodałam kefir, sodę i sól. Wyrobiłam łyżką ciasto. Wyłożyłam na matę i zagniotłam. W miarę potrzeby, kiedy ciasto kleiło się podsypywałam mąką. Odrywałam z tej porcji kawałki (wyszło mi 12 sztuk) i formowałam kulki. Następnie każdą kulkę zgniotłam i nakładałam truskawki. Zakleiłam(...)zblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze. Notatki: * w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki * można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej ) * miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim parowańcu duże truskawki
Pieprzyć z Fantazjądokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące). Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier oraz wlewamy olej. Zaczynamy miksować (hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych). Możemy robić to też ręcznie. Wlewamy drożdże oraz mleko. Wyrabiamy przez kilka minut (ciasto musi być zwarte). Dłońmi formujemy kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia
VioletoweKucharzenieCiasto drożdżowe jest dobre na każdą okazję i bardzo szybkie w przygotowaniu. Jedyny minus tego ciasta to czas aby ciasto wyrosło. Jednak rośnie szybko, piecze się rewelacyjnie i pysznie smakuje. Dzisiaj przygotowałam je z malinami, twarogiem i kruszonką
Kulinarne Fantazje MarioliCiasto uniwersalne sprawdza się w wielu wypiekach. Tym razem piekłam focaccię. Wyszła bardzo smaczna, ale gdybym miała wybierać, to jednak z tradycyjnego ciasta drożdżowego jest smaczniejsza ( klik ). Ta ma jednak tę przewagę, że nawet jeżeli musimy zagnieść ciasto, jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Najsmaczniejsza zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepła. Ciasto dosyć szybko obsycha, więc
Stare Garymojej głowie wspomnienia 6 letniej dziewczynki, nie umiejącej zaczekać na ostygnięcie bułeczek, kończącej z bólem brzucha i poparzonymi palcami ;) Składniki na ciasto: -pół kg mąki owsianej (możecie użyć jasnej orkiszowej, pełnoziarnistej lub innej sprawdzonej do drożdżowych wypieków(...)jedno całe jajko, jedno żółtko -półtorej łyżki ekologicznego masła -2 łyżki oleju roślinnego -5 dag drożdży -pół szklanki brązowego cukru (niestety słodzik roślinny nie nadaje się do drożdżowego ciasta) -3/4 szklanki mleka -szczypta soli Nadzienie: -u mnie jagody zamknięte w słoiczku w środku lata, możecie użyć również rozmrożonych lub tych sklepowych w syropie, odlejcie tylko nadmiar soku
Gawron w rosoleszklance z ciepłą wodą rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru (około 3/4 łyżeczki). Drożdże dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy (jeśli nie macie takiej jak ja do ciast drożdżowych z pokrywką, to przykrywamy ją ściereczką) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz podsmażam na patelni. Ciasto rozkładamy na blaszce (ugniatam ręką). Następnie
Słodkie okruszkiTradycyjne szarlotki już trochę mi się znudziły, może to i dobrze, bo dzięki temu wpadłam na nowy pomysł. Nasze ulubione nadziewane jabłka upiekłam nie jak zawsze w płaszczykach z ciasta drożdżowego ale zatopiłam je w mocno kakaowym murzynku. Jabłka zmiękły, nabrały konsystencji musu więc ciasto łatwo je się widelczykiem. Murzynek jest wilgotny a nadzienie bogate w smaku więc całość jest
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia