Specyficzną odmianą tradycyjnych gofrów czyli chrupkich wafli robionych w gofrownicy, są gofry belgijskie. Są one grube, chrupiące, z gęstego drożdżowego ciasta, które nie rozlewa się po gofrownicy jak przy tradycyjnych gofrach, lecz nadaje im nieregularne kształty. To drożdżowe gofry z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając ciasto
To co kochamCiasto drożdżowe lubię i ostatnio często u mnie gości. Tym razem nie z truskawkami, choć spodziewajcie się długiego tygodnia tylko z nimi, a z kakao i cynamonem. Czujecie już ten zapach? Drożdżówka jest dobra na wszystko! Składniki : * 400 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła * 2 jajka * pół kostki drożdży * 175 ml ciepłego mleka * cukier waniliowy Przygotowanie(...)mleka i łyżki mąki przygotować zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z jajkami, zaczynem. Dodać cukier waniliowy i wyrobić. Dodawać masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na cztery części. Każdą rozwałkować. Na jednym kawałku można położyć kawałki masła, posypać cukrem oraz kakao albo cynamonem. Przykryć
Magiczne Życie MartyOstatnio strasznie za mną chodzi ciasto drożdżowe. Tydzień temu były bułeczki, potem pizza teraz musiałam upiec drożdżówki ;) Te pyszne słodkie bułeczki są doskonałe na śniadanie lub słodki podwieczorek do szklanki mleka. U mnie znikały jeszcze ciepłe... jakieś małe łapki sięgały po nie :))) Chociaż wydają się pracochłonne to polecam z całego serca. Przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej zajada(...)przy okazji wypróbowałam swoją nowiutką lustrzankę. Jeszcze się poznajemy ;) ale myślę, że niebawem zdjęcia będą jeszcze lepsze :) Ciasto: 500g mąki pszennej op. drożdży instant szczypta soli jajko szkl mleka 60g masła 3 łyżki miodu Nadzienie: budyń przygotowany wg przepisu na opakowaniu słoiczek konfitury morelowej Lukier: 1,5 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny woda Ciasto: Suche składniki
Smakołyki AsiOstatnio nabrałam znów ochoty na pieczenie drożdżowych ciast. Może dlatego, że niby jest lato, ale jednak chłodno i drożdżowe wydaje się takie... Pocieszające . Kiedy zapach słodkich bułeczek roznosi się po domu, deszcz i wiatr tracą na znaczeniu. I nie ważne, że tylko na chwilę... Problem jednak jest taki, że kaloryfery oczywiście nie grzeją, w kominku w środku lipca palić(...)czterdzieści pięć minut mam idealnie wyrośnięte, cudownie puszyste ciasto. No żyć, nie umierać! Jestem zachwycona i jednocześnie zdegustowana samą sobą, że wcześniej tego nie odkryłam. Teraz, skoro coraz lepiej rozumiem mój piekarnik (a nie jest to łatwe, zważywszy na fakt, że rozmawia ze mną po duńsku), możecie spodziewać się kolejnych drożdżowych wypieków. Z tego co wiem, nie zanosi się bowiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeroku nie mają zbyt dużo czasu na długie stanie w kuchni i przygotowanie skomplikowanych potraw. Ja zdecydowałam się na to ciasto także dlatego, że jest bardzo urokliwe Jeśli chcecie to zamiast ciasta francuskiego możecie przygotować choinkę z ciasta drożdżowego, również będzie pyszna Szybki makowiec 2 opakowania ciasta francuskiego domowa masa makowa jajko Ciasto francuskie rozwiń i połóż je na stolnicy
365 dni dookoła kuchnipotraw na koleżeńskim spotkaniu . Wystarczy przełożyć go na deskę, pokroić w mniejsze lub większe kawałki, a każdy z uczestników biesiady sięgnie po niego jeśli będzie miał ochotę. Wykorzystałam ciasto drożdżowe takie jak do zapiekanki z cebulą, pissaladiere , którą już kiedyś Wam pokazywałam. Ale jak widzicie farsz można zrobić inny i placek będzie równie pyszny. Ten placek drożdżowy to coś
Smaczna Pyzaciepłym miejscu. Jajka rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie łączymy z ciepłym mlekiem, a później z zaczynem drożdżowym. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Racuchy nakładamy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny masła
wege i kropkaBardzo smaczne, bezglutenowe ciasto drożdżowe ze słodkimi truskawkami i kokosową kruszonką. Do ciasta można użyć dowolnych owoców, spróbujcie np. z agrestem. Przyznam, że ciasto nie jest tak puszyste, jak to na mące pszennej , ale i tak jest warte spróbowania. Na pewno się nie zawiedziecie. Składniki (na blachę o wym. 28x24 cm): 260 g mąki kukurydzianej 170 g mąki ryżowej
Domowa Cookierenka AgiMiedź 0.05 mg Mangan 0.16 mg Jod 2.3 mg Tak jak wspomniałam powyżej z rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa ( klik ). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego(...)warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem
Kulinarne przygody GatityCiasto, które zawsze smakuje :) i nigdy się nie nudzi ... Ciasto drożdżowe klasyczne z jajkami,cukrem, masłem :) Zrobiłem więcej ciasta, żeby wystarczyło dla domu i dla Babci :) Podzieliłem na trzy części i upiekłem trzy różne drożdżówki. Najmniejszy kawałek dostał do środka konfiturę śliwkową i zrobiłem przeplatankę. Kolejne ciasto :) podzieliłem i dodałem dżem z czarnego bzu, skleiłem. Następnie zaplotłem gruby
chleba naszegowymieszać dużą drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić. Ciasto na chleb musi powoli sobie rosnąć przez całą noc. Następnego dnia wyjąć ciasto z miski, zagnieść jak każde ciasto drożdżowe.Nie trzeba ugniatać długo tylko trochę napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto do miski o odstawić do ponownego wyrośnięcia, 30 minut powinno wystarczyć. Pieczenie – do zimnego piekarnika włożyć formę
Kuchnia Pokoleństały się muffinki). Polecam gorąco! 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 200 g. masła 2 żółtka szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki zagnieść, albo zmiksować końcówką do ciasta drożdżowego - ja tak robię i jest dużo szybciej. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę lub więcej, żeby się dobrze schłodziło. Schłodzone ciasto odrywać po kawałku
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie, można też mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (mikserem zajmie to około 15 minut). Z ciasta uformować kulę, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około
Gotuj Sam!Makowca nie może zabraknąć na świątecznym stole. U większości ludzi to tradycja. Makowiec może być na cieście drożdżowym, ale także na kruchym. U mnie kruche ciasto czekoladowe sprawdziło się idealnie. Ciasto jest mięciutkie, a farsz ma idealną konsystencje, co ułatwia zwinięcie rolady. Najlepsza jednak jest chrupiąca złota skorupka ! Polecam do kawki w rodzinnym gronie :)\ SKŁADNIKI: Ciasto: mąka
Kuchnia PaulettesW tamtym roku nie zdążyłam z przepisem, a w tym też tak na ostatnią chwilę się zjawiam! Aj muszę podkręcić tempo! ;) Mam dla Was przepis na
Ostra na Słodko