ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:130/576)

Wieniec cynamonowy 191

Pachniało w całym domu gdy się piekł, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować. Z resztą nie tylko ja.   Domownicy stwierdzili, że to jest najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jedli.. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-) Przepis znalazłam na  tej stronie . Składniki: 570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki) 2,5 łyżeczki suszonych drożdży

Na słodko lub wytrawnie
DROŻDŻOWY WIENIEC Z ORZECHAMI 172

Uwielbiam ciasta drożdżowe, a połączone z orzechami to już prawdziwa rozkosz. Drożdżowy wieniec jest niezwykle prosty do zrobienia, a wygląda bardzo efektownie. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Bułeczki zawijane z kiełbasą 131

Następnie każdy z pasków potnij na mniejsze kawałki – płatki drożdżowych różyczek. Na każdym „płatku” połóż plasterek kiełbasy tak, aby trochę wystawały ponad ciasto. Postępuj tak do wyczerpania ciasta. Kawałki ciasta drożdżowego z kawałkami kiełbasy sklejaj w ten sposób, aby powstały różyczki. Tak przygotowane bułeczki przełóż do foremek lub blachy na muffinki (nie trzeba ich dodatkowo natłuszczać, ponieważ ciasto ma wystarczającą

blog.moje-pasje.info
Kulicz - rosyjska babka wielkanocna 243

Kulicz to rosyjska babka, która obowiązkowo musi się znaleźć w koszyczku do święcenia. Tradycyjne kulicze piecze się z ciasta drożdżowego, bogatego w żółtka, masło, dzięki długiemu wyrabianiu ciasto jest niezwykle lekkie, piórkowe, koniecznie z bakaliami. Do upieczenia kuliczy potrzebne są wysokie formy. Ja nie miałam specjalnej formy, a do pieczenia wykorzystałam metalowe puszki po brzoskwiniach.  Po upieczeniu kulicze dekorowane

Obiad gotowy
Idealna strucla makowa 837

świąt jeszcze ponad miesiąc ale zapobiegliwi już powoli przygotowują menu, testują nowe przepisy. Dlatego proponuję już dzisiaj wypróbować pyszne drożdżowe ciasto z makowym nadzieniem. Nie wyobrażam sobie świąt bez … Czytaj dalej Idealna strucla makowa

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Bułeczki zajączki. 177

widać zaczynam przygotowania do Wielkiej Nocy. W tym roku, ku uciesze najmłodszego członka naszej rodziny, upiekłam zajączki z maślanego ciasta drożdżowego. Synek był zachwycony, my z resztą też! Ciasto jest miękkie, puszyste, pachnące i bardzo smaczne. A zajączki wyglądają uroczo! W tym roku zamiast  chlebka do koszyczka  poświęcimy maślanego zajączka, niech będzie raz inaczej ;). Ja przygotowałam ciasto

Rozpustne gotowanie
KOSZYCZKI WIELKANOCNE 163

komu dogadzać.   Od dawna oglądałam te wspaniałe drożdżowe koszyczki,musiałam je wykonać.Na facebooku Słodka Babeczka utworzyła wydarzenie:pieczenie drożdżowych koszyczków.Nie mogło mnie tam zabraknąć.Przepis na ciasto drożdżowe i sposób wykonania oczywiście http://babeczka.zuzka.pl/2011/04/koszyczki-drozdzowe/ . Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to serdecznie zapraszam bo naprawdę warto.To wspaniała ozdoba stołu,ciasto jest rewelacyjne,świetnie się na nim pracuje

Niespełnione zdolności kulinarne
Na jesień: drożdżowe ze śliwkami 157

herbatą (może Was to nie dziwić, ale my zawsze, ale to zawsze , pijemy razem kawę) i drożdżówką, którą rano upiekłam. Zabrałam ją ze sobą jeszcze cieplutką! Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, nadziane słodkim, waniliowym twarogiem i cudownie fioletowymi śliwkami. Wierzch posypałam migdałami i cukrem, który utworzył chrupiącą, lekko karmelową skorupkę. Ciasto zawinęłam w roladę, a następnie pokroiłam na plastry; wyszły zgrabne(...)dobywać się słodki zapach, ciężko wytrzymać, aż będzie można sięgnąć po kawałek. Najlepiej jeszcze cieplutki, mmm... A Wy? Jakie jesienne smakołyki lubicie najbardziej? Drożdżowe ślimaczki z twarogiem i śliwkami Składniki: (na formę o wymiarach 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 65 g cukru 60 g masła 1 jajko nadzienie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe 167

200ml mleka - zmniejszyłam z pierwotnej ilości 250ml, bo obawiałam się zbyt lepkiego ciasta 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka pasty waniliowej 350g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych   150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna 75g cukru  1 całe jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do smarowania drożdżówek przed pieczeniem szczypta soli   NADZIENIE(...)sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać mąkę pełnoziarnistą, cukier, szczyptę soli, jajko oraz żółtko i rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, odchodzące od ścianek miski, ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Miskę, w której wyrabiane było

Grunt to przepis!
Zawijaniec drożdżowy śliwkowo-jabłkowy 269

Dziś przedstawiam Wam typowo jesienne ciasto, które wybraliście w akcji gotowanie za głosowanie. Jabłka, śliwki i cynamon to połączenie, które zawsze się doskonale sprawdzi o tej porze roku. W dodatku tym razem zdecydowałam się na wersję drożdżową. Nie będę ukrywać, że kiedyś bałam się go i raz mi wychodziło, a raz nie. Obecnie jednak może nie należy do moich ulubionych(...)być, a kwaśne owoce świetnie z nim współgrają. Ci, którzy śledzą mojego bloga doskonale wiedzą, że takie słodko-kwaśne połączenia trafiają do mnie w 100%.  Natomiast ciasto drożdżowe w wersji słonej bardzo lubię wykorzystywać do różnych smakowych bułeczek, które chętnie ze sobą zabieram do pracy lub na uczelnię. Wykonane domowym sposobem wychodzą nam taniej, a po drugie mogę przygotować

Fabryka pomysłów
ślimaczki z serem i cynamonem 195

razem coś drożdżowego na słodko.  Jedni mówią różyczki inni ślimaczki ale nazwa nie jest tak istotna jak smak a ten jest maślany i cynamonowy a skarmelizowany ciemny cukier nadaje posmak karmelu. Z podanej porcji wyszło mi łącznie 15 bułeczek, część z cukrem i cynamonem a część z serkiem. Składniki : ciasto - 550 g mąki pszennej typ 550 - 65 g cukru

Wypieki Rene
Babeczki drożdżowe 134

drożdżowe babeczki upiekłam specjalnie z przeznaczeniem do koszyczka ze święconką, bo są symbolem umiejętności i doskonałości. Bardzo ładnie urosły, ciasto jest puszyste i mięciutkie. Takie saute wydają mi się najładniejsze, bez lukru i ozdób, bo koszyczek i tak będzie bardzo kolorowy i bogaty. Oczywiście moim starym zwyczajem upiekłam wcześniej i zamroziłam(...)łyżeczka mąki Wykonanie: Rozczyn drożdżowy • W miseczce pokruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe • Jajko roztrzepać z cukrem, dodać przesianą mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować

To co kocham
CHLEBEK MLECZNY 157

Proste przepisy zaskakują najbardziej...Delikatny chlebek drożdżowy na mleku i słodkiej śmietance jest bardzo puszysty, mięciutki i wprost rozpływa się w ustach. Ciasto dobrze się wyrabia i szybko wyrasta. Jest plastyczne. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na 16 części, które układamy w wysmarowanej masłem formie. Możemy podzielone na części ciasto upiec w dwóch keksówkach lub okrągłej tortownicy(...)cukru rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku WYKONANIE  Do dzieży miksera wlewamy śmietankę i ciepłe mleko. Dodajemy jajko, cukier, sól i drożdże. Przesiewamy mąkę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut. Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód ( powinno lekko się kleić) nadając kształt kuli. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów

cool and minty
Kołacz śląski z rabarbarem i posypką 169

sezonie zawsze wypiekam tradycyjne ciasto drożdżowe z sezonowym owocami. Świeży drożdżowy kołacz smakuje wybornie. Kołacz śląski z rabarbarem i posypką ciasto: około 2 i 1/2 szklanki mąkipszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 10 dag masła 2/3 szklanki mleka 3 jajka 10 dag cukru posypka: 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka wiórek(...)niewielkiej ilości mleka - odstaw na 10 minut.  Jaja ubij z dodatkiem 10 dag cukru. Dodaj wyrosnięty zaczyn drożdżowy do jaj oraz mąkę. Wyrabiaj ciastodopóki nie będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto. Ułóż je na blasze. Rozłóż na nim rabarbar, posyp kruszonką. Pozostaw jeszcze około 10 min po czym wstaw

Gotuj Sam!
Makowiec drożdżowy 263

piekarnika i pieczemy przez 50 minut w 170-175 st. C. Pieczemy do mocnego zrumienienia się wierzchu. Ostudzony makowiec można polać dowolną polewą i udekorować.Smacznego!!!P.S.Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze

Kuchnia domowa Ani