ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:2147/2544)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie. 135

różne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem do farszu dodaję potarte pieczarki, czasem pokrojoną drobniutko paprykę. Przeważnie posypuję ja po wierzchu tartym serem i zapiekam(...)pieczenia się trochę skurczy. Nafaszerowane cukinie układam w naczyniu do zapiekania, jedna koło drugiej i posypuję mieloną papryczką chili. Na dno naczynia wlewam około pół szklanki bulionu wymieszanego z passatą pomidorową. Naczynie przykrywam folią aluminiową i przekładam do lekko nagrzanego piekarnika. Cukinię piekę w 170 stopniach z termoobiegiem przez około 40 minut. W połowie czasu naczynie odkrywam i piekę

Kuchnia z widokiem na ogród
Tarta z kurkami 141

jadłam tak pysznej tarty. Myślę, że duży wpływ na jej smak mają właśnie kurki. Dodatek wędzonego boczku również odgrywa tu swoją rolę. Ja wykorzystałam samo mięso z boczku, bez skóry i tłuszczu. Smak całej tarty podkreśla dodatek świeżej natki pietruszki i aromatyczny tymianek. Takiemu połączeniu nie sposób się oprzeć. Ja tartę zaserwowałam na obiad, ale świetnie się sprawdzi jako(...)padano duży pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, sól, dodać jajko i posiekane zimne masło. Całość zagnieść, aż powstanie jednolite ciasto (w razie potrzeby można dodać łyżkę zimnej wody). Gotowym ciastem wylepić spód i boki okrągłej formy o średnicy 26 cm, po czym włożyć do lodówki

Passions hobbies life
Słodki gulasz z czarnej fasoli i morwy z pieczonym batatem 203

Kontynuujemy temat prozdrowotnych obiadów odpowiednich dla niemal każdego, od nietolerujących glutenu aż po wegan. Czarna fasola pełna witamin z grupy B i kwasu foliowego wspaniale syci

Kuchnia PROzdrowotna
Maślane ciasteczka w czekoladzie 199

finansowych i czasowych. Zdecydowanie ten rok można posumować jak na razie bardzo dużymi wydatkami, aż się boję co będzie w grudniu:P Na szczęście nie są to tylko inwestycje bez zwrotne i mam nadzieje, że zakiełkują jakimiś pozytywnymi zmianami w przyszłym roku:) W takim pozytywnym oczekiwaniu postanowiłam wypróbować mój nowy nabytek a mianowicie maszynkę do ciastek:) Kupiłam(...)przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną. Dodajemy masło oraz roztrzepane trzepaczką jajka i wszystko razem zagniatamy w jednolite ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie czasie nakładamy ciasto do maszynki i wyciskamy ciasteczka na blaszkę. Gotowe wkładamy do pieca na około 15 minut w temp. 160 stopni. Gdy się ładnie zarumienią wyciągamy i czekamy aż ostygną

ciastkarnia na kruchym spodzie
Piekielne kulki, czyli sposób na mróz:) 153

czasu prawie nie piekę nic tzw. słodkiego.  Kiedyś przygotowywałam słodkości przynajmniej raz w tygodniu i na moim blogu więcej było ciast czekoladowych, serników i różnorodnych deserów niż dań wytrawnych. Teraz jest na odwrót. Zamiast typowych słodyczy piekę ciasteczka owsiane albo bakaliowe, albo podjadam po prostu bakalie:) Jak trafiłam na przepis u  Rodzynki na energetyczne kulki , to sobie przypomniałam(...)migdały zmieliłam i wymieszałam z miodem i przyprawami. Z masy lepiłam kulki (tradycyjnie przy takich masach używam rękawiczek lateksowych i sprawdzają się świetnie) i obtaczałam (z dużą trudnością i bez zadowalającego mnie efektu) w sezamie. Wyszło tylko 12 kulek, a jedną zjadłam jeszcze w trakcie pracy, bo taka byłam ciekawa jej smaku;) Następnym razem zrobię z podwójnej porcji

Zdrowa Kuchnia Sowy
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CYTRYNOWYM I TRUSKAWKAMI 171

Delikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Letnia sałatka z fetą, kuskusem i warzywami 94

Letnia sałatka z fetą, kuskusem i warzywami to pyszny pomysły na lekki lunch lub kolację w ciepłe dni. To lekki, prosty i pożywny posiłek w środziemnomorskim

Na-talerzu.pl
Tarta na francuskim cieście z cukinią, papryką i fetą (Torta di sfoglia con zucchine, peperoni e feta) 129

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cukinie 200 g fety 250 ml mleka 2 jajka 2 szalotki 3 ząbki czosnku

La grande e la piccola cuoca
Tarta ze szparagami i mozzarelą na pożegnanie wiosny 124

Ostatni dzień długiego, czerwcowego i wyjątkowo ciepłego weekendu uczciłam w jeden z moich ulubionych sposobów. Piknikiem ze znajomymi! Długo wyczekiwana okazja na puszczenie się w dzicz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Robot kuchenny planetarny GOTIE – recenzja sprzętu 96

Mówi się, że kuchnia to serce każdego domu. U mnie to powiedzenie jest jak najbardziej trafne. Kocham gotować i piec. Mogłabym spędzać w kuchni całe dnie, a nawet kawałek nocy. Jednak życie sprawia, że i ja często jestem w biegu i potrzebuję usprawnień. Zwłaszcza jeśli szykuje się duża uroczystość. Dlatego tak cenię dobre sprzęty kuchenne. Od sierpnia testuję nowy sprzęt(...)która pozwala im na wykonywanie tak wymagających zadań, jak zagniatanie ciasta na pizzę czy chleb. W każdym dobrym robocie planetarnym powinna być możliwość regulacji obrotów i dostosowania ich do przygotowywanej potrawy. Robot planetarny powinien równie dobrze radzić sobie z ubijaniem białek, jak i z mieszaniem delikatnego ciasta na biszkopt. Czym sugerować się przy wyborze robota planetarnego do kuchni? Oferta dostępnych

Słodkie okruszki
Fit pierniczki z patelni 140

Jestem z tego przepisu szalenie dumna!  Po pierwsze. Pierniczki możesz wykonać bez użycia piekarnika, wystarczy jednie patelnia. Po drugie jest to dietetyczna wersja tych ciastek. Po trzecie - ich konsystencja i smak zupełnie nie odbiegają od tradycyjnych pierniczków.  Chciałabym napisać Wam, że przepis przygotowywałam dla Was kilkanaście długich miesięcy. Chciałabym Wam powiedzieć, że ciągle zmieniałam recepturę(...)piernika. Wymieszaj składniki. Dodaj masło, jogurt i żółtko. Zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj ciasto o grubości 0,5 cm i wykrawaj z niego ciastka. Powinno wyjść 16 sztuk. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, pamiętaj, że nie może być bardzo gorąca bo pierniczki się spalą. Na rozgrzaną patelnię układaj pierniczki i piecz po minucie z każdej strony do zarumienienia. Gotowe pierniczki przełóż

Mango Papaja
Puszysty sernik z kaszą manną 103

Puszysty sernik z kaszą manną jest leciutki i przyjemnie wilgotny. Sernik, który zawsze wychodzi, a po upieczeniu dużo nie opada i jest równiutki. Pyszny niezbyt słodki

Kuchcik gotuje
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 176

drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski (to już ostatni moment, żeby nastawić ciasto!) i gotuję zupy z buraków. Na szczęście Duńczycy nie są zupełnie bez serca, i przyszli mi z pomocą. Już pierwszego roku w grudniu odkryłam rzecz, która nie ma sobie równych. Jeśli nie przekonują Was wysokie(...)czasu do czasu mieszając. Gdy cukier nabierze złoto-brązowej barwy, zmniejszyć płomień i podgrzewać nadal, cały czas mieszając, aż cukier oblepi migdały.  Przełożyć migdały na papier do pieczenia. Gdy ostygną, rozdzielić. Smacznego! Przepis oczywiście dodaję do akcji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Omlet białkowy z mąką gryczaną 232

absolutny hit. Nie jest już spożywana wyłącznie w postaci tradycyjnego napoju, ale coraz częściej znajduje zastosowanie również w kuchni. Z jej dodatkiem można wyczarować proteinowe ciasta, ciasteczka, muffiny, tosty i wiele innych smakołyków. Bez wątpienia to świetny sposób na wzbogacenie potraw w białko, co jest szczególnie ważne, gdy treningi to nasz "chleb powszedni". Po krótkiej, ale iście owocnej przerwie(...)węglowodanów . SKŁADNIKI: 1 jajko 25g odżywki białkowej- u mnie Myprotein o smaku Chocolate Peanut Butter 30g mąki gryczanej 50 ml mleka 0,5% 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia kardamon PRZYGOTOWANIE: Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę Żółtko zmiksować z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia i kardamonem Dodać odżywkę białkową i ponownie zmiksować Do masy

peanutbuttermonster
Markizy piernikowo - pistacjowe 84

Warstwa kremu pistacjowego gęsta, kremowa, wyrazista, a jaka zielona! Stwierdziłam, że ciekawym byłoby połączenie tych smaków w cieście, chociażby torcie,  śmietanowo - pistacjowym. Znalazłam więc recepturę na krem pistacjowy. Kupiłam pistacje, białą czekoladę i zgodnie z przepisem powstał słoiczek kremu. Na pieczenie tortu, zabawę w ubijanie masy śmietankowej, nie miałam czasu. Ale mój krem musiał znaleźć zastosowanie. Ciasteczka. Miękkie(...)wycinamy kółeczka - około 3 cm średnicy. W połowie kółeczek wycinamy dziurki. Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach przez około 9 - 10 min. Nie powinny się zbyt zrumienić. Po wyjęciu pozostają miękkie w środku. Studzimy na kratce. Wyjmujemy krem z lodówki, spód markizów ( te bez dziurek :)) smarujemy na całej powierzchni i zlepiamy z ciasteczkiem dziurkowanym. Do dziurki możemy dodać jeszcze troszkę

Kronika Piekarnika