Jeden z najlepszych tortów bezowych jakie do tej pory jadłam, jest po prostu obłędny. Idealny na święta lub szaloną noc Sylwestrową. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj
To co lubię - gotuję i polecamcieszy się powodzeniem u dzieci już od wielu lat (ulubione lody i nadziewana czekolada). Dlatego bez wielkich fochów zniknęły w ci ą gu popołudnia... Przepis z książki '1 mix, 100 muffins' . Składniki: (na 12 sztuk) 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 1/2 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki groszków z ciemnej czekolady(...)Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do sporej miski. Wmieszaj czekoladę i cukier. W dzbanku, lub osobnej misce, roztrzep widelcem jajka, mleko, olej, ekstrakt i zielony barwnik. Zrób wgłębienie w suchej mieszance i wlej mikrą miesznakę. Szybko i delikatnie wymieszaj - nie za długo, inaczej gotowe ciastka będą twarde. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki i piecz
Lejdi of the houseCiasto marchewkowe z kremem z nerkowców poleca się na ten ciężki czas. To ciasto, które zawsze poprawiało mi humor. Ma wiele zalet (oprócz smaku), więc: łatwo
365 dni dookoła kuchniCo prawda może nie wyszedł idealnie ale, myślę że tutaj użyłam za dużej blaszki ,a mniejszej nie miałam. Za to pysznie smakuje i wypiek się udał
Moje Wyrobyabsolutny strzał w dziesiątkę. Z tego powodu, na moim blogu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem tego zestawu, m. in. na peanut butter pie z popcornem i solonym karmelem oraz razowe ciasto marchewkowe z solonym masłem orzechowym i popcornem , które były HITAMI bloga. Przyszedł czas na sernik, równie smaczny i równie uzależniający jak wymienione wyżej przepisy. Na co czekacie? Do dzieła Przepis(...)temp. pokojowej – 1 budyń waniliowy, proszek bez cukru (bezglutenowy) – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na karmel : – 200g świeżych lub suszonych daktyli – 80ml mleka – 1 łyżka oleju kokosowego – szczypta soli Dodatkowo: 2-3 garści popcornu SPÓD: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Płatki lekko mielimy na mąkę. W rondelku roztapiamy czekoladę
Be Fit Be Strongpodajemy – do śniadania, do ciasta – z mlekiem lub bez – jak lubimy. Jeśli rozważacie zakup dowolnej kawiarki lub dobrej jakości kawy, to dzięki uprzejmości Coffedesk.pl mam dla Was na końcu wpisu zniżkę. Wróćmy teraz do samej bezy. Najlepiej upiec blaty dzień wcześniej i zostawić je na noc w piekarniku. Idealna beza kawowa – blaty: 6 białek dużych(...)cytryny szczypta soli Idealna beza kawowa – krem: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 30-40 ml mocnego, dobrej jakości espresso ( kawy do espresso ) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka dobrej jakości mielonej kawy ½ szklanki orzechów laskowych ½ suszonych daktyli bez pestek Blaty: Jajka wyjmujemy na 2-3 godziny przed pieczeniem bezy z lodówki, aby nabrały
Poezja smakuprzygotowaniu, francuski suflet, który przygotowywały francuskie mamy i babcie swoim pociechom. Ciasto jest tak proste jak ciasto na naleśniki, więc przygotuje je bez problemu nawet osoba bez specjalnych uzdolnień kulinarnych. Ciasto w piekarniku pięknie wyrasta, potem szybko opada i takie właśnie ma być – zbliżone w swej konsystencji do flanu – hiszpańskiego deseru. *Nie zapomnijcie śledzić mnie(...)Dodaj mąkę i sól. Ostrożnie połącz całość z mlekiem, śmietaną i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa. Przelej masę do naczynia żaroodpornego. Napełnioną foremkę ustaw na blasze do pieczenia. Wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz, aż ciasto zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru. Odstaw deser na co najmniej 5 minut
Eat me! Fit me!najlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków. Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżemem Składniki: 500 g mąki 2 białka 4 żółtka 3 łyżki przyprawy do pierników 1/4 szkl. cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml śmietany 1,5 łyżeczki sody 2 łyżki przypraw korzennych 125 g masła 200 g miodu Dzień przed pieczeniem: W misce mieszamy(...)partiami cukier i żółtka ciągle ubijając. Później dodajemy powoli mąkę z kakao, mieszając łyżką do połączenia składników. Wlewamy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny. W dniu pieczenia: Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy
Na moim talerzupomagają obniżyć poziom cholesterolu, a suszone figi są skarbnicą wapnia. Są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich, między innymi we Francji, gdzie stanowią często składnik sałatek i przekąsek, deserów i ciast, mogą być również podawane jako dodatek dodatek do mięsa. Korzystajcie zatem z sezonu na figi i przyrządzajcie je na różne sposoby. Ja proponuję Wam tym razem deser z udziałem(...)migdałowych ● 1 łyżka cukru Przygotowanie Płatki migdałowe wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię, i upraż, potrząsając patelnią. Dodaj cukier i mieszaj bez przerwy, aż migdały się skarmelizują. Zdejmij z ognia i wysyp płatki migdałowe na rozłożony papier do pieczenia. Odstaw na czas przygotowania fig. Figi opłucz, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Na patelni rozpuść połowę masła, podsmaż figi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPrzepyszne ciasteczka mocno kakaowe, bez mleka i jajek, nieco w świątecznym klimacie. Zapach unoszący się podczas pieczenia jest naprawdę cudowny i bardzo czekoladowy. Ciasteczka są kruche a orzechy sprawiają, że miło chrupią. Można w nich wyczuć również lekko miodową nutę. Ciasteczka nie są przesłodzone, świetnie sprawdzą się do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. Składniki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki płynnego miodu 1 łyżka ekstraktu waniliowego Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. W drugiej misce połączyć płynny olej kokosowy z miodem i ekstraktem waniliowym. Dodać mokre składniki do suchych i bardzo dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką, w wilgotnej
Healthy food explorerCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niesamowicie pomidorowe, o pięknym kolorze i zapachu. Idealnie na śniadanie, smakują wyśmienicie nawet z samym naturalnym serkiem. Pomimo, że są naturalne i bez konserwantów, pozostają miękkie przez kilka dni, a później odzyskują ją po kilku minutach w piekarniku. Składniki (10 sztuk) -500 g mąki pszennej -1 jajko -1 łyżeczka soli -100 g suszonych pomidorów w oliwie -15 g świeżych(...)mąkę, oliwę, sól i jajko. Kilka razy zamieszać. Dodać pokrojone drobno pomidory, oliwki i bazylię. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około
Zielona KuchniaPóki co dajemy radę. Chociaż po kuchni będziemy się remontować dalej, łącznie z wybijaniem nowych okien, więc będzie wesoło. Wracając do przepisu, te bezglutenowe ciastka są na dodatek też bez jajek, a ich przygotowanie jest mega proste. Wychodzą delikatne i maślane, albo chrupiące, kwestia ile czasu spędzą w piekarniku. Mam teraz fazę na mąkę ryżową, która chyba staje się(...)soli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto zaczyna się rozpadać to trzeba dodać odrobinę więcej miodu, jeśli jest zbyt klejące to dodajemy mąki, easy. Formujemy kulkę, którą następnie wkładamy pomiędzy papier do pieczenia i rozwałkowujemy na ( w miarę ) cienkie ciasto. Wycinamy ciasteczka i powtarzamy operację z resztkami ciasta
PaleoLifemiksera i zmiksować na jednolite i gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku. Rozwałkować na grubość maksymalnie 0,5 cm i wykrawać kółka o średnicy maksymalnie 4 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu ostudzić(...)budyń z wierzchu przykryć folią spożywczą. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodawać porcjami zimny budyń kokosowy i ucierać. Krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. Na ciasteczkach bez czekolady zrobić okrąg z kremu a środek uzupełnić dżemem truskawkowym. Przykryć ciasteczkiem z czekoladą lekko dociskając. Boki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Markizy przechowywać w zimnym miejscu
Ala piecze i gotujeCudowny w smaku tort, który nie tylko ciekawie wygląda, ale i dzięki dużej ilości orzeźwiających owoców rewelacyjnie smakuje. I wbrew pozorom, wcale taki trudny do wykonania
Wielopokoleniowo