ciemną czekoladę Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao. Jest to produkt, bez którego teraz już nie wyobrażam sobie czekoladowych wypieków. Kto raz spróbuje profesjonalnych czekolad, ten nigdy więcej prawdopodobnie nie będzie już chciał sięgnąć po te sklepowe przy przygotowywaniu swoich wypieków. Idealne jako składnik ciast i deserów, jak również do robienia dekoracji z temperowanej czekolady. Na % w sklepie(...)Całość wyszła jak zawsze obłędna! Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI: BABECZKI: * mąka pszenna – 80 g * mąka owsiana – 40 g * soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * masło ( roztopione ) – 125 g * ciemna czekolada Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao – 60 g – dostępna TUTAJ! * kakao gorzkie – 30 g * jajko
Ostra na Słodkowarzywami, albo pieczona kaczka, bądź gęś. Na świątecznym stole nie może również zabraknąć pieczonej szynki podawanej również z warzywami i sosem pieczeniowym. W niektórych stanach pojawia się dziczyzna, przepiórki, ostrygi, krewetki i ryby. Na amerykańskim stole pojawiają się też pieczone ziemniaki, ryż, pieczone warzywa, bułeczki oraz chleb kukurydziany. A na deser ciasto czekoladowe, pudding, ciasto kokosowe i placek dyniowy. Wszystko(...)dopiero Boże Narodzenie, to znaczy tylko 25 grudnia. Natomiast w wigilię spożywana jest zwyczajna kolacja. Oczywiście nie dotyczy to Polaków mieszkających za oceanem. Polacy nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez tego wspaniałego oczekiwania, czyli bez wigilii, na której jest opłatek, typowo polskie i postne dania wigilijne, są kolędy i oczywiście prezenty. Więcej ciekawostek o USA i Stanach Zjednoczonych
ProstePesto.plOpis Zakwas: Zakwas to świetny dodatek do chleba. Obecnie bardzo często podczas pieczenia domowego chleba idziemy na łatwiznę i zamiast zakwasu używamy drożdże, spulchniacze i inne dodatki. Oczywiście i bez zakwasu chleb nam wyjdzie. Jednak uważam, że obok mąki i wody, zakwas jest równie bardzo ważnym składnikiem. Według mnie zakwas ma ogromną przewagę nad drożdżami czy innymi zamiennikami(...)m.in. kwas mlekowy i kwas octowy. Stąd właśnie kwaśny zapach i później charakterystyczny smak chleba na zakwasie. Z zakwasu możemy przygotować nie tylko pyszny chleb czy bułki, ale również ciasto na pizzę, makaron żytni, zakwas na żurek, gofry czy nawet ciasto na naleśniki. Pamiętajmy również o pozytywnym wpływie zakwasu na nasze zdrowie. Jest on naturalnym konserwantem pieczywa. Również wpływa korzystnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneszpinaku, opłukanego i osuszonego DO PODANIA: rukola, pokrojone na połówki pomidorki cherry WYKONANIE Batata myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, bez termoobiegu. Pieczemy 1 godziny, do miękkości, aż wbity widelec, miękko zagłębi się w miąższu. Wyjmujemy na blat, przekładamy do miseczki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na noc). SOS GORGONZOLA(...)mąki i dokładnie mieszamy. Cisto nie będzie sztywne. Posypujemy pozostałą 1/2 szklanki mąki i zagarniając dłońmi pod spód, formujemy kulę. Wykładamy na oprószony mąką blat. Nożem odcinamy kawałki ciasta i turlając po blacie formujemy wałeczki, grubości kciuka. Kroimy na kawałki o szerokości 1,5 cm. W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Porcjami wrzucamy kluseczki i gotujemy
cool and mintyjuż ciężko do nich nie wracać, bo dzieci wspominają ich wspaniały smak i domagają się ulubionych bułeczek. To i tak chyba możliwie najzdrowsze bułki, bo bez spulchniaczy, konserwantów, ze sprawdzonych składników...bo domowe, pieczone przez kochającą mamę...bo zawierające pozytywną energię miłości do dzieci. Ode mnie dla moich uciech. Ode mnie dla tych, którzy lubią się inspirować moimi przepisami(...)mielone siemię, sól i cukier. Dokładnie mieszamy. Dolewamy wody i oleju, ponownie mieszamy. Uzyskamy bardzo gęsta masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 - 1 h w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swą objętość. Następnie wykładamy na blachę łyżką porcje ciasta (wychodzi ok 10 sztuk). Wilgotną dłonią formujemy bułki (możemy posypać ziarnami). Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Jeść, by żyć w zdrowiuporcji: ciasto: – 450 g ugotowanych ziemniaków – 4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej – 2 jajka – sól i pieprz do smaku nadzienie: – 1 pierś z kurczaka – 200 g śmietany bez laktozy 18% – 80 g parmezanu – 1 por – 1ząbek czosnku – 3 duże jajka – sól i pieprz – łyżeczka cząbru – duża szczypta słodkiej i ostrej papryki – duża szczypta curry – łyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie(...)śmietanę i starty ser. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę . Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać ugotowane ziemniaki i jajka – opcjonalnie doprawić szczyptą soli i pieprzu) .Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut
I LOVE LIFEsól, dobra woda, no i zakwas. Nie potrzebujemy nawet miksera, by go przygotować, to chleb bez wyrabiania. O zaletach chlebów na zakwasie nie trzeba chyba nikogo przekonywać... Może to właśnie ten moment, by zacząć swą przygodę z wypiekaniem zdrowych chlebów...? Ostrzegam tylko: pieczenie chlebów uzależnia, gdy raz się zacznie, nie można skończyć... Ale, to akurat zdrowe uzależnienie(...)podanych ilości piekę dwa chleby w silikonowych formach, o wym.:24x8cm Składniki: - 1kg mąki orkiszowej typ1050 - 26g soli, daję himalajską - 250g zakwasu (może być sam orkiszowy , może być sam żytni lub po połowie żytni i orkiszowy ) - 900g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej Wszystkie składniki umieszczamy w misie i mieszamy do połączenia składników, nie wyrabiamy. Gotowe ciasto wykładamy do dwóch form
Smaczne Zdroweświetnie sprawdziły się w roli mąki. Nie przepadam za nimi w formie po prostu płatków, dlatego mielę je sobie na mąkę i wykorzystuję właśnie do takich placuszków, omletów czy ciast. Placki są wegańskie, bardzo delikatne i mięciutkie. Z dość wyraziście wyczuwalną obecnością banana. Dodałam do nich kolejny miks superfoods z oferty Biokulturalni . Tym razem jest to Rebulid , którego głównym składnikiem(...)proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Aczkolwiek nie musi być idealnie gładka. Patelnie bardzo dobrze rozgrzej. Nakładaj po jednej łyżce masy. Smaż na średnim ogniu, po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Możesz podać z owocami. Wartości odżywcze bez dodatków: energia
Zdrowie na języku :Ppodwojeniu objętości ciasto odgazowujemy uderzając w jego środek pięścią. Wyjmujemy je na blat oprószony mąką i dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich rolujemy. Ja chcąc pomieścić je na blaszce do bagietek zrobiłam je krótsze i grubsze, ale używając standardowej blachy możecie je wydłużyć. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia(...)pół. Bułeczki kroimy na pół do 2/3 szerokości, wkładamy do niej gorącą parówkę, wbijamy nasze koła na półwykałaczki i polewamy ketchupem. Kiedy bułki są zimne można je bez problemu odgrzać na przykład na patelni grillowej i będzie cudownie chrupiąca. :) Polecam! Smacznego :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaUwielbiam je. Rurki z kremem Wszystkie te przyjęcia gdzie do selekcji słodkości zaliczają się też rurki z kremem wspominam najlepiej Rurki były dla mnie zawsze tym wyjątkowym deserem. Mama piekła je tylko na specjalne okazje. Pewnie dlatego, iż ich przygotowanie to nie pięć minut. No ale kiedy już je robiła to w domu był prawdziwy szał. Każdy chciał zjeść(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania rurek. Ciasto: 50 dkg mąki pszennej + 5 łyżek mąki do podsypania 25 dkg masła bez soli 250 ml kwaśnej śmietany (18%) cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko 5 łyżek cukru kryształu dodatkowo: margaryna
mecooksSłońce się zmieniło, ma to ciepłe przygaszone światło jesieni. Nie wiem, czy Wy też to widzicie i czujecie, ale ja zawsze o tej porze
Quinoa Raz!Jest przepyszna mimo że nie ma sernika polecam składniki spód 120 dag mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 120 dag masła 1żóltko sok z 1 cytryny
Moje Wyrobywww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 6 sporych łyżek mąki pszennej – 110g (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 szklanka cukru Krem: 1 galaretka brzoskwiniowa w proszku 1 galaretka malinowa w proszku 500ml gorącej wody 1200ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej(...)dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać na wierzch jajecznej masy, delikatnie wymieszać szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Obie galaretki wsypać
Mała Cukierenkajego przemycenie, gdy ktoś za nim nie przepada 😉 Pizza kalafiorowa jest pyszna, choć inna w smaku niż ta na tradycyjnym cieście...ale nie znaczy, że gorsza. A najważniejsze to, że jest zdrowa i można ją jeść bez wyrzutów sumienia! Składniki: Spód: 1 średni kalafior 2 jajka 125 g sera mozzarella 1 łyżka nasion chia 3-4 łyżki siemienia lnianego(...)dodajemy do zblendowanego kalafiora. Dodajemy resztę składników: jajka, nasiona chia, siemię lniane oraz sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wyrabiamy masę dłońmi i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt koła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min. W tym czasie, przygotowujemy dodatki: Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Kilka
Kuchnia MagdaLeny