Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur. Pyszne ciasto marchewkowe z okolic Bazylikaty. Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur Proste i smaczne ciasto, typowo regionalne, starożytnego pochodzenia, między innymi dlatego, że receptury potrafią sięgać nawet do czasów średniowiecza. Wtedy to marchewki, a nawet buraki były powszechnym składnikiem wielu deserów. Nie oszczędzano również na kaszach. Biedota włoska wychowała się na tych super deserach, stąd(...)słodkości na śmieciowe i puste kalorie dające tylko chwilę przyjemności i przelatujące przez nas bez zbytniej wartości. Słodki smak marchewki zastępował Włochom słodziki- rzadkie i drogie, jak cukier czy miód. Ciasto marchewkowe z kaszą bulgur Moje ciasto z odrobiną osobistej modyfikacji, jest ciastem pochodzącym z okolic Bazylikaty, ale znajdziecie je również jak włoski but długi i szeroki
Z Kuchni Do Kuchniidealna alternatywa dla ciasta truskawkowa chmurka, którą z pewnością każdy z Was uwielbia! Deser w pucharku idealnie sprawdzi na każdą okazję, się szczególnie podczas lata, kiedy to na dworze panują wysokie temperatury i nie chcemy dodatkowo nagrzewać kuchni, podczas pieczenia ciasta. Domowy deser truskawkowa chmurka to nieco szybsza i łatwiejsza wersja tego smacznego ciasta, które stało się inspiracją(...)pewnością Wam posmakuje. PRZEPIS NA DESER TRUSKAWKOWA CHMURKA Składniki 100 g herbatników 1 galaretka truskawkowa 200 g truskawek 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 8 mini bez garść migdałów 4 duże kieliszki Wykonanie Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Herbatniki pokruszyć. Ja wrzucam je do woreczka i tłukę tłuczkiem do mięsa. Pokruszone
Przepiski.pl(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik to jedno z najlepszych ciast, które chyba każdy uwielbia. Delikatna masa serowa z dodatkiem cukru i innych składników smakuje naprawdę świetnie. Nawet
Przepiski.plPewnego dnia nabrałyśmy ochoty na kruche ciasteczko oblane Nutellą.... a z powodu braku wspomnianego kremu oraz ciasteczek musiałyśmy zrobić sobie je same 😄 Wykorzystałyśmy
Candy Pandasnasion, stanowił też symbol płodności - ponoć tarcie maku miało zapewnić pannom szybkie zamążpójście. Tradycyjny makowiec większości z nas kojarzy się z roladą z ciasta drożdżowego z nadzieniem makowym. Ja postanowiłam zrobić wersję uproszczoną - bez ciasta 😉 Wegański makowiec - przepis Do przygotowania makowca będziesz potrzebować: 200g mielonego maku, 100g nieobłuszczonego sezamu, szklankę mleczka kokosowego, 2 banany, 50g rodzynek, 50g płatków migdałowych(...)zblendowanej masy dodaj rodzynki, płatki migdałowe, wiórki kokosowe i masę makową - wszystko dokładnie wymieszaj. 4. Gotową masę makową przełóż do foremki (ja użyłam 25cm x 25cm) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut. 5. Przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej (o tym, jak to zrobić, pisałam przy okazji przepisu
Z notatnika dietetykapostne dni, ponieważ rożki są bez mięsa. Świetnie smakują podane z zimnym sosem, np. czosnkowym , musztardowym , pomidorowym , bazyliowym Pomysły na przekąski: ** Ruloniki z pastą jajeczną ** Tatar z łososia z majonezem ** Bruschetta z pomidorami i bazylią ** Jajka z łososiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 12 rożków: 1 op. ciasta francuskiego (275 g) 300 g pieczarek cebula(...)Pozostaw do przestudzenia. Dodaj ser starty na dużych oczkach, zioła prowansalskie i dla smaku dopraw przyprawami. Rozwiń ciasto francuskie. Pokrój na 12 kwadratów . Na środek każdego kwadratu połóż trochę farszu. Przekątne rogi zawiń do środka i zlep. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gotowe ciastka ułóż na blaszce zachowując odstępy (około 2 cm) , wierzch delikatnie posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw
Kulinarny S.O.S.Jeden z najlepszych tortów bezowych jakie do tej pory jadłam, jest po prostu obłędny. Idealny na święta lub szaloną noc Sylwestrową. Zapraszam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj
To co lubię - gotuję i polecamcieszy się powodzeniem u dzieci już od wielu lat (ulubione lody i nadziewana czekolada). Dlatego bez wielkich fochów zniknęły w ci ą gu popołudnia... Przepis z książki '1 mix, 100 muffins' . Składniki: (na 12 sztuk) 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 1/2 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki groszków z ciemnej czekolady(...)Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól do sporej miski. Wmieszaj czekoladę i cukier. W dzbanku, lub osobnej misce, roztrzep widelcem jajka, mleko, olej, ekstrakt i zielony barwnik. Zrób wgłębienie w suchej mieszance i wlej mikrą miesznakę. Szybko i delikatnie wymieszaj - nie za długo, inaczej gotowe ciastka będą twarde. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane papilotki i piecz
Lejdi of the houseCiasto marchewkowe z kremem z nerkowców poleca się na ten ciężki czas. To ciasto, które zawsze poprawiało mi humor. Ma wiele zalet (oprócz smaku), więc: łatwo
365 dni dookoła kuchniCo prawda może nie wyszedł idealnie ale, myślę że tutaj użyłam za dużej blaszki ,a mniejszej nie miałam. Za to pysznie smakuje i wypiek się udał
Moje Wyrobyabsolutny strzał w dziesiątkę. Z tego powodu, na moim blogu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem tego zestawu, m. in. na peanut butter pie z popcornem i solonym karmelem oraz razowe ciasto marchewkowe z solonym masłem orzechowym i popcornem , które były HITAMI bloga. Przyszedł czas na sernik, równie smaczny i równie uzależniający jak wymienione wyżej przepisy. Na co czekacie? Do dzieła Przepis(...)temp. pokojowej – 1 budyń waniliowy, proszek bez cukru (bezglutenowy) – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na karmel : – 200g świeżych lub suszonych daktyli – 80ml mleka – 1 łyżka oleju kokosowego – szczypta soli Dodatkowo: 2-3 garści popcornu SPÓD: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Płatki lekko mielimy na mąkę. W rondelku roztapiamy czekoladę
Be Fit Be Strongpodajemy – do śniadania, do ciasta – z mlekiem lub bez – jak lubimy. Jeśli rozważacie zakup dowolnej kawiarki lub dobrej jakości kawy, to dzięki uprzejmości Coffedesk.pl mam dla Was na końcu wpisu zniżkę. Wróćmy teraz do samej bezy. Najlepiej upiec blaty dzień wcześniej i zostawić je na noc w piekarniku. Idealna beza kawowa – blaty: 6 białek dużych(...)cytryny szczypta soli Idealna beza kawowa – krem: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 30-40 ml mocnego, dobrej jakości espresso ( kawy do espresso ) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka dobrej jakości mielonej kawy ½ szklanki orzechów laskowych ½ suszonych daktyli bez pestek Blaty: Jajka wyjmujemy na 2-3 godziny przed pieczeniem bezy z lodówki, aby nabrały
Poezja smakuprzygotowaniu, francuski suflet, który przygotowywały francuskie mamy i babcie swoim pociechom. Ciasto jest tak proste jak ciasto na naleśniki, więc przygotuje je bez problemu nawet osoba bez specjalnych uzdolnień kulinarnych. Ciasto w piekarniku pięknie wyrasta, potem szybko opada i takie właśnie ma być – zbliżone w swej konsystencji do flanu – hiszpańskiego deseru. *Nie zapomnijcie śledzić mnie(...)Dodaj mąkę i sól. Ostrożnie połącz całość z mlekiem, śmietaną i ekstraktem waniliowym, aż powstanie lekka, puszysta masa. Przelej masę do naczynia żaroodpornego. Napełnioną foremkę ustaw na blasze do pieczenia. Wstaw na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piecz, aż ciasto zetnie się i nabierze złocistobrązowego koloru. Odstaw deser na co najmniej 5 minut
Eat me! Fit me!najlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków. Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżemem Składniki: 500 g mąki 2 białka 4 żółtka 3 łyżki przyprawy do pierników 1/4 szkl. cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml śmietany 1,5 łyżeczki sody 2 łyżki przypraw korzennych 125 g masła 200 g miodu Dzień przed pieczeniem: W misce mieszamy(...)partiami cukier i żółtka ciągle ubijając. Później dodajemy powoli mąkę z kakao, mieszając łyżką do połączenia składników. Wlewamy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny. W dniu pieczenia: Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy
Na moim talerzupomagają obniżyć poziom cholesterolu, a suszone figi są skarbnicą wapnia. Są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich, między innymi we Francji, gdzie stanowią często składnik sałatek i przekąsek, deserów i ciast, mogą być również podawane jako dodatek dodatek do mięsa. Korzystajcie zatem z sezonu na figi i przyrządzajcie je na różne sposoby. Ja proponuję Wam tym razem deser z udziałem(...)migdałowych ● 1 łyżka cukru Przygotowanie Płatki migdałowe wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię, i upraż, potrząsając patelnią. Dodaj cukier i mieszaj bez przerwy, aż migdały się skarmelizują. Zdejmij z ognia i wysyp płatki migdałowe na rozłożony papier do pieczenia. Odstaw na czas przygotowania fig. Figi opłucz, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Na patelni rozpuść połowę masła, podsmaż figi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPrzepyszne ciasteczka mocno kakaowe, bez mleka i jajek, nieco w świątecznym klimacie. Zapach unoszący się podczas pieczenia jest naprawdę cudowny i bardzo czekoladowy. Ciasteczka są kruche a orzechy sprawiają, że miło chrupią. Można w nich wyczuć również lekko miodową nutę. Ciasteczka nie są przesłodzone, świetnie sprawdzą się do kawy, herbaty lub ciepłego mleka. Składniki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki płynnego miodu 1 łyżka ekstraktu waniliowego Wykonanie: W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. W drugiej misce połączyć płynny olej kokosowy z miodem i ekstraktem waniliowym. Dodać mokre składniki do suchych i bardzo dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką, w wilgotnej
Healthy food explorerCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niesamowicie pomidorowe, o pięknym kolorze i zapachu. Idealnie na śniadanie, smakują wyśmienicie nawet z samym naturalnym serkiem. Pomimo, że są naturalne i bez konserwantów, pozostają miękkie przez kilka dni, a później odzyskują ją po kilku minutach w piekarniku. Składniki (10 sztuk) -500 g mąki pszennej -1 jajko -1 łyżeczka soli -100 g suszonych pomidorów w oliwie -15 g świeżych(...)mąkę, oliwę, sól i jajko. Kilka razy zamieszać. Dodać pokrojone drobno pomidory, oliwki i bazylię. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około
Zielona KuchniaPóki co dajemy radę. Chociaż po kuchni będziemy się remontować dalej, łącznie z wybijaniem nowych okien, więc będzie wesoło. Wracając do przepisu, te bezglutenowe ciastka są na dodatek też bez jajek, a ich przygotowanie jest mega proste. Wychodzą delikatne i maślane, albo chrupiące, kwestia ile czasu spędzą w piekarniku. Mam teraz fazę na mąkę ryżową, która chyba staje się(...)soli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto zaczyna się rozpadać to trzeba dodać odrobinę więcej miodu, jeśli jest zbyt klejące to dodajemy mąki, easy. Formujemy kulkę, którą następnie wkładamy pomiędzy papier do pieczenia i rozwałkowujemy na ( w miarę ) cienkie ciasto. Wycinamy ciasteczka i powtarzamy operację z resztkami ciasta
PaleoLifemiksera i zmiksować na jednolite i gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku. Rozwałkować na grubość maksymalnie 0,5 cm i wykrawać kółka o średnicy maksymalnie 4 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu ostudzić(...)budyń z wierzchu przykryć folią spożywczą. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodawać porcjami zimny budyń kokosowy i ucierać. Krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. Na ciasteczkach bez czekolady zrobić okrąg z kremu a środek uzupełnić dżemem truskawkowym. Przykryć ciasteczkiem z czekoladą lekko dociskając. Boki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Markizy przechowywać w zimnym miejscu
Ala piecze i gotujeCudowny w smaku tort, który nie tylko ciekawie wygląda, ale i dzięki dużej ilości orzeźwiających owoców rewelacyjnie smakuje. I wbrew pozorom, wcale taki trudny do wykonania
Wielopokoleniowomasło, przestudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostały cukier oraz mleko, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Dodać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Serek wymieszać z kremem pistacjowym na gładką masę. Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki. Pokroić w plasterki. Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o długości(...)Posmarować kremem, równomiernie rozłożyć truskawki. Zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku, następnie rozciąć wzdłuż ostrym noże. Zawinąć ze sobą oba końce. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, łącząc końce. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posypać posiekanymi pistacjami i cukrem perłowym. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzepolukrować lub posypać cukrem pudrem. dla mnie jest idealna taka bez niczego, ale nie wykluczam ze gdy upiekę ja kolejny raz to ja polukruje, cytrynowym lukrem ;) Składniki na foremkę keksową 25 x 11 cm: 1 czubata szklanka mąki 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 150 gr masła w temp. pokojowej 3 jajka(...)dodaniu jajka. 3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, oraz skórkę i sok z wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 stop przez około 50-60 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy. *Przepis własny
Gotowanie...to proste !Na ciasto pietruszkowe natknełam się przeglądając jakąś gazetę i pomyślała, że to świetny pomysł i przecież nie może się nie udać skoro marchewkowe się zawsze udaje
Cynamonowe szczęścieciasta wykorzystałam budyń malinowy, a spód powstał z mąki kokosowej i daktyli. Prosty i dość szybki w wykonaniu sernik, oczywiście bez cukru. Miałam opublikować ten post wcześniej, ale... Zapomniałam o nim. Pomysł wysłałam na konkurs z Bezbolesnego Usuwania Cukru z Diety i udało mi się zająć 3 miejsce :) Malinowy sernik na kokosowo-daktylowym spodzie Spód: 100 g daktyli bez(...)ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii w płynie 1 budyń malinowy bez cukru 1 szklanka mleka Daktyle zalać gorącym mlekiem, odczekać chwilę i zblendować na gładką masę. Dodać mąkę kokosową i wymieszać wszystkie składniki. Blaszkę o wymiarach 21 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód i piec około 10 minut, przestudzić. Twaróg rozgnieść widelcem. Białka
FitKotPrzepyszny tort daktylowy blaty bezowe : 6 białek szczypta soli 300 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soku z
Kolorowa kuchnia Elkidodając cukier i po jednym żółtku.Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dokładnie mieszamy.Na przygotowaną blaszkę i wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto.łopatką rozprowadzamy po dużej blasze.Pieczemy w 180st.dosłownie 10 min(sprawdzić patyczkiem.Warstwa ciasta jest cienka i dlatego)Po brzegach może się mocniej przypiec ,ale to nie problem bo to obcinamy nożem i zostaje nam ładny(...)zagotowujemy .Budyń rozrabiamy z wodą tak jak to się robi z mąką ziemniaczana i wlewamy do masy .Chwilę zagotowujemy.Schładzamy. Roladę rozwijamy ,smarujemy kremem i znów zwijamy ale bez ściereczki i wstawiamy do lodówki na 2 godz.Obficie posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkifareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Bez wątpienia to najlepszy bezglutenowy chleb jaki jadłam. Nawet moje glutenowe dziecko powiedziało, że jest przepyszny! Ma cudownie chrupiąca skórkę (dzięki pieczeniu z kostkami lodu) i sprężysty, jednolity miąższ. I smak jak najlepszy glutenowy chleb. Prostu do wykonania(...)wsyp do miski i wymieszaj. Drożdże rozpuść w wodzie. Do mąki wlej rozpuszczone drożdże i energicznie wymieszaj. Dodaj sól, miód i oliwę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj 2 bochenki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw
Kuchnia bezglutenowaSernik z jagodami na ciasteczkowym, bezglutenowym spodzie, który zachwycił całą moja rodzinę. Delikatny, wilgotny i po prostu przepyszny. Ja mój wykonałam w wersji bez białego cukru - użyłam ciastek bezcukrowych i ksylitolu. Rewelacyjny w smaku i wyglądzie. Inspiracja z blogu Moje Wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 150 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Biscofibre Nutrisi) 50 g masła, roztopionego(...)łyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 250 g jagód Polewa: 300 kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Spód: Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp ciasteczka
Kuchnia bezglutenowaosoby które musza włączyć dietę bezglutenową i nie zawsze mogą korzystać z produktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników bez ukochanej mąki pszennej. Niestety tutaj są w błędzie, można przygotować pyszne naleśniki bezglutenowe , zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu. Ciasto na naleśniki ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mleka migdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2 jajka(...)oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy do czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki bezglutenowe podajemy z ulubionymi owocami, doskonałe są również z brzoskwiniami, miodem lub prażonymi migdałami. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba
Naleśnikizostawiając 1/3 pustą. Teraz zaczęłam składać ciasto w ten sposób, że najpierw 1/3 część ciasta bez masła złożyłam do środka. Następnie od góry 1/3 części ciasta przykryłam pozostałe ciasto tworząc prostokąt z 3 warstwami ciasta i 2 warstwami masła. Docisnęłam i ponownie rozwałkowałam ciasto na kształt prostokąta. Złożyłam je tak, jak poprzednio i włożyłam na pół godziny do lodówki(...)lodówce. W ten sposób otrzymałam 81 warstw ciasta. Ostatni raz rozwałkowałam ciasto na kształt prostokąta na grubość około 5 mm i wycinałam z niego naprzemiennie trójkąty. Można to zrobić za pomocą noża, ja wycinałam radełkiem. Masę makową rozłożyłam na każdym trójkącie na całej długości. Ciasto od podstawy zawinęłam do środka na około 3 cm, następnie
Kuchnia u KrysiDrożdżówki uwielbiam i zjadam. Oczywiście te domowe, bez wszelakich ulepszaczy i polepszaczy. Dziś upiekłam bułeczki z budyniem. Zostały zjedzone jeszcze cieplutkie. Potrzebujemy: - 400 d mąki - 1 jajko - 3 łyżki cukru - 3 łyżki masła - drożdże w proszku ( na 1/2 kg mąki) - szczypta soli - 1 budyń i to co potrzebne do przygotowania budyniu (odpowiednia ilość cukru i mleka na opakowaniu) Mąkę(...)godziny w ciepłym miejscu. W międzyczasie przygotuj budyń ze składników podanych na opakowaniu. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z ciasta 8 kulek. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie zrób w bułeczkach dziurki (prawie do dna) a powstałe dziurki napełnij budyniem. Piecz 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Można polukrować przed podaniem. Bułeczki najsmaczniejsze
WYSPA SZCZĘSLIWAkremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku. Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja mnie nie zawiodła a ciasto choć pozbawione(...)skórka starta z jednej limonki (umytej i wyszorowanej szczoteczką) oraz: cukier puder do posypania Dno okrągłej lub w kształcie serca formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienko masłem. Czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić. Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej: przygotować garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową lub szklaną
maniapieczeniadrzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto do wystudzenia. * likier miętowy nada masie serowej pięknego koloru miętowego, jeśli nie użyjecie likieru trzeba dodać odrobinę barwnika spożywczego **u żywając zamiast świeżej mięty torebek z herbatą należy zaparzyć ją we wrzącej śmietanie, uważając by zieleń nie zmieniła się w brudną zieleń, która nada sernikowi brzydką barwę. ** * sernik pieczemy w kąpieli wodnej, polega(...)Formę z sernikiem owinąć dwukrotnie folią aluminiową, by nie przemiękła podczas pieczenia. MOJE UWAGI: Do nadania sernikowi koloru zieleni użyłam dodatkowo barwnika, ponieważ zaparzona świeża mięta nie dała efektu zieleni. Dodałam też kilka kropel miętowych dla smaku. Kolor jednak pozostał mało zielony. Piekłam w piekarniku bez kąpieli wodnej, przez to sernik nie był taki puszysty jaki widziałam
Proste Potrawypoprosiłam o fanpaga. I tak jestem z wami już przeszło rok. Z okazji rocznicy fanpaga zapraszam was na tort orzechowo - czekoladowy z karmelem. Tym razem zrobiłam z mamą tort bez masy, bo tatuś nie lubi tych z masą. A tacie też trzeba czasem zrobić przyjemność. Składniki: Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 mąki ziemniaczanej 3/4 drobnego(...)sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, lub kąpieli wodnej i odstawiamy
Lili w kuchniodlewamy). Tofu rozgniatamy widelcem lub kruszymy w ręku i dodajemy je do liści (już bez wody), dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, chwilę razem podsmażamy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i gałką muszkatołową (solimy mniej bo ciasto jest lekko słone). Tak jak pisałam wcześniej o cieście filo, musimy po wyjęciu z paczki dbać o nie żeby nie wyschło, ja tym razem(...)szerokość ok 2 cm, po odrobinie farszu możemy też rozłożyć co kawałek na pozostałej części płata. Zawijamy ciasto filo, robiąc długi rulon, smarujemy go jeszcze olejem i później delikatnie zawijamy w ślimak i przenosimy na blachę wyłożoną matą do pieczenia lub papierem. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta filo i pozostałym farszem. Pieczemy "ślimaki" w nagrzanym
Co na wege obiad?suszonej żurawiny 100 g daktyli bez pestek 85 g migdałów 80 g pestek z dyni 80 g pestek słonecznika 50 g nasion chia 50 g sezamu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach dna około 21 x 32 lekko natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle i żurawinę pociąć na małe kawałki. Migdały(...)wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Powstałą masę przełożyć do przygotowanej formy. Wyrównać wierzch dłońmi, łyżką lub przy pomocy małego wałka do ciasta. Piec około 25 minut, do momentu aż wierzch będzie twardy a brzegi masy lekko zarumienią się. Wyjąć, postawić formę na kratkę na 10 minut. Następnie wyjąć masę wraz z papierem
maniapieczeniagodziny. W tym czasie przygotować farsz. Pierś kurczaka opłukać i pokroić w niedużą kostkę. W garnuszku rozrobić opakowanie przyprawy do gyrosa z 125 ml wody. Mięso wrzucić na patelnię ( bez dodatku tłuszczu do smażenia) i smażyć do momentu aż cała woda odparuje. Po tym czasie wlać rozrobiona przyprawę i smażyć, mieszając co jakiś czas do momentu aż mięso będzie(...)odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki. Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem
Nie tylko w kuchniskórki pomarańczowej. I to był bardzo dobry pomysł! Wyszło ciasto dość wilgotne, pięknie pachnące pomarańczami. Delikatny posmak kawy i orzechów wspaniale harmonizował z kandyzowaną skórką. Możecie to ciasto przygotować z podwójnej lub potrójnej porcji i upiec wyższe. Mnie zależało, aby było cienkie, żeby pokroić je na niewielkie ciastka. Ciasto ma jedną wadę: zbyt szybko znika :) Składniki(...)cukru, 1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych orzechów- użyłam tartych orzechów włoskich BackMit , 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 4 łyżki oleju, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto upiekłam na patelni, którą mogłam wstawić do piekarnika. Jest to bardzo wygodne, ale jeśli nie macie takiej patelni, wykorzystajcie płaską, średniej wielkości blaszkę. Na patelni stopić masło, dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaleniwych". Minimum wysiłku, maksimum smaku. Chleb wyszedł naprawdę dobry, miękki i jasny - taki właśnie "tostowy". Prawdę mówiąc już od dawna miałem ochotę na zwykły, prosty, pszenny, smaczny chlebek. Bez dziwactw, cudowania i wymyślnych składników :) Zwykły prosty chleb. I oto on! :) 340 g mąki pszennej 200 ml wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli(...)miski i wyrabiamy. Niestety tutaj na moment odłóżmy lenistwo i wyróbmy to ciasto porządnie. Przez 15 minut. A jak naprawdę masz lenia to możesz nawet i ze słonecznika zrezygnować, i tak wyjdzie pyszny chlebek :) Jak już wyrobimy to przekładamy do foremki (wyłożonej np. papierem do pieczenia) i smarujemy od góry odrobiną (naprawdę odrobiną) oleju. Zostawiamy do wyrośnięcia
Marder&Marder ManufactureStopniowo dolewać wodę i mieszać drewnianą łyżką. Ciasto powinno być gęste, ale powinno się dawać wyrabiać drewnianą łyżką. Przykryć garnek z ciastem wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie stał 19 godzin ze względu na świeży zakwas. W poniedziałek po południu dolać ok. pół szklanki wody do ciasta (mąki nasiąknęły wodą i masa przestała być zwarta(...)zaczęła się rozsypywać). Wyrobić. Przełożyć sporą garść ciasta do pojemnika i odstawić do lodówki na następny wypiek. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia. Przełożyć resztę ciasta do keksówki. Docisnąć ciasto do dna. Posypać słonecznikiem. Przykryć wilgotną ściereczką lub owinąć folią i odstawić na ok. 3 godziny do wyrośnięcia. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodzieleciutkiego zrumienienia. Ciasta na roladę nie można "przesuszyć" zbyt długim pieczeniem, bo przy rolowaniu biszkopt będzie się kruszył. W czasie pieczenia rolady należy przygotować sobie czystą ściereczkę, rozłożyć ją na deskę (na którą wykładamy ciasto) i posypać ją lekko cukrem kryształem. Upieczony gorący biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, ściągamy pergamin i gorący zwijamy razem ze ściereczką w rulon(...)pokroić w plasterki. Biszkopt na roladę delikatnie rozwinąć, wyłożyć krem ( trochę zostawić do obsmarowania i dekoracji), delikatnie rozsmarować po całej powierzchni biszkopta, rozłożyć truskawki i zwinąć ponownie ( tym razem bez ściereczki:)). Zwiniętą roladę obsmarować pozostały kremem i udekorować według własnego uznania. Włożyć do lodówki na kilka godzin
In my kitchen> Sernik chałwowy Miało być lekko i wiosennie. Miał być lekki sernik na zimno... Ale miała też być wiosna. A nie ma. Za to śnieg pada
Pełny talerzRzadko zdarza mi się przygotowywać ciasta bez zwykłej mąki, ale ta wersja nawet wyszła bardzo ciekawie. Delikatne ciasto pomarańczowe, konsystencją przypominające piankę. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki: - 200 g cukru kryształu - 200 g mąki ziemniaczanej - 2 pomarańcze - 6 jajek Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy i ścieramy delikatnie skórkę. Miąższ pomarańczy obieramy z białej skórki i błonek a następnie kroimy(...)łyżce mąki ziemniaczanej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą pomarańczową. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 30 cm x 23 cm i pieczemy w 180 C przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchniSzybkie, proste i oczywiście zdrowe CIASTECZKA OWSIANE, bez dodatku cukru i masła. Zapraszam do wypróbowania. Z podanych składników wychodzi około 24 szt. :) Składniki 1 banan 1 średnie jabłko 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki żurawiny 1/3 szklanki łuskanego słonecznika 1/3 szklanki płatków migdałowych 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie(...)pozostałymi składnikami. Aby ciasteczka ładnie pachniały, do masy dodaje jeszcze 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko dokładnie mieszam. Z powstałego ciasta formuję małe kuleczki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczam, tak żeby powstały okrągłe ciasteczka. Piekę w temp. 180˚C około 20 min., do momentu aż ciasteczka ładnie się zarumienią
Zdrowo i kolorowowychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie, zdrowo a lekko schłodzony - o mamo! Nie ma lepszego. Sami spróbujcie! Składniki : 220 g masła 1 kg sera 8 jajek(...)Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy. Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy. Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C. Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką. Ostudzone
Słodkie Przyjemnościmarcepanów i innych słodyczy, na które można sobie bezkarnie i bez wyrzutów sumienia pozwolić (wszystko oczywiście w granicach rozsądku :D). Dziś postanowiłam zrobić meeega czekoladowe i słodkie babeczki, które zostały pochłonięte w 2 dni! Składniki (12 muffinów) 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli 1 łyżka sody 2 jajka(...)Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę. Przelewamy ciasto do foremek. Pieczemy przez ok. 20minut, ale jest to czas umowny. Zależy od waszej maszyny ;) ważne, by nie były przypalone, a patyczek był mokry. Są strasznie słodkie, dlatego nie dodawałam
Kitchens Alphabetnajlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków. Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżemem Składniki: 500 g mąki 2 białka 4 żółtka 3 łyżki przyprawy do pierników 1/4 szkl. cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml śmietany 1,5 łyżeczki sody 2 łyżki przypraw korzennych 125 g masła 200 g miodu Dzień przed pieczeniem: W misce mieszamy(...)partiami cukier i żółtka ciągle ubijając. Później dodajemy powoli mąkę z kakao, mieszając łyżką do połączenia składników. Wlewamy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny. W dniu pieczenia: Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy
NA MOIM TALERZUWielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota i minimalizm a smakiem wzbudza zachwyt niejednego podniebienia. Bardzo polecam. Zdecydowanie najlepszy piernik ever. Składniki na ciasto: 540 g mąki 500 ml kefiru(...)dodajemy mąkę. Ubijając wlewamy olej. Kolejno dodajemy miód, przyprawę i sodę oczyszczoną. Na niskich obrotach miksera ubijamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 4 porcje. Formę prostokątną o średnicy 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy pierwszą porcje ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy
Made By Mom And Sonśliwki, 1 torebka kisiel cytrynowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki płaskie masła nie jest za mocno słodki - jeśli lubisz bardziej słodki to daj cukru około 1 szklanki śliwki umyte bez pestek udusić z masłem, cukrem - po zagotowaniu z 5 minut lekko mieszając - do śliwek wsypać suchy kisiel i szybko mieszając zagęścić ubić na sztywno pianę z 4 białek żółtka(...)papierem do pieczenia na dnie rozłożyć biszkopty i na nie rozłożyć jeszcze ciepłe śliwki w kisielu - biszkopty nasiąkną i zmiękną na śliwki wyłożyć masę jogurtową i na wierzchu można dodać śliwki piec w 200C około 50-60 minut po upieczeniu zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu
W Mojej Kuchni Lubięminute ! Szybkie muffiny bez komplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy. Dosłownie w 40 minut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki na słodki walentynkowy prezent lub poczęstunek. Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Składniki: 1 jabłko pokrojone w kosteczkę 2 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru(...)stopni. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej te mokre. Następnie łączymy i dokładnie mieszamy zawartość obu misek. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości ciastem i ustawiamy na blaszce do pieczenia . Pieczemy przez ok. 25 minut. Babeczki studzimy na kratce, ubieramy w ozdobne osłonki i posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatityciasto. Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować resztą oleju z saszetki i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki . Uformować okrągły chlebek i ułożyć w blaszce. O dstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem(...)płatkach. Zrobić nacięcie ostrym nożem na krzyż - w ten sposób chlebek przy pieczeniu nie popęka . Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min. Chlebek
Grunt to przepis!laskowych 1/2 szkl. cukru 2 łyżki miodu Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie - dodać mąki. Tylko nie przesadzić z mąką - ciasto ma być lekko lepkie. Schłodzić w lodówce min. 40 minut. Inaczej nie rozwałkujecie, bo będzie się kleiło. Wałkować na cienki placek i wykrawać. Piec w 180 stopniach, około 10 min. Aż ciasteczka lekko się zrumienią. UWAGA
kolorowotorcikowomąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś. Przepis na formę ok.30x12cm. Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm , wychodzi troszkę wysoki dlatego tym razem podzieliłam ciasto i z części powstała bułeczka. Bardzo mocno wyrasta dlatego nakładamy tylko do połowy formy. Sprawdza się jako chleb tostowy, głównie po to powstała ta wersja
Smaczne Zdrowetygodni w chlodne miejsce. Ciasto nie moze byc zbyt szczelnie przykryte. Moje lezakowalo sobie w lodowce. Po czasie lezakowania pozostaje juz tylko podzielic je ma male porcje, rozwalkowac i wycinac za pomoca foremek rozne wzory. Pierniki nie moga byc zbyt cienkie, bo stana sie bardzo twarde. Pieczemy je od 10 do 15 minut w temperaturze 180°C. Gdy przestygna nadaja(...)ozdabiania, ale i bez wszelkich ozdobnikow tez smakuja wybornie
Przysmaki Karolkipieczenia i przesiać do jajek - mąkę ziemniaczaną dodać również przesianą, całość zmiksować - na koniec dodać majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wypełniając połowę wysokości - piec w temperaturze 175 stopni przez 45-55 minut, sprawdzając na koniec wykałaczką stan upieczenia (jeśli jest sucha po wyjęciu, ciasto jest gotowe) - ciasto wyjąć(...)formy, pozostawić do całkowitego wystudzenia Babka z majonezem może być awaryjnym przepisem na wypadek, gdy z naszej lodówki zniknie masło czy margaryna, a potrzebujemy wykonać wypiek w danej chwili, bez możliwości zakupów. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej jest lekka i piaskowa, ponadto dodana ilość cukru sprawia, że nie jest zbyt słodka i je się ją z dużą przyjemnością
Smakołyki Berenikimają wiele zalet, są bardzo elastyczne, zajmują mało miejsca i nie potrzebują tłuszczu ani papierowych papilotek, babeczki bez problemu odchodzą od foremek. A na dodatek bardzo łatwo się je myje :) Żeby nieco "odchudzić" muffiny zamiast zwykłego białego cukru do ciasta dodałam cukier trzcinowy, a do budyniu 3 pastylki słodzika. Polecam również kakao marki Decomorreno, ze względu na małą zawartość(...)tłuszczu. MUFFINY KAKAOWE Z BUDYNIEM (składniki na 12 babeczek) - szklanka mąki tortowej - pół szklanki cukru trzcinowego - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - mleko (500ml do budyniu + pół szklanki do muffinek) - 3 łyżki oleju - 1 jajko - budyń śmietankowy Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej zrobić go samemu, ja tym razem użyłam gotowego. Wybrałam śmietankowy, zależało
Zgrabne GotowanieKażdy kto piecze ciasta w domu wie, że czasami potrzebne są same żółtka i białka zostają a przecież nie lubię wyrzucać jedzenia. Jeśli wiem, że nie zużyję ich od razu to przelewam do małych, foliowych woreczków i zamrażam. Doskonale się w taki sposób przechowują i po rozmrożeniu ubijają nawet lepiej niż świeże. A skoro trochę tych białek się nazbierało(...)upiekłam cudowną dużą bezę. Właściwie to nawet dwie żeby przełożyć je kremem i podać z owocami. Deser jest bardzo słodki, ale pyszny i doskonały na słoneczne popołudnie z przyjaciółmi. Tym razem użyłam gruszek, ale już niedługo będą świeże, polskie truskawki więc pewnie powtórzę pavlovą z truskawkami właśnie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMuszę przyznać, że ciasto wyszło wyśmienite. Warto sobie zaserwować kawałeczek takiego deseru przy okazji jakiegoś wyjątkowego święta lub właśnie w światowy dzień czekolady :) Przepis jest stosunkowo prosty a przygotowanie ciasta wcale nie zajmuje dużo czasu. Wypróbuj go koniecznie! Jeśli lubisz czekoladę, a akurat nie masz ochoty na tort to wypróbuj przepis na mocno czekoladową granolę w wersji klasycznej z płatkami(...)Bezglutenowy tort czekoladowy z konfiturą malinową Drukuj Porcje: 12 porcji (blacha 20cm x3 warstwy) Czas przygotowania: 1 godzinę Składniki: 40 g ksylitolu + 20g do kremu 160 g gorzkiej czekolady bez nabiału i cukru + 140g do kremu + 100g do polewy 40 g oleju kokosowego lub masła klarowanego + 1 łyżka do kremu + 2 łyżki do polewy
Book of spellsbezowy z kremem śmietankowym i owocami jest wspaniałą propozycją na efektowny deser, który przygotowuje się naprawdę łatwo. Pięknie wygląda i zapewnia niezapomniane doznania smakowe, a to wszystko dzięki chrupiącej bezie, delikatnemu kremowi i orzeźwiającym owocom. Doskonale sprawdzi się na święta, spotkania rodzinne i wszystkie inne, wyjątkowe okazje. Zapraszam na przepis! TORT BEZOWY PRZEPIS Składniki Blaty bezowe 6 białek (temperatura pokojowa(...)połączenia. Masę bezową dzielimy na 2 części i rozprowadzamy na wcześniej narysowanych na papierze do pieczenia okręgach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120 stopni z termoobiegiem. Wstawiamy blaszkę z blatami bezowymi i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 100 stopni z termoobiegiem. Blaty pieczemy przez 120 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy blaty bezowe w piekarniku do ostygnięcia. Krem
Przepiski.plPrzepis znaleziony w książeczce „Doskonałe przepisy Siostry Anastazji”. Nie dziwię się, że tam się znalazł;) Placuszki wyszły świetne. Doskonałe wręcz, zwłaszcza z sosem czosnkowym
Smaki Na TalerzuSmaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku. Bardzo prosta w wykonaniu, a jaki efekt! Dziś miałam okazję wykorzystać białka które samotnie czekały w
Różowa kuchniaTaką tartę zrobiłam specjalnie do konkursu Kasi...pomysł z jabłkami i galaretkami podpatrzyłam tutaj , ale ciasto jest inne..do ciasta wykorzystałam pięknie pachnące galaretki
Moje domowe kucharzenieDawno już nie piekłam chleba, ale ostatnio wpadł mi w oko w necie ten właśnie przepis, czyli chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy). Wprawdzie jego przygotowanie wymaga cierpliwości, bo kasza musi się moczyć przez wiele godzin, ale nasze zaangażowanie polega tylko na dolewaniu wody i mieszaniu. Jedynym jego składnikiem jest właśnie niepalona kasza gryczana, czyli kasza biała. Możemy też dodać(...)jeśli kasza w niej pływa, a na wierzchu jest sporo wody, to ją odcedzamy. Następnie kaszę miksujemy w blenderze, dodajemy sól i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany lub budyniu. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do zimnego piekarnika, przykrywami i zostawiany na całą noc (8-12 godzin). W międzyczasie ciasto lekko
Kulinarne przygody Gatitytemat. Dwie najbardziej prawdopodobne mówią, że potrawa pochodzi ze starożytnej Grecji, sama nazwa kojarzyć się może bowiem z greckim laganoz, które oznacza ciasto bez drożdży, z samej mąki i wody, płaski arkusz ciasta makaronowego pokrojony w paski, bądź lasanon, które oznacza trójnogi stojak pod garnek z wodą. Włosi "pożyczyli" sobie drugie słowo, by nazwać nim garnek do gotowania makaronu(...)kolejno płatki makaronowe, sos pomidorowy i cebulę z kurczakiem, aż do wykończenia wszystkich składników. Na samym wierzchu wysypać starty żółty ser. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoJednym z moich najulubieńszych domowych ciast jest biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną . W tym sezonie robiłam już go trzy razy – mogłabym go jeść na okrągło. Moja rodzina także – osoby “nieciastowe” nie mogły doczekać się dokładki. Może dlatego, że to smak dzieciństwa. Najważniejszy jest biszkopt – bardzo delikatny, jak puszek i do tego mocno wilgotny. Bita(...)śmietana (u mnie z mascarpone, aby była sztywniejsza bez żelatyny) i galaretka z owocami dopełniają go idealnie. Razem wszystkie warstwy są dla siebie stworzone. Zazwyczaj używam zwykłej galaretki, ale tym razem zrobiłam z krystaliczną – owoce pięknie się w niej prezentują. Biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną: 4 ekologiczne jajka 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 4 łyżki
Poezja smaku